Středa 4. prosince 1991

Pan poslanec Bursík a pan poslanec Effenberger citovali některé věty z vyhlášky, kterou máte na lavicích. Přece jen bych vaší pozornosti trochu doporučil také bod z inkriminovaného paragrafu, který tady citován byl, protože ten je myslím hodně důležitý a ukazuje, že na prvním místě se tam počítá s úlevami nejen z důvodů, o kterých mluvil pan ministr, ale na prvním místě je uvedeno, že jde o případy nějakých havárií, neštěstí apod. Já jsem se vás snažil ve své zpravodajské zprávě malinko přesvědčit o tom, že ta hornická činnost je riziková nejen jako podnikatelská činnost, jak tu bylo zdůrazněno panem poslancem Bursíkem, ale i fyzicky je riskantní. Protože podmínky hmoty hlouběji pod zemí za velkého tlaku jsou takové, že dost dochází, protože je tam velké napětí apod., k výronům různých plynů, různých jílů, k závalům apod. Jestli se toto stane v připravené části dolu, kde se připravovala těžba rok nebo řadu měsíců a zasype vám to tuto část dolu, upozorňuji vás, že tento podnikatel, i když mu dáte úhradu, zkrachuje v okamžiku, protože se musí vypořádat s dalšími problémy. A jsou nákladné. Tyto věci se nemohou opravdu vážit nebo zakotvovat úplně natvrdo v dnešní době. Pochopitelně, že se jedná především o hornictví uhelné, které souvisí opět s energetikou. Souvisí s mnoha dalšími faktory, které mají obecnější povahu a dosud, pokud já vím, tak neexistuje jednotná energetická politika státu a není to jednoduchý oříšek.

Pan ministr mluvil o cenách. Ceny jsou opravdu ještě udržovány uměle, atd., takže my najednou chceme na podnikatelích, aby se chovali podnikatelsky a na druhé straně jim stejně nemůžeme umožnit tento rozvoj úplně. Pro vaši informaci - uhlí se dobývá u všech našich sousedů a velmi významně a je dotováno, každá tuna uhlí je dotována v západním Německu, také jako v Polsku. Toto se myslím, že by nemělo zapadnout, protože - uvědomte si - Němci by také mohli vozit tzv. levné australské uhlí nebo levné americké uhlí a vydělají na tom. Dotují svoji těžbu a mají k tomu asi velmi vážné a důležité důvody. Nezapomínejte na to, že když vystoupíte s něčím a nevidíte do té věci ve všech souvislostech, že můžete napáchat neuvěřitelné škody. Varuji před tím pouze.

Jinak myslím, že pan ministr odpověděl na spoustu věcí. já bych jen uvedl příklad toho, například pozměňovacího návrhu pana poslance Pavely, který možná uvedu na malinko extrémním případu, ale berte to, že i tato možnost by tam byla. Představte si, že třeba vím, že někde je ložisko ropy a hledám k tomu vhodný vrt. Mám řadu vrtů velice neúspěšných a pak máme jeden úspěšný. Investoval jsem to toho, jeden vrt stojí řádové desítky miliónů korun to znamená investuji do toho, abych to vůbec našel, kde to mám dělat, jednak svoji inteligenci, jednak peníze a pak bych měl o toto přijít? V tomto momentu - nepřijde mi to úplně nejspravedlivější. To je asi vše, na co jsem chtěl obecně reagovat k pozměňovacím návrhům a vystoupením ve všeobecné rozpravě. Asi by bylo dobré požádat pana místopředsedu, aby nechal spočítat počet poslanců, protože se domnívám, že můžeme přikročit k té fázi, kdy budeme o jednotlivých návrzích rozhodovat hlasováním.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Já si myslím, že jsme usnášeníschopní. Hned to začnu kontrolovat. Pan zpravodaj se ale může ujmout slova.

Poslanec Viktor Dobal: Já bych začal návrhem prvním, který přednesl pan poslanec Homola. Návrh zněl přesně takto: v článku II - přechodná ustanovení, v odstavci 1 doplnit o větu: "Při nové a rozšiřované těžbě v ložisku je toto ložisko považováno za nevyhrazené." Slyšeli jste názor pana ministra, nemíním to dále komentovat, požádal bych o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pro vaši informaci, je nás zde v sále asi 115, takže můžeme dát hlasovat.
Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. /15/ Děkuji.

Kdo je proti? /12/

Tento návrh nebyl přijat, prosím další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Druhý návrh přednesla paní poslankyně Stiborová, který se dotýkal § 32 a) odst. 3, kam se začleňuje nový text. Takže, pokud si vezmete návrh novely zákona a nalistujete si § 32 a), což je bod 64, odst. 3 za ministerstva.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego, faktická poznámka, paní poslankyně Stiborová.

Poslankyně Marie Stiborová: /z pléna/ K tomuto § jsme měli ještě další návrhy. Asi by bylo logičtější, kdyby se hlasovalo v logickém sledu. Když hlasujeme podle toho, jak byly návrhy vzneseny, ale byl návrh na vypuštění tohoto § ..... logicky by bylo lepší, dávám protinávrh, aby se hlasovalo o jeho vypuštění.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Za tento procedurální návrh, kdo neslyšeli, v podstatě má ten smysl, abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích v logických blocích. Je toho pan zpravodaj schopen?

Poslanec Viktor Dobal: Myslím, že bych schopen byl, ale já jsem se držel jednacího řádu, který výslovně praví, že se pozměňovací návrhy projednávají postupně, jak byly vzneseny. Nevím, z hlavy neřeknu, jestli třeba v některých případech, pokud provedeme tuto výjimku zde, jestli to třeba zase nepovede k nějakému dlouhému dohadování o tom, jestli jednáme....

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pokud bychom si odsouhlasili, nebo nerozporovali tento procedurální návrh, tak bychom postupovali docela logicky a obdobně jako jsme učinili mnohokrát a můžeme se odkázat na § jednacího řádu, který říká, že můžeme upravit proceduru svého jednání.

Druhá cesta by podle mého názoru byla vždy při přednesení pozměňovacího návrhu upozornit na to, že ještě existují další, které se toho týkají a jsou zhruba takové a takové. Pokud to pan zpravodaj nemá zařazeno v logických blocích, tak by toto byla druhá cesta.

Poslanec Viktor Dobal: Já to mám jak byly návrhy po sobě vznášeny. Nicméně, není problém se vypořádat na tomto místě s § 32 a).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je někdo jiného názoru, než že bychom měli postupovat takto, to znamená v logických blocích? Pan kolega Kalvoda.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Jestli dovolíte, z tohoto místa, mně se ještě nepodařilo sněmovnu nikdy odradit od svévole a nezákonného jednání, ale opět navrhuji, aby se jednalo podle jednacího řádu, vše ostatní povede k chaosu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Žák se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážený český sněme, já bych rád uklidnil pana místopředsedu, protože v tomto duchu už novelizován jednací řád byl. Čili, nedopouštíme se svévole, jednáme podle našeho jednacího řádu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku.

Poslanec Viktor Dobal: Navrhuji nechat hlasovat o návrhu paní poslankyně Stiborové.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Klimeš.

Poslanec Stanislav Klimeš: Navrhuji, aby pan zpravodaj přednesl všechny pozměňovací návrhy k § 32 a potom bychom hlasovali.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To je vlastně návrh paní kolegyně Stiborové. Nebo má pan kolega na mysli to, abychom byli seznámeni se vším, co zaznělo k jednotlivým paragrafům, a pak abychom respektovali pořadí? Nezbývá mi než se zeptat sněmovny, kdo je pro procedurální návrh paní kolegyně Stiborové, tedy pro to, abychom pozměňovací návrhy pojali vždy v logických blocích, které se týkají jednotlivých paragrafů.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 92

Kdo je proti? 5

Tento návrh byl přijat. Prosím pana zpravodaje, aby se řídil tímto rozhodnutím sněmovny.

Poslanec Viktor Dobal: Projednáváme paragraf 32 a, odstavec 3. K tomuto odstavci se vyslovila celá řada poslanců. Pozměňovací návrh vzešel pouze od pana poslance Bursíka a Effenbergera, který ho podpořil, na vypuštění odstavce 3. Jinak se k tomuto odstavci nikdo nevyjádřil. Myslím, že jiné souvislosti z jiných pozměňovacích návrhů zde nejsou. Proto myslím, že bychom měli hlasováním rozhodnout o vypuštění odstavce 3 v paragrafu 32 a.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 44

Kdo je proti? 38

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrhy.

Poslanec Viktor Dobal: Vracím se k návrhu poslankyně Stiborové, která chce začlenit do odstavce 3 paragrafu 32 a text: s Českým báňským úřadem a ministerstvem životního prostředí. Znamená to, že za text "S Českým báňským úřadem a" se zařadí: s ministerstvem životního prostředí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 72

Kdo je proti? 19

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Tím jsme vyčerpali všechny návrhy doktorky Stiborové.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Šimeček.

Poslanec Josef Šimeček: Myslím, že bychom potřebovali zjistit, kdo se zdržel hlasování. Čísla neodpovídají.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Čísla odpovídají počtu lidí, kteří zvedli ruku. Je nás zde zhruba 115. Nevím, jak to myslíte, pane kolego, že čísla neodpovídají. Trváte-li na tom, že mám ověřit počet poslanců ve sněmovně tím, že se ještě zeptám, kdo se zdržel hlasování, mohu tak učinit. Mohu to také učinit tak, že požádám skrutátorky, aby sečetly poslance ve sněmovně. (132)

Trvám na tom, že pozměňovací návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

Poslanec Viktor Dobal: Další návrh přednesl pan poslanec Payne a týká se společné zprávy k bodu 48. Navrhl tento bod ze společné zprávy vypustit a ponechat znění, které je v původním návrhu zákona.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 58

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Asi před třiceti vteřinami jsme ověřili, že je nás zde 132 Pokud se domníváte, že mezi tím odešlo 25 poslanců, je nutno, abychom zkontrolovali, kdo je pro a kdo je proti. Reagoval jsem tímto dopředu, protože se s faktickou poznámkou hlásí pan poslanec Dohnal.

Prosím o pokračování.

Poslanec Viktor Dobal: Další návrh poslance Budinského se týká odstavce 2 paragrafu 32 a - doplnit za slovo "vydobytých" "a prodaných". Slyšeli jste na to názor pana ministra.

Žádný další návrh se tohoto bodu netýkal.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 9

Kdo je proti? 24

Tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrhy.

Poslanec Viktor Dobal: Další návrh přednesla poslankyně Vorlová a týká se již projednávaného problému nahradit všude v zákoně opět slovo "hospodárné" slovem "racionální". Myslím, že o tomto jsme již mluvili, takže navrhuji nechat hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 29

Kdo je proti? 3

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Další sérii návrhů přednesl pan poslanec Kubiš. První návrh stáhl zpět v rozpravě, takže začnu jeho návrhem č. 2. Týká se § 17, kde navrhuje odst. 2 doplnit o text - na konec § 2 měl by být doplněn text tohoto znění. "Řízení o stanovení chráněného ložiskového území zahájí ministerstvo životního prostředí na návrh organizace nebo z podnětu orgánů státní správy do jednoho měsíce od data podání návrhu." Souhlasí pan poslanec Kubiš s takto předneseným návrhem? (Ano.) Takže můžeme o něm nechat hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 27. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Další návrh pana poslance Kubiše se týká § 24 odst. 3, kde poslední řádek chce změnit lhůtu 6 měsíců na "nejpozději do 1 roku od ukončení platnosti povolení." Takže se nahrazuje vlastně 6 měsíců jedním rokem, to je smysl návrhu. Myslím, že o tomto návrhu můžeme nechat hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 86

Kdo je proti? 2

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Další návrh se týká § 27 odst. 5, který navrhuje pan poslanec Kubiš doplnit o větu: "Tyto fyzické a právnické osoby jsou povinny své připomínky, požadavky a stanoviska uplatnit do jednoho měsíce u organizace, která o ně požádala a má výhradní právo ložisko dobývat." Můžeme nechat o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 72

Kdo je proti? 1

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Marek Benda: Žádám kontrolu přítomných poslanců.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, prosím skrutátorky, aby sečetly všechny poslance přítomné ve sněmovně. (Je přítomno 134 poslanců.) Děkuji, skrutátorky ví, kteří členové vlády jsou a nejsou poslanci? (Momentálně žádný z nich není přítomen.) Ptám se jen pro přesnost, zda toto respektují.

Prosím další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Poslední návrh pana poslance Kubiše se týká § 32 a) odst. 2, kde chce původní větu "Úhrada činí nejvýše 10 % ceny vydobytých nerostů" změnit na "Úhrada činí nejvíce 10 % ze zisku z vydobytých nerostů." Tudíž nahrazuje se tedy z tržní ceny vydobytých nerostů "ze zisku". Myslím, že můžeme o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 1

Kdo je proti? 15

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: To byl poslední návrh pana poslance Kubiše. Teď následují návrhy pana poslance Vlka, z nichž první se týká § 32 a) odst. 1 - doplnit větou "U malých těžebních lokalit do 2 hektarů činí částka 2 000 Kčs."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 91

Kdo je proti? 6

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Viktor Dobal: Druhý návrh pana poslance Vlka se týká článku 3 - zrušovací ustanovení - vložení nového bodu 4, který by zněl: "§ 2 odst. 1 písm. f) zákona ČNR č. 388/1991 Sb., o státním fondu životního prostředí České republiky." Navrhuje se vypuštění tohoto odstavce a písmene ze zákona o fondu životního prostředí, čímž by se úhrady z vydobytých nerostů dostaly do státního rozpočtu, tudíž do něčeho obecnějšího. Myslím, že o tomto návrhu můžeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 48

Kdo je proti? 33

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP