Středa 6. listopadu 1991

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Návrh byl přednesen.

Kdo je pro, aby právě přijaté usnesení bylo doplněno o právě přednesený návrh pana poslance Jančáryho, nechť zvedne ruku. 62. Děkuji.

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 58. Děkuji.

62 bylo pro, 7 proti, 58 se zdrželo hlasování. Tento návrh nebyl přijat.

Prosím tedy pana poslance Dohnala, aby ve spolupráci s panem poslancem Tollnerem naformulovali svůj návrh usnesení.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, navrhuji České národní radě přijmout toto usnesení:

Česká národní rada ukládá vyšetřovací komisi ČNR pro otázky lustrací na příštím zasedání ČNR zveřejnit jména poslanců ČNR, kteří byli uvedeni v registrech svazků Státní bezpečnosti jako nepřátelské osoby.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 51.

Kdo je proti? 19.

Kdo se zdržel hlasování? 60.

Děkuji. 60 se zdrželo hlasování, návrh pana poslance Dohnala nebyl přijat.

Tím je projednání tohoto bodu skončeno.

Přerušuji nyní schůzi na 1 a půl hodiny, tj. do 13.30.

(Následovala polední přestávka)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Vážení poslanci, vážené poslankyně, pokračujeme v jednání, a to bodem

IV.

Návrh skupiny poslanců ČNR I. Svobody a dalších na vydání ústavního zákona ČNR, kterým se zřizuje

Nejvyšší kontrolní úřad České republiky podle sněmovních tisků 362 a 406

Hlásí se pan poslanec Ivo Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, s ohledem na to, že řada poslanců tohoto sboru je dnes ještě v Bavorsku a nemohou být přítomni jednání a též s ohledem na to, že je nemocen společný zpravodaj k návrhu ústavního zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, podá vám po telefonické konzultaci s panem zpravodajem procedurální návrh na přeložení tohoto bodu programu na zítřejší dopolední jednání.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Jedná se o návrh skupiny poslanců, kterým se má zřídit Nejvyšší kontrolní úřad České republiky. Myslím, že zdůvodnění je dostatečné k tomu, abychom odhlasovali toto přesunutí na zítřek.

Kdo je pro přesun tohoto bodu na zítřejší jednání? 91.

Kdo je proti? 3.

Kdo se zdržel hlasování? 7.

Děkuji. Jsme tedy usnášeníschopní. Přesun je schválen. Nyní se vrátíme k bodu

V.

Návrh předsednictva České národní rady na zkrácení zákonné lhůty šedesáti dnů k projednání návrhů zákonů České národní rady podle sněmovních tisků 453 až 463

O tomto návrhu, jak všichni víte, hlasuje ČNR bez rozpravy. Doporučuji hlasovat o každém předloženém návrhu samostatně. Má někdo jiný návrh? Zdá se, že tomu tak není. Dávám tedy hlasovat o tom, že budeme hlasovat jednotlivě o jednotlivých návrzích na zkrácení projednávání zákonů.

Kdo je pro? 70.

Je někdo proti? 0.

Kdo se zdržel hlasování? 18.

Hlasovalo jenom 87 poslanců, to znamená, že někdo nehlasoval, přítomno bylo 101 poslanců. Prosím, aby se přihlásili ti, kteří nehlasovali, abychom zjistili, zda jsme usnášeníschopní. (Návrh z pléna na spočítání poslanců ve sněmovně.)

Prosím o sečtení poslanců ve sněmovně. 107 přítomných. Děkuji, jsme usnášeníschopní, to znamená, že jsme souhlasili s hlasováním o jednotlivých zákonech.

Jako první je zákon - sněmovní tisk 453, usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat v ČNR vládní návrh zákona ČNR o sociální potřebnosti, tisk 415, ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Bylo navrženo, aby lhůta byla zkrácena na 20 dnů.

Prosím, kdo souhlasí s tímto zkrácením, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? 6.

Kdo se zdržel hlasování? 17.

Děkuji. Byl vysloven souhlas.

Přistupujeme k sněmovnímu tisku 454, usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat v ČNR vládní návrh zákona ČNR o České televizi, tisk 420, ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Byla dohodnuta lhůta zkrácená na 15 dnů.

Prosím, kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku. 63.

Kdo je proti? 23.

Kdo se zdržel hlasování? 23.

Děkuji. Byl vysloven souhlas.

Další je tisk č. 455, návrh usnesení České národní rady, kterým se výjimečně povoluje projednat v České národní radě vládní návrh zákona České národní rady o Českém rozhlasu, tisk 421 ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům České národní rady. Byla stanovena lhůta zkrácení na 15 dnů.

Prosím, kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 51.

Kdo je proti? 27.

Zdržel se hlasování? 33.

To znamená, že s tímto zkrácením nebyl vysloven souhlas. (Šum v plénu.) Klid, prosím.

Vážená sněmovno, tento zákon ovšem máme na projednání tohoto pléna, takže se domnívám, že výsledek tohoto hlasování neodpovídá logice. Dodatečně schvalujeme to, na čem se usneslo předsednictvo ČNR a na základě tohoto usnesení došlo ke zpracování a přípravě tohoto zákona pro dnešní plénum. Je tedy renonc, jestliže bychom dneska neschválili toto zkrácení. Proto prosím o revokaci toho, co jsme teď odhlasovali anebo lépe řečeno přímo znovu budeme hlasovat, protože - prosím technická - poslanec Petr Koháček.

Poslanec Petr Koháček: Pokud budeme hlasovat o revokaci usnesení o zkrácení lhůty k rozhlasu, v tom případě navrhuji, abychom revokovali usnesení o České televizi.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, nebylo mi jasno, abychom revokovali i ten první, předtím? Technická, pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, předpokládám, že se vysloví povolanější, ale domnívám se, že pozdější rozhodnutí v této věci automaticky anuluje bod programu, který se týká Českého rozhlasu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Čili vyrozuměl jsem správně, pane poslanče, znamená to vyškrtnout z programu bod o Českém rozhlasu? Prosím.

Poslanec Libor Novák: Já si nejsem jistý, ale chci položit otázku opačnou. Není to tak, že když jsme schválili už program, do kterého jsme zařadili tento zákon - pokládám otázku - má vůbec smysl hlasovat o zkrácení lhůty předložení tohoto zákona, když už ho máme na pořadu?

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Má smysl, pane poslanče, to, že jsme schválili program ještě neznamená, že musíme souhlasit se všemi body tohoto programu v dalším projednávání. Prosím, souhlasíte s tím, abychom zákon o rozhlasu vyloučili z programu tohoto zasedání? (Z pléna: Ne.) Tak byl tedy podán návrh.

Kdo je pro to, abychom - paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, já se domnívám, že poslanec Lom nepodal žádný návrh, pouze konstatoval, že tím, že se nezkrátila lhůta k projednávání zákona o Českém rozhlase automaticky vypadá z programu jednání, protože musíme dodržet jednak náš jednací řád a další legislativní kroky, které k tomu jsou.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dobře, znamená to, že tento bod automaticky vypadl ze hry. Prosím vás, páni poslanci a paní poslankyně...

Poslankyně Anna Röschová: Pardon, já jsem zapomněla na jednu věc. Samozřejmě otázka je jiná, že - a myslím, tuším, že jste to byl právě Vy, pane místopředsedo, který jste podal návrh na revokaci, o tom bychom samozřejmě hlasovat měli.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pak ovšem navrhuji, protože bude plénum prosincové, že bychom opravili těch 15 dnů na 30 dnů, aby bylo možno tento zákon projednat na prosincovém plénu, protože jinak nám to už letos nevyjde.

Poslankyně Anna Röschová: (Z pléna) Vy sám jste podal návrh na revokaci našeho předchozího hlasování. Budeme hlasovat o tom, zda tuto revokaci přijmeme či nikoliv.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Tady bylo víc návrhů, páni poslanci, za chvilinku vstane pan poslanec Fejfar a řekne, že vnáším do těchto věcí zmatek. A bude mít pravdu jen z malé části, protože se právem domnívám, že zmatek do jednání vnášíme všichni kolektivně.

Prosím.

Poslanec Václav Stieber: Navrhuji, abychom využili nepřítomnosti poslance Fejfara a navrhuji, abychom revokovali předchozí usnesení, resp. předchozí hlasování o tom, že nebyla zkrácena lhůta pro projednávání zákona o Českém rozhlase.

Poslanec Petr Koháček: V tom případě stahuji svůj návrh. Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Nerozuměl jsem, pane poslanče - stahuje návrh na televizi? Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Byl návrh revokovat toto hlasování na neuznání zkrácení lhůty pro rozhlas. S ohledem na to, že bude prosincové zasedání, navrhuji, abychom to mohli navrhnout do dalšího programu, zkrácení nikoli na 15, ale na 30 dnů, abychom se časově vešli do lhůty.

Dávám hlasovat, zda budeme revokovat usnesení o našem neschválení zkrácení lhůty na zákon o rozhlase.

Kdo souhlasí s touto revokací, ať zvedne ruku. 93.

Kdo je proti? 19.

Revokace byla přijata.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Dovoluji si navrhnout sněmovně, abychom znovu hlasovali o tomto zákonu s tím, že tentokrát budeme hlasovat o lhůtě 16 dnů. Umožní nám to projednat na tom to plénu a nikoli až na příštím. Budeme to projednávat zároveň s televizí, což má své výhody, protože jsou to podobné zákony.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Šumanovi za konstruktivní návrh. Navrhuji hlasovat znovu o usnesení pro zkrácení lhůty o československém rozhlasu, tisk 421, na lhůtu 16 dnů.

Kdo je pro? 88.

Kdo je proti? 16.

Zdržel se hlasování? 15.

Vážené poslankyně a poslanci, děkuji, že se nám společně podařilo překonat toto úskalí.

Jako další je usnesení ČNR, tisk 456, kterým se výjimečně povoluje projednat ČNR vládní návrh zákona ČNR o obecní policii. Protože jsme odhlasovali vypuštění tohoto bodu z tohoto pléna, ale musíme se časově dostat do možnosti zařadit tento zákon na prosincové zasedání, z původních 14 dnů zde proto navrhujeme zkrácení na 30.

Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku. 100.

Je někdo proti? 3.

Usnesení bylo přijato.

Přistupujeme k usnesení, sněmovní tisk 457 - usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat ČNR návrh poslanců ČNR na vydání zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 367/90 Sb. o obcích, obecním zřízení, a zákon ČNR 172/91 Sb. o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí, tisk 414, ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Lhůta byla stanovena na 15 dnů.

Dávám hlasovat o tomto usnesení.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 90.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 27.

Usnesení bylo schváleno.

Přistupujeme k sněmovnímu tisku 458. Jde o usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat v ČNR vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 231/91 Sb. o působnosti orgánů ČR v mimosoudních rehabilitacích, tisk 425, ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Navržená zkrácená lhůta 25 dnů.

Kdo je pro toto usnesení, ať zvedne ruku. 81.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 35.

Usnesení bylo schváleno.

Dále je to sněmovní tisk 459 - návrh usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat ČNR vládní návrh zákona ČNR o státním rozpočtu ČR na rok 1992 ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Navržená lhůta je 6 dnů.

Kdo je pro toto usnesení, ať zvedne ruku. 45.

Kdo je proti? 25.

Zdržel se hlasování? 33.

Toto usnesení nebylo schváleno.

Prosím, je přítomen pan poslanec Kozánek?

Bylo by dobré vyslechnout stanovisko rozpočtového výboru v tomto případě, protože lhůty na rozpočet jsou velmi naléhavé. Uvědomte si, že prakticky za sedm týdnů bude konec roku a musíme se s rozpočty vypořádat. Proto prosím stanovisko rozpočtového výboru. Pan poslanec Kozánek zde není? Nebyl?

Prosím pana poslance Svobodu. Musíme k tomu zaujmout jasné stanovisko.

Poslanec Ivo Svoboda: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, promluvím tedy za sebe, nejsem pověřen výborem v této věci. Chtěl bych upozornit, že to projednání změny zákona o státním rozpočtu, ten bod je spojen s dalším tématem, to je zpráva vlády o rozpočtovém hospodaření, kterou - mám za to že musíme projednat už na této schůzi. Já bych tedy doporučoval, abychom toto hlasování revokovali a navrhli lhůtu eventuálně jinou. Mám dojem, že sedmidenní lhůta by stačila Děkuji. / Námitky z pléna: vždyť je napsáno, že je to rozpočet na rok 1992!./ Prosím o omluvu. Jedná se o rozpočet, kde tedy bez konzultace s ministerstvem financí není možno zaujmout stanovisko. Měl jsem za to, že se jedná o novelu rozpočtového zákona.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Čili, berete zpět?

Poslanec Ivo Svoboda: Beru samozřejmě zpět.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Čili, jsme v podobné situaci, jak jsme byli předtím. /Šum v sále./ Prosím pana poslance Chromého.

Poslanec Heřman Chromý: Pane místopředsedo, my jsme nyní hlasovali o usnesení, které se týká státního rozpočtu České republiky na rok 1992. To, co máte na mysli vy, bude v návrhu usnesení č. 460, kterým se mění zákon ČNR o státním rozpočtu. Čili, myslím, že můžeme pokračovat dále v hlasování.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Čili, toto usnesení jsme neschválili.

Pokračujeme sněmovním tiskem č. 460 - usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat v ČNR vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění zákon ČNR č. 594/1990 Sb., o stát ním rozpočtu České republiky na rok 1991 ve znění zákona ČNR č. 313 z roku 1991 Sb., tisk 431 ve lhůtě kratší než 60 dní ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Zde byla navržena lhůta 5 dnů.

Dávám hlasovat. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 9.

Děkuji, usnesení bylo přijato.

Přistupujeme ke sněmovnímu tisku 461 - návrh usnesení ČNR, kterým se výjimečně povoluje projednat v ČNR vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 62/1988 Sb. o geologických pracích a o Českém geologickém úřadě, tisk 413, ve lhůtě kratší než 60 dnů ode dne, kdy byl rozeslán poslancům ČNR. Navržená lhůta 30 dnů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP