Čtvrtek 5. prosince 1991

Dále jsem chtěl ještě jednou poděkovat těm z vás, kteří diskutovali o tom problému dokumentace, abych se už potom nehlásil o slovo. Chci poukázat na názor pana poslance Šumana, který, dle mého soudu, řeší přijatelnou formou krajní polohy v podstatě ve shodě s názorem, který hájil poslanec Klener.

Rozumím důvodům pana poslance Hofhanzla, zdá se mi, že jsou pojaty příliš polárně a asi by vyvolávaly rozpaky, na něž poukazuje poslanec Lom, z té druhé pozice. Další připomínky, které jsem měl, v tuto chvíli nepovažuji za podstatné a nechci narušovat projev zpravodaje. Omlouvám se za tento vstup. Je to dáno tím, že jsem očekával, že budu vyzván a pak jsem zjistil, že už vyzván nebudu. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Končím rozpravu opět otevřenou panem ministrem a prosím zpravodaje, aby se ujal svého úkolu.

Poslanec Richard Hájek: Já jsem to tady už, podle mého názoru, přednesl jasně a myslím, že by se mohlo přikročit k hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Souhlasím, mohl byste ještě jednou zopakovat návrh, o kterém budeme hlasovat?

Poslanec Richard Hájek: Pan poslanec Fröhlich navrhuje doplnění o protetické a zdravotnické prostředky pomůcky? Tak se omlouvám. Já mám zaznamenáno prostředky. Čili doplnění o protetické a zdravotnické pomůcky. Já jsem ve zdůvodnění řekl, že ten pojem, který je uveden v nové změně zákona, se zdá být dostatečně široký.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Můžeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh pana poslance Fröhlicha, nechť zvedne ruku. 80

Kdo je proti? 1

Zdržel se hlasování? 37 Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další návrh je také od pana poslance Fröhlicha, týká se tentokrát § 11, odst. 3, písm. c) a připomínka je shodná jako ta předchozí - doplnění o protetické pomůcky nad rámec atd. Argumentace je stejná. Považujeme po konzultaci, stejně tak jako předchozí poznámku, že ji lze označit za nadbytečnou. Nemohu se proti ní vyjádřit jednoznačně. Myslím, že se může hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 80

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 33

Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další připomínka se týká § 11, odst. 4 - paní poslankyně Pavlíkové. Návrh zní - doplnění o profesní organizace zřízené zvláštním zákonem a profesní společnosti jiných odborných pracovníků. Jde o logopedy. Jedná se v této novele zákona prakticky o taxativní vymezení organizací, které jsou účastny dohodovacího řízení, na jehož základě je vydávána vyhláška o zdravotní péči poskytované za úhradu, nebo bude vydána. Myslím, že paní poslankyně ve své připomínce přednesla formulaci relativně obecnou. Těch profesních společností a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví - nekonkrétních - kterými se dost významně rozšiřuje okruh zúčastněných, podle mého názoru, nad míru. Čili názor garančního výboru i můj jako zpravodaje je, že tato připomínka je nadbytečná a že to taxativní vymezení pro základní legislativu musí být dáno takovými organizacemi nebo takovými subjekty, které jsou jednoznačně definovány ze zákona. K tomu další argumentaci nemám.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Mohl byste připomenout tu formulaci a kam má být doplněna?

Poslanec Richard Hájek: Původní znění je profesní organizace zřízené zvláštním zákonem a do toho se přidá: a profesními společnostmi jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 21 Děkuji.

Kdo je proti? 34

Pokud nejsou námitky, dále hlasovat nebudeme, návrh nebyl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další připomínka se týká § 20, kterou přednesl pan poslanec Chromý, týká se odstavce 3 a je to prosím to původní znění zákona č. 20, kde pan poslanec Chromý navrhuje vypuštění zbytku věty a já bych si dovolil v tomto okamžiku, protože nevím, jestli všichni máte při ruce to původní znění, přečíst, jak by vypadalo definitivní znění. Lékopis obsahující ustanovení o druzích a vlastnostech léčiv a některých - tady sice ve znění je zdravotnických potřeb, ale zase jsou to prostředky zdravotnické techniky - a způsoby jejich přípravy, uskladnění, zkoušení a výdaje, vydává ministerstvo zdravotnictví. Tečka. A zbytek věty se vypouští. Je to připomínka správná a plně ji podporuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je zřejmé, o čem se hlasuje? /Z pléna - je třeba přečíst to, co se vypouští./ Ano, jsem pro to.

Poslanec Richard Hájek: Jedná se o to, o čem mluvil pan poslanec Chromý. Dovolil bych si přečíst celé původní znění: "Lékopis obsahující ustanovení o druzích a vlastnostech léčiv a některých zdravotnických potřeb a o způsobu jejich úpravy, uskladnění, zkoušení a výdeje, vydává ministerstvo zdravotnictví, které zároveň stanoví, která léčiva a zdravotnické potřeby a v jakém množství musí být v lékárnách a v jiných zdravotnických zařízeních trvale v zásobě.". Druhá část věty by se vypouštěla.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Zdá se, že je to jasné.

Kdo je pro návrh pana poslance Chromého, nechť zvedne ruku. 103 Děkuji.

Kdo je proti? 2 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 13 Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Richard Hájek: Další paragraf je § 27 a), je to připomínka pana poslance Bendy, který navrhuje místo "přerušení těhotenství" dát "umělé přerušení těhotenství se upravuje zvláštním zákonem". Pan ministr Bojar o tom mluvil, jinou argumentaci nemám. Zatím to nelze, je to terminus technicus, je to dané zákonem o umělém přerušení těhotenství. V okamžiku, kdy bude tento zákon předložen k novelizaci, v tomto novém zákonu to snad lze uplatnit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan ministr Bojar patrně faktickou poznámku.

Ministr zdravotnictví ČR Martin Bojar: Je mi velmi líto, vážená sněmovno, nehodlám otevírat diskusi, ale je mou povinností nesmlčet, že toto tvrzení pana poslance Hájka bohužel nebude naplněno. Půjde o novelu a byli jsme upozorněni legislativní radou ČR a dalšími odborníky na to, že jelikož jde o novelu, nemáme právo měnit její název. Toto jsem řekl zcela jednoznačně na jednání poslanců křesťansky orientovaných na půdě ČNR a opakuji to zde znovu. Novela je pouze vykročení určitým směrem, jasnou terminologii i ozřejmění celého problému může přinést pouze nový zákon. To znamená, že nebude naplněna tato výhrada pana poslance Bendy. Pokoušeli jsme se změnit název zákona a bylo nám řečeno, že toto legislativní pravidla nedovolují. Tolik jen na upřesnění. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Rozprava by měla být uzavřena, ale hlásí se pan poslanec Váca do rozpravy, takže rozprava pokračuje.

Poslanec Oldřich Váca: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já už jsem zde na obdobné téma jednou vystoupil. S panem ministrem Bojarem cítím, ale nevěřím, že legislativci nás, poslance, mohou omezovat. Jsem přesvědčen, že každý poslanec to zváží a prostě nový terminus technicus buď zavedeme nebo nezavedeme. Děkuji. /Potlesk, smích v sále./

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Rozprava pokračuje. Musím říci, že slovo má pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Právě jsme schválili to, že nebude možné lékárnám předepsat určitý základní sortiment léků, které by měly mít, podle mého soudu, aby vůbec byly lékárnami. To, že se některé léky prodávají v samoobsluze, je jiná věc. Chtěl bych jen upozornit na jeden problém. O návrzích, které nebyly projednány ve výboru, bych doporučoval, abychom hlasovali velmi uvážlivě, protože tyto věci mohou nadělat velkou škodu potom při provádění zákona. Takže buďte opatrní, případně přerušme jednání a nechme to projednat ve výboru. Ale prosté odhlasování návrhů přímo z pléna by mohlo vést k nedobrým následkům.

Pokud se týče názvu zákona, věřím, že kolegové legislativci - to nemyslí nijak zle, ale má-li být ve Sbírce zákonů možnost dohledat, že se jedná stále o tento zákon, tak název by asi měl zůstat stejný. Samozřejmě máme tu svobodu dělat to jinak, ale bylo by to velmi nepraktické. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pane ministře, je rozprava, máte slovo.

Ministr zdravotnictví ČR Martin Bojar: Vážená sněmovno, děkuji poslanci Paynovi za to, že se zmínil o vašem předchozím kroku. Je to změna ve znění zákona, jejíž důsledky kupř. osobně nejsem vůbec schopen v tuto chvíli hodnotit. Vypadá to jako velmi liberálně zaměřená změna a nejsem si jist, zda v tuto chvíli je sněmovna včetně lékařů a odborníků schopna říci, zda to je změna k lepšímu nebo horšímu. Mám určitou dost silnou obavu, že se může ukázat, že to, co říkal pan poslanec Payne před chvílí, v tomto případě povede k řadě komplikací. Zvlášť v tom přechodném období, kdy systém je výrazně destabilní a může se stát, že oblasti, kde je jen jedna lékárna, velice záhy pocítí dopad tohoto zdánlivě dobře míněného opatření. Ještě jednou děkuji panu poslanci Paynovi za jeho jasně vyslovený názor.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Klener.

Poslanec Pavel Klener: Považoval bych to za velice závažnou věc a dávám procedurální návrh, abychom revokovali své usnesení na předchozí hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Máte na mysli to, o čem mluvil pan poslanec Payne a teď pan ministr Bojar? /Ano./ Pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, kolega Benda navrhnul změnu k bodu 28, kde by bylo uvedeno: "Umělé přerušení těhotenství upravuje zvláštní zákon." Načež se rozpoutala debata o tomto zvláštním zákoně zcela zbytečně. Žádná novela tu není zatím předložena, až bude, budeme o ní debatovat. Pak také budeme řešit ten problém, zda můžeme nebo nemůžeme název tohoto zákona novelou měnit. Nicméně, i když bude přijat návrh poslance Bendy, tak tu nic nepředjímáme. My prostě konstatujeme, že umělé ukončení těhotenství, protože o nic jiného, než o ukončení těhotenství nejde, upravuje zvláštní zákon, který se, pravda, může nepřiléhavě jmenovat zákonem o umělém přerušení těhotenství. Nezlobte se na mě, ale je to tak. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, hlásí se někdo dále do rozpravy? Jestli ne, tak dovolte z tohoto místa, abych nezdržoval, přednést svoji poznámku. Domnívám se, že to nemíří jenom na zákon o umělém přerušení nebo ukončení těhotenství, který bude, ale že to odkazuje i na přesnou legislativu a že ustálený pojem je "umělé přerušení těhotenství". Já nejsem pro to nebo pro ono, já jsem proti chaosu v právním řádu, který je motivován v podstatě ideologicky nebo filozoficky. Ten účel nikdy nedosáhne, v žádném případě.

Ale byl tady jeden návrh, který bych byl sám vznesl, pokud se na tom návrhu pana poslance Bendy trvá, to by měl asi projednat ústavně právní výbor. Ten návrh podal pan poslanec Payne, pokud se nemýlím. (Připomínka z pléna.) Ne, pan poslanec Klener navrhuje lékárny, ale já myslím, že pan poslanec Payne navrhl to, aby byl přerušen tento bod.

Poslanec Jiří Payne: Já jsem říkal, že by mohl být přerušen.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Takže nenavrhl. Já to navrhuji, já tu změnu vidím tak zásadní, že pokud ji někdo navrhuje, pak musí chápat, že je to věc, která musí být projednána zcela zásadně. Prosím, pan zpravodaj.

Poslanec Richard Hájek: Myslím, že celý problém kolem tohoto paragrafu nastal právě proto, o čem jsem hovořil na začátku, pro absolutní nedostatek času a možnost projednání jednotlivých návrhů. Pan poslanec Chromý tady podal protinávrh, který se na první pohled jeví jako velice logický, protože skutečně nechápu proč by ministerstvo muselo stanovovat množství. Já si myslím, že by ministerstvo mělo stanovovat minimální množství pro provoz. Ale to už jsme u toho, kdy je třeba tu věc projednat.

Čili já jsem přesvědčen ještě o další věci, o které tady pan ministr nepromluvil. Chystá se, a je to záležitost, jak jsem se teď informoval, několika málo měsíců, nový zákon o léku, který podle mé původní představy měl být jednou z částí nového zdravotnického zákonodárství, který tento zákon č. 20 ruší. Ten zákon o léku zatím není, ale jsem přesvědčen, že za dva za tři měsíce bychom ho měli mít k dispozici a že se tato chyba, která se tam podle některých kolegů při hlasování dostala, napraví. Já osobně zcela jednoznačně přesvědčen o tom, že to chyba je, nejsem.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, nicméně zdá se, pokud se nehlásí do rozpravy nikdo, tak rozpravu uzavřu a budeme hlasovat o dvou procesních návrzích. První byl návrh pana poslance Klenera, který navrhl, abychom revokovali předchozí usnesení o pozměňovacím návrhu. Poprosím tedy pana společného zpravodaje, zda by předchozí návrh ještě jednou přečetl, tak jak jsme jej schválili. Budeme hlasovat o revokaci tohoto našeho usnesení.

Poslanec Richard Hájek: Jedná se o str. 78 Sbírky zákonů, zákon 20/1966, je to poslední odstaveček vpravo dole. § č. 20, jmenuje se "Poskytování léků a zdravotnických potřeb" a je to odst. č. 3. Z původního znění navrhl poslanec Chromý a sněmovna schválila vypuštění věty, která začíná "... která léčiva a zdravotnické potřeby a v jakém množství musí být v lékárnách a jiných zdravotnických zařízeních trvale v zásobě". Toto jsme vypustili z původního znění.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: A to se navrhuje nyní revokovat.

Poslanec Richard Hájek: Teď se navrhuje toto rozhodnutí sněmovně k revokaci.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Je zřejmé, o čem budeme hlasovat? Pokud ano, pak navrhuji, abychom hlasovali o návrhu pana poslance Klenera na zrušení našeho usnesení, jímž jsme dopustili to, co nyní četl pan zpravodaj.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 75 Děkuji.

Kdo je proti? 7

Kdo se zdržel hlasování? 22 Děkuji.

Tento návrh byl přijat, naše usnesení je revokováno. Domnívám se, že musíme nyní hlasovat o původním návrhu změny, k němuž jsme toto usnesení přijali. Jiná cesta mne nenapadá. Prosím ještě jednou pana společného zpravodaje, aby znovu, jako před chvílí, přednesl návrh, o kterém jsme přijali usnesení právě revokované.

Poslanec Richard Hájek: Přečtu tedy znění původního odstavce 3: "Lékopis obsahující ustanovení o druzích a vlastnostech léčiv a některých zdravotnických potřeb a o způsobu jejich přípravy, uskladnění, zkoušení a výdeje, vydává ministerstvo zdravotnictví, které zároveň stanoví, jaká léčiva a zdravotnické potřeby a v jakém množství musí být v lékárnách a jiných zdravotnických zařízeních trvale v zásobě". To je původní znění po vypuštění té revokace.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Rád bych nepřivedl ve zmatek hlasování.

Poslanec Richard Hájek: Nyní jsem přečetl původní znění, ze kterého pan poslanec Chromý navrhl druhou část věty vypustit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Zeptám se, je tedy zřejmé všem ve sněmovně, o jakém návrhu nyní budeme hlasovat? Přeje si někdo další vysvětlení? Pokud nikoliv, hlasujeme.

Kdo je pro návrh pana poslance Chromého, nechť zvedne ruku. 18

Kdo je proti? 41

Pokud souhlasíte, nebudeme dále hlasovat, návrh pana poslance Chromého nyní nebyl přijat.

Dalším procedurálním návrhem byl můj návrh na přerušení jednání pléna a jednání ústavně právního výboru, já tento návrh beru zpět. (Připomínky z pléna.) Pokud máte za to, že se má hlasovat o přijetí mého návrhu, tak myslím, že tady jde o omyl, protože se jedná pouze o přijetí návrhu změny, o kterém je třeba hlasovat. (Připomínka z pléna.) Jistě, já jsem ho vzal zpátky, ale pro vysvětlení bych rád připomněl včerejší konstatování v této sněmovně, že faktické poznámky, kterým se nesprávně říká technické, jsou přípustné jen v rozpravě. Pokud rozprava není, je ukončena nebo není zahájena, pak nejsou možné faktické poznámky.

Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Richard Hájek: Skončili jsme § 20, návrh pana poslance Chromého, který nebyl přijat a bylo to tedy přijato ve znění, které jsem přečetl, tedy v původním.

Dále je § 27a, o kterém jsme již začali hovořit. Je to návrh pana poslance Bendy, kde se navrhuje místo "přerušení těhotenství" - "umělé ukončení těhotenství".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 42

Kdo je proti? 14

Kdo se zdržel hlasování? 56 Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím pana zpravodaje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP