Čtvrtek 5. prosince 1991

Ani jeden z výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo je pro návrh pana poslance Fiedora, nechť zvedne ruku. 6

Kdo je proti? 42

Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Dále je předkládán návrh pana poslance Payna a Fiedora, který se týká § 15, odst. 6 ve znění společné zprávy, a to za slova "ušlého výdělku" vložit text "a ušlého zisku".

Ani jeden výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku. 12

Kdo je proti? 30

Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Jsme u bodu 40. Poslanci Ortman a Fiedor navrhují v § 17 odst. 1 ve znění společné zprávy vypustit změny navržené ve společné zprávě, to znamená vypustit rozšíření donucovacích prostředků o úder střelnou zbraní, hrozbu střelnou zbraní a varovný výstřel. Znamená to také ovšem, že by vypadl text, který je v odst. 2. Stanovisko výborů je také, že ani jeden výbor s tímto nesouhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o návrhu pánů poslanců Ortmana a Fiedora hlasovat. (Hlas z pléna: hlasovat po částech.) Domnívám se, že tomu nic nebrání. Prosím pana poslance Šumana, aby se pokusil ty části nějakým způsobem vytvořit.

Poslanec Vladimír Šuman: Tak zrovna v tomto případě to ani není tak intelektuálně náročné. (Veselost v sále.)

Za prvé budeme hlasovat o bodu e) - úder střelnou zbraní. Jde o to, aby byl vypuštěn ze znění společné zprávy bod e), čili, aby tam nebyl úder střelnou zbraní.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 35

Kdo je proti? 45

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Za druhé hlasujeme - kdo je pro, aby byla vypuštěna, tedy, aby nebyla v zákoně hrozba střelnou zbraní?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 10

Kdo je proti? 52

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Kdo je pro, aby byl vypuštěn varovný výstřel, to znamená, aby obecní policista nemohl použít donucovacího prostředku varovný výstřel.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 10

Kdo je proti tomuto návrhu? 60

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Domnívám se, že nyní není nutné dát hlasovat o tom odstavci. Souhlasí navrhovatelé? Ještě se k tomu problému dostaneme v jiném návrhu.

Nyní jsme skončili u bodu 41, kde kolega Danneberg navrhuje v § 17 u odst. 1 ve znění společné zprávy tuto doplnit o písm. h) - technické prostředky k zabránění odjezdu vozidla. Garanční výbor nedoporučuje, ústavně právní výbor nerozhodl. Stanovisko předkladatele je záporné.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Danneberga.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 29

Kdo je proti? 50

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 42 - poslanec Kužílek navrhuje v § 17 odst. 2 ve znění vládního návrhu poslední větu ve znění: "Pouta smí však použít jen při předvedení osoby, která klade odpor nebo při zadržení." Oba dva výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 98

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 11

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Domnívám se, že o bodu 43 nemusíme hlasovat, pane Fiedore, protože to bylo vyřešeno hlasováním předchozím.

Přecházíme k bodu 44. Poslanec Kužílek v § 17 odst. 1 písm. e) a f) ve znění společné zprávy navrhuje slovo "střelnou" nahradit slovem "služební" a dále v písm. d) doplnit na konec slova "ze služební zbraně".

Hlasování obou výborů dopadlo tak, že tento návrh doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu dát hlasovat o těchto změnách dohromady? (Všeobecný souhlas.)

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 95

Kdo je proti? 1

Kdo se zdržel hlasování? 9

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 45, § 17 odst. 2 ve znění společné zprávy. Poslanec Kužílek doporučuje, aby navrhovaný doplněk nebyl zařazován. Výbor garanční doporučil, výbor ústavně právní se nevyjádřil, počet hlasů 5 pro, 4 proti, 2 se zdrželi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 42

Kdo je proti? 10

Zdržel se hlasování. 58

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 46, § 17, odst. 3 ve znění vládního návrhu poslanec Zajíček navrhuje za slova "s výstrahou" doplnit text "jménem zákona". Oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Zajíčka, ať zvedne ruku. 111

Kdo je proti? 2

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Nyní jsme u bodu 47, kde poslanec Ortman v § 19, odst. 1, písm. b) ve znění vládního návrhu navrhuje příslušný text vypustit. Garanční výbor doporučuje, ústavně právní výbor nerozhodl - 5:5.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o návrhu poslance Ortmana.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 48

Kdo je proti? 22

Zdržel se hlasování? 49

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 48, § 19 ve znění vládního návrhu doplnit nový odstavec 2. Navrhuje to poslanec Kužílek.

"Použití služební zbraně v případě uvedeném v odstavci 1b) je přípustné pouze tehdy, jestliže použití donucovacích prostředků by bylo zřejmě neúčinné."

Další odstavce přečíslovat. Oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 92

Kdo je proti? 4

Zdržel se hlasování? 8

Návrh byl schválen.

Podotýkám, že jsem před chvílí mylně uvedl, že bod 48 byl odsouhlasen. Prosím stenozáznam o opravu. Rekapitulace: 47 neprošel, 48 byl schválen.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 49, § 19 ve znění vládního návrhu navrhuje poslanec Fiedor celý vypustit. Výbory nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Fiedora ať zvedne ruku. 7

Kdo je proti? 55

Návrh nebyl schválen.

Poslanec Vladimír Šuman: V této souvislosti uvádím, že nebudeme dále hlasovat o bodech 52, 53, 55 a 56. Jsou to všechno návrhy poslance Fiedora a navazují na znění tohoto bodu, který nebyl schválen.

Jsme u bodu 50, kde poslanec Fiedor v § 21 ve znění vládního návrhu navrhuje v textu vypustit slova "služební zbraně". Stanovisko: nesouhlas.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o návrhu poslance Fiedora.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 4

Kdo je proti? 48

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 51. Poslanec Kužílek navrhuje v § 21 v odst. 2 ve znění vládního návrhu v poslední větě doplnit před slovo "zbraně" slovo "služební". Domnívám se, že není potřeba o tom hlasovat, protože to navazuje na již schválený bod 44, kde jsme zaměnili slovo "střelnou" za slovo "služební".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je s tím souhlas? (Ano.) Můžeme pokračovat.

Poslanec Vladimír Šuman: Přeskočíme další dva body a jsme u bodu 54, kde poslanec Ortman v § 22 ve znění společné zprávy slova "a místně příslušný" navrhuje nahradit slovem "nejbližší". Oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o návrhu poslance Ortmana hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 103

Kdo je proti? 3

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Opět další dva body přeskočíme. Jsme u bodu 57, který se týká novely zákona o obcích. Kolega Kužílek navrhuje v dosavadní čtvrté větě slovo "občana" nahradit slovy "osobu přistiženou při páchání přestupku". Jedná se o to, že v situacích, kdy mluvíme o zásazích proti různým nekalým živlům, mluvíme. o osobách a ne o občanech. Jedním z důvodů je to, že je potřeba, aby směli zasahovat proti lidem, kteří nemají naše občanství. Proto změna co se týče názvu.

Stanoviska výborů: garanční výbor doporučuje, ústavně právní výbor nedoporučuje, předkladatel souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám tedy o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 74

Kdo je proti? 5

Kdo se zdržel hlasování? 38

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: K témuž paragrafu, tedy k § 70, zákona o obcích, který je zde zmíněn v našem vládním návrhu, v § 26, navrhuje poslankyně Marvanová text za slovem "základní" nahradit textem "nezřídí-li obecní zastupitelstvo obecní policii, může pověřit pracovníky obecního úřadu úkoly při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku v rámci své působnosti". Oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem paní poslankyně Marvanové, ať zvedne ruku. 99

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 19

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 59: Já prosím nyní kolegu Berezu, aby mi odsouhlasil to, že původní návrh § 27 navrhuje vzít zpět. Pak ovšem musíme hlasovat, protože mi to řekl až po ukončení rozpravy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan kolega Bereza navrhuje sněmovně vzít zpět. Dobře. Dávám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu pana poslance Berezy? 103

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh na zpětvzetí byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: A konečně poslední návrh je můj. Je to návrh doplnit zákon novým paragrafem ve znění: Platnost zákona končí 30. června 1993. Stanovisko výboru: Nedoporučuje ani jeden. (Smích v sále.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám tedy o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 34

Kdo je proti? 54

Návrh přijat nebyl. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já vím, že všichni počítáme vteřiny, že pravděpodobně nepřijdu s něčím vítaným. Ale přesto mám dva návrhy na revokaci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já bych doporučil následující postup. Hlásil se o slovo pan ministr Sokol. Abychom učinili proceduře zadost, dáme mu slovo. Pokud pan ministr vystoupí, bude otevřena rozprava a pak bude bez procedurálních obtíží moci vystoupit i pan poslanec Lom.

Ministr vnitra Tomáš Sokol: Vážený pane předsedající, vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, jsem si vědom, že ministr, který v tuto chvíli otevírá rozpravu, prakticky páše politickou sebevraždu. Ale prosím vás, uvědomte si, že jsem gestorem tohoto zákona. Omlouvám se za to, co činím, nicméně mám zato, že jestliže jsme se rozhodli, že pracovník, který bude v obci dozírat na bezpečnost, se bude jmenovat strážník, což beru na vědomí, pak mám dojem, že název zákona o obecní policii je do očí bijící. Je to čistě technická záležitost. Z toho důvodu bych si dovolil vás požádat o revokaci vašeho usnesení, pokud jde o bod 1 materiálu, který byl nyní projednáván, a to v tom směru, že by se tento zákon jmenoval zákon o obecní stráži.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Registruji, poslanče Čechu. Hlásí se poslanci Lom, Výborný a Čech, všichni s faktickými poznámkami.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP