Středa 4. prosince 1991

Pokud by ale ovšem poslanci měli dojem, že by se tady něco takového mohlo stát, čím se tady argumentuje, že by se přerušila kontinuita nebo něco podobného, opravdu nejde o nic jiného, ať to tam zůstane, třeba za půl roku ten Geofond kvůli tomu nebude moci se přejmenovat nebo naopak. Je to jedno, není to závažná věc, není to věc, která by porušila některé věci, které chce tento zákon v podstatě upravovat. Je to věc opravdu méně důležitá, než se jí tady přikládá význam.

Ke všeobecné rozpravě bych se ovšem ještě vyjádřil asi v tom smyslu, že to, co říkala paní poslankyně Vorlová, vysvětlil snad dostatečně jasně pan ministr, protože opravdu racionálně znamenalo v éře předchozí to, že se to vybere do mrtě, to ložisko, že se v podstatě těží i věci, které se žádným způsobem nevyplatí. To nakonec souvisí s devastacemi více, než hospodárný přístup k něčemu.

Pan ministr Dejmal sám nesdílí obavy Sněmovny, že by se cokoliv stalo škrtnutím § 17, že by stát přišel o něco důležitého. Za prvé, v jakýchsi slepených podobách to tady je a nakonec pan ministr má naprosto právo ve své kompetenci si zřídit něco na tento způsob. Upozornil bych na malý detail, ke kterému došlo, protože původní návrh tohoto byla geologická služba ministerstva životního prostředí a zde se nám najednou objevila Státní geologická služba České republiky, tudíž ještě zesílení něčeho. Mně už skoro připadá, jako kdybychom zřizovali znovu Český geologický úřad, který jsme kdysi zrušili. To jsou tedy obecné důvody.

Jinak v rozpravě vystoupilo devět poslanců, ale do toho počítám i pana ministra, a proto bych navrhoval ten postup, že bych přednesl, pokud to budu umět, jednotlivé návrhy, jak šly za sebou.

První se přihlásil a s prvními pozměňovacími návrhy vystoupil pan poslanec Budínský a jeho první návrh se týkal vypuštění bodu 3 a 4. Nechávám na zvážení Sněmovny, jestli budeme hlasovat o každém bodu zvlášť nebo dohromady. Navrhoval bych spíš an block.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan společný zpravodaj navrhuje hlasovat o návrhu pana poslance Budinského na vypuštění bodu 3 a 4 dohromady. Jsou nějaké námitky proti tomuto procesu? Zdá se, že nikoliv, takže dávám o návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Budínského tak, jak ho zopakoval pan společný zpravodaj, ať zvedne ruku. 63

63 poslanců vyjádřilo souhlas.

Kdo je proti? 5

Kdo se zdržel hlasování? 52

Takže návrh na vypuštění byl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Přikročíme k druhému návrhu pana poslance Budínského. Ten se týká bodu 7 návrhu novely zákona. Je to § 3, odst. 4, kde navrhuje vypustit poslední větu. Pan poslanec toto zdůvodnil, takže bych navrhoval nechat hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže dávám o tomto druhém návrhu pana poslance Budínského hlasovat.

Kdo s tím souhlasí, nechť zvedne ruku. 62

Kdo je proti? 20

Kdo se zdržel hlasování? 43

43 poslanců se zdrželo hlasování, takže tento návrh v poměru 62 pro, 20 proti a 43 se zdrželo, nebyl přijat. 62: 63.

Poslanec Viktor Dobal: Takže bych přikročil k dalšímu návrhu pana poslance Budínského, který se týká bodu 13, § 6, odst. 4, kde navrhoval pan poslanec první větu doplnit slovem "znalec" a vypustit zbytek věty.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu tedy o tomto návrhu dát hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 57

57 poslanců vyslovilo souhlas.

Kdo je proti? 29

Kdo se zdržel hlasování? 38

Takže konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat.

Ke stejnému bodu, ke stejnému paragrafu a ke stejnému odstavci navrhl pan posl. Budinský v poslední větě nahradit slovo "objednatel" slovem "zadavatel".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 74

Kdo je proti? 13

Kdo se zdržel hlasování? 37

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Posledním návrhem, který přednesl pan posl. Budinský, je návrh, aby v bodě 14 § 7 odst. 1 byl vypuštěn konec věty "v dohodě s ministerstvem životního prostředí České republiky".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. 42

Kdo je proti? 52

Tento návrh tedy zjevně nebyl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy pana posl. Budinského.

Druhým, kdo vystoupil v rozpravě, byla paní posl. Vorlová, která - pokud mám dobře zaznamenáno - navrhla pouze jedinou změnu, totiž všude, kde se v zákoně nahrazuje slovo "racionální" slovem "hospodárný" ponechat slovo "racionální". Doufám, že to říkám dobře.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o tomto návrhu paní posl. Vorlové.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 16 Děkuji.

Jestli dovolíte, nebudu pokračovat v hlasování o tomto návrhu, který zjevně nebyl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Další, kdo vystoupil v rozpravě, byl pan posl. Žižka, který přednesl pozměňovací návrh k § 3, to je bod 7 odst. 3, kde doporučuje vložit do odst. 3 na konec první věty slova "po dohodě s ministerstvem životního prostředí". A pokud jsem to řekl dobře, táž úprava se týká § 4 odst. 1, to máte na str. 4 v prvním odstavci před slovy "České republiky", kam se vloží přesně totéž, totiž "po dohodě s ministerstvem životního prostředí".

Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi podobné návrhy upravující totéž, navrhuji dát hlasovat o obou těchto návrzích najednou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, myslím, že s tím je všeobecný souhlas. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 78

Kdo je proti? 1

Kdo se zdržel hlasování? 51

Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Poslední návrh pana posl. Žižky se týkal společné zprávy. Vypustit ze společné zprávy § 12 odst. 1 s těmi konsekvencemi, které z toho dále vyplývají. Navrhuje tedy ponechat ve znění zákona původní znění, jak máte v návrhu novely s oním názvem "Geofond".

Poslanec Jaroslav Žižka: Tento návrh podával pan posl. Bursík, takže se domnívám, že by se o tomto nemělo teď hlasovat.

Poslanec Viktor Dobal: Já tu mám ale napsáno, že jste navrhoval, aby se toto ustanovení vrátilo. Řekl jste mi tyto dva pozměňovací návrhy a pak jste postuloval toto, takže já jsem to bral jako pozměňovací návrh, že jste pro původní znění, nikoliv pro znění ve společné zprávě. Čili neměl jsem to brát jako pozměňovací návrh?

Poslanec Jaroslav Žižka: Není to formálně přesné. To byla moje reakce na vystoupení pana posl. Bursíka, který tento návrh podal.

Poslanec Viktor Dobal: Dobře, vezmeme tedy toto konstatování pana posl. Žižky na vědomí a budeme pokračovat dále.

Další, kdo vystoupil v rozpravě, byl pan posl. Veselý, který navrhl vypustit § 17. Slyšeli jste zdůvodnění, proto myslím, že o tomto návrhu můžeme hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s návrhem pana posl. Veselého na vypuštění § 17, nechť zvedne ruku. 49

Kdo je proti? 43

Kdo se zdržel hlasování? 41

Děkuji. Tento návrh tedy nebyl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Další poznámka je k pozměňovacím návrhům, které navrhl pan poslanec Bursík. Pan poslanec Bursík navrhuje, aby bod 22 nebyl ve společné zprávě přijat. Bod 22 ovšem zahrnuje víc ustanovení. Tudíž vyškrtnout zcela bod 22 bych nedoporučoval, protože se netýká pouze inkriminovaného odstavce 1, ale týká se také dalších odstavců, kde si myslím, že ty změny, navržené např. v odstavci 3, jsou zcela logické a rozumné. (Hlas z pléna: Považuji to za ovlivňování hlasování. Poslanec Heřman Chromý: Protože předtím jste nekomentoval, teď komentujete.) Já vás upozorňuji na to, co by se stalo. Jsou související věci. Když někdo navrhne vypustit bod 22, pro mě to znamená celý bod ze společné zprávy pryč. Já vás upozorňuji pouze na to, že se týkají bodu 22 ustanovení § 12 odst. 1 a ustanovení § 12 odst. 2, té věci, o které jde řeč. Ale je tady ještě odstavec 3, kde jsou navrženy úplně jiné změny, které se vůbec netýkají této problematiky, takže pokud je návrh, který jsem si snad opsal přesně, aby se vypustil bod 22 ze společné zprávy, musím toto sněmovně říci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Chromý se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Heřman Chromý: Nechte hlasovat o jednotlivých odstavcích.

Poslanec Viktor Dobal: To jsem chtěl navrhnout. Nemínil jsem ovlivňovat sněmovnu v tomto bodu hlasování, pouze na to upozorňuji. Chtěl jsem dospět k tomuto návrhu, který ústy pana poslance Chromého podávám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Určité máme radost z této souhry všichni, takže pokračujme. (Veselost.)

Poslanec Viktor Dobal: Dokonce bych to spojil tak, že můžeme hlasovat o těch prvních dvou odstavcích společně, protože ty se týkají toho, o co jde. Pokud nikdo proti tomu nic nemá, nechal bych o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Návrh na vypuštění bodu 22 rozdělíme do dvou částí. První hlasování bude rozhodovat o tom, zdali vypustíme odstavec 1 a 2, ve druhé části hlasování rozhodneme o tom, zdali vypustíme odstavec 3. Je tomu tak?

Poslanec Viktor Dobal: Ne, pozměníme jenom odstavec 3.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže pokud jde o první část návrhu, kdo je pro to, abychom z § 22 vypustili odstavec 1 a 2, ať zvedne ruku. (Hlasy: Ne. Ze společné zprávy.)

Poslanec Viktor Dobal: Je to k bodu 22 § 12 společné zprávy - vypustit odstavec 1 a 2, ale ve společné zprávě. Projednáváme to ve znění společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 60

Kdo je proti? 19

Kdo se zdržel hlasování? 50

Tento návrh nebyl přijat.

Kdybyste byl, pane zpravodaji, tak laskav a přednesl druhou část.

Poslanec Viktor Dobal: Vzhledem k tomu, že byl návrh na vypuštění, domnívám se, že musíme hlasovat i o druhé části. Tam se jedná o tyto úpravy:

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Vorlová.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážení poslanci, jestliže jsme k navrženému pozměňovacímu návrhu přijmuli rozdělení při hlasování o tomto bodu, navrhuji, aby i tento odstavec byl ještě dále rozdělen, protože tady jde o dvě různé problematiky. V tomto odstavci je navrženo "za jiné právnické" vložit slova "fyzické" a za slova "touto právnickou" vložit slova "nebo fyzickou", to je jeden díl návrhu. Zbytek v tomto odstavečku je druhý díl návrhu. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Doufám, že další dělení už nebude probíhat. Prosím, pan společný zpravodaj se hlásí.

Poslanec Viktor Dobal: Obávám se, že navrhnu další dělení. Paní poslankyně Vorlová má pravdu. Jsou to de facto dva návrhy, ale vlastně tři. Protože tam je možné ještě vypustit poslední větu, což je další návrh. Dá se to rozdělit na návrhy asi takto: Vložení za právnické osoby fyzické osoby, na ty se tady zapomnělo, to je úprava, která vylepšuje tuto věc. Jedna část se týká odevzdání prací pověřené právnické osobě, což je nahrazení toho Geofondu, pokud budou přijaty odstavce před tím, tak by se toto automaticky mělo provést. Další návrh je vypustit poslední větu, kde jsou nějaké úhrady a podobné věci, které myslím do zákona nepatří. Jsou to vlastně tři návrhy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, registruji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan místopředseda Kalvoda.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Mám dotaz na zpravodaje, jestli v případě, že předchozí návrh pana poslance Bursíka nebyl přijat, má smysl ještě ta střední část v případě návrhu paní poslankyně Vorlové, ta druhá část tohoto návrhu, odevzdání prací Geofondu, nahradit slovy odevzdání prací pověřené právnické osobě. O tom bylo právě tuším hlasováno a bylo by to promítnutí toho, co nebylo přijato. Myslím, že není třeba o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění. Požádáme pana společného zpravodaje, aby toto vzal na vědomí, pokud to uzná za vhodné, navrhuji, abyste, pane společný zpravodaji, řekl, o čem budeme v tuto chvíli hlasovat, abyste to zopakoval.

Poslanec Viktor Dobal: Prosím hlasovat o tom, jestli tady zůstane odstavec 3, o změnách v odstavci 3 musíme, jak jsme se dohodli, hlasovat zvlášť. Proto navrhuji hlasovat o té části, která přidává - jak je to v tom textu - za právnickou osobu také fyzickou. O této části bych nechal hlasovat. Ta další část plyne už z odhlasovaných věcí. Pak bych nechal hlasovat o poslední větě.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Výborně. Dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s vypuštěním té první části, tak jak to odrecitoval pan společný zpravodaj.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 45

Kdo je proti? 47

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Viktor Dobal: Budeme hlasovat o vypuštění poslední věty. Návrh zněl dát to pryč.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, prostě vypustit poslední větu. Tedy vypustit to vypuštění poslední věty, takto se to musí říct.

Poslanec Viktor Dobal: Jinak se to formulovat nedá, smysl je vypustit tu větu. Pokud to zůstane ve společné zprávě, tak se vypustí ta poslední věta.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, samozřejmě, myslím, že si rozumíme, pouze, že hovoříme o vypuštění vypuštění.

Poslanec Viktor Dobal: Ano, ale nemůžeme jinak.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP