Pátek 15. listopadu 1991

Hudební nástroje, za které jsem ve své interpelaci zasazovala, mohou být považovány za podskupinu ve skupině starožitností v širším vymezení toho slova.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní poslankyně, promiňte, ale my jsme v podstatě žádali o nějaké vyjádření k té odpovědi. (Potlesk).

Poslankyně Milada Vorlová: Už je to jen pár vět - nezdá se mi, jestliže by poslanci projevili svornou vůli po určitém uspořádání věcí, aby vláda byla bezmocná a nenašla prostředky k jeho uskutečnění. Je-li k tomu necitlivá vláda federální, ukažme svou vůli řešit problém na úrovní republikové a tlakem interpelací podpořme v jednáních českého ministra kultury. Proto jsem svůj nesouhlas s odpovědí na interpelaci svázala nyní s těmito dalšími skutečnostmi a jestliže sněmovna nevezme za své můj nesouhlas s odpovědí, nechť je toto moje vystoupení pokládáno za novou interpelaci, rozšířenou na širší okruh věcí, než jsou hudební nástroje.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, ale obávám se, že to budete muset naformulovat v bodě, který je k tomu příslušný.

Poslankyně Milada Vorlová: Chci vás požádat, pane předsedající, abyste dal hlasovat o mém nesouhlasu s odpovědí. V tom případě to bude v pořádku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Rozumím, já jsem reagoval na ten váš návrh, aby to bylo převedeno jako další interpelace.

Otevírám rozpravu, kdo se hlásí do rozpravy? Nikdo, rozpravu k tomuto bodu končím a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení: "ČNR nesouhlasí s odpovědí na interpelaci, uvedenou ve sněmovním tisku 382 D."

Kdo s návrhem usnesení souhlasí, ať zvedne ruku. (64). Děkuji. 64.

Kdo je proti? (4). Děkuji. 4. Tento návrh byl přijat a interpelace zůstává ve hře.

Pan kolega Ratiborský je přítomen? Ano. Místopředseda vlády České republiky Jan Stráský odpověděl poslanci ČNR Tomáši Ratiborskému na jeho interpelaci ve věci vytváření akciových společností Transpetrol a Transgas v tisku 382 je uvedena pod označením 22.109. Odpověď se vydává jako tisk 382. Prosím pana poslance, aby se vyjádřil.

Poslanec Tomáš Ratiborský: Vážený pane předsedající, žádám, aby sněmovna vyslovila souhlas s mým nesouhlasem s odpovědí pana premiéra a v zájmu zrychlení bych tento nesouhlas poslal panu premiérovi písemně. Odpověď je nepravdivá, jsou tam údaje, které neodpovídají skutečnostem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Vy jste vyjádřil svůj nesouhlas, my to můžeme vzít na vědomí, ale není třeba na to nějak reagovat.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Chce se někdo vyjádřit? Pan kolega Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Pane předsedající, když nás tady pan Ratiborský neseznámil se svým stanoviskem k odpovědi pana premiéra, tak já nemohu kvalifikovaně o odpovědi pana premiéra, bohužel, hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo se dál hlásí do rozpravy? Nikdo. Končím rozpravu. Dám hlasovat o následujícím návrhu usnesení.

Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci uvedenou ve sněmovním tisku 382 E.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 51.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 33.

Děkuji. Konstatuji, že jsme se nevyjádřili k usnesení tak, jak by bylo potřeba. Zároveň konstatuji, že je nás 85. Faktická poznámka, pan kolega Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Já bych k počtu hlasování chtěl uvést, že nehlasuji v této fázi jednání, protože se znovu opakuje, že institut interpelace je v této sněmovně postaven na úroveň nedůstojnou. Zas tu není vláda, je to zařazeno na konec schůze a projednáváme to způsobem, který myslím není důstojný této sněmovny. Já bych znovu apeloval na předsednictvo, aby se touto otázkou zabývalo. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Jestli dovolíte, já bych se pokusil na toto zareagovat. Já bych také apeloval na nás na všechny, abychom zacházeli s interpelacemi tak, jak jim náleží a to včetně toho, abychom je využívali jenom k věcem, které patří do tak závažného institutu. Pak bych chtěl ještě upozornit, že předsednictvo pravděpodobně nenajde možnost jak donutit poslance, aby byli přítomni při projednávání bodu interpelace. Ale to je moje osobní poznámka. Já tím apeluji na nás na všechny. Pan kolega Žák se zřejmě hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, institut interpelace by se dal omezit jedině tak, že bychom přistoupili na to, že interpelace nebudou moci podávat poslanci individuálně, ale pouze řekněme, deset poslanců, což odpovídá pěti procentní klausuli, jíž jsme byli voleni do parlamentu. Tak je to obvyklé v normálních parlamentech a potom nedochází k tomu, k čemu u nás. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku panu kolegovi Žákovi. Ale teď jsme v situaci, že je nás možná o něco malinko víc, než 85, pokud někdo vztah k projednávání vyjádřil tím, že nechal ruku dole. Nicméně chci se zeptat Kanceláře: Domníváte se, že máme ještě tak značné rezervy v kulorárech? Dostávám zápornou odpověď, že ne.

Vážené kolegyně a kolegové, končím dnešní jednání České národní rady s tím, že bude pokračovat ve čtvrtek ve 13 hodin.

Děkuji všem, kteří zde vytrvali až do této chvíle.

(Konec v 17.06 hodin.)





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP