Čtvrtek 5. prosince 1991

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 111

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 26, § 7 odstavec 1 ve znění vládního návrhu: kolega Fiedor navrhuje vypustit slova "zákrok nebo", dále slova "trestný čin nebo" a dále "či jiný správní delikt, anebo je-li důvodné podezření z jejich páchání". Když dovolíte, přečtu, jak by zněl tento odstavec po těchto složitých úpravách: "Pracovník obecní policie je v pracovní době povinen v mezích tohoto zákona provést úkon nebo učinit jiné opatření, je-li páchán přestupek." Ani jeden z výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 2

Kdo je proti? 30

Děkuji, návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Nyní se dostáváme k bodu 27, kde poslanec Kužílek na konci rozpravy v dnešní části navrhl nový text. Týká se odstavce 2 - jedná se o doplnění tohoto odstavce o text: "Pokud se v tomto případě obecní policista neprokazuje podle § 5, odstavec 1, prokáže svou příslušnost k obecní policii průkazem obecní policie, vzor průkazu obecní policie je uveden v příloze, která je součástí tohoto zákona." Upozorňuji, že to řeší ten problém, o kterém tady mluvil kolega Nedbálek. Tuto úpravu oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s návrhem pan poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 112

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 28. Poslanec Fiedor navrhuje u § 7, odstavec 2 ve znění vládního návrhu za slova "tohoto zákona" vložit text "učinit opatření" a další text vypustit. Ani jeden výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 2 Děkuji.

Kdo je proti? 19

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 29. Poslanec Kužílek navrhuje u § 10, odstavec 1 ve znění vládního návrhu, tedy v přeznačeném odstavci 2 ve znění společné zprávy doplnit druhou větu o prokázání totožnosti textem: "Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjištění provádí." Oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 93

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 14

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 30. Upozorňuji, že druhá část tohoto bodu - tzn. "nebo totéž řešit: slova" - byla panem poslancem Kužílkem stažena. Zůstává zde návrh poslanců Kužílka a Fiedora - v § 9, odstavec 1, bod a) ve znění vládního návrhu a přeznačený odstavec 2 ve znění společné zprávy - vypustit. Stanovisko výborů - ani jeden nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 3

Kdo je proti? 13

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 31. Poslanci Kužílek a Fiedor navrhují v § 10, odstavec 1 v bodu b) ve znění vládního návrhu slova "podezřelou ze" nahradit slovy "přistiženou pří". Budeme hlasovat odděleně o té druhé části, tuto změnu ani jeden z výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal:

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 14

Kdo je proti? 22

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Další změna, týkající se téhož byla navržena těmito poslanci v případě, že předešlý návrh neprojde, a to do dosavadního znění před slovo "podezřelou" doplnit slovo "důvodně". Garanční výbor doporučuje, ústavně právní výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám tedy o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 43

Kdo je proti? 14

Kdo se zdržel hlasování? 51

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 32, § 10 odst. 1 bod d) ve znění vládního návrhu slova "hledané osoby" nahradit slovy "osoby hledané policií". Oba výbory doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 97

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 8

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 33 - poslanec Fiedor navrhuje § 10 odst. 1 bod d) ve znění vládního návrhu vypustit. Ani jeden z výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu poslance Fiedora hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 3

Kdo je proti? 23

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Nyní jsme u bodu 34, který byl poslancem Kužílkem přednesen v jiném znění, a to - § 11 odst. 1 - před slovo "podezřelou" doplnit slovo "důvodně". Stanovisko výborů v tomto směru nebylo zjištěno, protože to byl návrh, který v této formulaci byl vznesen až v odpolední části dnešního jednání. Ptám se pana poslance Kužílka, jestli to souhlasí. /Poslanec Kužílek s tím souhlasí./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Kužílka, ať zvedne ruku. 29

Kdo je proti? 21

Kdo se zdržel hlasování? 45

Kdo nehlasoval? 6. Můžeme pokračovat.

Poslanec Vladimír Šuman: Prosím kolegu Kužílka, aby přednesl návrh, protože tím, že je třeba spojit text, který přednášel minule a dnes, mohl bych to zkomolit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím pana poslance Kužílka, aby precizoval svůj návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Další součástí tohoto návrhu při děleném hlasování je nahradit slova "podezřelou ze spáchání" slovy "přistiženou při spáchání trestného činu nebo". Navrhuje také pan Fiedor.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nicméně, pokud dobře rozumím, výbory se k tomuto nevyjádřily.

Poslanec Vladimír Šuman: Vyjádřily, oba zamítavě.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 12

Kdo je proti? 28

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Nyní ještě další část téhož § 11. Poslanec Kužílek navrhuje odst. 1 ukončit slovem "řízení", zbytek odstavce vypustit a zařadit nový § 2 ve znění: "Strážník je oprávněn předvést na policii osobu, která odpovídá popisu osoby hledané policií, neprokáže-li tato osoba hodnověrně svoji totožnost.". Další odstavce přečíslovat. Tento text byl výbory doporučen.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 81

Kdo je proti? 3

Kdo se zdržel hlasování? 24

Návrh byl přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Bárta.

Poslanec Zdeněk Bárta: Mám pocit, že jsme odhlasovali, že osobě, která je hledána, stačí, když prokáže svou totožnost s tím, že je hledána, a může být propuštěna.

Poslanec Vladimír Šuman: Pane poslanče, tento problém byl řešen na ústavně právním výboru. Tato záležitost tam byla podrobně diskutována a bylo přijato stanovisko ...

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, pane poslanče Bárto, že vaše otázka nezapadá zcela do rámce té části, kterou absolvujeme, to je projednávání a schvalování pozměňovacích návrhů.

Poslanec Vladimír Šuman: A já se omlouvám, že jsem na to skočil. (Veselost v sále.)

Bod 36, § 11 ve znění vládního návrhu. Poslanec Lom navrhuje doplnit odstavec 3 o text: "O předvedení se sepíše krátký záznam." Garanční výbor nedoporučuje, ústavně právní výbor doporučil.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo je pro návrh pana poslance Loma, nechť zvedne ruku. 65

Kdo je proti? 15

Kdo se zdržel hlasování? 22

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Byl jsem upozorněn na skutečnost, že jsem přeskočil bod 35, který navrhoval poslanec Fiedor, ale on ho stahuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ve smyslu jednacího řádu se tyto dva návrhy vylučují. Pokud byl přijat jeden návrh, není třeba dávat hlasovat a projednávat další návrh.

Poslanec Jiří Fiedor: Nevylučují, žádám o vzetí mého návrhu zpět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, pane poslanče. Vaše vyjádření situaci poněkud komplikuje, protože v tomto případě jsem nucen dát hlasovat o zpětvzetí vašeho návrhu.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu pana poslance Fiedora, nechť zvedne ruku. 93

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 4

Kdo nehlasoval? (Neuvedeno.)

Dovolím si přednést návrh, který bude vysloveně nedemokratický. Žádám, aby byla okamžitě vypnuta televize. (Potlesk.)

Myslím, že jsme všichni zvědavi na televizní noviny, ale nevidím důvod, proč by někteří z nás měli zneužívat toho, že se domnívají, že ve sněmovně zůstane patřičný počet poslanců, aby bylo možno hlasovat o pozměňovacích návrzích.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 37: poslanci Kužílek a Fiedor v § 15, odst. 1 ve znění vládního návrhu navrhuji .... (Poslanci se vracejí do sálu.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, obávám se, že musím ještě jednou nechat hlasovat o zpětvzetí návrhu pana poslance Fiedora, který toto zpětvzetí návrhu krátce odůvodnil.

Dávám proto znovu hlasovat.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu pana poslance Fiedora, nechť zvedne ruku. 114

Konstatuji, že návrh na zpětvzetí byl přijat.

Prosím pana poslance Šumana, aby pokračoval.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 37, § 15, odst. 1 ve znění vládního návrhu: poslanci Kužílek a Fiedor navrhují vypustit slova "jakož i ke zjištění skutečného stavu věci".

Upozorňuji, že předtím oba uvedli, a to ve vystoupení poslance Kužílka při dnešní rozpravě, že text stahují.

Garanční výbor doporučuje, ústavně právní výbor nedoporučuje, předkladatel souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vznikla zajímavá situace, dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku (hlas z pléna: pro jaký návrh hlasujeme?)

Pro návrh, který zazněl z úst pana společného zpravodaje. (Šum v sále.)

Vidím, že se nepodařilo dostatečně přesně specifikovat, o čem budeme hlasovat. Prosím pana poslance, aby návrh uvedl ještě jednou.

Poslanec Vladimír Šuman: Opakuji, že první část navrhovaného vypuštění "nebo jiného správního deliktu" poslanec Kužílek za sebe i za poslance Fiedora v dnešní odpolední rozpravě vypustil ze svého návrhu. Nyní budeme tudíž hlasovat o jejich návrhu vypustit slova "jakož i ke zjištění skutečného stavu věci".

Garanční výbor doporučil, ústavné právní výbor nedoporučil, předkladatel souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o předloženém návrhu.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 55

Kdo je proti? 8

Kdo se zdržel hlasování? 53

Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 38: poslanec Fiedor navrhuje v § 15 odst. 1 ve znění vládního návrhu za slovo "oprávněn" vložit text "v oblasti samostatné působnosti".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP