Čtvrtek 5. prosince 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 104

Kdo je proti? 11

Děkuji, konstatuji, že návrh byl přijat.

Poslanec Václav Žák: § 8 z návrhu rozpočtového a kontrolního výboru nebudu celý číst. Jedná se o text: "Ministerstvo předkládá ..." Ústavně právní výbor nedoporučuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku. 14

Kdo je proti? 24

Děkuji, konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Poslanec Václav Žák: Nyní k § 10, písm. e): "v odůvodněných případech zajišťovat doklady ..." Ústavně právní výbor doporučuje. Jedná se o upřesnění textu zákona.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 122

Kdo je proti? Nikdo.

Děkuji, konstatuji, že návrh byl přijat.

Poslanec Václav Žák: Nyní k § 11 odst. 1. Ústavně právní výbor nedoporučuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro přijetí této změny, nechť zvedne ruku. 18

Kdo je proti? 40

Děkuji, konstatuji, že návrh nebyl přijat.

Poslanec Václav Žák: Nyní prosím o hlasování k § 18, odst. 2, kam se vkládá nové písm. c), kde se upravuje manipulace s doklady. Ústavně právní výbor doporučuje tuto změnu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku. 118

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Poslanec Václav Žák: Nyní k § 14 nového odst. 3: předkladatel upozorňuje na rizika. Ústavně právní výbor nedoporučuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o této navrhované změně.

Kdo je pro? 44

Kdo je proti? 31

Kdo se zdržel hlasování? 46

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Václav Žák: Nyní k § 18 odst. 5: nahradit slova "je oprávněn vymáhat" slovem "vymáhá". Ústavně právní výbor doporučuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o navrhované změně.

Kdo je pro? 129

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Václav Žák: Nyní pozměňovací návrhy z rozpravy.

Námitka pana poslance Fejfara vůči § 7 již byla odhlasována, takže návrh je bezpředmětný.

Pan poslanec Komárek nedoporučoval odst. 3 § 14 tomu sněmovna vyhověla. To bylo odhlasováno.

Nyní je třeba hlasovat o tom, aby se v § 16 prodloužila lhůta. Pan poslanec dal dva návrhy: nejprve na 7 dnů, pak na 5 dnů. Ústavně právní výbor hlasováním doporučuje kratší lhůtu.

Ptám se pana poslance, zda souhlasí s tím, abychom hlasovali jen o lhůtě 5 dnů, nebo máme dát hlasovat o obou? (Poslanec Komárek souhlasí s pětidenní lhůtou.)

Protože pan poslanec souhlasí s pětidenní lhůtou, doporučuji, abychom dali hlasovat o lhůtě 5 dnů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o této navrhované změně.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 118

Kdo je proti? 1

Návrh byl přijat.

Poslanec Václav Žák: Pan poslanec Hofhanzl měl výhrady vůči § 4, sněmovna již odhlasovala pozměněný text.

Pan poslanec Chromý měl pozměňovací návrh k § 5 písm. b), to už bylo také odhlasováno.

Paní poslankyně Röschová nepřednesla návrh.

Nyní můžeme dát hlasovat o celém zákonu ve znění společné zprávy s přijatými pozměňovacími návrhy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová:. Můžeme přistoupit k hlasování o celém předloženém návrhu.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o státní kontrole podle sněmovního tisku 466 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 494 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 122

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 7

Děkuji. Zákon byl přijat. (Potlesk.)

Poslanec Václav Žák: Mohu říci sněmovně ještě poznámku? Přestože jsem se dnes v novinách dozvěděl, že jsem oportunista, což jsem o sobě dosud nevěděl a toto zjištění mě těší, jsem rád, že jsme opět zažehnali jednu hrozící krizi. Děkuji vám, sněmovno. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Hlásí se pan poslanec Zubek.

Poslanec Leopold Zubek: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno. Vím, že jsme včera ukončili bod otázky na vládu. Přesto jsem pověřen 6 poslaneckými kluby, abych tento bod znovu otevřel a doplnil jej o jeden jediný dotaz. Prosím, paní předsedkyně, abyste nechala hlasovat, zda sněmovna s tímto souhlasí. Jedna se o dotaz, jak vláda plní podmínku lustračního zákona. Je to otázka přečtení 5 odstavců.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro rozšíření programu o tento bod, ať zvedne ruku. 88

Kdo je proti? 5

Kdo se zdržel hlasování? 28

Děkuji.

Návrh pana poslance Zubka na rozšíření programu byl přijat.

Nyní se táži, kdy si přeje pan poslanec tento bod zařadit. (Poslanec Zubek: nejlepší by bylo ihned.)

Myslím, že o tom nemusím dávat hlasovat, jde-li pouze o přečtení 5 odstavců, bez diskuse. Předpokládám souhlas sněmovny. Prosím pana poslance Zubka, aby přečetl návrh.

Poslanec Leopold Zubek: Otázka poslaneckých klubů ODS, ODA, KDS, ČSL, LDS a ROI. Tyto poslanecké kluby se obracejí na celou vládu ČR s tímto:

ve smyslu ustanovení § 87 a § 90 zákona o jednacím řádu ČNR se na vás obracíme s otázkou ve věci uplatňování zákona č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích ČSFR, ČR a SR.

Dne 5. prosince 1991 uplynula 30denní lhůta stanovená v § 6 odst. 2 uvedeného zákona, v níž byly povinny příslušné orgány zaslat federálnímu ministerstvu vnitra žádost o vydání osvědčení na místo občana, který ke dni účinnosti tohoto zákona vykonává funkci, které se zákon týká.

Žádáme vás tímto o informaci, zda a jakým způsobem ve vašich resortech byla tato osvědčení vyžádána a zda byla vyžádána také ve všech orgánech a organizacích, institucích, podnicích či akciových společnostech, které jsou ve vašich resortech a nebo u nichž jsou vaše resorty zakladateli.

Zároveň žádáme o sdělení, zda byla od dotyčných osob vyžádána čestná prohlášení ve smyslu ustanovení § 4 odstavec 3 citovaného zákona. Pokud se tak v některých případech nestalo, žádáme o sdělení, jaké sankce byly uplatněny vůči osobám odpovědným za uplatňování tohoto zákona.

Dále se obracíme na vládu ČR s otázkou, kdy předloží návrh zákona, resp. zákonů ČNR, k jejichž přijetí je ČNR zmocněna v § 22 zákona č. 451/91 Sb.

S obdobným dotazem se uvedené poslanecké kluby obracejí na Český statistický úřad, Český báňský úřad, Český úřad geodetický a kartografický, Generální prokuraturu ČR, Český úřad bezpečnosti práce, Nejvyšší soud ČR a Státní arbitráž ČR. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pane poslanče, navrhujete něco, a nebo jste nás chtěl jen informovat? (Chtěl jen informovat.) Dále se hlásí pan poslanec Chromý s faktickou poznámkou.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já si přece jen dovoluji informovat vás. Vidím, že sněmovna je zaplněna. Myslím, že to bylo v pondělí, nebo v úterý, kdy jsem v této věci podal naléhavou interpelaci. Podal jsem ji na základě svého dotazu, který jsem již předminulý týden z podnětu Klubu OH uplatnil v hodinkách s vládou a dostal jsem následující dopis, na základě kterého jsem znovu potřeboval věc otevřít, protože v tom dopise se mimo jiné sděluje, že k uvedené problematice vláda ČR nemá k dispozici souhrnné informace z jednotlivých resortů. Ten dopis je samozřejmě k nahlédnutí. A proto jsem požádal pana premiéra, aby tak učinil. Mám dojem, že se tyto věci kříží a že bychom měli být lépe informováni nebo častěji ve sněmovně.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji za informaci. Domnívám se, že tato informace je však vyjasněna. I ten vztah k té předchozí informaci, kterou zde přednesl pan poslanec Zubek.

Má pan poslanec Zubek nějaký návrh? Hlásí se pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jestli dovolíte, tak jak to jménem šesti klubů formuloval pan poslanec Zubek, tak to byla žádost o doplnění do bodu programu Otázky na vládu ČR. Tady se nejedná ani o návrh usnesení, ani o interpelaci. To znamená, že tím, že zazněla otázka, končí doplnění toho bodu a není třeba se tím dále zabývat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. A budeme pokračovat v programu tak, jak je před námi. Máme tady pana ministra a pana zpravodaje? Ano.

Včera večer jsme končili za poněkud pohnuté situace, takže budu vycházet z toho, že rozprava není ještě ukončena. Táži se předsedy ústavně právního výboru a předsedy výboru petičního, pro právní ochranu a bezpečnost, zda se jejich výbory sešly a zaujaly stanovisko k rozpravě. Je tu předseda ústavně právního výboru? Není. Možná stačí informace předsedy petičního výboru.

Poslanec Jiří Müller: Vážení přítomní, byl jsem vyvolán k informaci. Výbory se sešly a projednaly všechny dosud vznesené připomínky. (Já se omlouvám předsedovi ústavně právního výboru, že mluvím i za něho.) Tam, kde došlo k výrazné neshodě, tam jsme se sešli a nad pěti problémy jsme ještě diskutovali s konečným výsledkem, který doporučuji po dohodě s výborem sdělit u každé projednávané připomínky zvlášť, jaký je názor těchto dvou výborů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě, než ji uzavřu? Pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, dovolím si přednést několik návrhů, které vyplývají z jednání výborů a vlastně shrnují některé technické drobnosti, které výbory seznaly za nutné.

Za prvé k bodu 27 Pracovní pomůcky, to je k § 7 odstavec 2 stahuji původní návrh a navrhuji nové doplnění tohoto odstavce o text: "Pokud se v tomto případě obecní policista neprokazuje podle § 5 odstavce 1, prokáže svou příslušnost k obecní policii průkazem k obecní policii, vzor průkazu obecní policie je uveden v příloze, která je součástí tohoto zákona."

Dále k bodu 30 Pracovní pomůcky, tedy k § 10 odstavec 1 a): stahuji původní návrh, který zněl "slova obecní policie nahradit slovy obce" bez náhrady.

Dále k bodu 34 Pomůcky: v § 11 odstavec 1 před slovo "podezřelou" navrhuji doplnit slovo "důvodně".

Dále k bodu 34 Pomůcky k § 11 odstavec 1 navrhuji ukončit tento odstavec slovem "řízení" a zbytek odstavce vypustit. Dále zařadit nový odstavec 2 tohoto znění: "Obecní policista je oprávněn předvést na policii osobu, která odpovídá popisu osoby hledané policií, neprokáže-li tato osoba hodnověrně svoji totožnost." Další odstavec přečíslovat.

Dále k bodu 37 Pomůcky: v § 15 odstavec 1 stahuji část návrhu na vypuštění slov, která znějí "nebo jiného správního deliktu". Pokud vím, tento návrh na stažení učinil i pan poslanec Fiedor.

Dále k bodu 57 Pomůcky k § 26: Měním svůj návrh tak, že zní: "V dosavadní čtvrté větě se slovo občana nahrazuje slovy osobu přistiženou při páchání přestupku." Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu uzavírám. Táži se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Nepřeje. Prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážení přátelé, úkol je nelehký. Mám pocit, že jsem na pokraji sil, takže omluvte případné nedostatky.

Byla vám rozdána na lavice pracovní pomůcka, kterou se musíme řídit jak v závěrečném slově, tak při projednávání jednotlivých připomínek. Prosím kolegy, aby - pokud bych něco řekl ne zcela přesně, aby se přihlásili. Myslím hlavně ty, kteří navrhovali připomínky.

Především je mou povinností upozornit u bodu 2 - tak budu nazývat jednotlivé body této pracovní pomůcky - na chybu, ke které došlo mým nepřesným zápisem, při prověrce stenogramu se ukázalo, že skutečně pan poslanec Ortman nenechal vypustit slovo "obce". Slovo obce zůstává a vypouští se pouze "v katastru".

Pan poslanec Fiedor mi před chvílí oznámil, a žádám ho, aby to potvrdil, že vypouští u bodu 3 druhou část svého pozměňovacího návrhu.

K bodu 4 bych doporučil důkladně zvážit, že samo odlišení pojmu policista a strážník by přispělo k odlišení funkce policie a obecní policie.

Dále se chci zmínit k bodu 16. Upozorňuji na to, že by bylo zcela mimo původní záměr předkladatele i našeho výboru, kdyby došlo k úpravě, kterou navrhoval kolega Bereza, totiž, že osvědčení by vydávala komise, kterou by zřizovala obec. Je logické, že obec, která přijímá obecního policistu do pracovního poměru, by byla benevolentnější na to, zda má dotyčný občan dostat ověření, než když to bude orgán, na kterém bude nezávislý.

K bodu 18 chci uvést - týká se návrhu pana poslance Payneho na vypuštění odstavců 2, 3, 4, 5, tzn. nemožnosti zásahu orgánu státní správy, tedy přednosty, že by bylo opět zpochybněno právo a podle mého názoru přímo povinnost jednat v takovém případě proti tomu, kdyby se někdo choval způsobem, který tyto odstavce vymezují.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP