Čtvrtek 5. prosince 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Omluvte mě, pane zpravodaji, s faktickou připomínkou se hlásí kolega Bereza.

Poslanec Rudolf Bereza: Jsou tam dva body 18, řekli jsme, že to rozlišíme.

Poslanec Vladimír Šuman: Udělal jsem chybu, mluvil jsem o druhém bodu 18, až ho budeme projednávat, nazvu ho 18b. První bude 18a. Děkuji kolegovi Berezovi.

Upozorňuji dále na bod 23, který se týká vypuštění odstavců, kdy by měla podle návrhů pana kolegy Berezy a Nedbálka tato obecní policie právo sloužit v civilu, že toto je výrazný zásah, vznik jakési kriminální policie.

K bodu 27 si dovoluji upozornit na toto. Pokud by snad sněmovna souhlasila, jak doufám, se zněním společné zprávy a vypustila odstavce 2 a 3 v bodu 23, o kterém jsem se zmínil, pak je nezbytné podle mého názoru, a jak se ukázalo i podle názoru garančního výboru a výboru ústavně právního, zařadit bod, který je pod č. 27. Je totiž nutné, aby v případě, že policista mimo službu bude zasahovat pravděpodobně také v civilu, bylo možné zajistit, jak se má prokazovat. V tomto směru upozorňuji, že kolega Kužílek teď přednesl návrh změny, který budu opakovat při hlasování. Smysl tohoto záměru byl zachován.

U bodu 29 považuji za nutné říci, že je to analogie toho, co je v zákonu u policie ČR, kde je účelné rozlišovat, zda důvod zjišťování totožnosti je závažný trestný čin, nebo zda je to drobnost a podle toho při způsobit rozsah zjišťování totožnosti.

Vzpomínám si, že kolega Žák před chvílí říkal, že si zpravodaj bude muset zvyknout, že mluví před prázdným sálem. Vidím, že si bude muset zvyknout mluvit i před konferujícími kolegy.

Dále bych chtěl upozornit na bod 34, kde opět kolega Kužílek přednesl nyní část toho bodu v jiné formě. Uvedu ho až budeme mluvit o hlasování.

K bodu 36, který přednesl kolega Lom, uvádím poznámku, že předvedení se provádí na policii a policie má přesné předpisy o tom, jak se musí zachovat, je-li občan předveden na policii. Že se sepíše krátký záznam je možná nadbytečné. Možná, že kolega Lom po této informaci oznámí stažení pozměňovacího návrhu.

Dále odkazuji na bod 37, kde kolega Kužílek stáhl první část svého příspěvku. Důvod, proč podporuji návrh na vypuštění, "jakož i ke zjištění skutečného stavu věci", že není v policejním zákoně a není nám jasné, oč v této věci jde. Když říkám nám, myslím tím výbor.

Bod 41. Upozorňuji na veškeré důsledky a nebezpečí, které by vznikly zařazením bodu h), tzn. technických prostředků k zabránění odjezdu vozidla, jak zde navrhl poslanec Effenberger. Upozorňuji na všechny argumenty, které v tomto směru přednesl pan ministr.

Bod 44 považuji za velice důležitý, protože se mění slovo "střelnou" na slovo "služební". Konstatuji, že o tom byla vedena dlouhá debata mezi výbory. Původně s tím ústavně právní výbor nesouhlasil, ale po diskusi revokoval své usnesení. Jde tam o souhlas.

U bodu 45 je navrhován doplněk nezařazovat, je tam problém, o kterém mluvil kolega Kužílek - možnost použití úderu zbraní i v jiném případě než v případě použití zbraně.

Tím bych skončil v rámci svého závěrečného slova. Prosím paní předsedkyni, abychom začali hlasovat k jednotlivým návrhům.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím společného zpravodaje, aby se ujal slova.

S technickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Čechová.

Poslankyně Heda Čechová: Mám obavu, že je nás tady málo.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím Kancelář, aby zajistila účast poslanců a skrutátory, aby provedli součet přítomných.

Prosím Kancelář, aby laskavě spočítala přítomné poslankyně a poslance, abychom zjistili, zda můžeme pokračovat ve schůzi. Domnívám se, že je v zájmu nás všech, abychom se pokusili ukončit plánovaný program už dnes, abychom se nemuseli scházet zítra. Je nás 104. Můžeme přistoupit k dalšímu jednání. Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Vladimír Šuman: Děkuji za slovo, i když se přiznávám, že nejsem příliš nadšen tím, že takto důležitý zákon se schvaluje se 104 poslanci.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Bereza.

Poslanec Rudolf Bereza: Dovolte mi hovořit z místa. Podávám návrh, ať paní předsedkyně udělá jmenovitou kontrolu přítomnosti. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Předávám řízení schůze panu kolegovi Kasalovi, protože mi dochází hlas. Prosím, aby se poslanci nevzdalovali, protože se bude dělat jmenovitá kontrola a je v jejich zájmu, aby tady byli.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím o odpovědi na otázky, které položím. Je přítomen pan poslanec Bárta - ano, Bereza - ano, Burešová - ano, Bursík - ano, Čulíková - ne, Danneberg - ano, Dohnal - ano, Havlovič - ano, Holomek ano, Hořínek - ano, Chromý - ano, Kalfus - ano, Kalousová - ne, Kantůrková - ne, Kolářová - ano, Kotrlý - ne, Kozánek - ne, Kraus Petr - ne, Kříž - ano, Květ - ano, Laštůvka - ne, Líbal - ano, Lukeš - ne, Máca - ano, Moserová - ne, Müller ano, Nerad - ano, Pecháček - ano, Pithart - ne, Piverka - ano, Pospíšil - ne, Povolný - ano, Preclík -ne, Ryšlinková - ne, Sapák - ne, Stibic - ano, Svoboda - ano, Šebor - ano, Šplíchal - ?, Štěpová - ne, Vondráček - ano, Vorlová - ano, Zajíček - ne, Žák - ne, Budínský - ne, Cabal - ano, Čech - ano, Čechová - ano, Čermák - ne, Fejfar - ano, Fiedor - ano, Gjurič - ne, Hájek Richard - ano, Honajzer - ne, Jančáry ano, Karych - ne, Klimeš - ne, Koháček - ano, Koráb - ano, Kozel - ano, Krejčová - ne, Lom - ano, Maleňáková - ano, Marvanová - ano, Němčík - ano, Novák Jiří - ano, Novák Libor - ano, Pavlíková - ano, Payne - ano, Ratiborský - ne, Rečková - ano, Rozlivka - ano, Röschová - ano, Sedláček ano, Syka - ano, Šepsová - ano, Šimeček - ano, Váca - ano, Válek - ano, Veselý - ano, Vlach - ne, Vlk - ano, Volák - ano, Wolf - ano, Zubek - ano, Body - ano, Bumbová - ano, Čapek ano, Čelišová - ne, Čundrle - ano, Dušek Rudolf - ano, Hájek Jiří - ne, Hájek Josef - ano, Hofrová - ano, Hrazdíra - ano, Jirásek - ne, Lagová - ano, Machalík - ano, Maryt - ano, Matějka Jaroslav - ano, Ortman - ano, Řezáč - ano, Sojka ano, Soural - ano, Stiborová - ano, Sůvová - ano, Štrait - ano, Váchalová - ano, Žižka - ano, Andrle - ne, Balcárek - ano, Bezděk - ne, Dudešek - ne, Fendrych - ano, Foniok - ano, Havlíček - ne, Homola - ano, Hrbek - ano, Dušek - ano, Kačenka - ne, Kadlec - ne, Kapusta - ano.

Krčma - nepřítomen, Kryčer - nepřítomen, Macháček přítomen, Malík - přítomen, Mazalová - nepřítomna, Procházka Kamil - přítomen, Pruša - nepřítomen, Stodůlka přítomen, Zatloukal - přítomen, Zeman - přítomen,

Domas - přítomen, Fröhlich - přítomen, Hejsek - přítomen, Hochová - přítomna, Kelnar - přítomen, Klener - přítomen, Kolmistr - nepřítomen, Ledvinka - přítomen, Mašatová - přítomna, Matějka F. - nepřítomen, Mišík - přítomen, Moldan - nepřítomen, Němcová - přítomna, Němeček - přítomen, Popovič - přítomen, Přikryl - přítomen, Růžička - přítomen, Stieber - přítomen, Šabata - přítomen, Vacek - přítomen,

Bělehrádek - přítomen, Cibuzar - přítomen, Dušek Jiří - přítomen, Janeček - přítomen, Janů - Rada Evropy, Karas přítomen, Kasal - přítomen, Kubiš - přítomen, Meier - přítomen, Moskal - přítomen, Pavela - přítomen, Smělík - přítomen, Výborný - přítomen. Takže první klub, který získal všechny dobré body. /Potlesk./

Dobal - přítomen, Dušek Pavel - nepřítomen, Hofhanzl - přítomen, Ježek Josef - nepřítomen /přišel až po přečtení dalších tří jmen, podobně jako předtím poslanec Žák/, Ježek Tomáš - nepřítomen, Kalvoda - přítomen, Kužílek - přítomen, Mašek - nepřítomen, Šuman - přítomen.

Palkoska - přítomen.

Benda - přítomen, Harringer - přítomen, Chutný - nepřítomen, Litomiský - nepřítomen, Procházka A. - přítomen, Tollner - nepřítomen, Wajsar - přítomen, Zahradníček - nepřítomen.

Adamek - přítomen, Frkal - přítomen, Kašuba přítomen, Komárek - přítomen, Kraus M. - přítomen, Kraus P. - nemoc, Raška - nepřítomen, Šlouf - nepřítomen,

Effenberger - přítomen, Hába - přítomen, Nedbálek přítomen, Štindl - přítomen, Vaňák - přítomen. Druhá gratulace. /Potlesk./

Balog - nepřítomen, Giňa - nepřítomen, Guži nepřítomen, Tatár - přítomen, Wantula - přítomen. Poprvé pasívní skóre. Toť vše.

Věřím, že během uplynulé příjemně strávené čtvrthodinky jsme se shromáždili v dostatečném počtu. Hlásí se pan poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, beru na vědomí, že jsem dnes nepřítomen, ale prosím vás, abyste příště pořadí klubů volil podle abecedního pořádku a nikoliv vždycky Občanské hnutí, které začíná "O", jako první.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pořadí se provádí podle velikosti poslaneckých klubů, protože se předpokládá ... - nebudu to raději dále rozebírat. Registruji pana Dohnala, registruji pana Bursíka.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane místopředsedo, podle jednacího řádu dosud platného - § 3 odst. 2 - si vnitřní poměry sněmovny upravuje sněmovna, nikoliv předsedající. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Samozřejmě, máte pravdu, pokud o to sněmovna požádá. Pokud o to sněmovna nepožádá, je to na předsedajícím. Bohužel. /Potlesk./ S faktickou poznámkou pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Pane předsedající, mám za to, že schůzi řídí předsedající a ten by měl sněmovnu vést k tomu, aby byl naplněn jednací řád. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, omlouvám se za svou nedokonalost, bez neznalosti jednacího řádu, ale nepochopil jsem, kam svou poznámku směřujete. /Část sněmovny bouchá do stolů./ Protože se nikdo nepřihlásil do rozpravy, myslím, že bychom měli dát slovo společnému zpravodaji. /Poslanec Stodůlka je u mikrofonu./ Pokud se hlásí pan poslanec Stodůlka, samozřejmě mu slovo dám. Pokud chceme naplňovat jednací řád, tak do rozpravy se hlásí poslanec buď písemně, nebo zvednutím ruky. /Poslanec Stodůlka se až nyní hlásí./ Děkuji, prosím.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Mám za to, že by předsedající měl vést schůzi tak, aby byl jednací řád naplněn. Tak jsem to už jednou říkal, pokud tomu někdo nerozumí, není to moje chyba.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: V tomto jsem s vámi nebyl v rozporu, odvolával jsem se na svou tupost, ne na vaši. Domnívám se, že by bylo vhodné přikročit k vážnějším problémům, a proto dávám slovo panu poslanci Šumanovi.

Poslanec Vladimír Šuman: Jsem rád, že předchozí přestřelka nás trochu rozehřála, a doufám, že nám to o to lépe půjde při hlasování o pozměňovacích návrzích.

Zdůrazňuji, že seřazení jednotlivých bodů je takové v souladu s jednacím řádem, že jednotlivé věcné bloky jsou uvnitř řazeny skutečně podle toho, v jakém pořadí byly přednášeny pozměňovací návrhy, čili nikoliv po nějakých logických celcích, jak tady byly někdy pokusy.

Za prvé - hlasujeme o návrzích změn názvu zákona. Jako první přednesl návrh změny zákona kolega Payne, který žádá, aby existující text byl doplněn slovy: "a kterým se mění zákon č. 367/1990 Sb., o obcích (obecní zřízení)". Podotýkám, že garanční výbor se k této věci nevyjadřoval a ústavně právní výbor tuto změnu po projednání nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 12

Kdo je proti? 10

Kdo se zdržel hlasování? 101

Takže nás je nejméně v tuto chvíli 123

Dámy a pánové, ptám se pana společného zpravodaje, o kolika návrzích budeme přibližně hlasovat.

Poslanec Vladimír Šuman: Asi o 60.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, dovolte mi předložit sněmovně návrh: jestliže počet poslanců, kteří se vysloví pro daný návrh, nedosáhne čísla 50, dovolím si hlasování ukončit a pokročili bychom dále. (Potlesk.)

Poslanec Vojtěch Dohnal: Nedosáhne-li 51 hlasů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Sněmovna má 200 poslanců. K tomu, abychom se mohli usnášet, je potřebných minimálně 101 poslanců, takže pro přijetí návrhu je potřebných 51 hlasů.

Poslanec Václav Žák: Za pana místopředsedu Kalvodu vás upozorňuji, že by se tím porušil jednací řád, který vám stanovuje uvést počet hlasů pro a proti.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Máte, pane poslanče, pravdu. Děkuji vám za toto upozornění a věřím, že stejně vděčná, jako jsem já vám, bude i celá sněmovna. (Veselost v sále.)

Budeme pokračovat podle jednacího řádu. Budeme dále hlasovat pro i proti a v případě, že počet hlasů proti převýší počet hlasů pro, hlasování ukončíme. Takto je to podle jednacího řádu správně. O tom bych nechtěl předkládat návrh sněmovně.

Prosím pana poslance Šumana, společného zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Vladimír Šuman: Děkuji. Druhým návrhem na změnu názvu zákona je návrh poslance Kužílka, který navrhuje změnit název na zákon o obecní stráži.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Kužílka, nechť zvedne ruku. 58

Kdo je proti? 59

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Dalším bodem je návrh poslance Ortmana v § 1, odst. 2: ve znění společné zprávy vypustit slova: "a v katastru", nikoliv "obce". Slovo obce zůstává. Před chvílí jsem zde uváděl, že jde o chybu pracovní pomůcky.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Zdá se, že poslancům je věc jasná, takže dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 84

Kdo je proti? 13

Kdo se zdržel hlasování? 31

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Omlouvám se sněmovně za to, že jsem u těchto návrhů zapomněl říci, jak se vyjádřily výbory. Je ale vidět, že sněmovna je velice vnímavá i k tomu, co nezná, protože rozhodla naprosto shodně jako výbory.

Přistupujeme k dalšímu návrhu, a to kolegy Fiedora, týkajícího se § 1 odst. 2 ve znění společné zprávy, a to za slova "v rámci" zařadit slovo "samostatné". Další navržený text vypustil.

Výbory nedoporučují tuto změnu, konkrétně ani výbor ústavně právní ani výbor garanční.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Fiedora, nechť zvedne ruku. 2

Kdo je proti? 36

Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Poslanec Vladimír Šuman: Dalším návrhem je návrh poslanců Nedbálka, Loma a Kužílka, týkající se znění společné zprávy k § 1, odst. 3, a to slova: "obecní policista" nahradit slovem "strážník".

Podotýkám, že garanční výbor tuto změnu doporučuje, ústavně právní výbor při konstatování, že nejde o právní problém, tuto změnu nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s návrhem tří poslanců, které pan poslanec Šuman jmenoval, nechť zvedne ruku. 91 (Potlesk.)

Kdo je proti? 33

Mohu konstatovat, že obecní policie bude tvořena obecními strážníky. (Potlesk.)

S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedající, předkládám procesní návrh na přerušení této schůze a odložení hlasování na zítřek, protože se domnívám, že poslanci k hlasování přistupují naprosto nezodpovědně. (Potlesk.) Řekl jste přesně to, co si myslím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Procesní návrh je podán, jsem povinen o něm dát hlasovat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP