Pátek 11. října 1991

Tady bych si ještě neodpustil ještě jednu věc. Tuto koncepci termínovat, a to do 30. listopadu t.r.

Od 1.1. máme přejít na jiný systém, takže jde o to, abychom měli alespoň měsíc na vyjasnění dalších stanovisek.

3. Na základě vymezení bodu 1 a koncepce dle bodu 2 stanovit rozsah neprivatizovatelné části základního lesního půdního fondu a souvisejících činností.

4. Vyhradit si schválení privatizačních projektů státních podniků Státní lesy v souladu s § 10 zákona 92/1991 Sb.

5. Při svém rozhodování vyžádat si stanovisko Úřadu pro hospodářskou soutěž."

Hovořím o 5. bodu, v pátém bodu usnesení národohospodářského výboru byl bod, který by myslím neměl být součástí usnesení České národní rudy, alespoň se tak domnívám.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Z chování pana kolegy Duška soudím, že se chce vyjádřit.

Poslanec Jiří Dušek: Chtěl bych k tomu říci jenom tolik, že národohospodářský výbor nepokládá sice tento bod zařazený za nutný, ale usnesení to nevadí, může tam být zařazen.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Mluvil jste o bodu 2b/ původního návrhu, ano?

Poslanec Jiří Dušek: Ano, původního návrhu, ten by byl přeřazen pod č. 5 doporučeného usnesení.

Jinak nebyl žádný konkrétní požadavek na změnu usnesení. Přihlásil se do rozpravy pan poslanec Meier a pan poslanec Balcárek, ale žádný z nich nepodal žádný pozměňující návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pan kolega Wolf si přeje pokračovat dál ve svém vysvětlení.

Poslanec Miroslav Wolf: Vrátil bych se ještě ke včerejší rozpravě.

Tam vystoupil pan poslanec Balcárek, který neměl žádný pozměňovací návrh.

Pan poslanec Matějka měl procedurální návrh, který se týkal hlasování o jednotlivých bodech tohoto usnesení a vypustit bod č. 4, což se mu splnilo.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Rozprava je uzavřena, ale pan poslanec Matějka si přeje faktickou poznámku.

Poslanec František Matějka: S ohledem na to, jak byl návrh přečten, netrvám na hlasování po jednotlivých bodech.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pan kolega Wolf.

Poslanec Miroslav Wolf: Pak tady byl další návrh - pan poslanec Šuman navrhoval odložit projednávání celé problematiky do příští schůze.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan poslanec Šuman se chce k této věci vyjádřit.

Poslanec Vladimír Šuman: Pokud bude předmětem hlasování tento návrh tak, jak byl přednesen na národohospodářském výboru, pak netrvám na své připomínce.

Poslanec Miroslav Wolf: V tom případě, pane předsedající, nebylo dalších pozměňovacích ani procedurálních návrhů, proto bych vás žádal, abyste nechal hlasovat o celém usnesení tak, jak bylo mnou předneseno.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Ještě pan poslanec Nerad.

Poslanec František Nerad: Chtěl bych připomenout, že jsem také měl. určitý návrh.

Poslanec Miroslav Wolf: Pardon, omlouvám se, skutečně je to tak.

Pan poslanec Nerad dával návrh na doplnění tohoto usnesení, který zní: "Doporučuji vládě iniciovat jednání s vládou České a Slovenské Federativní Republiky na řešení vlastnických vztahů k lesním plochám ve vojenských újezdech na území České republiky, jak stávajících, tak nově vznikajících."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Chce se k tomu pan kolega Wolf vyjádřit nebo bych požádal zpravodaje výboru, aby se k tomu vyjádřil.

Poslanec Miroslav Wolf: Já osobně si myslím, že návrh přednesený panem poslancem Neradem sice nesouvisí s danou problematikou tak, jak je postavena a jak byla zamýšlena, ale nejsem proti zařazení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím pana zpravodaje, aby se k tomu vyjádřil.

Poslanec Jiří Dušek: Pane poslanče, domnívám se, že váš požadavek je zahrnut v bodu 2, kde národohospodářský výbor doporučuje, aby vláda České republiky předložila České národní radě koncept hospodaření v lesích ve vazbě na připravovaný lesní zákon. To zahrnuje v sobě i toto hospodaření. Nevím, jestli jste s tím takto spokojen.

Poslanec František Nerad: Nikoli.

Poslanec Miroslav Wolf: Pak bych vás žádal, pane předsedající, abyste dal o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Nerada hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Ano, stane se. Ještě bych vyčerpal všechny faktické poznámky, které se nashromáždily. Prosím pana poslance Šumana.

Poslanec Vladimír Šuman: Já se omlouvám, že jsem nebyl ve sněmovně po celou dob u pana poslance Wolfa a tedy nevím, jak mám rozumět tomu, že chce, aby se hlasovalo o návrhu, který on přednesl. Já upozorňuji na skutečnost, že jsem před chvílí stáhl svůj návrh za předpokladu, že se bude hlasovat o usnesení, které bylo předneseno panem poslancem Duškem jako závěr jednání národohospodářského výboru. Tedy nikoli o tom vašem p úvodním návrhu, jak byl přednesen včera.

Poslanec Miroslav Wolf: Ale já jsem to, vážený pane kolego, takto uvedl, že došlo ke shodě mezi výborem národohospodářským a naším a tento pozměňovací návrh byl vznesen panem poslancem Neradem ve včerejší rozpravě.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Výborně. Je tedy jasno já sám bych se ještě zeptal na jednu věc.

K bodu 2 - pan poslanec Wolf při svém právě skončeném přednesu připojil návrh na termínování toho, co má vláda učinit, a to do 30.11.1991. Zeptal bych se pana poslance Duška, jestli i tohleto bylo předmětem shody mezi panem poslancem Wolfem a národohospodářským výborem.

Poslanec Miroslav Wolf: Ne, já jsem to bral jako doplňující.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Možná, že tu otázku vyřešíme tím, že se vyjádří pan ministr Kubát.

Ministr zemědělství ČR Bohumil Kubát: Souhlasím s tím.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan ministr akceptuje. Děkuji.

Dobře, rekapituluji toto: pokud jde o návrhy na změny našeho usnesení, relevantní zůstal návrh na změnu pana poslance Nerada. Požádal bych teď pana poslance Nerada, aby pro úplnost, aby ještě jednou přednesl svůj návrh na doplnění usnesení s tím, aby uvedl, do kterého místa případně chce svůj návrh na změnu situovat.

Poslanec František Nerad: Doporučuji, aby můj návrh, který zní "Česká národní rada doporučuje vládě České republiky iniciovat jednání s vládou České a Slovenské Federativní Republiky na řešení vlastnických vztahů k lesním plochám ve vojenských újezdech na území České republiky jak stávajících, tak nově vznikajících" byl posazen jako bod č. 6 do tohoto usnesení. Nebudu to zdůvodňovat, mám pro to své důvody.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, ty byly řečeny ve vašem vystoupení ve včerejší rozpravě.

Dovolte, abychom za základ našeho hlasování vzali oněch 5 bodů, které přednesl pan poslanec Wolf s tím, že ve znění bodu 5 a v části věty v bodu 2 se odlišuje od navrženého usnesení národohospodářského výboru, avšak s tím, že dnes zpravodaj tohoto výboru prohlásil, že ve 2. případě bude akceptovat znění bodu 5, tj. ono vyžádání si stanoviska Úřadu pro hospodářskou soutěž, a ministr Kubát akceptoval termínování doporučené v bodě 2.

Návrh na hlasování po jednotlivých bodech byl vzat zpět. Zeptám se ještě, zda někdo jiný nenavrhuje, aby se hlasovalo po jednotlivých bodech. Pokud nikoli, můžeme hlasovat nejprve o návrhu doplnění, které přednesl právě pan poslanec Nerad.

Má sněmovna přesný přehled o tom, co pan poslanec Nerad navrhl? - Pokud ano, pak navrhuji, abychom hlasovali.

Kdo je pro přijetí návrhu pana poslance Nerada, nechť zvedne ruku! 50.

Kdo je proti? 6.

Kdo se zdržel hlasování? 56.

Návrh pana poslance Nerada nebyl přijat.

Zeptám se před hlasováním o celém návrhu usnesení, zda jsou námitky, aby se hlasovalo o celém návrhu en bloc. Nejsou-li, pak tedy žádám, abychom hlasovali, kdo je pro návrh usnesení, jak byl přednesen panem poslancem Wolfem při dnešním jednání, nechť zvedne ruku. 95.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 19. Děkuji.

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Děkuji panu poslanci Wolfovi a panu poslanci Duškovi. Hlásí se o slovo pan ministr Kubát, slovo mu uděluji.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát: Děkuji. Pane předsedající, nechci sněmovnu dále zdržovat, jen mi dovolte pár slov. Chtěl bych zde nejen sněmovnu, ale vlastně celou naši společnost ujistit, že připravovanou reformou skutečně chceme dosáhnout nejen hospodářského efektu, který bohužel jsme nuceni v lesích nějakým způsobem získávat, ale skutečně chceme dosáhnout toho, aby byly na úrovní i ostatní funkce lesa - ekologie, mimoprodukční, prostě tak, aby les skutečně dobře vypadal. Dědictví, které máme je skutečně příšerné. Prosím vás, berte to tak upřímně, jak se vám to tady snažím říci, že se nám skutečně nejedná o uchování jakýchkoliv, byť sebemenších starých pořádků.

Padlo tady slovo, že stav lesů byl shrnut v Modré knize. Budiž mi snad záštitou, že jsem vlastně spoluautorem této Modré knihy a věřte mi, že po roce a půl svoje názory nezměním. To je prostě nesmysl. Jsem nesmírně rád, že po včerejších jednáních, která tady probíhala v době přerušení schůze jsme se dostali skutečně už na konstruktivní úroveň. Jsem hrozně rád a děkuji naší opozici, že tak, jak bylo řečeno v průběhu těch tří měsíců, od toho skutečně nepřijatelného modelu se dostáváme postupně dál a dál a věřím, že během dvou měsíců se dostaneme na skutečně /pokračuje Kubát/

přijatelnou úroveň, a že si vlastně vyjasníme a vzájemně pochopíme svá stanoviska a skutečně se dostaneme k tomu, aby naše lesy mohly za pět, za deset let vypadat lépe, než vypadají dneska. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Přistupujeme k dalšímu bodu schváleného pořadu dnešního pokračování schůze, jímž je

XXI.

Návrh poslance Jaroslava Kelnara na změnu usnesení České národní rady č. 156 ze dne 14. května 1991 k obsahu práce vyšetřovací komise České národní rady pro otázky lustrací

Prosím pana poslance Kelnara, aby svůj návrh přednesl.

Poslanec Jaroslav Kelnar: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte, abych jménem poslaneckého klubu Občanského fóra - nezávislí přednesl návrh na změnu usnesení ČNR č. 156 ze dne 14. 5. k obsahu práce vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací, a to v bodě III., odst. a), bod 3, písm. c) a dosavadní text, který zní: "podával informace významné pro StB neoficiální cestou v utajovaném styku nebo plnil úkoly, které mu StB uložila."

Navrhuji vynechat za slovem "informace" slovo "významné". Zdůvodňuji tím, že zákonem Federálního shromáždění ze dne 4. 10. 1991, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních organizací a orgánech ČSFR, ČR a SR se v § 2, odst. 2 v obdobném posuzování jednotlivých kategorií vědomých kategorií spolupracovník ů StB, taktéž neuvádí hodnocení podávaných zpráv. Pokládám totiž za nemorální, aby poslanci ČNR byli posuzováni - dá se říci - mírnějším měřítkem, než ostatní občané. A to už proto, že se zmiňovaný lustrační zákon poslanců netýká. S tímto mým názorem se ztotožňují i další členové vyšetřovací komise. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. K tomuto návrhu teď otvírám rozpravu. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Novák.

Poslanec Jiří Novák: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové. Připadá mi velmi nebezpečné jakkoli zasahovat do kritérií, která svým usnesením přijala tato sněmovna a kterými se stanoví koho lze považovat za spolupracovníka Státní bezpečnosti a koho ne. Připadá mi to, jako bychom vyskakovali z jedoucího rychlíku, pokud budeme nějakým způsobem výrazněji zasahovat do tohoto usnesení v průběhu lustrací, které v této době probíhají.

Doporučoval bych, aby bylo projednávání tohoto bodu přerušeno, aby se k němu mohl vyjádřit ústavně právní výbor. Závěry a stanoviska našeho rozhodnutí bychom sdělili vám poslancům. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Pane poslanče Nováku, chtěl jste navrhnout ještě termín, do kterého se ústavně právní výbor usnese? Ještě na této schůzí nebo na příští schůzi? Není to podstatné, ale možná pro orientaci sněmovny by to bylo důležité. (Na této schůzi.) Děkuji.

Pokud dovolíte je to návrh, o kterém musíme hlasovat - přerušit projednávání tohoto bodu a požádat ústavně právní výbor o stanovisko. Pokud souhlasíte, nechal bych o tomto bodu hlasovat a teprve potom podle výsledku bych se věnoval další rozpravě. Hlásí se kolega Hejsek.

Poslanec Josef Hejsek: Nesouhlasím, aby bylo přerušeno projednávání.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Jistě, ale to není návrh do rozpravy, to můžete vyjádřit hlasováním.

Takže, pan poslanec Novák navrhl, aby projednávání tohoto bodu bylo přerušeno a uloženo ústavně právnímu výboru, aby k věci zaujal stanovisko. Mimo relevantní skutečnosti podle jednacího řádu dodal, že je ústavně právní výbor schopen tak učinit ještě na této schůzi, tedy dnes. Navrhuji tedy, abychom hlasovali.

Kdo je pro návrh pana poslance Nováka, nechť zvedne ruku. 86.

Kdo je proti? 12.

Kdo se zdržel hlasování? 18. Děkuji.

Konstatuji, že návrh pana poslance Nováka byl většinou hlasů přijat.

Pan poslanec Wolf se hlásí k tomuto bodu, byl sice již skončen pro tuto dobu, ale prosím.

Poslanec Miroslav Wolf: Chtěl bych se zeptat pana poslance Nováka, aby vysvětlil Sněmovně, jakým způsobem může lustrační komise posoudit, zda se jedná o důležité nebo nedůležité informace.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Nechť je to námět pro ústavně právní výbor, který podá zprávu, ale nechť nereaguje nyní. Prosím pana poslance Nováka.

Dalším bodem schváleného pořadu je bod, který nám přinese některé problémy a obávám se, že i zjišťování přítomnosti poslanců ve Sněmovně. Je to návrh skupiny poslanců ČNR Ivo Svobody a dalších na vydání ústavního zákona ČNR, kterým se zřizuje Nejvyšší kontrolní úřad ČR podle sněmovních tisků 362 a 406.

Projednávání tohoto bodu pořadu bylo přerušeno. Předpokládám, že se konala schůzka zpravodajů výborů k tomuto bodu pořadu, bylo rovněž doporučeno, aby se sešly poslanecké kluby. Táži se, zda se chce společný zpravodaj k této věci vyjádřit. Hlásí se pan poslanec Chutný.

Poslanec Antonín Chutný: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vážení hosté, vážení zpravodajové sdělovacích prostředků, přeji vám dobrý den a pokoj boží ve vašich duších. Přeji si, aby tento dnešní den byl pro nás všechny lepší, než ten včerejší.

Než přikročím k předání žezla společného zpravodaje, chci se pokusit objasnit Sněmovně, zainteresovaným hostům i sdělovacím prostředkům vzniklou situaci v této Sněmovně včerejšího dne. Přiznám se vám, že jsem se včera cítil jako boxer, který vstoupil do ringu a okamžitě, než si stačil podat s protivníkem ruce, tak dostal K.O. pod pás. Cítím za povinnost uvést, že usnesením č. 203 rozpočtového a kontrolního výboru z 2. 10. 1991 jsem byl určen - pokud na schůzce společných zpravodajů se nerozhodne jinak - společným zpravodajem k tomuto ústavnímu zákonu.

Jak jsem již uvedl ve svém neblahém včerejším entré, že na schůzce zpravodajů nebyl nikdo, kdo by se této funkce ujal. Upozorňuji zcela upřímně, že jsem se toho ujal bez jakýchkoliv amorálních pohnutek a ve smyslu přísloví "čistému vše čisté".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP