Čtvrtek 5. prosince 1991

Poslankyně Hana Lagová: Přesné znění odstavce 2 by bylo: "Zdravotní řád ... po dohodovacím řízení se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR (dále jen Pojišťovnou), zástupci smluvních zdravotnických zařízení, Českou lékařskou komorou, Českou stomatologickou komorou a Českou lékárnickou komorou ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen ministerstvo). Dohodovací řízení svolává ministerstvo nejméně jednou ročně." "Zdravotní řád vydává vláda ČR svým nařízením."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 96

Kdo je proti? 3 Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Dále pan poslanec Gjurič vystoupil s návrhem, aby v § 13 bod 3 byly uvedeny šířeji profesní organizace místo vyjmenovaných. Vzhledem k tomu, že tento termín je ve společné zprávě uveden, předpokládám, že pan poslanec Gjurič nebude trvat na svém pozměňovacím návrhu. /Poslanec Gjurič na svém návrhu netrvá./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Měli bychom hlasovat o stažení tohoto návrhu vzhledem k tomu, že už je po rozpravě.

Kdo je pro stažení tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 116

Kdo je proti? Nikdo.

Děkuji. Můžeme pokračovat.

Poslanec Petr Lom: Dále vystoupil pan poslanec Nedbálek k § 6 odstavec 1, od čehož se odvíjí celá řada pozměňovacích návrhů dalších. Přeje si pan poslanec Nedbálek k tomu promluvit? /Poslanec Nedbálek není přítomen. Na poradě s ním o přestávce jsme se dohodli, že své návrhy stáhne. Protože není přítomen, nemohu navrhnout místo něj, aby své návrhy stáhnul, takže musíme dát hlasovat.

Poslanec Nedbálek navrhuje, aby se v § 6 odstavec 1 písmeno c) za slovo "stát" připojil text "nebo jeho zástupce".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 76

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: V tom případě odpadá dalších pět pozměňovacích návrhů, které rozhojňují § 6 odstavec 1, kdy poslanec Nedbálek připojuje charakteristiku, kdo se může stát zástupcem státu, koho povoluje jako zástupce státu, co má uvést žadatel jako zástupce státu, kdy je možno povolit a že je to důvodem k odpisu z daňového základu zástupce. Tyto všechny pozměňovací návrhy se odvíjejí od toho, že je schválen text "nebo jeho zástupce".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Předešlé hlasování vylučuje hlasování o těchto návrzích. Můžeme pokročit dále.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh poslance Nedbálka je stejného charakteru. K § 11 písmeno c) se ve smyslu tohoto návrhu připojuje za slovo "stát" text "jeho zástupce".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 27

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Další návrh poslance Nedbálka spočívá v pozměňovacím návrhu k §8, odst. 1, kde se před slovo "výši" navrhuje předřadit slovo "maximální". Rovněž při poradě s legislativci pan poslanec Nedbálek se vyslovil v tom smyslu, že návrh stáhne, protože výše nemůže být minimální ani maximální, ale musí být taxativně stanovena.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 2

Kdo je proti ? 27

Návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Další návrh pana poslance Nedbálka se týká v témže paragrafu odst. 2, kdy se místo stávajícího textu navrhuje tento text:

"Pojistné za zaměstnance hradí nejvýše z jedné poloviny zaměstnanec, nejméně z jedné poloviny zaměstnavatel. Konkrétní poměr hrazení je vždy předmětem kolektivního vyjednávání."

Tedy tento poměr "z jedné třetiny a dvou třetin", se mu stanoví určitá šíře a rovněž na poradě s legislativci poslanec Nedbálek souhlasil, že stanovení pojistného nemůže být předmětem kolektivního vyjednávání.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. - Nikdo.

Kdo je proti? 22

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Další návrhy poslance Nedbálka jsou konzumovány ve znění společné zprávy, protože navrhuje vypustit text od slov "posouzení potřeby léčby" v §10, odst. 1, písm. a) až po "stanoveným Zdravotním řádem", a v témže paragrafu a odstavci vypustit v písm. b) slova "nebo odborného lékaře". To je již stanoveno ve znění společné zprávy, tyto návrhy jsou tam v širší míře zahrnuty, čili nemohou být předmětem hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nemohou být předmětem hlasování, takže můžeme pokročit k dalšímu návrhu.

Poslanec Petr Lom: V §12, odst. 1 se navrhuje nahrazení textu tohoto odstavce tímto textem, je to další pozměňovací návrh pana poslance Nedbálka, kdy navrhuje: "zdravotní pojištění je prováděno Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, resortními, oborovými, podnikovými a dalšími pojišťovnami...", odst. 2) zůstává beze změny. Je to zestručnění textu, kdy v původním textu je písm. a) a b) - a) je "Pojišťovna", b) jsou "resortní", aby mohly být upraveny zvláštním zákonem. pokud by to bylo v navrhované verzi poslance Nedbálka, nebylo by možné rozlišit, který zákon se k jakému typu pojišťovny vztahuje. Rovněž i k tomuto návrhu se poslanec Nedbálek vyslovil, že ho stáhne.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 23

Děkuji, tento návrh byl také zamítnut.

Poslanec Petr Lom: Poslanec Nedbálek navrhuje snížení pokut: změnit částku 10 tis. na 2 tis. v §12, odst. 1 a 200 tis. na 50 tis. Kčs. Navrhuji hlasovat odděleně o obou dvou návrzích.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro první návrh, ať zvedne ruku. 23

Děkuji.

Kdo je proti? 15

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Snížení pokuty pro zaměstnavatele z 200 tis. na 50 tis. Kčs.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach:

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 5

Kdo je proti? 60

Tento návrh byl zamítnut, prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Nyní zde máme poněkud složitější návrh na hlasování, návrh kolegy Bárty. Prosím věnujte tomu pozornost. Na str. 11 je §10. Jeho písmeno a) bylo zněním společné zprávy rozděleno na dvě části, na odst. 1), písmena a), který zní v odhlasovaném znění, že "... má právo na výběr pojišťovny, provádějící všeobecné zdravotní pojištění, toto právo může uplatnit jednou za tři měsíce", a na písm. b), kdy "... pojištěnec má právo na výběr lékaře, či jiného odborného pracovníka ve zdravotnictví s výjimkou závodní zdravotní služby, kteří jsou ve smluvním vztahu příslušné zdravotní pojišťovny."

Dále písm. a) není konzumováno, tzn., že z něho vypadává posouzení potřeby léčby odborným lékařem. Jestliže poslanec Bárta vznesl svůj názor, že pan poslanec Nedbálek si nevšiml toho, že pasáž tam zůstala atd., tak nemůže položit návrh, aby to zůstalo jak bylo, poněvadž návrh se podává ve znění paragrafu 35a), zákona 35/89 ve znění doplňujících stanovení ve znění společné zprávy, čili ta pasáž už tam není. Čili poslanec Bárta může jenom říci, že doplňuje, aby v písmenu a) nebo b) - může si vybrat - se doplnila pasáž: "posouzení potřeby léčby odborným lékařem je vázána na doporučení praktického lékaře...", čili tak jak to stojí na str. 11. Čili poslanec Bárta může podat návrh na doplnění, nikoliv na vrácení zpět, na doplnění tím textem, který tam byl. Je to takto míněno, pane poslanče? (Ano) Děkuji.

Čili poslanec Bárta navrhuje - zopakuji to, aby - zřejmě se to bude hodit za písm. b) - aby za písmenem b) pokračoval text:"Posouzení potřeby léčby odborným lékařem je vázáno na doporučení praktického lékaře s výjimkou případů, kdy se jedná o neodkladné ošetření vážnějšího úrazu, nebo onemocnění, vyšetření, nebo léčení pohlavního onemocnění, ošetření dětským, ženským, zubním nebo očním lékařem, popř. jiným odborným lékařem, stanoveným Zdravotním řádem."

Můžeme dát hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach:

Kdo je pro takto upřesněný návrh, ať zvedne ruku. 39

Kdo je proti ? 25

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Petr Lom: Další návrh podala paní poslankyně Stiborová.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pardon, pane zpravodaji, paní poslankyně Vorlová s faktickou poznámkou.

Poslankyně Milada Vorlová (z místa): Domníváte se, pane předsedající, že je nás zde dost?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jsem si tím naprosto jist, ale pokud vaší poznámku mám brát jako ověření přítomnosti. (Poslankyně Vorlová z místa: Já to beru tak, že vy to vidíte se shora). Děkuji, prosím, můžeme pokračovat.

Poslanec Petr Lom: Vrátím se k pozměňovacímu návrhu paní poslankyně Stiborové, k § 4, odst. 4 začíná na 4. straně. Poslankyně Stiborová navrhuje vypustit poslední část věty na str. 5, která začíná: "A to do výše nákladů, spojených s takovým léčením na území České republiky", čili navrhuje, aby tak byla uvedena první část věty - "pojištěncům uvedeným v § 3 odst. 1 písmeno a) a b) se na základě zdravotního pojištění hradí náklady léčení v cizině". Tečka. Je to tak paní poslankyně Stiborová? Pravděpodobně to tak je, čili v plné výši.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Byl tento návrh upřesněn, můžeme dát hlasovat? S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Bojar.

Ministr zdravotnictví Martin Bojar: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si vás upozornit na praktický důsledek tohoto pozměňujícího návrhu, který může vést k naprosto nepředvídatelnému zatížení fondů jak provozních, tak reservních Všeobecné zdravotní pojišťovny, neboť přistoupíme-li na tento bod, pak se stane to, co se děje nyní, že na místo ministerstva zdravotnictví bude Všeobecná zdravotní pojišťovna, kdy bude kapitálově nesmírně slabá, vázána na prostředky z kapitoly zdravotnictví zaplavena ne desítkami nebo stovkami jako jsme nyní, ale tisícovkami žádostí, které na základě zákona budou muset být obligatorně propláceny. Já vás musím upozornit na tu okolnost, že v současné době jen jeden den pobytu na standardním lůžku, pokud ho máme hradit v Rakousku stojí 2800 OS, jenom za lůžko a stravu. Další náklady za léky vůbec neuvádíme. Pokud proplácíme tyto náklady v tuto chvíli, činíme tak z důvodů humanitárních, ministerstvo zdravotnictví - jinak to mají činit okresní úřady. Tento postup, který zatím není obligatorní, hrozí rozbít stejně tak jejich rozpočty. Přistoupíme-li na to, že z důvodů, které možná vypadají nyní lidsky, toto zakotvíme do zákona, stane se prosím, a podle mého názoru je nezbytné na to upozornit, že ti z nás, kteří byli dosud ochotni vážit to, že si zaplatí připojištění při cestě do ciziny, usoudí, že by byli hloupí, aby to činili, protože ti ostatní, chytřejší, to nebudou muset ze zákona činit. Omlouvám se, že vystupuji takto naléhavě, ale tak jako některá předchozí hlasování, i toto hlasování, pokud bude provedeno jenom při nedostatečné znalosti faktu, může vést k tomu, že odsoudíme tímto jediným malým bodem Všeobecnou zdravotní pojišťovnu v příštím roce k nesolventnosti v tu chvíli, jak se otevřou hranice a naši občané začnou jezdit do zahraničí buď proto, aby se nechali léčit na "lépe spravovaných" - a lépe provozovaných odděleních nebo prostě proto - nepojištěni, že si řeknou nabourám-li, musí to Všeobecná zdravotní pojišťovna krýt. Zatím, znovu zdůrazňuji, přesto, že jsme měli potíže a pan předseda Lom i já mám na stole řadu žádostí, každý týden přibývající, nebylo to ze zákona povinné. Nyní máte jedinečnou šanci učinit to ze zákona povinné. To je vše, co jsem chtěl říci. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, ještě někdo si přeje vystoupit? Paní poslankyně Stiborová.

Poslankyně Marie Stiborová: Vážená sněmovno, pane předsedající, vy jste četl, že pojištěncům uvedeným v § 3 odst. 1 písm. a) a b) se na základě zdravotního pojištění hradí náklady léčení v cizině. Mám tedy to chápat tak, že vypadlo "nutného a neodkladného"? (Poslanec Lom: Ne.) V případě, že se hradí náklady nutného a neodkladného léčení v cizině, dovolte, abych trvala na svém návrhu. Děkuji.

Poslanec Petr Lom: Četl jsem to naprosto korektně, paní poslankyně, a dovolím si citovat mínění garančního výboru....

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ještě někdo se hlásí? Pan ministr Bojar, prosím. Pardon pane zpravodaji, já jsem nepostřehl, jestli vám neskáči do řeči.

Poslanec Petr Lom: Chci jen dokončit větu. Mínění garančního výboru podporuje mínění ministra. (Ministr Bojar - prosím ještě jednou přečíst znění.) Přečtu ještě jednou: "Pojištěncům uvedeným v § 3 odst. 1 písm a) a b) se na základě zdravotního pojištění hradí náklady nutného a neodkladného léčení v cizině." Tečka. Ve znění návrhu poslankyně Stiborové.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Ještě někdo si přeje promluvit? Není tomu tak, uzavírám rozpravu a můžeme dát hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro takto upřesněný návrh, ať zvedne ruku. 20 Děkuji.

Kdo je proti. 67

Tento návrh nebyl přijat, můžeme přistoupit k projednávání dalšího návrhu.

Poslanec Petr Lom: Další návrh vznesl poslanec Chromý, který trvá, aby byla provedena...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Chromý navrhuje stažení bodu.

Kdo je pro akceptování tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 120

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl stažen.

Poslanec Petr Lom: Další návrh byl můj, kdy navrhuji, aby v § 6 byl zařazen další článek za článek 3 a ostatní byly přečíslovány: "Pojištěnec má nárok při nezvýšené platbě pojištěného na poskytování zdravotní péče pro svoji manželku nebo manžela, která s ním žije ve společné domácnosti a pečuje o nedospělé děti do 15 let, je převážně odkázána výživou na jeho mzdu a nemá nárok na zdravotní péči ze své vlastní pojistky."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Můžeme dát hlasovat o tomto návrhu. Faktická poznámka, pan kolega Popovič.

Poslanec Pavel Popovič (z místa): Nebylo by lepší místo "mzdy" "příjem"?

Poslanec Petr Lom: Ponecháme legislativcům, není samozřejmě námitek.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Já se domnívám, že je to určitý rozdíl, že to není možné nechat na legislativě. Pan ministr Bojar se hlásí o slovo.

Ministr zdravotnictví Martin Bojar: Pane předsedající, dámy a pánové, jen poznámku, ten rozdíl, který vyplývá z poznámky pana poslance Popoviče, je podle mého názoru zásadní, (Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane ministře, mluvte, prosím, na mikrofon.) ten rozdíl je podle mého soudu relativně významný nebo dosti významný a za druhé upozorňuji znovu na to, jak tímto zdánlivě velmi, velmi liberálním doporučením můžete významně poznamenat nárůst skupiny osob, které budou provádět platbu nulovou. Nic jiného jsem nechtěl říci.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP