Čtvrtek 10. října 1991

Domníváme se proto, že by se mohlo napomoci nákupu těchto zařízení od čs. výrobce a zabránit tak plýtvání finančními prostředky při současném zajištění zaměstnanosti v tomto regionu.

V a.s. LET Kunovice je připravována výroba měřiče rychlosti vozidel RAMER 7F jako dílčího konverzního programu.

Výroba navazuje na úspěšně končící vývoj VÚ 060 Liptovský Mikuláš, pracoviště Brno. Ukončení vývoje zkouškami se získáním všech potřebných certifikátů je plánováno do konce roku 1991.

Sériová výroba by mohla být zahájena v roce 1992.

V rámci provozních vývojových zkoušek byl prototyp vyvinutého měřiče rychlosti RAMER 7F srovnáván s podobnými zařízeními vyráběnými vyspělými průmyslovými státy Evropy např. Multanova-Švýcarsko-Traffipex-SRN, Gessig-Rakousko za účasti pracovníků MV ČR a SR.

RAMER 7F je ve svých parametrech plně srovnatelný s uvedenými zařízeními a v některých parametrech jako dosah, hlasový výstup, je i předčí. Předpokládaná prodejní cena by měla být poloviční jako u nabízených podobných zařízení. Cenově je zvláště výhodný servis, jeho nesrovnatelně nižší náklady by měly podstatně zvýhodnit nákup a provoz zařízení RAMER. O toto zařízení mají zájem složky MV SR, MV ČR, vojenská policie, uživatelé v Maďarsku, Ukrajinské, Ruské republiky a v severní Africe. Celkový zájem ještě není plně podchycen, neboť akvizice u potencionálních zákazníků může být rozvinuta až po homologaci v ÚNM Praha.

Zařízení k měření rychlosti vozidel nabízí v současné době několik evropských firem s vysokou obchodní aktivitou a s různými způsoby včetně ovlivňování uživatelů.

K plnému uplatnění konkurence zařízení - měřičů rychlostí vozidel RAMER chybí krátká doba do ukončení vý voje a získání certifikátů. Výroba v a.s. LET je připravena a může být zahájena ve velmi krátké dob ě. Z těchto důvodů je žádoucí, aby nákup zařízení ze zahraničí byl pečlivě zvážen. V případě realizace tohoto nákupu je nutno vynakládat nemalé devizové prostředky na pořízení a servis.

Navíc malý odbyt zařízení RAMER 7F může vést i ke ztrátě perspektivního výrobního programu v a.s. LET.

V rozhodnutí o nákupu srovnatelného zařízení by bylo vhodné preferovat vlastní výrobek a tím podpořit podnikatelskou činnost.

Na naši interpelaci žádáme písemnou odpověď. Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Mazalové. O slovo se ještě přihlásil pan poslanec Jančáry, připraví se pan poslanec Popovič, oba s faktickou poznámkou.

Poslanec Julius Jančáry: Vážená paní předsedkyně, kolegové a kolegyně, prosím, abyste nepoužívali svých vystoupení zde ve sněmovně ve směru získávání státních zakázek. Zároveň žádám vládu České republiky, aby připravila návrh zákona o konfliktu zájmů. Děkuji. /Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Popovič. /Vzdává se slova, chtěl hovořit na stejné téma./ Děkuji. Prosím pana poslance Gjuriče, aby se ujal slova.

Poslanec Andrej Gjurič: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, poté, co jsem nyní chvíli přemýšlel nad tím, co řekl pan profesor Klener a pan ministr Sokol, domnívám se, že prostě nestačí, abychom jenom vzali na vědomí to, co nám slíbila vláda, že je v podstatě naší povinností zaujmout k této situaci nějaké stanovisko. Přinejmenším asi ve dvou směrech, a to odsoudit to, co se děje a vyjádřit nad tím pobouření, a podpořit jakoukoliv výraznou aktivitu vlády v tomto směru.

Protože to nyní nemám v hlavě ujasněné, domnívám se, že by nebylo od věci pověřit do zítra vypracováním stanoviska České národní rady k této situaci branně bezpečnostní výbor, pokud s tím budete souhlasit. /Potlesk./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, dávám o návrhu pana poslance Gjuriče hlasovat.

Kdo souhlasí s jeho návrhem na pověření branně bezpečnostního výboru vypracováním stanoviska, nechť zvedne ruku. 94.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 17.

Děkuji, konstatuji, že návrh pana poslance Gjuriče byl při



který byl navržen panem poslancem Gjuričem.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Klimeš.

Poslanec Stanislav Klimeš: Vážená paní předsedkyně, předkládám protinávrh proti právě přednesenému návrhu kolegy Kalfuse. V zákoně č. 92 o velké privatizaci, kde jsou uvedeny orgány fondu, prezidium fondu atd., je přece zakotven kontrolní mechanismus. Tuto kontrolní funkci přece plní dozorčí rada. Tato rada má veškeré pravomoci k tomu, aby tento privatizační proces kontrolovala.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, o programu se hlasuje bez rozpravy, kterou jsem neotevřela. Pokud chcete, můžeme navrhnout jiný bod programu, ale rozpravu o tom vést nemůžeme.

Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Kalfuse a navrhuji, abychom tento bod zařadili jako bod předposlední, to znamená před zprávu o činnosti předsednictva. Vzhledem k tomu, že jsem nepředpokládala, že se bude náš program ještě rozšiřovat, nemám původní program před sebou, takže budem vycházet od bodu, který navrhoval pan poslanec Gjurič jako od bodu X a za něj budeme zařazovat ostatní body.

Dávám nyní hlasovat o návrhu pana poslance Kalfuse na zařazení jím navrženého bodu jako bodu předposledního.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 64.

Kdo je proti? 29.

Kdo se zdržel hlasování? 27.

Děkuji. Konstatuji, že návrh pana poslance Kalfuse byl přijat.

S dalším návrhem na rozšíření našeho programu se přihlásil pan poslanec Jaroslav Kelnar. Prosím, aby jej přednesl.

Poslanec Jaroslav Kelnar: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, navrhuji rozšíření programu o bod "Změna usnesení České národní rady č. 156 ze dne 14. 5. k obsahu práce vyšetřovací komise České národní rady pro otázku lustrací". Žádám o projednání ihned.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chtěla bych požádat pana poslance o vyjádření, zda trvá na tomto návrhu, protože předsednictvo mělo původně v úmyslu vyčerpat dnes ještě i odpovědi vlády tak, abychom umožnili vládě, která nepočítá se zítřkem, že by se jako celek zúčastnila našeho jednání, tyto odpovědi realizovat ještě dnes. Nebylo by totiž možné zařadit váš návrh programu na zítřejší program tak, že bychom s ním začali? / Ano, souhlasím./

Dávám tedy hlasovat o návrhu pana poslance Kelnara s tím, že tento bod bude zařazen jako bod po odpovědi členů vlády České republiky na interpelace, otázky a podněty poslanců, tedy ještě před kontrolou usnesení ČNR o bezpečnostní situaci v České republice.

Kdo je pro zařazení a místo pořadí? Hlasuje se. 77.

Kdo je proti? 5.

Kdo se zdržel hlasování? 30.

Návrh pana poslance Kelnara byl 77 hlasy proti 35 hlasům přijat.

Dále se přihlásil pan poslanec Čapek s návrhem na rozšíření programu. Prosím, aby tento návrh přednesl.

Poslanec Miroslav Čapek: Paní předsedkyně, dámy a pánové, na základě doporučení pana místopředsedy Kasala, jak jsem o tom hovořil dopoledne, opakuji svůj návrh, pokud jde o rozšíření programu ohledně přijetí usnesení, aby se sněmovna na své příští schůzi zabývala československo-německou smlouvou s tím, aby o této smlouvě podal výklad pověřený člen vlády.

Ministr spravedlnosti ČR Leon Richter: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, při vší opodstatněnosti, aby se sněmovna zabývala touto materií, dovolím si tuto procedurální poznámku: za prvé, smlouva se Spolkovou republikou Německo byla zatím parafována, po ní musí následovat akt podpisu, a protože jde o smlouvu, která musí být ratifikována, musí být předložena Federálnímu shromáždění k ratifikačnímu projednání. Teprve v tomto stadiu, podle mého názoru, lze uplatnit veškeré výhrady, které reprezentace česká, slovenská či federální k této smlouvě může uplatnit.

Mám za to, že pokud se pan poslanec dožadoval projednání této záležitosti již na příští plenární schůzi, že by tato záležitost byla z procedurálního hlediska předčasná.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ministru Richtrovi. S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, ztotožňuji se s argumentací pana ministra, ale otevřeli jsme k procedurálnímu návrhu rozpravu a musíme to schválit během bodu, který je navržen. Čili zda sněmovna bude nebo nebude projednávat záležitost československo-německé smlouvy. To, co říkal pan ministr je samozřejmě zcela správné.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Samozřejmě, že o tom sněmovna bude hlasovat. Rozprava byla otevřena, takže připomínka pana poslance byla oprávněná. Budeme tedy hlasovat o tom, zda sněmovna souhlasí s návrhem pana poslance Čapka, aby se sněmovna zabývala otázkou československo-německé smlouvy na příští schůzi. S technickou poznámkou se ještě hlásí pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Jestli se nemýlím, tak v kompetenčním zákonu jsme schválili, že všechny smlouvy, které bude Federální shromáždění ratifikovat, musí také projednávat ČNR a SNR. Není tedy o čem hlasovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je jistě správné. Proto jsem se ptala pana poslance Čapka, zda trvá na tom, abychom se zabývali touto otázkou již na příští schůzi. My bychom se stejně touto otázkou zabývali, ale nikoliv na příští schůzi - jde tedy o časové pořadí. Hlásí se pan poslanec Čapek.

Poslanec Miroslav Čapek: Doufám, že vystoupením pana ministra byla otevřena rozprava. Chtěl bych tedy situaci upřesnit. Řekl jsem, že žádám, aby poslanci byli seznámeni s textem smlouvy, jak bylo přislíbeno mimo jiné i v odpovědi na interpelaci, kterou jsem v této sněmovně podal. Smlouva skutečně byla parafována a jsem srozuměn s procedurální záležitostí, jak se postupuje při projednávání a schvalování mezistátních smluv. Domnívám se ale, že bychom měli text smlouvy dostat. Netrvám kategoricky na tom, aby smlouva byla projednávána hned v příští schůzi, jestliže to časově nebude vycházet. Dožaduji se však této informovanosti pro sněmovnu. V tomto směru navrhuji, aby bylo jednáno o tomto návrhu formou usnesení.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Navrhujete tedy, pane poslanče, aby nám byla tato smlouva předána a projednána ve sněmovně na příští schůzi.

Poslanec Miroslav Čapek: Ano a žádám, aby o tom bylo hlasováno.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Žák se hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec Václav Žák: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že rozprava nebyla otevřena není možné otevřít rozpravu k tomu, o čem jednací řád říká, že se hlasuje bez rozpravy. Toto jsou tedy všechno faktické poznámky.

Já bych tedy k tomu fakticky poznamenal, že smlouva proběhne normálním procedurálním způsobem, jak o tom hovořil kolega Payne, tisky dostaneme všichni a budeme je pouze projednávat ve výborech. Návrh kolegy Čapka má smysl pouze v případě, bude-li trvat na tom, abychom ji projednávali ve sněmovně. Jestli je toto podstatou jeho návrhu, pak o tom hlasujme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Návrh pana poslance Čapka odezněl v tom smyslu, že žádá projednání ve sněmovně a na příští schůzi. Dovolte, abych dala o tomto bodu hlasovat.

Kdo je pro návrh pana poslance Čapka, ať zvedne ruku. 28 hlasů.

Kdo je proti? 28.

Kdo se zdržel hlasování? 58.

Návrh nebyl přijat.

Tím jsme vyčerpali tento bod.

Dalším bodem jsou

XIX.

Odpovědi členů vlády České republiky na interpelace, otázky a podněty poslanců České národní rady

Na základě podnětu poslanců se předsednictvo České národní rady zabývalo interpelacemi. Od počátku volebního období bylo podáno 173 interpelací, z toho 89 písemně a 84 ústně. Nejvíce interpelací směřuje přímo na vládu České republiky jako celek a také na předsedu vlády České republiky. To je prakticky polovina z celkového počtu. Pokud jde o jednotlivé resorty, jsou dále nejvíce interpelováni ministři vnitra, financí, zdravotnictví, zemědělství, životního prostředí a školství, mládeže a tělovýchovy.

To jsou ovšem jen kvantitativní údaje. Určující je samozřejmě kvalitativní stránka celého procesu předkládání a vyřizování interpelací, konkrétní náprava zjištěných nedostatků. Těmito otázkami se bude ještě potřebné podrobněji zabývat. Již nyní však dospělo předsednictvo k závěru, že interpelace by se měly předkládat po zralé úvaze a ve zcela zásadních záležitostech. V tom směru znovu apelujeme na všechny poslance.

Pokud jde o vyřizování interpelací dá se říci, že podstatné překračování zákonných lhůt je postupně odstraňováno. Přispěly k tomu i opakované urgence interpelujících poslanců zde ve sněmovně. I tuto otázku tedy budeme dále sledovat. A znovu musím opakovat - je zejména znepokojivé, že je stále velmi vysoký počet odpovědí, kde nejsme jako sněmovna schopny dospět ke konkrétnímu stanovisku a jsme nuceni se k těmto otázkám opakovaně vracet. Obracím se na poslankyně a na poslance, kteří často interpelují, aby se pokusili hledat řešení těchto otevřených případů v přímém kontaktu s příslušnými ministry. Pravidelné hodinky s vládou ukazují, že se skutečně situace dá zlepšit. Víme, že někteří poslanci v uplynulém období využili této příležitosti a že skutečně to řešení problému prospělo, i když třeba k interpelaci došlo, podařilo se najít řešení.

Nové odpovědi na interpelace stále docházejí a pokud je Kancelář bude moci zpracovat ještě během tohoto jednání, budeme schopni je ještě během této schůze probrat. Nyní přečtu jména poslankyň a poslanců, jejichž interpelace budou opakovaně projednávány a také těch poslankyň a poslanců, kterým jsou adresovány nové došlé odpovědi. Prosím je, aby s projednáváním odpovědi na svoji interpelaci počítali a zůstali proto ve sněmovně.

Přehled jmen v předpokládaném pořadí projednávání je tento: poslanci Julius Jančáry, Luděk Fendrych, František Kozel, Eduard Vacek, Josef Ježek, Jiří Hájek a Michal Kraus, dále poslanci Ondřej Giňa - ten tu ale není přítomen a místo něho má přijmout interpelaci pan poslanec Guži, Jiří Fiedor, poslankyně Gerta Mazalová, poslanci František Kačenka, Milan Tatár, Kamil Procházka, Zbyněk Máca, znovu poslanec Eduard Vacek, poslankyně Ivana Janů, poslanci Josef Pavela, Václav Moskal, Zdeněk Smělík, Vladimír Čech - ten tu není, Petr Koháček, Jaromír Kapusta, paní poslankyně Heda Čechová, poslanec Miroslav Wolf, opět Kamil Procházka, Tomáš Sojka, ještě jednou pan poslanec Zdeněk Smělík a na konec poslanec Antonín Procházka.

Pokud tedy ještě v průběhu jednání dojdou další odpovědi a Kancelář je stačí zpracovat, může se okruh poslanců rozšířit o další jména.

Pan ministr Vrba se na nás obrátil s prosbou zařadit jej jako prvého, má odpovědět na ústní interpelaci poslance Julia Jančáryho ve věci nabídky firmy CEVA Králův Dvůr Obecnímu úřadu Králův Dvůr ve věci exportu cementu. V tisku 382 je uvedena pod označením 22.I14. Odpověď je vydána pod číslem 382A. Prosím pana poslance Jančáryho.

Poslanec Julius Jančáry: Souhlasím s odpovědí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pokud se tedy nikdo nehlásí k tomuto bodu, doporučuji přijmout usnesení.

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci podle sněmovního tisku 382A."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku! 98.

Kdo je proti? 0.

Kdo se zdržel hlasování? 4. Děkuji. Odpověď byla přijata.

Nyní se přihlásil pan ministr Kubát s tím, že by podal zprávu o stavu zemědělství.

Ministr zemědělství ČR Bohumil Kubát: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte, abych vás informoval o některých věcech tak, jak mně k tomu zplnomocnila vláda. Ještě před tím bych si dovolil malou úvahu, protože teď tady zazněla celá řada interpelací. Jenom bych si dovolil upozornit, že vlastně titíž poslanci před dvěma měsíci interpelovali, co si počneme s nadbytkem našich potravin. Dneska po dvou měsících interpelují, že nám hrozí nedostatek potravin pod hranici dávek potřebných pro naše obyvatelstvo. Takže mám pomalu pocit, že vždycky sledujeme úplně jiný cíl než je zemědělství. A to jsme tady ve sněmovně.

Dovolil bych si vás seznámit s postupem, který jsme provedli. Víte dobře, že bylo požadováno, aby byla přednesena ústní zpráva. Na minulém plénu jste odhlasovali, že chcete zprávu písemnou. Na základě toho náš resort vypracoval zprávu o postupu ekonomické reformy a hospodářské situaci v zemědělství. Tato zpráva byla projednaná a schválena hospodářskou radou vlády a následně na to byla schválena ve vládě. Poté jsme předložili tuto zprávu národohospodářskému výboru rozšířenému o poslance, kteří měli zájem se dovědět něco o naší zemědělské problematice.

V tomto výboru jsme tuto věc projednávali několik hodin, rozebrali jsme samozřejmě i aktuální otázky agrárního programu a některé další související záležitosti týkající se zemědělskopotravinářského komplexu. Na základě tohoto projednání národohospodářský výbor sestavil své stanovisko a po dohodě s panem poslancem Ledvinkou jsme se dohodli na tom, že nebudu dnes přednášet dvacetistránkovou zprávu, kterou máte všichni k dispozici, všichni jste si jí mohli prostudovat a budete tedy seznámeni se stanoviskem národohospodářského výboru s tím, že se případně pokusím reagovat na některé vaše další připomínky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP