Čtvrtek 10. října 1991

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, mám faktickou poznámku: souhlasím s návrhem pana poslance Ježka. Rád bych opět upozornil sněmovnu, že podle principu dělby moci není vláda výborem sněmovny, jemuž by bylo možno ukládat, aby něco pozastavoval nebo nepozastavoval nebo dělal určité akce. Vláda předkládá zákony nám a my je budeme schvalovat. (Potlesk.)

Poslanec Vladimír Šuman: Pokud jsem to formuloval špatně, omlouvám se sněmovně a především vládě. Samozřejmě, že jsem to chápal jako doporučení, nikoliv jako uložení. To již bylo několikrát v této sněmovně řečeno. A proč vůbec toto doporučení? Domnívám se, že vláda má takovou spoustu práce, že pokud by měla dělat činnosti, ke kterým by sněmovna vyslovila názor zcela opačný než na čem by byly založeny zásady zákonů, pak doporučuji, aby vláda tuto skutečnost vážně zvážila.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Procedurální návrhy nebyly procedurálními návrhy, ale byly to vlastně návrhy usnesení a pozměňovací návrhy k usnesení. Požádal bych nyní autory, aby specifikovali text svých návrhů usnesení. Zejména bych se chtěl pokusit upoutat pozornost pana poslance Ježka a pak bychom mohli přistoupit k ukončení projednávání tohoto bodu. Hlásí se pan poslanec Šuman, který chce asi upřesnit svůj návrh.

Poslanec Vladimír Šuman: Nechci ho upřesnit, kromě toho co jsem učinil, ale chci ho jenom opakovat. Poté, co pan Payne stáhl svůj návrh, tak můj návrh se stal prvním a mělo by se o něm hlasovat.

Můj návrh usnesení je takový, že Česká národní rada se usnáší v tom smyslu, že předložená koncepce vlády, včetně harmonogramu, spolu s projevem premiéra Pitharta, se stane předmětem jednání klubů a výborů s cílem přijmout k této problematice usnesení na příští schůzi České národní rady.

Bod 2/ v této souvislosti doporučuje vládě, aby pozastavila práce na legislativním procesu, týkajícím se těchto záležitostí do doby, kdy bude známo usnesení České národní rady k této věci.

Poslanec Josef Ježek: Dovoluji si pouze upozornit na tuto věc: Pokud vím, tak původní termín, který je uveden jako únor, byl prosinec. K tomuto posunu došlo, že dříve to nelze stihnout. Jestliže schválíme usnesení o pozastavení těchto legislativních prací, znamená to fakticky se značnou mírou pravděpodobnosti, že tyto legislativní úpravy odkládáme parlamentu, který přijde po nás.

Poslanec Karel Foniok: Pane předsedající, dámy a pánové, dovoluji si požádat, jelikož tato problematika je tak závažná, o přerušení schůze, aby se mohly sejít kluby. Alespoň náš klub má to potřebu aspoň na 10 minut.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Je zde návrh na přerušení schůze na 10 minut. O tomto procedurálním návrhu jsem povinen dát hlasovat. Pro rekapitulaci - už zde zazněly návrhy na určitou formulaci usnesení. Vlastně jsme k tomu návrhu usnesení zahájili rozpravu tím, co padlo po tom, ale nyní jsem povinen respektovat procedurální návrh, to znamená přerušit schůzi na 10 minut.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 32. Děkuji.

Kdo je proti? 43.

Tento návrh nebyl přijat.

Dokončím projednávání návrhu usnesení, které zde zaznělo. Chci se zeptat pana poslance Šumana, zdali chce ještě zareagovat nějak na informaci obsaženou ve vystoupení pana poslance Ježka.

Poslanec Vladimír Šuman: Po zahájení jednání po tomto přerušení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Přerušení nebylo odhlasováno, pane poslanče. Prosím, pan poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Rád bych se vyjádřil k návrhu usnesení, jak je navrhl pan poslanec Šuman. Domnívám se, že plénum České národní rady nemá co ukládat klubům politickým, aby to projednaly. Domnívám se, že plénum to může a má podle mého názoru uložit výborům a je tedy na klubech, aby se o této věci poradily. Jestli pan poslanec bude souhlasit s touto úpravou? (Souhlas.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, můžeme považovat tuto úpravu případně za přijatou. Prosím pan poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, chci se připojit k návrhu pana poslance Ježka. Myslím, že tato sněmovna dnes nemůže přijmout jiné rozhodnutí, než odložit své vlastní usnesení v tomto vážném předmětu na příští schůzi. A co s tím bude dělat vláda do té doby, je věc vlády. Ani bych to nedoporučoval, protože je zde možnost, že se ona zbaví pomoci nám příští měsíc při projednávání ve výborech konkrétními detaily atd. Řekl bych, že jiný návrh než návrh pana poslance Ježka nemá dneska smysl schvalovat. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Toto vystoupení by možná stálo za zvážení - vyslat signál k našim kolegům z Moravy o tom, že vlastně spějeme k tomu, že k projednání tohoto problému bude mít klub ještě daleko větší prostor než je 10 minut. Mohli bychom dojít k tomu, abychom alespoň přijali usnesení. Pan poslanec Šuman se hlásí.

Poslanec Vladimír Šuman: Stahuji druhou část návrhu usnesení, týkající se doporučení vládě.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Druhou část, a ta první část je, že se Česká národní rada bude materiály zabývat, že budou předloženy výborům atd.

Vznáším dotaz, zda je nutné tímto usnesením upravovat vnitřní způsoby projednávání nějakého materiálu v České národní radě. Zatímco bude hovořit poslanec Ježek, požádal bych skrutátorky, aby zjistily aktuální stav přítomných ve sněmovně.

Poslanec Josef Ježek: Pokusili jsme se onen návrh, který jsem zde přednesl před tím upřesnit. Česká národní rada žádá, aby koncepce výstavby místní správy v České republice přednesená předsedou vlády byla projednána ve všech výborech České národní rady s cílem přijmout na příští schůzi k dané problematice závěry formou usnesení.

Děkuji. 101 je aktuální stav poslanců ve sněmovně. Zahájili jsme rozpravu k tomuto upřesněnému návrhu usnesení. Předpokládám, že pan poslanec Ježek své předešlé návrhy stahuje. (Ano.) Ptám se pana poslance Šumana, zda-li dává přednost této naposledy přednesené formulaci. (Ano.) Přeje si dál ještě někdo vystoupit v rozpravě k tomuto návrhu usnesení? Jestliže tomu tak není dovolte mi uzavřít rozpravu a dám hlasovat o návrhu usnesení, tak jak je přednesl pan poslanec Ježek.

Kdo je pro takto formulované usnesení? 99. Děkuji.

Kdo je proti? 0.

Tento návrh byl přijat.

Domnívám se, že tím můžeme uzavřít projednávání tohoto bodu a dovolil bych si přerušit jednání České národní rady do zítřka do 9.00 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP