Čtvrtek 5. prosince 1991

U § 10 odst. 2 písm. b) se navrhovalo doplnit na konec odstavce "do posledního dne určeného k podání odporu" - tato dikce je v podstatě splněna jinou formulací ústavně právního výboru.

Podobný návrh se týkal § 12 - za slova "rozhodnutí" se vkládají slova "tentýž soud". Dikce, která byla použita z návrhu ústavně právního výboru, je přesnější a úplnější.

V položce 24 ústavně právní výbor navrhoval částku 20,- Kčs za vyhotovení stejnopisu, rovněž za oznámení jmen znalců nebo tlumočníků do seznamu se navrhovalo 10,- Kčs, avšak v souladu s navrhovanými správními poplatky i tím, že tato agenda bude více méně vyžadovat navíc ještě jakési vícenáklady na poštovné apod., zpravodajové doporučují původní částku ponechat.

Tím svou zprávu končím a prosím pana předsedajícího, aby otevřel diskusi.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda:. Otevírám rozpravu a pan zpravodaj se hlásí do rozpravy, jak jsem pochopil.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno, dovolil bych si upozornit na jedno "faux pas", které v průběhu projednávání návrhu zákona nastalo u položky 16, kdy přes několikeré čtení nebyla postřehnuta poznámka u této položky, že poplatek podle stejné sazby se platí za vyhotovení opisu protestní listiny nebo za vyhotovení výpisu z knihy protestů. Je to za sepsání směnečného nebo šekového protestu. Není třeba zdůrazňovat, že náročnost výkonu a náročnost opisu je nesrovnatelná. Z toho důvodu navrhuji, aby byla za položku 16 zařazena položka 17 tohoto znění. "Za vyhotovení opisu protestní listiny nebo za vyhotovení výpisu z knihy protestů 100,- Kčs". Pak budou ostatní položky přečíslovány. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Dále se písemně přihlásil pan poslanec Líbal.

Poslanec Vladimír Líbal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, měl bych několik návrhů:

Za prvé navrhuji k § 2 odst. 2 doplnit další větu: "Soud však může podle okolností případu rozhodnout, že i ve jmenovaných kruzích řízení je odpůrce povinen soudní poplatek zaplatit."

Odůvodňuji: zejména v rozvodech by mohlo docházet k obcházení poplatkové povinnosti, pokud na základě dohody manželů by návrh podal ten, u něhož jsou podmínky pro osvobození od soudních poplatků.

Dále navrhuji v položce "Sazebník" snížit v položce 1b z 500 Kčs na 300 Kčs. Domnívám se, že jednotná pevná sazba neodpovídá všem druhům agendy, v nichž nelze předmětem řízení cenit. Zejména se to týká agendy bytové, kdy řízení o soudním přivolení k výpovědi z nájmu bytu. I podle novely občanského zákoníku zůstává zachována regulace bytů. Danému stavu by proto odpovídal paušální soudní poplatek ve výši 300 Kčs.

Dále navrhuji v položce 14a, c, zvýšit navrhovanou sazbu o 100 %. Odůvodňuji to tím, že konkursní řízení i řízení vyrovnávací je velmi náročné a složité. Porovnáním výše procentní sazby soudního poplatku s výší odměny konkurenčního nebo vyrovnávacího správce, jak je určena ve vyhlášce č. 476/1991 Sb., je zřejmě příliš nízká a podhodnocena sazba soudního poplatku. Proto navrhuji zvýšení těchto navrhovaných sazeb o 100 %. To je vše.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pan zpravodaj zachytil návrhy, které byly předneseny? Zachytí.

Pan poslanec Payne je přihlášen.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, pane ministře, vážené poslankyně, vážení poslanci, rád bych navrhl v § 11 doplnit za písmeno e) nové písmeno f), které by znělo:

- "f) stížnostní na platnost voleb".

Podle volebního zákona v obcích může každý volič vznést ke krajskému soudu stížnost, stížnost na platnost voleb. Domnívám se, že je v zájmu České republiky, aby volby probíhaly demokraticky a aby tedy tyto stížnosti byly podávány bez zpoplatnění tak, aby dohled nad regulérností voleb byl co nejlepší.

Tím tedy zdůvodňuji návrh doplnění nového písmena f) do § 11 a ostatní písmena se posunou dále. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, dále je přihlášen pan poslanec Čundrle, kterého prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Václav Čundrle: Pane místopředsedo, dámy a pánové, navrhuji tyto změny k sazebníku soudních poplatků:

Doporučuji v položce 6 písmeno a). "Sazba spojená s návrhem na zahájení řízení na náhradu majetkové újmy ve věci ochrany osobnosti byla snížena z navrhovaných 4000 na 2000 Kčs."

Zdůvodnění: souhlasím s textem společné zprávy, která snížila částku 2000 Kčs u návrhu na ochranu osobnosti bez materiální satisfakce na 1000 Kčs. Mnou navrhovaná úprava by byla pak přiměřená a úměrná částce stanovené u ochrany osobnosti bez náhrady nemateriální újmy.

Další pozměňovací návrh - položka 17: jde o poplatek za sepsání návrhu na zahájení řízení ve věcech rozvodu nebo neplatnosti manželství, nebo zjištění, zda tu manželství je či není. Jde o položku pod písmenem b).

Navrhuji částku 300 Kčs snížit na 200 Kčs, neboť mnou navrhovaná sazba bude pak odpovídat platnému advokátnímu tarifu za tento výkon. V opačném případě zachováním částky 300 Kčs by občan platil za sepsání návrhu u soudu více, než při právní pomoci advokátem.

A poslední návrh, také položka 17 písmeno f):

Společná zpráva zvýšila částku 500 Kčs za sepsání návrhu na zahájení řízení ve věcech vypořádání bezpodílového vlastnictví manželů na částku 2000 Kčs. Považuji zvýšení za neúměrné k ostatním relacím. Navrhuji ponechat původní částku 500 Kčs a v případě, pokud tato částka nebude schválena parlamentem navrhuji další částku 1000 Kčs. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Do rozpravy již není přihlášen nikdo a proto rozpravu uzavírám. Ptám se pana zpravodaje, zda si přeje nějakou dobu na přípravu, na zpracování připomínek a doplňků. (Poslanec Smělík: 20 min.)

Bylo by sice možné pokračovat přerušeným bodem, ale obávám se, že by to vneslo chaos do jednání. Pokud to je 20 minut, pak bych byl skoro pro to jednání přerušit a vás poprosit o to, abyste lhůtu dodržel, stejně jako kolegové, vás všechny. Za dvacet minut opět zahájíme jednání.

Přerušeno v 9.55 na 20 minut.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, začínáme přerušené jednání. Já bych se zeptal pana ministra Špačka, přeje-li si vystoupit k té rozpravě, která odezněla. Nikoli. Pak tedy prosím pana společného zpravodaje, aby. se ujal své povinnosti.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážená sněmovno, v diskusi k novele vystoupili 4 poslanci, kteří předložili své pozměňovací návrhy. Já bych zvolil ten postup, že bych uváděl jednotlivé návrhy s tím, že potřebný komentář k jednotlivým změnám bych ke každému návrhu uvedl.

První návrh jsem předložil já. Je to návrh zařadit do přílohy položku 17 ve znění: "Za vyhotovení opisu protestní listiny, nebo za provedení výpisu z knihy protestů 100,- Kčs."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, můžeme hlasovat.

Kdo je pro návrh pana poslance Smělíka, nechť zvedne ruku. 74

Kdo je proti? 0

Kdo se zdržel hlasování? 21

Děkuji. Nejsme usnášeníschopní. Dámy a pánové, je mi líto, ale nezbývá, než se zdržovat, ta sobota je stále jistější.

Je mou povinností zkontrolovat přítomnost ve sněmovně. Dovolte, abych četl pouze příjmení. Žádám Vás, abyste se hlásili zřetelně.

Bárta - ano

Bereza - ano

Burešová

Bursík

Čulíková

Danneberg

Dohnal

Havlovič

Holomek

Hořínek

Chromý - ano

Kalfus - ano

Kalousová

Kantůrková

Kolářová

Kotrlý

Kozánek - ano

Kraus Petr - ano

Kříž - ano

Květ - ano

Laštůvka

Líbal - ano

Lukeš

Máca - ano

Müller

Nerad - ano

Pecháček - ano

Pithart

Piverka - ano

Pospíšil - ano

Povolný - ano

Preclík - ano

Ryšlinková

Sapák

Stibic

Svoboda

Šebor

Šplíchal

Štěpová

Vondráček - ano

Vorlová - ano

Zajíček - ano

Žák

Budinský

Cabal

Čech - ano

Čechová - ano

Čermák - ano

Fejfar - ano

Fiedor - ano

Gjurič

Hájek - ano

Honajzer - ano

Jančáry

Karych

Klimeš - ano

Koháček

Koráb - ano

Kozel - ano

Krejčová - ano

Lom - ano

Maleňáková - ano

Marvanová - ano

Němčík - ano

Novák Jiří

Novák Libor

Pavlíková

Payne - ano

Ratiborský

Rečková - ano

Rozlivka

Sedláček - ano

Syka - ano

Šepsová - ano

Šimeček - ano

Váca - ano

Válek

Veselý - ano

Vlach

Vlk - ano

Volák - ano

Wolf - ano

Zubek - ano

Body

Bumbová - ano

Čapek - ano

Čelišová

Čundrle - ano

Dušek - ano

Hájek Jiří - ano

Hájek Josef

Hofrová - ano

Hrazdíra - ano

Jirásek - ano

Lagová - ano

Machalík - ano

Maryt - ano

Matějka - ano

Ortman - ano

Řezáč - ano

Sojka - ano

Soural

Stiborová - ano

Sůvová - ano

Štrait - ano

Váchalová - ano

Žižka - ano

Andrle - ano

Balcárek - ano

Bezděk - ano

Dudešek - ano

Fendrych - ano

Foniok

Havlíček - ano

Homola - ano

Hrbek

Kačenka - ano

Kadlec - ano

Kapusta - ano

Krčma - ano

Kryčer - ano

Macháček - ano

Malík - ano

Mazalová - ano

Procházka

Průša - ano

Stodůlka - ano

Zatloukal - ano

Zeman - ano

Domas - ano

Fröhlich - ano

Hejsek

Hochová - ano

Kelnar - ano

Klener - ano

Kolmistr

Ledvinka

Mašatová - ano

Mišík - ano

Matějka

Mišík

Moldan

Němcová

Němeček - ano

Popovič - ano

Přikryl - ano

Růžička - ano

Stieber - ano

Šabata - ano

Váca - ano

Bělehrádek

Cibuzar - ano

Dušek Jiří - ano

Janáček - ano

Janů

Karas - ano

Kasal - ano

Kubiš - ano

Meier - ano

Moskal - ano

Pavela

Smělík - ano

Výborný - ano

Dobal

Dušek Pavel

Hofhanzl - ano

Ježek Josef

Ježek Tomáš

Kalvoda - ano

Kužílek - ano

Mašek

Šuman - ano

Benda - ano

Haringer - ano

Chutný

Litomiský - ano

Procházka - ano

Tollner - vyšetřovací komise

Waisar - ano

Zahradníček - ano

Adámek

Frkal

Kašuba - ano

Komárek - ano

Kraus Michal - ano

Petr - ano

Raška

Šlouf - ano

Effenberger - ano

Hába

Nedbálek

Štindl - ano

Vaňák

Balog - ano

Giňa - ano

Guži - ano

Tatár

Wantula

Dámy a pánové, prezence je provedena, budeme pokračovat a prosím, aby pan zpravodaj přednesl znovu návrh první v pořadí, který nebyl schválen pro neusnášeníschopnost sněmovny.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP