Čtvrtek 5. prosince 1991

Poslanec Richard Hájek: Další návrh se týká § 24, který přednesl pan poslanec Lom a to písm. c). Pan poslanec Lom do odst. c) navrhuje doplnit "a trvá nemožnost vyžádání souhlasu nemocného pro jeho úrazové postižení nebo náhlé vážné onemocnění s výjimkou psychiatrické hospitalizace. Dále se soudu neoznamuje přijetí nemocného bez jeho souhlasu do ústavní péče dodatečně.".

Je to problém, o kterém se mluvilo mnoho, mluvil o něm i pan ministr, mluvili o něm mnozí zástupci z ústavně právního výboru. My jsme v garančním výboru navrhovali znění, které nebylo přijato. Myslím, že toto znění bylo vskutku v rozporu s Listinou lidských práv. Toto nové znění se jeví jako znění, které možnost zneužití, o kterém jsme opakovaně hovořili, eliminuje. Byť pan poslanec Výborný zcela jednoznačně i tento návrh zpochybňuje a dává do rozporu s Listinou práv, mám pocit, že toto znění je přijatelné. Ale záleží na sněmovně, jak rozhodne. Garanční výbor akceptuje znění, které se mu líbí více než znění, které přijato nebylo.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji za sugestivní přednes. Budeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku, prosím. 33

Kdo je proti? 9

Kdo se zdržel hlasování? 69 Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Můžeme pokračovat § 33. Je to připomínka pana poslance Chromého, je to zase staré znění zákona 20 odst. 2 písm. b). Pan poslanec Chromý tady argumentoval, že zdravotnická výroba již nepatří zcela resortu ministerstva zdravotnictví, ale patří do resortu ministerstva průmyslu. Ale já si nejsem jistý, zda tomu tak je plně a myslím si, že zase zdravotnická výroba stejně jako předcházející paragraf bude řešena novým zákonem o léku. Dočasnost této novely je v této problematice vskutku několikaměsíční. Netroufám si říci zcela jednoznačně, je-li správné vypuštění nebo není, ale po konzultaci s panem ministrem si myslím, že spíš by se měla sněmovna přiklonit ke stanovisku pana ministra, že tento návrh by neměl být přijat. Není to ale úplně jednoznačné, nelze na to odpovědět jednou větou.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Mohl byste ještě jednou stručně říci, o jaký návrh jde.

Poslanec Richard Hájek: Vypustit slova "zdravotnickou výrobu" v odst. 2 písm. b).

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je prosím pro tento návrh, nechť zvedne ruku 3

Kdo je proti? 3 Návrh nebyl zjevně přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další paragraf je také návrh pana poslance Chromého, je to § 35 odst. 3. Je to paragraf, ke kterému tady vystoupil pan prof. Klener a ještě další poslanci. Přečtu ho: "Ambulantní péči poskytují nemocnice osobám, pokud to vyžaduje jejich zdravotní stav a pokud nelze péči zajistit v rámci dosavadní ambulantní péče." (Poslanec Chromý požaduje správnou citaci svého návrhu.)

Omlouvám se, přečtu to znova: "Ambulantní péči poskytují nemocnice osobám, pokud to vyžaduje jejich zdravotní stav a pokud nelze péči zajistit v rámci dané ambulantní sítě."

Musím se přiklonit k tomu, co tady říkal pan poslanec Klener, myslím si, že tuto připomínku nedoporučuji k přijetí. Za další, celá tato problematika není řešena v tomto zákonu nijak komplexně. Je to zase novela, která bude platit netroufám si říci jak dlouho, poněvadž se v české vládě již před měsíci objevil zákon o zdravotnickém zařízení. Nedovedu si teď představit termín, ve kterém tento zákon bude předložen k projednání, ale po domluvě s ministerstvem zdravotnictví, se celá tato zdravotnická legislativa musí vyřešit a musí být kompletně vyřešena do konce roku 1992. Čili je to tak, že pokud se budeme pokoušet v tomto archaickém zákonu vylepšovat a vyšperkovávat každý paragraf, tak samozřejmě můžeme všechny paragrafy měnit. Sám mám několik připomínek k různým paragrafům. Myslím si, že novelizace tohoto zákona má odstartovat možnost nové legislativy a umožnit konečné zborcení tohoto nesmyslného systému. Myslím si, že lpění na dokonalé formulaci každého paragrafu v tomto okamžiku ani není nezbytné.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, pane kolego. Chci vás informovat, že v plénu vidím velký nepokoj, podle posunků, pokud je správně dekoduji, se poslanci domnívají, že vybočujete z rámce zpravodaje, aniž já sám bych byl kritický.

Poslanec Richard Hájek: Já se omlouvám, ale chtěl jsem uvést skutečnost, že celá problematika bude řešena.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosil bych ještě jednou přečíst, jak zní návrh pana poslance Chromého.

Poslanec Richard Hájek: Ano, je to návrh pana poslance Chromého: ambulantní péči poskytují nemocnice osobám, pokud to vyžaduje jejich zdravotní stav a pokud nelze péči zajistit v rámci dané ambulantní sítě. Je to další návrh, který neprošel výbory a neprošel skupinou zpravodajů.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane kolego, teď jsou poslanci s vámi spokojeni, teď si myslí, že plníte svoji roli.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 2

Kdo je proti? 26

Pokud souhlasíte, návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další je § 35 a připomínka pana poslance Fröhlicha. Já bych poprosil pana poslance Fröhlicha, zda by byl tak laskav a znovu upřesnil, kam ten návrh - a spolupracuje s hygienickou službou - do § 35 chce zařadit. Já se omlouvám, já jsem to nestihl.

Poslanec Vladimír Fröhlich: Je to druhá věta od konce, jak je: první pomoci zaměstnancům, spolupracují s příslušnou hygienickou službou a podílejí se na výcviku a výchově - až do konce odstavce.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: To je 35a), pokud se nemýlím.

Poslanec Richard Hájek: To je právě ten problém, který jsem nezvládl, to je § 35a) a je to ve vládním návrhu, nikoliv ve starém zákoně 20, kde jsem to samozřejmě nalézt nemohl.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je tedy zřejmé, v čem spočívá návrh pana poslance Fröhlicha? Pokud ano, tak navrhuji, abychom hlasovali.

Kdo je pro jeho návrh, nechť zvedne ruku. 76

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 35

Děkuji.

Poslanec Richard Hájek: Další § je § 36, je to připomínka pana poslance Chromého k odst. 2. Navrhuje vypuštění nočních sanatorií. Je to zase původní zákon č. 20. Za prvé tento problém bude zase řešen zákonem o zdravotnických zařízení a za další, jedná se o existující odborný léčebný ústav. Tento ústav existuje. Pokud to přijmeme na vypuštění z tohoto zákona, tak tento existující ústav bude muset změnit název, přinejmenším.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Hlasujeme o návrhu pana poslance Chromého.

Kdo je pro jeho návrh, nechť zvedne ruku, prosím. 3

Kdo je proti? 42

Kdo se zdržel hlasování? 65 Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Dále se blížíme k prvnímu problémovému paragrafu, ale ještě tam nejsme. Předtím si uděláme § 41, který bude zcela bezproblémový. Je to připomínka poslance Chromého, navrhuje vypustit: Ústřední rady odborů. Tato připomínka je, samozřejmě, rozumná, ale protože nepřímou novelizací zákonem 210/1990 už to bylo učiněno, tak to ve starém znění nalezneme, ale je to novelizováno. Čili, táži se pana poslance, jestli na tom trvá.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pokud tomu rozumím, pan poslanec Chromý ten návrh vůbec nepodal, takže nemusíme hlasovat o zpětvzetí jeho návrhu. Můžeme pokračovat. Je to správné?

Poslanec Richard Hájek: Další paragraf je § 53. K § 53 bylo vzneseno několik připomínek. Nejprve k odst. 1 § 53, což je staré znění zákona č. 20 str. 84 - § 53, odst. 1. Paní poslankyně Pavlíčková navrhla doplnit klinické logopedy. Já bych se paní poslankyně Pavlíkové rád zeptal, protože nevím kam, jestli do odst. a) nebo b). Já to přečtu, protože předpokládám, že to ne všichni máte k disposici.

Odst. a) jsou lékaři na lékařské fakultě a farmaceuti na farmaceutické fakultě s tím, že ve vládní novele jsou doplněni kliničtí psychologové. Odst. b) jsou ostatní zdravotničtí pracovníci na zdravotnické škole nebo odborně školeni.

Jde o to, jestli doplnit logopedy do odst. a) nebo odst. b). (Poslankyně Pavlíková z pléna - nesrozumitelná odpověď.) Do odst. a), ale to je právě problém, protože někteří logopedové nemají vůbec vysokoškolské vzdělání, někteří mají. Kam to máme zařadit?

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Toto zdravotnické hašteření není vtěsnatelné do jednacího řádu, se obávám.

Poslanec Richard Hájek: Není to, prosím, hašteření, jde o upřesnění návrhu, protože nebylo řečeno přesně kam. Pokud je to odst. a), musím upozornit na to, co jsem řekl, že ne všichni logopedové mají vysokoškolské vzdělaní.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Můžeme tedy hlasovat o návrhu paní poslankyně Pavlíkové? Pane ministře, máte právo hovořit, když požádáte o slovo.

Ministr zdravotnictví ČR Martin Bojar: Žádám tedy o slovo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni. poslanci, pokud někdo z vás měl koktavé, šišlavé dítě a chodil s ním na logopedii, uzná, že klinický logoped je přes všechnu nedokonalost předcházejících a stávajících předpisů přece jen pracovníkem ve zdravotnictví, a to přesto, že je vychováván na fakultě pedagogické nebo na fakultě filozofické. Tímto problémem jsme se museli zabývat též díky upozornění pana poslance Loma, že něco v této oblasti nehraje, a jednali jsme s zástupci Unie logopedů. Ukazuje se, že vtěsnat je do novely je dost obtížné. Obě verze jsou pravdivé a logopedi se spíš blíží kategorii jiných pracovníků ve zdravotnictví. Tzn., buď se rozhodnete, abyste je přiřadili vedle klinických psychologů s tím, že připustíte, že kliničtí logopedi jsou jak vysokoškoláci, tak středoškoláci, nebo je přiřadíte za jiné pracovníky ve zdravotnictví. Ale pravda je, že to je poměrně početná skupina, profesně důležitá, která, když se nevyjádří její vztah k této novele, v příštím roce bude zcela nepochybně - a to jsme zjistili - vystavena určitým potížím. Omlouvám se, že to zde říkám, ale je to z prostého důvodu, že potíže jsou závažnější, než jsem si mohl ještě před nedávnem uvědomit. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, uzavírám rozpravu. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl ještě jednou pro lepší paměť návrh paní poslankyně Pavlíkové.

Poslanec Richard Hájek: § 53, odst. 1 písm. a) - za "kliničtí psychologové" paní poslankyně navrhuje doplnit "a kliničtí logopedové".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 82 Děkuji.

Kdo je proti? 9

Kdo se zdržel hlasování? 23 Děkuji.

Návrh byl přijat. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Richard Hájek: To byl odst. 1. Teď bych se zmínil o novém odstavci 4 stejného § 53, tento odstavec se objevuje ve vládním návrhu na str. 11, bod 48.

V první řadě pan poslanec Klimeš navrhnul vypuštění odst. 4 tohoto paragrafu. Jako druhý k tomuto paragrafu vystoupil pan poslanec Kříž, který ho navrhuje doplnit o klinické psychology. Další návrh už tady byl pouze na ponechání § 53.

Čili první vylučující návrh je na vypuštění celého § 53, odst. 4. Já už jsem k tomu jednou dnes argumentoval jako k připomínce, která byla vypuštěna ze společné zprávy, byť ji některý výbor navrhoval. Znovu opakuji dvěma větami, že tato připomínka byla vznesena již při projednávání zásad ne z jednoho výboru, ale z více výborů ministerstvu, aby uvedlo zásady do souladu s platným zákonem č. 220. Ministerstvo tak učinilo, tento paragraf je odrazem.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Můžeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Klimeše, který zní na vypuštění § 53, odst. 4.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 19

Kdo je proti? 27.

Kdo se zdržel hlasování? 66

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další připomínka k § 53 odst. 4 byla vznesena panem poslancem Křížem a týká se doplnění klinických psychologů. V tomto stadiu nebyl zatím schválen zákon o komoře klinických psychologů a požadavek pro výkon stanoví takovýto zvláštní zákon. Podle mého názoru asi by to tam spíš nepatřilo, ale okamžitým přijetím tohoto
zákona je to tam zcela na místě.

Poslanec Karel Kříž: Zákon je připraven.

Poslanec Richard Hájek: Já vím, ale předjímáme jeho schválení a zatím se tak nestalo, pane poslanče. Takže § 53 odst. 4: "lékaři, stomatologové, kliničtí psychologové ...".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 34

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 79

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Máme skončené připomínky k § 53. Dalším paragrafem je § 62. Je zde připomínka pana poslance Fröhlicha. Původní písmeno a) a b) pan poslanec Fröhlich písm. c), které zní: "Občan má právo obstarat si zdravotní pomůcky zabezpečující jeho mobilitu nebo společenské uplatnění na vlastní náklady za předpokladu dodržení platných vyhlášek ministerstva zdravotnictví.". Domnívám se, že § 11 odst. 3 písm. c) se zabývá nadstandardem u těchto pomůcek a že zcela dostatečně tento požadavek zahrnuje.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dobře, můžeme hlasovat. Je zřejmý návrh, o kterém hlasujeme?

Poslanec Richard Hájek: Doplnění o odst. c), jehož znění jsem přečetl.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 5

Kdo je proti? 1

Pokud souhlasíte, návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Docházíme k předposlednímu §71. Je tu opět návrh pana poslance Chromého a týká se to zase starého, původního znění zákona č. 20, odst. 1/.

Pan poslanec Chromý navrhuje vypustit slovo "další". Já bych k tomu řekl jenom několik slov.

Tento zákon je z doby unitárního státu, a to slovo "další" se vztahuje k zástupci hlavního hygienika pro Slovensko.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane zpravodaji, abychom věděli přesně v jaké poloze hlasujeme. Ve vládním návrhu zákona je v § 71 pouze tolik, že v odst. 1/ se vypouští druhá věta.

Poslanec Richard Hájek: Ano odst. 1/ dále pokračuje a já vám ocituji pouze to, o co se jedná. Přečtu tedy celý odstavec a na slovo "další" dám důraz, které navrhuje pan poslanec Chromý vypustit: "K odbornému usměrňování péče o vytváření a ochranu zdravých životních podmínek je ustanoven v ministerstvu zdravotnictví jako orgán hygienické služby hlavní hygienik Československé socialistické republiky, kterého na návrh ministra zdravotnictví jmenuje a odvolává vláda. Zástupcem hlavního hygienika ČSSR je hlavní hygienik pro Slovensko, kterého jmenuje a odvolává na návrh pověřence Slovenské národní rady a po vyjádření hlavního hygienika ČSSR předsednictvo SNR. Ministr zdravotnictví může jmenovat dalšího zástupce hlavního hygienika ČSSR."

Celá ta první část je rušena vládní novelou. V poslední větě toho dalšího zástupce hlavního hygienika navrhuje pan poslanec Chromý vypustit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP