Pátek 8. listopadu 1991

Poslanec Zdeněk Smělík: V další diskusi vystoupila poslankyně Krejčová, která podporovala návrh paní poslankyně Marvanové a nepřednesla nové znění návrhu. Následoval příspěvek poslance Payna, který obviňoval vládu z nereagování na dopis předsedy FS, avšak nepřednesl zvláštní návrh, nedal nový návrh. Poslanec Macháček polemizoval o potřebné většině při rozhodování, při jednání zastupitelstev, nicméně v dalším svém vystoupení upřesnil tuto politiku, že trvá na původním návrhu, aby rozhodovala třípětinová většina zastupitelstva. Podle vystoupení zástupce předkladatelů pana poslance Hořínka i pana poslance Výborného byla filozofie vypuštění z tohoto znění objasněna.

Proto nechávám o tomto návrhu pana poslance Macháčka hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nechat hlasovat nechám já, dovolíte? /Souhlasím./ Děkuji. Takže, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Macháčka.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. /17/

Kdo je proti? /34/

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako další v diskusi vystoupil poslanec Žák, který upozornil na omezení hospodaření obcí. Nicméně, bylo to zařazeno do diskuse. K této problematice následovala vystoupení poslanců Payna, Řezáče a opakovaně Žáka a Payna, bez přednesení změny k projednávané novele.

Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Lom, který nenavrhoval kam jej zařadit. Podle struktury návrhu doporučuji, aby byl zařazen jako samostatný bod 36 b) v následujícím znění: "majetek obce, který tvoří zdravotnické zařízením může být svěřen jen fyzické nebo právnické osobě, která splňuje podmínky k výkonu praxe dle zvláštního zákona."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. /49/

Kdo je proti? /Nikdo./

Kdo se zdržel hlasování? /61/

Návrh pana poslance Loma nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Tímto návrhem skončilo projednávání připomínek. Nicméně bych si pro čistotu novely dovolil upozornit na jednu malou stylistickou chybu v novele, která byla opomenuta v projednávání, a to je u písm. d), kde jsou úvěry a půjčky stylizovány v různém čísle, takže přijetí úvěru /půjčky/, poskytnutí úvěrů a půjčky, mělo být vydáno v souhlasném čísle, to "úvěrů" by mělo být v jednotném čísle.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím o zaznamenání do stenozáznamu, jinak se nedomnívám o tomto hlasovat.

Pan poslanec Žák s faktickou poznámkou ... s faktickou poznámkou zástupce navrhovatele pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, omlouvám se, že poněkud zdržuji, a budu možná zdržovat více, než by se slušelo, ale aniž bych to vyčítal, té práce bylo dnes poměrně hodně, obávám se, že návrh, který přednesl pan poslanec Lom, zněl poněkud jinak, než jak byl tlumočen zpravodajem. Protože nejsem schopen bez dalšího tento rozpor, který já pociťuji jako významný, zhodnotit bez stenozáznamu, tak se domnívám, že musíme nahlédnout do stenozáznamu, zda opravdu ten návrh panem poslancem Lomem přednesený byl takový, jak předkládal pan zpravodaj. Pokud by to tak bylo, pak bychom museli asi znovu hlasovat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Já bych jen doplnil, že skutečně jsem interpretoval návrh pana poslance Loma tak, jak ho přečetl, z jeho rukou psaného záznamu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ještě vyčkáme, pokud debata navrhovatelů povede k cíli. Myslím, že tím všichni jen získáme. Chce pan poslanec Výborný, sněmovnu ještě s čímsi seznámit?

Poslanec Miloslav Výborný: Jsem přesvědčen, že když byl návrh poslancem Lomem čten, že bylo řečeno "fyzické nebo právnické osobě, která splňuje podmínky k výkonu lékařské praxe podle zvlášního zákona". Kdežto pan zpravodaj řekl pouze "k výkonu praxe podle zvláštního zákona". V tom je dost podstatný rozdíl.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Obávám se, že se budeme muset zeptat pana navrhovatele, pana poslance Loma.

Poslanec Petr Lom: Je tím míněn výkon lékařské praxe přirozeně podle zákona 220.

Poslanec Zdeněk Smělík: Nicméně musím konstatovat, že jsem návrh přečetl tak, jak ho poslanec Lom předal - bez slova "lékařské".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsme v poněkud zapeklité situaci, protože jediné východisko vidím v tom, že bychom poprosili zbylého člena vlády, aby otevřel rozpravu. (Smích ve sněmovně.)

Ministr práce a sociálních věcí ČR Milan Horálek: Pane místopředsedo, dámy a pánové, když jsem hlasoval pro ten návrh vycházel jsem z toho, že jde o lékařskou praxi. Tím jsem dal najevo, že tomu dávám značnou důležitost. Doporučuji, aby byla rozprava otevřena na toto téma.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Do rozpravy se jako první přihlásil pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Děkuji pane místopředsedo za poskytnutou šanci ve prospěch privatizačního proudu při transformaci zdravotnictví a znovu zdůrazňuji, že v pozměňovacím návrhu byl míněn výkon lékařské praxe. Je to tak pane předkladateli vyhovující dikce?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím, pane poslanče, abyste ve spolupráci s panem zpravodajem přesně formuloval svůj návrh. Domnívám se, že se jedná o doplnění jediného slova a to "lékařské". Hlásí se dále pan poslanec Syka, uděluji mu slovo, a pan poslanec Janeček.

Poslanec Martin Syka: Pane předsedající, dámy a pánové, já při minulém hlasování jsem pozoroval poslance kolem a protože mám a měl jsem dojem, že plně nepochopili význam, skutečně veliký význam toho, o čem se hlasovalo, tak jsem skutečně rád, že se to upřesnilo, protože mi tam skutečně scházela ta definice a myslím, že teď po vysvětlení by zbývající poslanci měli chápat o co jde a že je to skutečně velice významné.

Poslanec Josef Janeček: Jestli mohu, upřesnil bych to na lékařskou a lékárnickou praxi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je to další návrh. Předpokládám, že pan zpravodaj registruje tento návrh. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Pokračoval bych v dobrém zvyku, že všichni členové výboru pro sociální politiku a zdravotnictví podávají další návrhy. Měl jsem přesně stejný pocit jako poslanec Výborný, že tam je potřeba specifikovat to o jakou praxi se jedná. A jestliže již nyní je řeč, že by tam měla být lékařská a lékárnická praxe a jestliže poslanec Lom říká, že máme na mysli odkaz na zákon 220 o lékařských komorách, pak se domnívám, že by tam měla být doplněna ještě stomatologická praxe.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Janeček bez toho, že bych mu udělil slovo se dere k řečništi.

Poslanec Josef Janeček: Stomatologie je oblast medicíny, je to specializace, takže je to obsaženo ve slově lékařská, protože všichni stomatologové jsou absolventi lékařské fakulty.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nicméně pokud pan poslanec Payne nechce svůj návrh stáhnout, jsem povinen o něm dát samozřejmě hlasovat. Pane poslanče upřesněte svou myšlenku.

Poslanec Jiří Payne: Já bych jen doplnil to, že k výkonu stomatologické praxe bude dávat souhlas stomatologická komora. To znamená, že je potřeba už tady rozlišit, o které praxe se bude jednat. Ačkoli je absolventem lékařské fakulty, souhlas k výkonu stomatologické praxe bude potřebovat od stomatologické komory podle citovaného zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Zdá se, že nikdo další se do rozpravy nepřihlásil. Takže rozpravu končím a ptám se pana navrhovatele nebo zástupce navrhovatele, zdali se chce vyjádřit. (Hlásí se poslankyně Krejčová.) Paní poslankyně, můžete vystoupit pouze s faktickou poznámkou. (Poslankyně Krejčová vysvětluje, že se hlásila a byla přehlédnuta.) Dobře, protože jsem v takovém případě už dneska učinil výjimku, učiním ji ještě jednou, ale již naposledy. Takže poprosím sněmovnu, zdali by mě omluvila, že jsem přehlédl paní poslankyni Krejčovou, když se hlásila do rozpravy.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Omlouvám se jestli se mýlím, prosím odborníky, aby mě opravili. Domnívám se v tom výčtu, že by mělo být uvedeno veterinární lékařské praxe. Ten problém je vážný.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Návrh je registrován a před pokládám, že už je to poslední z návrhů. Mohu rozpravu ukončit? (Raději ano.) Rozpravu končím. Hlásí se pan poslanec Výborný, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miloslav Výborný: Chci se především omluvit, že jsem rozpoutal ten gejzír nápadů. Ale chci upozornit, že k návrhu paní poslankyně Krejčové, posléze přednesenému, že by tam měla být také veterinární praxe, že je třeba si povšimnout, že onen nový paragraf navrhovaný panem poslancem Lomem začíná "majetek obce, který tvoří zdravotnické zařízení". A nejsem si zcela jist, zda (smích) veterináři využívají majetek obce tvořící zdravotnické zařízení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Bez toho, že bych otevřel rozpravu, myslím, že je nezbytně nutné, aby paní poslankyně Krejčová upřesnila situaci týkající se majetnictví obce ve vztahu k zařízení vykonávajícímu veterinární péči.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Omlouvám se, ale obrátila jsem se k přítomným odborníkům, aby mne opravili, když tady byl spor o stomatolozích a lékařích, ale vycházela jsem z konkrétní situace, kdy jde o chirurgické sály. Ať odborníci posoudí, je-li to lékařské zařízení či nikoli.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, ptám se pana poslance Payna, zda-li má k tomu faktickou poznámku. Má faktickou poznámku, takže mu uděluji slovo.

Poslanec Jiří Payne: Rád bych jen vysvětlil, že v případě, že by tam skutečně zůstaly veterinární praxe, pak by to znamenalo, že obce jsou oprávněny svolit k tomu, aby se zdravotnické zařízení určené pro léčení lidí používalo pro veterinární účely. A to si myslím, že nebylo záměrem paní poslankyně Krejčové.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Myslím si, že zazněly čtyři pozměňovací návrhy, když jako základní vezmeme původní návrh poslance Loma, pak budeme hlasovat zda-li tam má být slovo "lékárnické", pak slovo "stomatologické" a naposledy "veterinární". Nelze jinak v tuto chvíli. Takže prosím pana poslance Smělíka, aby přečetl celý odstavec.

Poslanec Zdeněk Smělík: První návrh pana poslance Loma 36d zní "majetek obce, který tvoří zdravotnické zařízení, může být svěřen jen fyzické nebo právnické osobě, která splňuje podmínky k výkonu lékařské praxe podle zvláštního zákona".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Doporučuji tedy, abychom větu bez "lékařské" vzali za základ - jak to učinit nejlépe?

Když odhlasujeme toto, aby nebylo vyloučeno, že se bude moci hlasovat např. ještě "lékařské a lékárnické". Asi by bylo rozumnější, pokud byste s tím souhlasili, abychom začali od nejširšího výčtu, pokud by ten byl přijat, tak by bylo po hlasování.

Předpokládám, že poslanecká sněmovna tuší, oč v této chvíli jde.

S faktickou poznámkou se hlásí poslankyně Milada Vorlová.

Poslankyně Milada Vorlová: Moc se omlouvám, ale je lépe vystoupit nevhod, než abychom schválili něco špatného. Ptám se, abych si to ještě ujasnila, zda jsou jesle zdravotnické zařízení? (Hlasy z pléna: ano.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Zazněla zde otázka, obávám se však, že opravdu v nepravou chvíli, takže zůstane prozatím asi bez odezvy.

Věřím, že sněmovna bude nyní souhlasit, aby pan poslanec Smělík přečetl větu se všemi čtyřmi uvedenými součástmi.

Poslanec Zdeněk Smělík: V tom případě se jedná o návrh poslance Payneho, který rozšířil původní návrh poslance Loma doplněný poslancem Janečkem (místopředseda Kasal: a paní poslankyni Krejčovou). Ne, bez paní posl. Krejčové.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Potom se dostaneme možná do obtížné situace. Doporučoval bych, abychom začali s tím nejúplnějším výčtem. Pokud ten nebude přijat, zužovali bychom to. Souhlasíte? (Všeobecný souhlas). Pane poslanče zahrňte tedy i návrh paní poslankyně Krejčové.

Poslanec Zdeněk Smělík: Majetek obce, který tvoří zdravotnické zařízení, může být svěřen jen fyzické nebo právnické osobě, která splňuje podmínky výkonu lékařské, lékárnické, stomatologické a veterinární praxe podle zvláštního zákona. (Poslankyně Krejčová: svůj návrh stahuji.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně, jestliže svůj návrh stahujete, musím o tom dát hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby posl. Krejčová mohla svůj návrh stáhnout, ať zvedne ruku.(Hlasuje se.) 99

Kdo je proti stažení tohoto návrhu? 3

Kdo se zdržel hlasování? 4

Stažení návrhu paní poslankyně Krejčové je umožněno, tak že můžeme pokračovat tak, jak jsme se před chvíli domluvili.

Poslanec Zdeněk Smělík: V tom případě se jedná o návrh poslance Payneho, tak jak jsem ho přečetl před návrhem paní poslankyně Krejčové, tzn. s vypuštěním "veterinární praxe".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je jasné, o čem dávám hlasovat? (Není.) Takže pane poslanče přečtěte znění tak, aby bylo sněmovně jasné, o čem dávám hlasovat. Současně prosím poslance, aby neopouštěli sněmovnu, protože podle výsledků posledního hlasování se opět dostáváme do stavu téměř kritického.

Poslanec Zdeněk Smělík: Majetek obce, který tvoří zdravotnické zařízení může být svěřen jen fyzické, nebo právnické osobě, která splňuje podmínky k výkonu lékařské, stomatologické a lékárnické praxe podle zvláštního zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) 80

Kdo je proti? 1

Kdo se zdržel hlasování? 22

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: To byly všechny návrhy. Pane předsedající žádám o hlasování k přijetí návrhu novely zákona podle tisku 414 ve znění změn přednesených a schválených v plénu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dovolím si pro pořádek přečíst celý návrh na usnesení. Prosím Vás, přátelé, o chvíli klidu, protože jste určitě zaregistrovali, že jsem ukončil rozpravu už před hodnou chvílí.

Kdo souhlasí s návrhem skupiny poslanců ČNR Milana Hořínka a dalších na vydání zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR 367/90 Sb., o obcích a zákon ČNR 172/91 Sb. o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí podle sněmovního tisku 414, ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 437 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku.(Hlasuje se.) 100

Kdo je proti? Nikdo

Kdo se zdržel hlasování? 10

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Děkuji společnému zpravodaji i zástupci navrhovatelů a předávám řízení schůze panu místopředsedovi Vlachovi.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené poslankyně, vážení poslanci, podle změny programu, kterou jsme si odsouhlasili, se budeme nyní zabývat projednáním zprávy o činnosti předsednictva ČNR za období od 7. října do 4. listopadu.

S faktickou poznámkou se hlásí poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Během projednávání právě schváleného zákona jsem navrhla hlasovat o mém procedurálním návrhu, a to zařadit hned po projednání tohoto zákona nový bod programu, a to návrh usnesení týkající se hospodaření obcí, který už jsem slovně uvedla.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Ještě se hlásí pan poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Dámy a pánové, omlouvám se, ale nebyl jsem tady, když se schvalovala změna průběhu tohoto pléna.

Chtěl bych poprosit, abychom nevytvořili zbytečné zpoždění za reakcí ostatní Evropy, zda bychom společně se zprávou o činnosti předsednictva mohli přednést návrh prohlášení k Dubrovníku a přijmout ho ještě dnes.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP