Čtvrtek 5. prosince 1991

Jen bych chtěl říct, že je škoda, že tu nebyla televize, aby zaznamenala úbytek poslanců v době, kdy vystoupil pan poslanec Kužílek, aby zaznamenala, jak lidé začali odcházet ze sálu. Dnes na galerii nemáte nikoho, myslím, že to o něčem svědčí. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Berezovi, ještě je tu dodatečná přihláška pana poslance Vlka. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miloslav Vlk: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, jen velice krátce. V § 4 odst. 2 doporučuji změnu: "Pracovníci obecní policie jsou v pracovním poměru v obci a nevztahuje se na ně ustanovení § 91, § 151 a § 152 zákoníku práce.". Jedná se o noční práce žen - § 152, § 151 odpočinek mezi dvěma směnami a § 91 - dny pracovního volna - ve dnech pracovního volna by v podstatě obecní policie neexistovala.

Jelikož se jedná o pracovní poměr, doporučoval bych, aby policisté nebyli vybaveni identifikačním číslem, ale jmenovkou, tak jak je to zvykem u pracovního poměru. Potom je třeba udělat změnu v § 2 odst. 1 a 4.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Vlkovi, prosím teď, aby byli zavoláni poslanci, protože budeme hlasovat. Zejména aby byli zavoláni všichni poslanci, kteří jsou u televize. Je jich tam spousta. Prosím pana poslance Šumana.

Poslanec Vladimír Šuman: Asi všichni přítomní chápou, že tohle nelze zpracovat během hodiny nebo dvou. Teď jsme se domluvili s panem předsedou ústavně právního výboru, že nebudeme vyžadovat na sněmovně usnesení k tomu, aby se sešel ústavně právní výbor, protože by bylo obtížné to teď schválit, a že se sejde ústavně právní i garanční výbor a projedná všechny předložené návrhy změn.

Máme schůzi v 8,00 hodin, pokusíme se do té doby zpracovat text. Čili další pokračování by bylo tak, že schůze by v 9,00 hodin formálně začala a my bychom se přihlásili až v okamžiku, kdy s tím budeme hotovi a při nejbližším přerušení, po projednání dalšího bodu, bychom pokračovali tímto bodem. Nevidím jiné řešení, pokud někdo ano, ať ho navrhne.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Slyšeli jste všichni, myslím, že je to rozumný návrh, jsme všichni unaveni. Nyní bychom měli hlasovat o přerušení tohoto bodu.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedající, nevím, jestli jsem dobře rozuměl panu poslanci Šumanovi, nicméně, pokud byly předneseny návrhy na přerušení z důvodu toho, aby věc projednaly některé výbory, musí se o tom hlasovat. Cituji: "O návrhu na přerušení projednávání rozhodne ČNR bez rozpravy... a může určit výbor, který by zaujal stanovisko a lhůtu do kdy příslušný výbor předloží stanovisko".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím technická připomínka, pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Toto přerušení bodu samozřejmě musí být odhlasováno, ale domnívám se, že text jednacího řádu, že "může určit", umožňuje řešení v situaci, kdy dva výbory vezmou dobrovolně na sebe tento závazek, že není nutné jim to určovat hlasováním, ale každopádně bych doporučil, aby v tento okamžik, na rozdíl od toho, co navrhoval pan poslanec Bereza, naopak byla ukončena rozprava (potlesk), protože by bylo jinak nebezpečí, že v ní budeme pokračovat poté, co vše bylo řečeno. Argumenty byly řečeny, nemůže už dojít k tomu, že by byl jiný návrh a pro vyřčené návrhy se obě strany měly možnost vyslovit. Čili ještě jednou navrhuji ukončení rozpravy a přerušení bodu. O těchto dvou věcech se každopádně musí hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji a uzavírám rozpravu. (Projevy nesouhlasu.) Hlásí se někdo do diskuse? Když bude nutné, bude otevřena zítra rozprava. (Hlasy: ne.) Žádné přihlášky do rozpravy nejsou. (Poslanec Kužílek vysvětluje situaci předsedajícímu.)

Uznávám, pan kolega Kužílek je zřejmě znalý našeho jednacího řádu. Dávám hlasovat, zda je souhlas s přerušením tohoto bodu. Prosím, kdo je pro? (Hlasy: ukončení rozpravy.) Ne, o přerušení bodu, o ukončení rozpravy se nehlasuje. O přerušení tohoto bodu našeho programu.

Kdo je pro přerušení tohoto bodu? 92

Kdo je proti? 3

Kdo se zdržel hlasování? 10 Děkuji.

Návrh na přerušení bodu byl přijat. Ukončuji rozpravu. (Hlasy: to nejde!)

Mám kolem sebe řadu právníků a každý radí jinak. (Smích, potlesk.)

Pane poslanče Kužílku, doufám, že jsem se nedopustil žádného vážného přehmatu. (Poslanec Kužílek: dopustil.)

Bod je přerušen a rozprava je ukončena. (Hluk, smích.) Zítra pokračujeme v 9,00 hodin. (Hluk v sále.)

Jelikož je zde hodně poslanců, měli bychom využít čas a pokračovat. (Potlesk.)

Poslanec Jiří Novák: Ústavně právní výbor se sejde zítra ráno v 8,00 hodin v místnosti č. 55.

Poslanec Vladimír Šuman: Za výbor petiční a pro právní ochranu, dívám se, jestli pan předseda na dálku se mnou souhlasí - oznamuji, že se sejde zítra v 8,00 hodin v místnosti č. 56.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zareagoval na váš souhlasný potlesk a přednesl procedurální návrh, který se pokusí naše jednání urychlit.

Z logiky věci vyplývá, že není možno projednávat nyní bod, který souvisí s ministerstvem vnitra, tedy zprávu o bezpečnostní situaci, vzhledem k tomu, že jak navrhovatel, tak společný zpravodaj musí pracovat samozřejmě na zpracování připomínek k zákonu o obecní policii. Slyšeli jsme při projednávání toho "nejméně problematického" z bloku tří zdravotnických zákonů, že je logické, aby pojištění a pojišťovna - zjednodušeně řečeno - byly projednávány zítra v jednom bloku. A proto bych si dovolil navrhnout, abychom nyní zahájili projednávání bodu doplněného znovu na pořad, a to je vládní návrh zákona o státní kontrole (necituji zřejmě přesně) a dali slovo navrhovateli, zpravodaji a potom zahájili a pokusili se uzavřít rozpravu tak, aby opět přes noc bylo možno zpracovat případné připomínky a ráno bychom měli dvě předlohy k závěrečnému hlasování. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Takže je souhlas. Přikročujeme k projednávání vládního návrhu zákona ČNR o státní kontrole... (Hluk v sále.) To byl návrh, protože je to změna pořadí programu, dávám hlasovat, kdo souhlasí s tím, abychom se věnovali tomuto bodu?

Poslanec Jiří Kalfus: Vážení přátelé, chtěl bych upozornit na to, že tento bod byl znovu dodatečně zařazen na program a my jsme jako kontrolní a rozpočtový výbor, který byl garanční, doporučili to odložit. Čili my to nemáme zpracované, nemáme o tom jednáno a chtěl bych tedy upozornit sněmovnu, že garanční výbor je totálně na tuto věc nepřipraven.

Máme schůzku zítra ráno k tomuto bodu a proto navrhuji, aby se o kontrolním zákonu jednalo až zítra.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Rozprava k procedurálnímu návrhu. Výbor musíme respektovat, není připraven.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, jestli dovolíte, z tohoto místa vznesu procedurální návrh. Jediná možnost, jak racionálně využít čas je, podle mého názoru, dokončit projednávání přerušeného bodu, a to je návrh usnesení pana poslance Kalfuse. To bychom mohli učinit nyní, pokud máme stanoviska příslušných výborů. Prosím pana poslance Kalfuse o doplňující informaci.

Poslanec Jiří Kalfus: Samozřejmě stanoviska výborů ústavně právního i národohospodářského mám, jsem na to připraven, ale ráno vyslovil přání pan ministr Ježek, že by se rád tohoto bodu zúčastnil a proto jsme navrhli, aby u toho byl přítomen zítra. Ať sněmovna rozhodne, jestli to chce projednávat, já osobně jsem připraven.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Dovolte, ještě než dám hlasovat o procedurálním návrhu svém, navrhl bych vám ještě jednu procedurální věc vzhledem k tomu, že je nás tady hodně, jak bylo konstatováno.

Jedním z bodů je zpráva vlády České republiky o bezpečnostní situaci. Vláda České republiky splnila svou povinnost předložit nám materiál, který má kolem 100 stran a nejsem přesvědčen o tom, že jsme stihli se dobře s materií seznámit. Proto bych si dovolil navrhnout, abychom tento bod stáhli z programu této schůze. Jestli dovolíte, než vyřešíme problém s přerušeným bodem pana poslance Kalfuse, dal bych hlasovat o tomto procedurálním návrhu.

Kdo je pro stažení bodu, který jsem právě popsal, ať zvedne ruku. 92

Kdo je proti? 3

Kdo se zdržel hlasovaní? 9 Tento návrh byl přijat. Děkuji vám za pochopení.

Dovolím si přednést ještě jeden procedurální návrh obdobného charakteru. Včera jsme projednali bod 12 a 13 otázky a podněty a interpelace poslanců. Dvě interpelace byly označeny za naléhavé a budeme se jimi zabývat v odpovídajícím termínu. Dovolil bych si dát návrh na stažení bodu 14 z pořadu této schůze, což jsou odpovědi členů vlády České republiky na interpelace poslanců ČNR.

Kdo je prosím pro tento návrh, ať zvedne ruku. 91

Kdo je proti? 4

Kdo se zdržel hlasování? 6 Děkuji. I tento návrh byl přijat.

Pak mi dovolte, abych vás stručně informoval vzhledem k tomu, že nevidím pana kolegu Vondráčka o tom, že dnes byla projednána problematika bodu 11, což je návrh na volbu prozatímních ředitelů Českého rozhlasu a České televize ve výboru pro vědu, vzdělávání a kulturu. Tento výbor přijal usnesení, ve kterém navrhuje, aby tento bod nebyl projednáván na této schůzi, a aby byla věc projednána v poslaneckých klubech, aby byla dána zákonem stejně určovaná možnost podávání návrhů do 11. nebo 12. příštího týdne s tím, že se touto problematikou budeme zabývat s tím, že by předsednictvo pověřilo tento výbor, aby připravil tento bod k projednání na příští schůzi, která začne asi za 10 dní.

Takže mi dovolte, necituji přesně, ale pro jednoduchost nebudu to usnesení celé číst a dovolím si dát třetí návrh obdobného charakteru, tedy stáhnout ve smyslu usnesení příslušného garančního výboru tento bod z programu schůze.

Kdo je pro - prosím, paní kolegyně Marvanová má faktickou připomínku. /Poslankyně Marvanová: Já bych ráda upřesnila usnesení.../

Já jsem byl včera upozorněn na to, že když je procedurální návrh, nesmím dát slovo faktické poznámce. /Poslankyně Marvanová: Je to skutečně faktická./

Prosím, paní kolegyně, já mám ještě tu možnost vzhledem k tomu, že jsem mimo mikrofon upozorňoval na to, že usnesení znělo jinak, tak ho mohu celé přečíst. Je to návrh výboru na usnesení České národní rady k volbě prozatímního ředitele České televize a prozatímního ředitele Českého rozhlasu. Předkládá jej výbor pro vědu, vzdělání a kulturu:

I. ČNR konstatuje, že podle § 14, odst. 2 příslušného zákona o České televizi a § 14 odst. 2 zákona o Českém rozhlasu volí prozatímního ředitele České televize a prozatímního ředitele Českého rozhlasu Česká národní rada. Návrhy kandidátů na tyto funkce mohou České národní radě podávat poslanci ČNR, orgány ČNR a vláda České republiky.

II. Česká národní rada

1. ukládá výboru pro vědu, vzdělání a kulturu - zde jsem se dopustil té nepřesnosti, domníval jsem se, že vlastně je logické, aby to učinilo předsednictvo, takže se omlouvám aby do 10. 12. včetně soustředil návrhy kandidátů na funkci prozatímního ředitele České televize a Českého rozhlasu. Návrh musí obsahovat jméno, data narození, bydliště, rodné číslo, stručný životopis včetně stranické příslušnosti, souhlas kandidáta s kandidaturou a prohlášení kandidáta, že splňuje předpoklady podle § 5 zákona ČNR 483/91 nebo zákona, který se týká toho druhého media. Dále musí být z návrhu patrné, kdo ho podává a na jakou funkci je kandidát navrhován. K návrhům předloženým po uplynutí lhůty se nepřihlíží, neusnese-li se Česká národní rada jinak.

2. aby výbor předložil seznam navržených kandidátů všem poslancům nejpozději 5 dnů před zahájením schůze, na které má být volba prozatímních ředitelů provedena.

3. projedná návrhy kandidátů, které si může pozvat též k osobnímu pohovoru.

4. navrhl České národní radě volební řád pro volbu prozatímního ředitele České televize a prozatímního ředitele Českého rozhlasu, 5. předložil České národní radě k volbě ty kandidáty na funkci prozatímních ředitelů, kteří splňují podmínky stanovené zákonem.

Toto je návrh tak, jak nám ho předložil příslušný výbor. Teď musím učinit to, že navrhnu, abychom tento bod projednávali v tomto okamžiku. Usnesení bylo předneseno, bude k němu otevřená rozprava, ukončena rozprava, a pokud to usnesení, které je velice logické a myslím, že nám usnadní situaci, bude přijato, tím tento bod ukončíme.

Kdo je pro takto formulovaný procedurální návrh, ať zvedne ruku. 108

Kdo je proti? 1

Tento návrh byl přijat.

Dovolte, abych v tomto okamžiku stáhl svůj návrh, který se týká bodu návrhu usnesení pana poslance Kalfuse a abych respektoval vaše rozhodnutí s tím, že zahajuji projednávání bodu 11, tedy návrh na volby prozatímních ředitelů Českého rozhlasu a České televize.

Usnesení právě bylo předneseno, já se domnívám, že není třeba ho číst znovu. Dovolte, abych zahájil rozpravu k tomuto usnesení. Kdo se hlásí do rozpravy? Nikdo. Děkuji vám, rozpravu končím a dávám hlasovat.

Kdo je pro, aby Česká národní rada přijala usnesení, které bylo před několika okamžiky předneseno, ať zvedne ruku. 103

Kdo je proti? 1 Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Tím se nám podařilo projednat bod č. 11 našeho programu.

Jestli dovolíte poznámku k informaci, kterou zde uvedl pan poslanec Kalfus. Já se obávám, že je naprosto logické, aby se k této problematice vyjádřil pan ministr Ježek, který ovšem bude přítomen až zítra na schůzi. Ať hledám, jak hledám, nenacházím nic, co bychom v tomto okamžiku mohli projednávat. Možná bychom se mohli dotázat navrhovatelů zákona o pojištění, zda nejsou ochotni přednést tento vládní návrh, což by bylo proti mé vlastní argumentaci před chvilkou a roztrhli bychom ten logický blok.

Dámy a pánové, je zde, domnívám se, ještě jedna možnost, která by spojovala ty před tím protichůdné návrhy. Já se obracím na přítomné poslance z rozpočtového a kontrolního výboru, zda by nebylo možno teď dát šanci, je to hrubé vůči vám, ale těm ostatním, aby se občerstvili, udělat přestávku, ve které byste se mohli vyjádřit a umožnit zahájení projednávání tohoto bodu ke kontrole s tím, že bychom si určili nějaký časový limit, do kdy budeme dnes jednat a pak se posunuli přece jen v programu o kousek dál. To je poslední možnost, která mě napadá. Prosím pana kolegu Kozánka, zda by se mohl vyjádřit.

Poslanec Petr Kozánek: Vážený pane místopředsedo, jste velmi laskav, ale já bych chtěl upozornit, že společným zpravodajem je pan poslanec Žák, takto člen ústavně právního výboru, takže nejsme garanční výbor.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ale vy jste, promiňte, ústy některého člena výboru požádali - promiňte, to je korekce, to je informace, znamená to, že RKV není garančním výborem? Mohu tomu rozumět tak, pane předsedo, že byste nic nenamítal proti tomu, kdyby byla zahájena rozprava k tomuto bodu?

Poslanec Petr Kozánek: Já nic nenamítám.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, pan zpravodaj Žák není přítomen v této budově? Máte o tomto nějakou povědomost?

Poslankyně Jana Ryšlinková: Je na zasedání předsednictva OH, už tady nebude.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pak se obávám, že moje veškeré pokusy selhaly a těším se na shledanou zítra v 9 hodin.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP