Pátek 8. listopadu 1991

Poslanec Josef Hájek: Za druhé souhlasí s provedením valorizace výdajů státního rozpočtu republiky podle předloženého návrhu vlády České republiky - tady bych přerušil a potom přijdou dvě doplnění, dvě podmínky - s tím, že... - ale toto je věcně uzavřeno. Ještě jednou - souhlasí s provedením valorizace výdajů státního rozpočtu republiky podle předloženého návrhu vlády České republiky.,

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 107.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: První rozšíření právě schválené dikce rozšiřuje již odsouhlasený záměr o tuto úpravu: souhlasí s tím, že nadrámec navržený vládou České republiky budou vytvořeny finanční zdroje na řešení havarijní potřeby v oblasti kultury do výše 80 miliónů Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 43.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Druhé rozšíření tohoto souhlasu zní takto: s tím, že bude řešena problematika organizací zaměstnávajících převážně zdravotně postižené pracovníky formou přechodné návratné finanční výpomoci do výše 75 miliónů Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 122.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Za třetí, požaduje předložit do výborů ČNR informaci o opatřeních na úseku kontroly hospodaření s prostředky státního rozpočtu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 130.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Dále požaduje předložit do výborů ČNR informaci o rozdělení prostředků do jednotlivých okresů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 119.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Dále požaduje zabezpečení objektivní systémové valorizace do míst i k jednotlivým rozpočtovým subjektům.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 126.

Kdo je proti? 1.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Dále požaduje vytvořit intenzivní kontrolou v závěru roku zábranu neopodstatněným rozpočtovým výdajům.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. 116.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Dále zde předkládám mnou již komentovaný návrh na rozšíření usnesení v tomto smyslu: Trvá na zachování principu přebytkovosti státního rozpočtu České republiky na rok 1991.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 67.

Kdo je proti? 31.

Kdo se zdržel hlasování? 37.

Takže tento návrh v poměru v 67:68 nebyl přijat.

Poslanec Josef Hájek: Pane místopředsedo, to jsou podle našeho názoru všechny připomínky, které byly k projednávané materii předneseny.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsem téhož názoru a nechám tedy hlasovat ještě o celém usnesení najednou.

Kdo souhlasí s usnesením, tak jak jsme se nyní jednotlivými body zabývali, nechť zvedne ruku. (117) 117 poslanců souhlasí.

Kdo je proti ? (2)

Kdo se zdržel hlasování ? (21)

21 poslanců se zdrželo hlasováním, čili usnesení bylo přijato.

Děkuji panu společnému zpravodaji a pan ministr Špaček si ještě přeje vystoupit. Uděluji mu slovo.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Chtěl bych vám poděkovat za práci a úsilí, spojené s tímto rozhodnutím a děkuji vám za toto významné rozhodnutí (potlesk).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, myslím, že budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu. Prosím, aby se svých povinností ujali pan poslanec Smělík a pan poslanec Výborný.

Než zaujmou svá místa, chtěl bych informovat, že předsednictvo ČNR se spolu s vládou ČR sejde v neděli v 10,00 hod. v budově ČNR. Ve 13,00 bude pokračovat společné zasedání předsednictva ČNR s předsedy jednotlivých poslaneckých klubů. Prosím, aby jste to vzali na vědomí.

A nyní prosím poslance Smělíka ... pan místopředseda vlády se ještě přihlásil, takže mu uděluji slovo. Prosím pana poslance Smělíka, aby uvolnil řečniště.

Místopředseda vlády ČR Milan Lukeš Pane místopředsedo, dámy a pánové, vím co činím, když se po ukončení rozpravy hlásím o slovo, ale je to věc, která by mohla přispět k hladšímu pro. jednání tohoto zákona.

Chci přednést návrh na malou úpravu znění společné zprávy, na kterou chci nyní obrátit vaši pozornost. Jde o připomínku k článku 1, druhý řádek písm. e), kde se vkládají slova "sdružení obcí". Návrh spočívá v tom, aby tam bylo dodáno také "podle §17". Čili toto znění by bylo: "... a sdružení obcí podle §17".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády a hlásí se pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Předpokládám, pane místopředsedo, že mohu vznést korekci pozměňovacího návrhu. Vznesl jsem pozměňovací návrh, který se týká pronájmu zdravotnického zařízení obecním zastupitelstvem fyzické nebo právnické osobě. Po poradě s Dr. Výborným si dovolím přednést pozměněnou verzi tohoto pozměňovacího návrhu. Prosím, aby byla zaznamenána.

"Majetek obce, který tvoří zdravotnické zařízení, může být svěřen jen fyzické nebo právnické osobě, která splňuje podmínky k výkonu praxe dle zvláštního zákona. "Smysl tohoto zpřesněného pozměňovacího návrhu je jasný: Má umožnit aby zdravotnické zařízení si mohl pronajmout přímo lékař nebo osoba, která je oprávněna k výkonu praxe. Pokud tento návrh by neprošel a nebyl tam, nezabráníme určitým spekulacím. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lomovi, hlásí se pan poslanec Výborný? Rozumím tomu správně? Pana poslance Ježka samozřejmě také registruji.

Poslanec Miloslav Výborný: Hlásí-li se kolega poslanec Ježek do rozpravy, tak zde nemám co činit. Zdvihl jsem ruku jenom proto, abych upozornil, že po skončení rozpravy, mám jako navrhovatel právo vystoupit před zpravodajem.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, pane poslanče, bohužel došlo k situaci, kdy rozprava byla znovu otevřena, takže dávám slovo panu poslanci Ježkovi a potom se přihlásí pan poslance Macháček.

Poslanec Josef Ježek: Dovolte, abych stáhl můj návrh na změnu znění společné zprávy - tisk 437, ono úsloví "sdružení obcí", tedy ve smyslu návrhu, který zde přednesl pan místopředseda České vlády - pan Lukeš. Podporuji tak jeho návrh a svůj návrh stahuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Protože je otevřena rozprava, není třeba o tomto návrhu hlasovat.

Poslanec Jiří Macháček: Protože jsem byl panem zpravodajem upozorněn, že jsem neformuloval svůj pozměňovací návrh, činím to nyní. Souhlasím s předloženým návrhem s tím, že v uváděcí větě bude zachována jako v zákoně o převodu vlastnictví České republiky do vlastnictví obce. Třípětinová většina. Zdůvodnil jsem to už před tím, jenom uvádím příklad, že v případě 10ti členného zastupitelstva, nadpoloviční většina je 6 lidí, třípětinová je také 6 lidí.

Poslanec Milan Hořínek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno. Chci reagovat na pozměňovací návrh předřečníka. Rozdíl mezi třípětinovou a nadpoloviční většinou to byl jeden ze základních motivů nespokojenosti rad a zastupitelstev. Pokud se bude hlasovat o majetkové manipulaci podle původního zákona 367 nadpoloviční většinou, odstraníme základní paradox, že o volbě primátora ve městě se rozhoduje nadpoloviční většinou a o tom, zda město poskytne skautům pět polámaných židlí rozhoduje třípětinová většina. Toto není to hlavní, s tímto paradoxem se dá žít. Upozorňuji vás, že schůze zastupitelstva jsou bez problémů ve vesnicí, kde se zastupitelstvo schází každý druhý večer v hospodě, ale velký problém je ve větším městě, kde má zastupitelstvo 70 členů. Tam je problém zastupitelstvo svolat. Už teď pětina členů zastupitelstva na schůze zastupitelstva nechodí. To je poznatek z praxe.

Druhý poznatek z praxe: V každém zastupitelstvu je určitá část členů, kteří hlasují zásadně proti, ať jde o cokoli. Manipulace s majetkem je už tímto dosti omezená. Toto považuji za dosti důležité.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hořínkovi. Protože se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Ptám se doktora Výborného, zda chce využít svého práva? Uděluji mu slovo.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, chci poznamenat, že se pravděpodobně podařilo vyřešit věcnou problematiku návrhu, který přednesl už dopoledne pan poslanec Ježek tím způsobem, který navrhl pan místopředseda vlády Lukeš.

Konstatuji také, že výbor pro územní správu a národnosti svým jednomyslným usnesením doporučil toto řešení jako nejsprávnější.

Za navrhovatele považuji za potřebné vyjádřit se k návrhu pana poslance Loma, jak byl přednesen před chvílí. Chci konstatovat, že to, co pan poslanec Lom navrhl dopoledne, vůbec neřešilo problém, který chtěl řešit, což jsem mu také sdělil. Tato formulace je přesná. Pravděpodobně by předpokládala zařazení dalšího § 36 b.

Přednesu nyní vyjádření k návrhu poslance Macháčka. Zcela důrazně upozorňuji, že kdyby byl tento návrh přijat, novela je zbytečná, a není ji třeba činit. Mnoho se toho potom novelizuje. Je pravda to, co řekl pan poslanec Hořínek, že smyslem novely je právě odstranit neprůchodnost rozhodovaní o majetkoprávních úkonech obce v řadě případů, kde se buď zastupitelstvo v dostačujícím počtu členů nesejde, nebo třeba i z důvodů partikulárních politických nebo partikulárních osobních zájmů rozhodne bojkotovat i zcela užitečné majetkoprávní úkony obce. Pokud zůstane třípětinová většina, nelze argumentovat tím, že je to rozdíl jednoho, dvou nebo tří členů, je to rozdíl jedné desetiny. Nedá se to počítat na počty členů zastupitelstva. Rozdíl může být opravdu významný.

Na závěr připomínám, že je nám nepochybně známo, jakým způsobem tato sněmovna přijímá zákony. Zákon je mnohem důležitější než prodej 2 m2 z obecního majetku. Ani v této sněmovně nepotřebujeme nadpoloviční většinu všech členů k přijetí zákona, tři pětiny členů vůbec nepřichází v úvahu.

Za navrhovatele doporučuji, aby návrh poslanec Macháčka sněmovnou akceptován nebyl.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Výbornému. Prosím pana poslance Smělíka.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, při projednávání tisku 414 bylo předneseno v diskuzi 16 příspěvků. Při projednávání přednesených návrhů doporučuji postupovat v pořadí tak, jak byly předneseny. Je k tomu souhlas?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Z mé strany ano. Má někdo jiný názor? Nemá. Budeme pokračovat tak jak navrhujete.

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako první vystoupila paní poslankyně Marvanová, která navrhovala upravit odst. 4 novely. Předpokládám, že mínila původní novelu, podle úpravy společné zprávy by se jednalo o odstavec 5.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, chvíli zadržte, schyluje se k hlasování. Žádám skrutátorky, aby provedli součet přítomných ve sněmovně. Zdá se mi, že jsme opět na hranici usnášeníschopnosti. Co bude následovat, všichni tušíte, uděláme si presenci. (Přítomno 106 poslanců).

Všichni poslanci přišli včas. Prosím tedy o váš návrh a dám o něm bezprostředně hlasovat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Návrh paní poslankyně Marvanové k odstavci 5 zní: Ustanovení odstavců 1, 2 a 3 se použijí při rozhodování zastupitelstva městského obvodu nebo městské části statutárních měst nebo městské části hl.m. Prahy, jimž byl statutem svěřen majetek.

Návrh vymezuje přesněji použití ustanovení odstavců 1, 2, 3 a 4 a po projednání ve výboru pro územní správu a národnosti byl doporučen k přijetí. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 107.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 7.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako další vystoupil v diskuzi pan poslanec Lom, který navrhoval zařadit do § 36, a jako nové písmeno e, které v dalším vystoupení stáhl z pořadu. Tím považuji jeho návrh za vyřazený.

Další návrh přednesl pan poslanec Ježek, který po následujícím doplnění panem poslancem Lukešem upřesnil původní návrh ve znění společné zprávy v písmenu e tak, že za slovo "sdružení obcí" podle § 17 by tento dodatek upřesnil výklad sdružení obcí.

Nechávám tedy hlasovat o pozměňujícím návrhu pana poslance Lukeše.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Zajíček.

Poslanec Stanislav Zajíček: Velmi se omlouvám, není jasné, o čem hlasovat. Mohl byste přečíst přesný text - navržené znění?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, prosím pana poslance Smělíka, aby vyhověl přání nejen pana poslance Zajíčka.

Poslanec Zdeněk Smělík: Písm. e) novely 414 zní:" peněžitých i nepeněžitých vkladech do obchodních společností a sdružení obcí podle § 17."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže - kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. /109/

Kdo je proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /3/ Děkuji. Návrh byl přijat. Budeme pokračovat

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP