Čtvrtek 5. prosince 1991

Kdo se domnívá, že by mělo být projednávání tohoto bodu přerušeno?

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 29

Kdo je proti? 83

Návrh nebyl přijat.

Prosím společného zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Vladimír Šuman: Jsme u bodu pět. Kolega Kužílek u § 2 odst. 1 ve znění vládního návrhu slovo "zejména" doporučuje nahradit slovy "plní tyto úkoly". Garanční výbor změnu doporučuje, ústavně právní výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 35

Kdo je proti? 41

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod šest, § 2 odst. 1 písm. d) ve znění vládního návrhu - poslanec Lom navrhuje za slovo "odhalují" doplnit slova "a oznamují".

Garanční výbor nedoporučuje, ústavně právní výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Loma, ať zvedne ruku. 49

Kdo je proti? 25

Kdo se zdržel hlasování? 37

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Na stejném místě kolega Zajíček doporučuje doplnit slova "a objasňují". Ani jeden výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Zajíčka, ať zvedne ruku. 6

Kdo je proti tomuto návrhu? 42

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Další návrh přednesl poslanec Lom. Navrhl doplnit odst. 4, to znamená text "provádí další dílčí úkoly, zejména doručování úředních písemností asistence u úředních zákroků". Jedná se o § 2 ve znění vládního návrhu. Domnívám se, že dle stylizace a charakteru navrhovaného textu pravděpodobně chtěl autor doplnit odst. 1 bod f). Je to tak ? (Poslanec Lom: ano.)

Je to tedy doplnění odst. 1 § 2 o bod f). (Je to znění, které máte v pracovní pomůcce.) Ani jeden výbor tento pozměňovací návrh nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Loma, ať zvedne ruku. 7

Kdo je proti? 47

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod devět, § 2, odst. 1, bod e) ve znění vládního návrhu - kolega Fiedor navrhuje za slovo "nedostatky" vložit text "které spadají do samostatné působnosti obce". Ani jeden výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Fiedora, ať zvedne ruku. 4

Kdo je proti? 46

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Dalším je bod deset poslanec Fiedor navrhuje v § 2 odst. 2 ve znění vládního návrhu za slova "projednávání je" vložit slovo "samostatné". Opět výbory nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Fiedora, ať zvedne ruku. 6

Kdo je proti? 25

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Jsme u bodu 11, u § 2, odst. 3 - kolega Fiedor navrhuje vypustit celý odstavec. Výbory nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Fiedora, ať zvedne ruku? 5

Kdo je proti? 39

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 12, § 3 ve znění vládního návrhu navrhuje poslanec Payne doplnit o nový odstavec 3 ve znění: "Obecní policii nesmí řídit poslanec zákonodárného sboru."

Žádný z garančních výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 71

Kdo je proti? 18

Zdržel se hlasování? 24

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Protože jsem byl z pléna upozorněn na to, že jsem zkreslil názor ústavně právního výboru v této věci, byl bych rád, aby mě ten kdo řídil ústavně právní výbor v té věci potvrdil, že jsem reprodukoval stanovisko výboru přesně.

Bod 13, § 4 - kolegyně Sůvová ho navrhuje ponechat ve znění vládního návrhu. § 5 navrhuje vypustit. Ona sice uvedla, že to chce ponechat ve znění původního návrhu, ale je tam jiný odstavec. Zřejmě měla na mysli vypustit, protože se tyto dva paragrafy týkají jedné věci. § 5, který je ve znění vládního návrhu, se týká úplně jiné věci.

Poslankyně Hana Sůvová: Navrhovala jsem ponechat § 4 i § 5 v původním znění vládního návrhu.

Poslanec Vladimír Šuman: Rád bych to vysvětlil. § 5 ve společné zprávě zůstává a tento se vkládá. Kdybyste nechala původní ve znění původního paragrafu a nedala tam § 5, nemohlo by to fungovat. Dobře, nechám hlasovat o tom, jak paní poslankyně navrhla.

Nyní jsme u § 4. Poslankyně Sůvová navrhuje ponechat ve znění vládního návrhu. Ani jeden výbor nedoporučil.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o návrhu kolegyně Sůvové hlasovat.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 31

Kdo je proti? 31

Zdržel se hlasování? 45

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 14, § 4, odst. 2 ve znění společné zprávy. Kolega Vlk požadoval doplnit ustanovení vyjímající obecní policisty z některých ustanovení zákoníku práce, práce žen v noci, odpočinek mezi směnami a práce ve dnech pracovního volna. Byl jsem ujištěn, že to není z právního důvodu možné. Byla by - to nepřímá novela federálního zákoníku práce. Proto ani jeden výbor nedoporučil. Doporučuji kolegu Vlkovi, aby souhlasil se stažením.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí se stažením návrhu kolegy Vlka ať zvedne ruku. 98

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování. 4

Sněmovna vyjádřila souhlas se zpětvzetím návrhu.

Pan poslanec Payne chce zřejmě upozornit na to, že není zcela v souladu součet hlasů při jednotlivých hlasováních. Obávám se, že se celá řada poslanců domnívá, že není třeba o tom hlasovat, a proto nezvedla ruku. Počet převýšil 100, mohli bychom to nechat v té poloze, jak se to událo.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 15, § 4, odst. 3 ve znění společné zprávy: Nahradit slova "osoba, která řídí obecní policii (§ 3, odst. 1)" slovem "starosta". Je to návrh poslance Čapka. Garanční výbor doporučuje, ústavně právní výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o návrhu poslance Čapka hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 40

Kdo je proti? 41

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 16, návrh poslance Berezy v § 4, odst. 5 ve znění společné zprávy nahradit textem "osvědčení podle odstavce 4 vydává komise složená ze zástupců obce a ministerstva vnitra České republiky, kterou zřizuje obec". Ani jeden výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Berezy.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 3

Kdo je proti? 37

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Jsme u bodu 17, § 4 odstavec 6: Ve znění společné zprávy vypustit první větu. Jedná se o větu, kde je řečeno, že to osvědčení platí nejdéle pět let. Ani jeden z výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 4

Kdo je proti? 42

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Dále je tu bod 18, § 5: Poslankyně Sůvová doporučuje vypustit. Jedná se o § 5 ve znění společné zprávy. Žádný z výborů nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se paní poslankyně Sůvová. Bere zpět. Dobře, dávám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu, ať zvedne ruku. 88

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 3

Kdo nehlasoval? (Větší počet rukou se zdvihá.)

Takže jsme opět přesáhli potřebnou stovku. Návrh na stažení byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: V bodě 18, to je v § 5 ve znění společné zprávy navrhuje poslanec Payne vypustit odstavce 2, 3, 4, 5 a nahradit je zněním odstavce 2 s textem: "Osoba, která řídí obecní policii může pozastavit osvědčení podle § 4 odstavec 1 a 7 a předložit věc ministerstvu." Ani jeden z výborů nedoporučuje.

Poslanec Jiří Payne: Já po konzultaci beru návrh zpět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu. 110

Návrh na zpětvzetí byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 19 § 5 odstavec 1 ve znění společné zprávy: slovo "ministerstvo" nahradit slovem "komise". Tento text je zbytečný, protože nebyla schválena komise pana kolegy Berezy. Pan kolega Bereza souhlasí, předpokládám. Já upozorňuji, že se to týká bodu 22.

Jsme u bodu 21: § 5 odstavec 4 ve znění společné zprávy vypustit. Ani jeden z výborů nedoporučuje. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku. 1

Kdo je proti? 27

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: A nyní prosím o pozornost, jde o důležitý návrh. Je to návrh poslance Berezy a poslance Nedbálka. Týká se § 5 ve znění společné zprávy, která navrhuje vypustit odstavce 2 a 3. Tito poslanci navrhují tyto odstavce § 5 nevypouštět. Jedná se o tu záležitost, aby obecní policisté mohli plnit službu v civilu. Hlasuje se o tom, co navrhují poslanci: nevypouštět tyto odstavce ze znění společné zprávy, kde je uvedeno, aby ty odstavce byly z vládního návrhu vypuštěny. Ani jeden výbor nedoporučuje tento návrh.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Výbor petiční to doporučil.

Poslanec Vladimír Šuman: Je to pravda, je to můj omyl a ne zájem o manipulaci. Moc se za to sněmovně omlouvám. Garanční výbor doporučil 8 hlasy z patnácti a ústavně právní výbor nedoporučil. Ještě jednou se omlouvám i kolegům z výboru.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ptám se: Je věc jasná a mohu dát hlasovat? Ano. Takže:

Kdo souhlasí s návrhem poslanců Berezy a Nedbálka, ať zvedne ruku. 29

Kdo je proti? 64

Návrh nebyl přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Nedbálek.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Prosím vás, to znamená, že jsou vypuštěny oba dva odstavce. S tím odstavcem 2 jste rozhodnout mohli, ale jestliže se vypustí odstavec 3, tak policista, který bude mimo službu a neprokáže se stejnokrojem, protože ho mít nebude,...

Poslanec Vladimír Šuman: Já podotýkám, že toto řeší příslušný pozměňovací návrh poslance Kužílka, který byl jednak přednesen už při minulé rozpravě a jednak byl zpřesněn po dnešním jednání ÚPV. Později k tomu dojdeme.

Dále jsme u bodu 24 odstavec 1 ve znění vládního návrhu, kde poslanec Vlk navrhuje slova "identifikačním číslem" nahradit slovem "jménem". Jde o označení uniformy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vyjádření výboru?

Poslanec Vladimír Šuman: Garanční výbor nedoporučuje a ústavně právní výbor v poměru hlasů 6:4 doporučuje. Omlouvám se, kolega Vlk měl zřejmě na mysli ne jméno, ale příjmení, napsal mi "jménem", ale myslel příjmení. Já si dovolím toto změnit s jeho svolením.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Čech se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Vladimír Čech: Nejedná se o příjmení, ale o celé jméno.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme hlasovat o tomto návrhu ve smyslu celé jméno, tzn. jméno a příjmení.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 56

Kdo je proti? 37

Kdo se zdržel hlasování. 30

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Bod 25, § 6, odst. 2 ve znění vládního návrhu: poslanec Fiedor navrhuje text "je poučí dodatečně" nahradit textem "v opačném případě je poučí okamžité, jakmile to okolnosti dovolí". Oba výbory, garanční i ústavně právní doporučují.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP