Středa 9. října 1991

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan poslanec Váca, potom pan poslanec Šuman. Navrhuji pro příště písemné přihlášky, protože se lépe eviduje pořadí.

Poslanec Oldřich Váca: Pane místopředsedo, bohužel musíme reagovat na vaši, i když jen poznámku, že můj dotaz možná nebude v této rozpravě odpovězen. Pokud není poslanci zodpovězeno na dotaz, bohužel bych nemohl hlasovat pro schválení zprávy o činnosti předsednictva, což bych činil nerad. Navíc zde kolega Hájek položil dotaz ohledně návrhu prezidentu republiky na propůjčení Řádu T. G. Masaryka, který dle vaší odpovědi sestavil parát ČNR. Ptám se kolegů poslanců, zda se mezi námi nenajde skupina poslanců, která by dokázala navrhnout stejně kvalitní seznam jako aparát ČNR. Pokud ne, paní kolegyně poslankyně a páni kolegové poslanci, odejděme a posaďme do lavic aparát ČNR. Děkuji.

Potlesk části sálu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Dále se přihlásil pan poslanec Šuman a pan poslanec Ježek.

Poslanec Vladimír Šuman: Přátelé, já si velice vážím toho, co tady dnes udělal kolega Gjurič a Šplíchal. Kolega Gjurič totiž udělal věc zcela nebývalou. Řekl, že se cítí být oprávněn, aby se této cesty zúčastnil, protože by to bylo užitečné pro Českou národní radu a uvedl pro to, podle mého názoru, zcela prokazatelné argumenty. Já mám dojem, že takto bychom se měli naučit jednat a dát najevo své přesvědčení o správnosti tohoto jednání. On sám předeslal, že normálně by to udělal tak, že by to řekl na klubu, aby to řekl někdo za něj. Zdá se mi odvážné a velmi seriozní, že to udělal, když tuhle možnost neměl. Nemá smysl a všichni víme proč asi si vážím toho, co udělal pan Šplíchal. A proto doporučuji tento postup: vyjmout ze schvalování této zprávy předsednictva schválení této delegace dodatečné a požádat, aby se zahraniční výbor v této věci znovu sešel a navrhl a zítřejšímu plénu předložil závěr tohoto jednání. K tomu, co tady řekl kolega Payne, se domnívám, že by měl zahraniční výbor zvážit, zda by nebylo potřeba zachránit úspěch té delegace tím, že by tam byl kolega Payne jmenován, když jsou tak vážné obavy v případě jeho nepřítomnosti, že ta delegace zkrachuje. (Veselost.)

V tom případě doporučuji, aby tato záležitost byla projedná na zahraničním výborem. Děkuji za pozornost.

/Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Ježek, pak jsem se přihlásil do rozpravy opět já. Čekám další písemné přihlášky.

Poslanec Josef Ježek: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se zúčastnil také všech jednání o vyslání delegace do Makedonie, Srbska, Bosny a Hercegoviny. Klíčový význam měla dvě jednání. Za prvé - hodnocení zahraničního výboru cesty do Chorvatska, kde ne každý z té delegace, tak jak je navrhován, byl, a velmi důležité bylo jednání s naším velvyslancem v Jugoslávii panem Lipkou, kde nás bylo zase méně než více. Chtěl bych upozornit jenom na kritéria, která bylo nutno respektovat a je nutno je respektovat. Např. původní koncepce byla, že by bylo rozumné, aby v delegaci byl jeden z místopředsedů ČNR, posledně se ukázalo, že je rozumnější, aby tomu tak nebylo. Dále kritériem bylo i to, aby tam byli zastoupeni oba dva kolegové, kteří již byli v Chorvatsku. Zpočátku taky tak nebylo jasné. Domnívám se, že je situace nyní dramatická, neví se, kdy se do těchto jugoslávských republik pojede, není problém, aby zahraniční výbor návrhy, které zde přednesl jednak kolega Gjurič, jednak kolega Janeček, určitým způsobem projednal a navrhl nové řešení předsednictvu ČNR. Pokud by vás zajímalo, co je smyslem oné cesty, tak náš pan velvyslanec nám vysvětlil, že je snaha parlamentů ze všech evropských zemí působit - zatím víceméně marně - přes parlamenty jednotlivých svazových republik, případně i prostřednictvím setkání s reprezentacemi různých politických stran, zejména v Srbsku, i těch, které v parlamentu nejsou, že je snaha vysvětlovat jim, že jejich v podstatě kmenové rozbroje by neměly nabýt takových rozměrů, abychom stáli před tímto dilematem, zda se jedná pouze o třetí balkánskou válku, anebo o třetí válku světovou. Tak to vyplynulo z jednání s panem velvyslancem. Navrhuji, aby návrhy, které zde byly na složení delegace vzneseny, projednal zahraniční výbor a v době co nejkratší to sdělil předsednictvu České národní rady. S tím, že o termínu návštěvy nebylo zatím rozhodnuto.

Děkuji.

/Potlesk části sálu./

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Podruhé vystupuji v rozpravě, neboť myslím, že je to nutné. Za prvé - poznámka, kterou jsem uvedl na vystoupení kolegy Váci, že možná nebude na jeho dotaz zodpovězeno, mířila pouze tam a nebyla možná nezbytná, to je pravda, že tato rozprava není prostě kvíz. Není možné zaručit, že někdo, byť člen předsednictva vystoupí v rozpravě a bude reagovat. Pouze k tomu směřovala. Za druhé - ona plamenná výzva na náhradu poslanců aparátem. Já jsem přece zcela jasně řekl, že tento seznam, respektive jeho návrh, vypracoval aparát. Všechny kluby dostaly návrh, mohly ho vzít, zmuchlat a zahodit a vypracovat, ať už prostřednictvím skupiny poslanců nebo jako kluby, návrh zcela jiný, nebo říci, že si o tom návrhu na vyznamenání řádem myslí něco jiného. Nic jim k tomu nebránilo. Tady nemá co dělat aparát. Tato kritika může směřovat jenom vůči práci klubů. A nikam jinam. Za třetí - vystoupení pana poslance Fejfara. Opakuji, to není polemika, protože s tímto kolegou bych prostě polemizovat nechtěl, a navíc věřím, že zastáváme zcela shodné názory. Spolehnu se trochu na to, že mé názory, pokud jde o smlouvu se Slovenskou národní radou jsou aspoň rámcově známy této sněmovně, protože jsem s nimi vystoupil v rozpravě. Proto si dovolím o nich se dále nezmínit. Na otázku, zda se někdo ptal této sněmovny, zda chce vůbec nějakou smlouvu se SNR podepsat, odpovídám, že této sněmovny se na to nikdo výslovně neptal. Ptal se pouze 30 dnů všech politických stran, které jsou tady jako kluby zastoupeny, před schůzkou v Kroměříži. Ptal se na to! Tady je plénum, které je složeno z politických stran, respektive z poslanců v politických klubech. Nepadlo tam ve směru výhrady pana poslance Fejfara vůbec nic. Naopak bych tento postoj označil za vstřícnost. Kluby o tom měly - a pokud nejednaly, tak je to jejich chyba a tady bych už se nespoléhal jen na ně a to bych kritizoval ty kluby, které o tom nejednaly - před jednáním v Bratislavě 5. a 6. září jednat. Znovu opakuji. O tom kluby musely jednat, a pokud nejednaly, tak navrhuji opět obrátit onu revoltu dovnitř klubů a nikoli kamkoli jinam. To je otázka vrcholné politické důležitosti.

A jen proto mohli jednotliví členové předsednictva ČNR 5. a 6. září v Bratislavě se jakkoliv relevantně vyjadřovat a o nějakém návrhu komuniké vůbec hlasovat. Možná, že jsem propadl omylu, ze kterého podezírám pana kolegu Fejfara, snad šlo o nedorozumění. Ale já rozumím dosavadnímu postupu předsednictva ČNR tak, že toto předsednictvo se pokusí politicky dohodnout na principech federální ústavy, jak si ji představuje, jak by federaci považovali za možnou fungující a funkční. Pokusí se na tom dohodnout s předsednictvem SNR a v případě dohody se vrátí z jednání a této sněmovně tuto dohodu předloží s tím, že jí může schválit nebo neschválit. To je pouze návrh každé ze sněmoven ČNR i SNR. Další peripétium dalšího procesu v případě neschválení či schválení je zcela zbytečné.

Chtěl bych jen ujistit, že předsednictvo České národní rady se dosud v nejmenším neodchýlilo od usnesení ČNR z 20. 9. t. r. Toť vše.

Paní předsedkyně Burešová se rovněž. přihlásila do rozpravy. Očekávám další případné přihlášky či návrhy do rozpravy písemně.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážené kolegyně a kolegové, původně jsem se chtěla přihlásit s tím, o čem hovořil dr. Kalvoda. Vysvětlil to, a já bych vám ještě chtěla říci, že podle harmonogramu, který schválilo předsednictvo už je připraven návrh dohody nikoliv smlouvy. Tento návrh dostanete všichni do klubů tak, jak jsme slíbili a o tomto návrhu budeme opět jednat dříve, než se s předsednictvem SNR sejdeme.

Myslím, že jinak, pokud jde o tuto věc, dr. Kalvoda ji obšírně už vysvětlil, ale chci vás ujistit, že v ničem jsme se zatím od harmonogramu, který jsme přijali a od usnesení, která jsme rovněž přijali, neodchýlili.

Pokud jde o další otázky, to je otázka skončení dočasné komise předsednictva ČNR k likvidaci činnosti a majetkoprávní vyrovnání bývalé Národní fronty ČR, tedy tato komise jednala o závěrech likvidátora a postupně schválila i závěrečnou zprávu. Na mnoho věcí jsme upozornili, v některých případech jsme to byli právě my, kteří jsme upozornili, že některé pohledávky nelze odepsat, ale že je musí převzít právní nástupce. Ovšem účty nemohou kontrolovat poslanci. Z toho důvodu jsme navrhli, aby ještě české ministerstvo kontroly účty, které jsme měli jen v určité rámcové verzi, překontrolovalo. Tolik vysvětlení. To je všechno, děkuji.

Poslanec Richard Hájek: Chtěl bych poděkovat paní předsedkyni, která mě možná na rozdíl od kolegy Fejfara ubezpečila o tom, že se jedná o dohodu. Jsem rád, že se tento dokument bude takto jmenovat a proto bych pledoval pro to, aby i ve zprávě předsednictva byl takto nazván a aby o tom tak bylo hlasováno.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, hlásí se ještě někdo do rozpravy? Proto tomu tak není, rozpravu uzavírám. Dovolte, abych požádal iniciátory jednotlivých návrhů o pomoc při formulování jejich návrhů.

Jeden návrh zněl - alespoň tak jsem rozuměl návrhu pana poslance Šplíchala - navrhnout záměnu jeho samého poslancem Gjuričem při sestavování delegace pro cestu do Jugoslávie. Tady patrně nebude nutno, aby předsednictvo znovu o této věci jednalo, když plénum při schvalování může samo tuto záměnu odhlasovat. Pokud máte někdo jiný názor, procedurální, prosím, aby tady byl přednesen. Pan poslanec Gjurič, ale rozprava skončila.

Poslanec Andrej Gjurič: Svým způsobem faktická poznámka. Po tom všem, co jsem tady slyšel, konec konců to koresponduje i s poslední větou mé otázky, která byla skutečně jen otázkou a nikoliv požadavkem. Jestliže je dostatek důvodů pro to, aby tam jeli poslanci onoho zahraničního výboru, pak je to samozřejmě věc jiná.

Nicméně se rozpředla rozprava, do které jsem nechtěl zasahovat, teď mám pocit, že do ní zasáhnout musím, jinak bych se domluvil přímo se zahraničním výborem, kdyby teď nemělo dojít k hlasování. Akceptoval bych svoje místo v této delegaci jedině v případě, že by zahraniční výbor došel po nějaké konzultaci k názoru, že může být tato delegace o jedno místo rozšířena. V žádném jiném případě ne o výměnu za pana poslance Šplíchala - i když mu velice děkuji, se nemůže jednat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. V tom případě a hlavně proto, že rozprava už byla uzavřena, dovoluji si dát zvážit návrh procedurální sněmovně. Ten by spočíval v tom, že by pro jednávání tohoto bodu bylo právě teď přerušeno s tím, že by zahraniční výbor zítra před začátkem schůze tuto otázku projednal.

Zeptám se tedy na názor sněmovny v podobě hlasování.

Kdo je prosím, pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 97. Děkuji.

Kdo je proti? 4,

Jsme usnášeníschopni, většina je nesporná, nebudu se tázat, kdo se zdržel hlasování.

Znamená to kromě jiného, že projednávání tohoto bodu je přerušeno. Znamená to kromě jiného i to, že dnešní schůze bude nyní ukončena s tím, že předpokládám, že předseda zahraničního výboru či jiný funkcionář svolá tento výbor a znamená to ještě to, že klub ODS po skončení má schůzi za Státními akty. Pan kolega Hájek.

Poslanec Richard Hájek: Chtěl jsem ještě vystoupit.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane kolego, právě jsme hlasovali o přerušení projednávání tohoto bodu. Už se hlasovat nedá, tento bod je přerušen, už se nejedná, schůze už není, už se neorganizuje.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP