Středa 4. prosince 1991

Proto mi dovolte, abych svou otázku na pana premiéra upřesnil a dotázal se ho, kterých funkcí, případně jakého počtu se výše uvedený zákon dle paragrafu 1 odstavec 1 písm. a), d), f), v působnosti ČR bude dotýkat, případně jaká bude jeho časová realizace, jaké se odhadují finanční náklady spojené s jeho provedením. Protože tyto dotazy se množí, požádal bych také sněmovnu o to, aby tuto interpelaci označila za naléhavou. Nebudu krutý jako kolega Payne, volil bych termín čtrnácti dnů od vznesení této interpelace. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Chromému. Chtěl bych požádat kolegy a kolegyně, aby se navrátili do sálu. Chybí sedm poslanců do magické hranice sto, nemohu dát rozhodnout o naléhavosti interpelace. Zaznamenal jsem návrh pana poslance Payneho, aby jeho interpelace na pana ministra Sokola byla označena za naléhavou, s tím, že žádá odpověď do tří dnů.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 49. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat.

Má pan kolega nějakou variantu té lhůty? (Poslanec Payne se táže, zda byla sněmovna usnášeníschopná.) Sněmovna byla usnášeníschopná, i když těsně, ověřil jsem si to.

Poslanec Jiří Payne: Já bych navrhl deset dnů, ale nevím, jestli během příští schůze stačíme tuto situaci vyřešit. Mezitím Brno zanikne. (Veselost.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Je zde další návrh - označit tuto interpelaci za naléhavou s lhůtou pro odpověď deset dnů.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 100 Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Tím jsme označili interpelaci pana poslance Paynea za naléhavou a určili jsme lhůtu pro odpověď 10 dnů.

Ještě je tu interpelace pana poslance Chromého. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Chromého označit jeho interpelaci za naléhavou a požadovat odpověď do 14 dnů.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku 93

Je někdo proti? Nikdo.

Děkuji, i tento návrh byl přijat.

Hlásí se prosím někdo dále do rozpravy? - Není-li tomu tak, rozpravu končím.

Konstatuji, že jsme projednali dosavadní bod č. 13 (Potlesk).

Je 18.03 hodin a jsme v paradoxní situaci, že pravděpodobně budeme jednat i v sobotu, v neděli a v pondělí, ale nyní nejsme schopni pokračovat.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl další změnu programu, respektive jen přesun v programu, protože to poslední, co jsme schopni bez členů vlády učinit, je projednání Zprávy o činnosti předsednictva za období od 14. listopadu do 2. prosince podle sněmovního tisku 485. To je zpráva o činnosti, která se netýká jednání s předsednictvem Slovenské národní rady, týká se toho mezidobí. Máte to předloženo jako sněmovní tisk 485.

Navrhuji tedy, abychom přesunuli projednávání tohoto bodu z původně navrhovaného zařazení a zabývali se jím nyní.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku 88

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat a budeme se zabývat nově označeným bodem číslo 16 právě nyní.

Je to tedy

VIII.

Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady za období od 14. listopadu do 2. prosince podle sněmovního tisku 485

Otevírám nyní rozpravu k předložené zprávě. Písemně se zatím nikdo nepřihlásil. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy bez písemné přihlášky. - Pan poslanec Dohnal, prosím, má slovo.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci se zeptat na jednu věc. Do 15. listopadu mělo ministerstvo financí a ministerstvo kontroly vypracovat pro předsednictvo České národní rady tak, jak mu to předsednictvo uložilo, zprávu o kontrole hospodaření rómských sdružení. V tomto materiálu o té zprávě není zmínka. Chci se pana předsedajícího proto zeptat, jestli to předsednictvo bude teprve projednávat, nebo proč o tom není zmínka.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Beru to jako otázku, na kterou nejsem schopen nyní reagovat. My probíráme zprávu od 14. listopadu do 2. prosince. Pokud to bylo projednáno předtím, což si nevzpomínám, pak by bylo logické, že se to zde neobjevuje.

V každém případě bychom to měli vzít jako podnět a nechat zkontrolovat Kanceláří, zda to bylo projednáno, zda příslušná ministerstva splnila tento úkol, který byl uložen. Pak bychom se tím měli neprodleně zabývat.

Jak jsem řekl, promiňte, ale nejsem schopen v tomto okamžiku na tuto otázku reagovat.

Hlásí se někdo další do rozpravy? - Pan poslanec Hrazdíra, prosím.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Reagoval bych na připomínku kolegy Dohnala. Předsednictvo tuto zprávu zatím neobdrželo a ani neprojednávalo. Dílčí zprávu o výsledku kontroly hospodaření rómských sdružení projednává výbor pro územní správu a národnosti a výbor rozpočtový a kontrolní s tím, že po skončení projednání bude informovat předsednictvo ČNR.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji kolegovi Hrazdírovi za reakci. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Domnívám se, že by se předsednictvo ve smyslu podnětu kolegy Dohnala mělo během zítřejší schůze zabývat touto otázkou a požadovat splnění úkolu.

Pan kolega Dohnal se hlásí s připomínkou.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, domnívám se, že materiál mělo předsednictvo ČNR přikázat k projednání výboru pro územní správu a národnosti a ne, že se materiál nějakým způsobem do našeho výboru dostal mimo předsednictvo. Proto jsem vám dal otázku. Jsem spokojen s tím, že se tím předsednictvo bude zabývat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Požadovali jsme zprávu o výsledku. Vzhledem k tomu, že došla jen dílčí zpráva, zřejmě se to projednává touto cestou.

Kdo má další dotazy? Nikdo. Rozpravu uzavírám. Navrhuji přijmout následující usnesení:

ČNR souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za období od 14. listopadu do 2. prosince 1991 podle sněmovního tisku 485.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 113

Kdo je proti? 1

Konstatuji, že zpráva byla schválena a že jsme projednali i tento bod našeho jednání. Tím jsme vyčerpali možnosti dnešního jednání.

Ještě, než ukončím program dnešní schůze, dovolte, abych navrhl doplnění programu. Domnívám se, že vzhledem k situaci není třeba o tom hlasovat.

Paní předsedkyně má aktuální informaci k jednání o rozpočtech z Brna, respektive znění oficiálního komuniké. Domnívám se, že je to závažná informace a že by bylo rozumné, abychom si toto komuniké vyslechli. Jsou námitky proti tomu, aby nás s obsahem tohoto komuniké seznámila?. Nejsou. Předávám jí slovo.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, teď jsem dostala z ČTK zprávu o průběhu jednání v Brně a komuniké, které z tohoto jednání vzešlo. Jde o komuniké z jednání zástupců všech tří vlád ČSFR, ČR, SR o rozpočtech, konané 4. 12. 1991 za účasti prezidenta Václava Havla, místopředsedy vlády a ministra financí ČSFR Václava Klause, předsedy vlády ČR Petra Pitharta a předsedy vlády SR Jána Čarnogurského.

1. Účastníci vyjádřili společnou vůli k vyřešení současného rozpočtového problému ještě během prosince letošního roku, aby nedošlo k rozpočtovému provizóriu. To by znamenalo velmi nežádoucí signál jak dovnitř naší země, tak do zahraničí.

2. Účastníci zdůraznili, že vzájemná provázanost, ale i mimořádná napjatost celé rozpočtové soustavy v letošním i v příštím roce vyžadují uplatnit jednotné zásady ekonomické transformace a sociální politiky na území celé federace. Právě toto umožňuje vycházet z občanské sounáležitosti jako trvalého principu společného státu.

3. Dnešní schůze navazovala na bratislavská jednání tří ministrů financí, na schválení návrhu slovenského rozpočtu vládou, na stanovisko české vlády k návrhu svého rozpočtu a na výsledky projednávání rozpočtu ve federální vládě.

4. Účastníci schůzky se shodli na návrhu, který bezprostředně předloží všem třem vládám. Jeho podstata spočívá v posílaní rozpočtů obou republik na úkor rozpočtu federace formou jednorázové dotace ve výši 5 mld Kčs, která bude rozdělena v poměru odpovídajícímu počtu obyvatel, tzn. 3,3 mld Kčs pro rozpočet ČR a 1,7 mld Kčs pro rozpočet SR.

5. Takto koncipované rozpočty budou znamenat výrazné posílení žádoucího principu závislosti rozpočtových výdajů republik na tvorbě rozpočtových zdrojů. Role federace v realizaci principu občanské sounáležitosti zůstává zachována. Dnes projednaná rozpočtová čísla oba tyto principy vyjadřuje způsobem, který je pro všechny zúčastněné přijatelný.

6. Dnešní dohoda vychází z přesvědčení, které sdílejí všichni zúčastnění, že společný stát je ústavní i ekonomickou skutečností a zároveň že takovýto stát bude dnes navrženou soustavu rozpočtů na rok 1992 dále posilovat. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní předsedkyni.

Tím jsme vyčerpali program dnešního jednání. Zítra zahájíme jednání v 9 hodin.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP