Čtvrtek 5. prosince 1991

Pan poslanec Ježek se hlásí? Ne. (Pan poslanec Ježek jde něco vysvětlit do předsednictva.)

Slovo má pan poslanec Moskal a potom paní poslankyně Röschová. Ale vzhledem k tomu, že ve sněmovně vládne poněkud vyšší hladina šumu, než je obvyklé, prosím, abyste se dostavil k mikrofonu.

Poslanec Václav Moskal: Dámy a pánové, já si myslím, že jde o tak velmi závažné otázky, že je třeba, aby se revokovalo hlasování. Navrhuji, aby se to plénum svolalo na úterý ve 14 hodin.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, pane poslanče. Ale já už jsem před chvilkou upozornil na skutečnost, že program této schůze byl vyčerpán a že svolání schůze patří do kompetence paní předsedkyně. Můžeme to brát jako návrh, ale nemůžeme o tom dost dobře hlasovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dovolíte, abych šetřila váš čas? Já tedy svolávám schůzi na úterý ve 14 hodin odpoledne tak, aby se před tím mohly sejít politické kluby. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Ptám se pana poslance Janečka, zda trvá na svém procedurálním návrhu. Netrvá. Hlásí se pan místopředseda Vlach a pan poslanec Payne.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte, já považuji toto řešení za lepší, než kdybychom se k tomu nesešli vůbec a nebo se sešli až 16. nebo 17. prosince.

Já to beru jako návrh paní předsedkyně. My můžeme případně vyjádřit svůj názor orientačním hlasováním. Ale pokud jde o odpovědnost a o projednání tím orgánem, kterému to patří, tak nyní se sejde předsednictvo a to musí rozhodnout o svolání.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Payne se hlásí a pak pan poslanec Ortman.

Poslanec Jiří Payne: Já bych chtěl říci, že poslanec Ježek zde vznesl návrh na svolání mimořádné schůze. O tomto návrhu musíme hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, samozřejmě souhlasím. Ještě se ale přihlásil pan poslanec Ortman.

Poslanec Jaroslav Ortman: Já se ve shodě s paní předsedkyní domnívám, že bychom měli jednat v úterý. Ale to může být na základě jednacího řádu pouze v případě, že se tak rozhodlo předsednictvo nebo že je to usnesení ČNR. Teprve pak můře předsedkyně svolat schůzi na úterý.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za pomoc panu poslanci Ortmanovi. Myslím, že v této chvíli mohu dát hlasovat o tom návrhu, který zde přednesla paní předsedkyně Burešová, že sněmovna svým usnesením vyjádří souhlas s tím, že se schůze ČNR započne v úterý ve 14 hodin odpoledne.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 91

(Poslanec Payne se hlásí s technickou poznámkou, že se mělo nejdříve hlasovat o návrhu poslance Ježka. Poslanci ho upozorňují na to, že se hlasuje.)

Kdo je proti? 6

Kdo se zdržel hlasování? 20

Tento návrh byl přijat. Omlouvám se těm, kteří byli toho názoru, že jsem měl dát prvně hlasovat o návrhu pana poslance Ježka. Nedomnívám se, že návrh pana poslance Ježka by byl v rozporu s tím, co navrhovala paní předsedkyně. Myslím si, že tak mohu učinit v souladu s jednacím řádem teď. Pan poslanec Payne se hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec Jiří Payne: Já se domnívám, vzhledem k tomu, že podle jednacího řádu se o návrzích musí hlasovat v pořadí, v jakém byly podány, že poslední hlasování bylo zmatečné a neplatné, protože napřed musíme hlasovat o návrhu pana poslance Ježka. Toto hlasování bylo v rozporu se zákonem o jednacím řádu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Pan poslanec Žák se chce vyjádřit k tomuto sporu.

Poslanec Václav Žák: Dovoluji si upozornit, že můžeme hlasovat pouze o návrzích, které neodporují jednacímu řádu. Podle § 11, odstavec 3 svolává předsednictvo České národní rady zasedání ČNR, požádá-li o to výslovně aspoň jedna třetina poslanců ČNR. Promiňte, to je zasedání, ne schůze. Omlouvám se. (Poslanec Payne upozorňuje na § 12. Poslanec Žák požádán o přečtení § 12.) Přečtu § 12. Schůzi ČNR svolává předseda ČNR na základě usnesení předsednictva ČNR nebo na základě usnesení ČNR, požádá-li o to alespoň jedna třetina poslanců, svolá předseda schůzi nejpozději do 30 dnů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že nebýt návrhu pana poslance Ježka, tak bychom tomuto paragrafu učinili zadost. Nicméně se omlouvám panu poslanci Paynemu a všem, kteří lpí na jednacím řádu. Podle jednacího řádu skutečně to hlasování, které jsem provedl, bylo zmatečné. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Ježka, kterého prosím, aby ho ještě jednou před sněmovnou zopakoval.

Poslanec Josef Ježek: Já jsem navrhoval, aby usnesením ČNR byla zavázána paní předsedkyně a doplňuji to o předsednictvo, aby schůze byla svolána na zítra v devět hodin.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vyslechli jsme návrh pana poslance Ježka. Ptám se:

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 37

Kdo je proti tomu? 45

Návrh pana poslance nebyl přijat.

Nyní v souladu s jednacím řádem dávám hlasovat o návrhu paní předsedkyně. Domnívám se, že je to nezbytné v souladu s jednacím řádem - dát o tom hlasovat ještě jednou, protože jsem prohlásil minulé hlasování za zmatečné.

Kdo souhlasí s návrhem paní předsedkyně, aby schůze začala v úterý ve 14 hodin, ať zvedne ruku. 111

Kdo je proti? 4

Kdo se zdržel hlasování? 10

Návrh paní předsedkyně Burešové byl přijat. Schůze se uskuteční v úterý ve 14 hodin.

Dámy a pánové, chtěl bych vám všem, kteří jste vydrželi až do těchto pozdních večerních hodin, poděkovat za aktivní účast, popřát vám užitečně strávený víkend. Prosím všechny členy předsednictva, aby se na nezbytně krátkou dobu zúčastnili zasedání předsednictva, abychom mohli vyhlásit zákony. Dobrou noc.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP