Čtvrtek 19. září 1991

Je pravda, že otázka mezinárodní subjektivity státního útvaru je otázkou mezinárodního uznání. Není to celá pravda. Ono mezinárodní uznání se neodvíjí libovolně podle subjektů tohoto uznání, podle jejich vůle, ale řídí se mezinárodním právem veřejným, a to jak psaným, tak zvykovým, jak správně konstatoval pan poslanec Řezáč. V tomto případě by byla nejpřiléhavější vídeňská úmluva o succesi, nebo - není to přesný překlad - o nástupnictví, ale tato dohoda nevstoupila v platnost, ani Československo není jejím členem.

Není však sporu o tom, že napadená pasáž má deklarovat vůli České republiky v jistém případě být nositelem kontinuity tohoto státu. Domnívám se, že je to zcela zřetelné a že si nepočínáme "kocourkovsky", jak se zde zhruba naznačovalo, když tuto vůli být nositelem kontinuity tohoto státu deklarujeme. Ovšem, že o tom nerozhodujeme, ale mezinárodní společenství na základě právních norem, byť i zvykových.

Domnívám se tedy, že uvedený text je s tímto výkladem zcela zřejmý. Pokud ne, možná by bylo na místě jej korigovat. Pro mne ovšem zřejmý je, proto si jej korigovat nepřeji, aspoň žádný návrh v tomto směru nevznáším.

Vyjádřil jsem se pouze k těmto dvěma technickým otázkám a nebudu reflektovat některé politické, byť jsou významnější.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Kalvodovi. Nemám žádnou další písemnou přihlášku. Chce někdo ještě k této otázce vystoupit? Pan premiér, potom pan poslanec Karas.

Předseda vlády Petr Pithart: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, také já se pokusím reagovat na poznámku zpochybňující návrh - na poznámku pana ministra Richtera. Uznávám, že na ní je mnohé pravdivé.

Aniž bych popíral možnost použít návrhu, který teď odezněl od pana místopředsedy Kalvody, domnívám se, že by

bylo možné, a navrhuji to, bod 2 formulovat takto: Konstatuje, že přijetí usnesení vyhlašujícího plnou nedělenou suverenitu národní republiky některou z národních rad bez předchozího referenda by bylo - a tady navrhuji další změnu protiústavním činem. Suverenita republik je skutečně částečná. Pokud budeme tady mluvit o plné a nedělené, bude naše řeč jasná a budeme moci s čistým svědomím takovéto usnesení označit nikoli pouze za neústavní, ale protiústavní čin.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu premiérovi. Prosím pana poslance Karase.

Poslanec Jiří Karas: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovoluji si pouze navrhnout, aby o jednotlivých bodech usnesení bylo hlasováno jednotlivě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Karasovi. Hlásí se ještě pan poslanec Šuman a pan poslanec Müller.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážená paní předsedkyně, páni ministři, vážení kolegové, nedoporučuji přijmout text, který navrhl pan premiér v bodu 2, protože se domnívám, že pod pojmem plnou a nedělenou mohou vzniknout velké diskuse o výklad těchto pojmů. Proto se přikláním k tomu, aby bylo použito druhého návrhu místopředsedy Kalvody, totiž - neřekl, ke kterému se kloní, já podporuji ten druhý jeho návrh, že přijetí usnesení vyhlašujícího suverenitu národní republiky mimo současný ústavní rámec. Mám dojem, že toto samo. o, sobě je neústavní a že by to takto mělo být pojato. Jakmile bude něco jiného než je dnes v Ústavě, je to neústavní a Musíme na to tak reagovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: děkuji. Prosím pana poslance Müllera.

Poslanec Jiří Müller: Paní předsedkyně, pane předsedo vlády, dámy a pánové, jako poslanci ČNR si musíme být vědomi toho, že jsme byli zvoleni proto, abychom hájili zde zájmy občanů České republiky. Máme povinnost zajistit občanům České republiky klid pro cestu k svobodě, demokracii a prosperitě i v případě rozpadu společného státu.

Buďme si však vědomi i něčeho dalšího. V době pomlčkové války nedokázala česká politická reprezentace překročit svůj stín a říci: Vážení slovenští přátelé, Slovenská republika má plné právo na samostatný stát, pokud si to přeje. Prosím, přátelé, uvažujte o tom, zda existence Slovenské republiky bude v Evropě zajištěna lépe samostatným státem, nebo společným státem s Českou republikou. Pokud zvolíte samostatnost, nebudeme vám bránit, rozejdeme se bez hněvu, jako přátelé a s plným respektem. Toto všechno tehdy řečeno nebylo.

Slovenská reprezentace se proto celou dobu vymezuje v obraně proti federaci a České republice místo toho, aby oním osvobozujícím slovem byla zbavena ideje nepřítele svobody slovenského národa a byla naopak nucena přemýšlet o jistotách a nejistotách samostatného slovenského státu. Takové osvobozené přemýšlení by totiž na Slovensku nutně nastolilo zcela jiné otázky než ty, kterými se dnes zabýváme. Buďme si vědomi tohoto svého dluhu vůči Slovensku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Müllerovi. Hlásí se ještě někdo do diskuse? Pan poslanec Zajíček.

Poslanec Stanislav Zajíček: Paní předsedkyně, všechny přítomné dámy, velmi se omlouvám, že vystupuji bez saka. Dovolte mi přednést pozměňovací návrh k bodu 4.

V bodu 4 se praví, že ČNR pověřuje poslance ČNR atd., aby připravili návrh dohody ČNR a SNR.

Kolem termínu dohoda či smlouva bylo velmi mnoho především novinářských licitací. Od jednání v Kroměříži, kdy

naše reprezentace přistoupila na tézi, že je jedno, zda se jedná o termín dohoda nebo smlouva, přistoupila na užívání slova smlouva. Tento termín se vyskytuje i v komuniké z jednání předsednictev obou národních rad v Bratislavě. Navrhuji, aby slovo dohody bylo v tomto případě zaměněno za slovo smlouvy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Protože už nikdo není přihlášen do rozpravy, uzavírám rozpravu a prosím zpravodaje dr. Výborného, aby se jednotlivými pozměňovacími návrhy zabýval.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní předsedkyně, dámy a pánové, nevím, zda jsem zpravodajem, ale byl jsem snad

pověřen touto funkcí.

Konstatuji, že v rozpravě vystoupilo 15 diskutujících, z toho 14 poslanců a pan ministr Richter.

Pan poslanec Chromý přednesl návrh, aby jako nový 3. bod usnesení byl zařazen tento text:

"Potvrzuje svoji vůli jednat i nadále se Slovenskou národní radou o všech ústavních cestách vedoucích k takové podobě společného státu, která by odpovídala přání obou našich národů i příslušníků všech národností žijících na našem území. Česká národní rada je přesvědčena, že takový stát by musel být s to zajistit si dostatečně silné mezinárodní postavení a hospodářskou i politickou integritu."

Jde o návrh z původního návrhu poslaneckého klubu Občanského hnutí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Chromého.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní předsedkyně, pan poslanec Váca se zřejmě hlásí s faktickou poznámkou.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Faktickou poznámku přednese i paní poslankyně Moserová po panu poslanci Vácovi.

Poslanec Oldřich Váca: Vážení přítomní, promiňte můj vstup, ale domnívám se, že v této sněmovně už jsme zažili zpochybnění hlasování. V této chvíli jsem přesvědčen, že se jedná o velice závažné věci, žádám ověřovatele, aby nastoupili, abychom zjistili předem počet přítomných poslanců tak, aby nemohlo dojít ke zpochybnění hlasování. Děkuji.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím skrutátory, aby mezi tím, co bude paní poslankyně Moserová

mluvit, začali sčítat. Děkuji.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Budu mluvit příliš krátce, skrutátoři to nestačí mezi tím spočítat. Navrhuji, aby

pozměňovací návrh pana poslance Chromého byl rozdělen do dvou oddílů, pokud by s tím souhlasil.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím pana poslance Chromého, aby se k tomu vyjádřil. (Poslanec Chromý souhlasí.) V tom případě bude třeba, aby to pan poslanec Výborný ještě jednou upřesnil.

Poslanec Miloslav Výborný: Využijeme času, kdy skrutátoři a ověřovatelé pracují. První část, pokud tomu dobře rozumím, by končila středníkem? První část by zněla: Potvrzuje svoji vůli jednat i nadále se Slovenskou národní radou o všech ústavních cestách vedoucích k takové podobě společného státu, která by odpovídala přání obou našich národů i příslušníků všech národností žijících na našem území. Za tím by byla tečka, případně středník, to odvisí od toho, jak plénum s tímto návrhem naloží.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Chromý souhlasí s tím, aby bylo hlasováno o této části věty jako o větě celé, jako o celku? (Souhlas.) Děkuji. Skrutátoři už dospěli k závěru, kolik je nás přítomno? 134. Děkuji. Pan poslanec Váca.

Poslanec Oldřich Váca: Žádám ověřovatele, aby to potvrdili.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím ověřovatele, aby se ujali sčítání. (Ověřovatelé hlásí nejprve číslo 137, pak včetně ministrů 143.) Děkuji. Konstatuji, že je přítomno 143 poslanců. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Chromého, tak jak byl citován panem poslancem Výborným.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne

ruku. 69.

Kdo je proti tomuto návrhu? 49.

Kdo se zdržel hlasování? 23.

Pro hlasovalo 69 poslanců, proti 49, hlasování se zdrželo 23 poslanců, návrh nebyl přijat 69 hlasy proti 72.

Poslanec Miloslav Výborný: Druhý návrh poslance Chromého doporučoval jako bod 3 zařadit text ... (Hluk v sále.)

Dávalo by to smysl. Paní předsedkyně, pan poslanec Chromý zřejmě učinil projev směřující ke zpětvzetí tohoto návrhu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Váca.

Poslanec Oldřich Váca: Mám dojem, že součet neodpovídá ohlášenému počtu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, já jsem si toho také všimla, ale poslanec má dokonce právo nehlasovat. Návrh nebyl přijat, protože nepřevyšuje nadpoloviční většinu.

Poslanec Miloslav Výborný: Vycházeje z toho, co správně poznamenal pan poslanec Chromý, že druhá část jeho návrhu by pozbývala smyslu, můžeme přejít k návrhu poslance Ježka, který doporučuje dosavadní bod 5 návrhu usnesení označit jako bod 3 a úměrně tomu přeznačit ostatní odstavce.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Věcnou poznámku má pan poslanec Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Myslím, že by se mělo dát nejprve hlasovat o návrhu pana poslance Bendy. V případě, že návrh poslance Bendy nebude schválen, potom hlasovat o návrhu poslance Ježka. Připadá mi to logičtější.

Poslanec Miloslav Výborný: Pro připomenutí: poslanec Benda navrhl bod 5 z usnesení zcela vypustit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Budeme hlasovat o návrhu poslance Bendy, který navrhl vypuštění bodu 5.

Kdo je pro to, aby byl bod 5 vypuštěn, ať zvedne ruku. 53.

Kdo je proti tomuto návrhu? 62.

Zdržel se hlasování? 28.

Pozměňovací návrh poslance Bendy nebyl přijat. 53 poslanců hlasovalo pro, 62 proti, 28 se zdrželo hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Nyní bude užitečné přejít k návrhu poslance Ježka, který jsem již přednesl.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o předsunutí bodu 5 před bod 3 a přečíslování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 65.

Kdo je proti tomuto návrhu? 7.

Zdržel se hlasování? 73.

Pozměňovací návrh poslance Ježka nebyl přijat. 65 bylo pro, 7 proti, 73 se zdrželo hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Foniok přednesl k dané problematice stanovisko klubu Hnutí za samosprávnou demokracii - společnosti pro Moravu a Slezsko. Navrhl uspořádat republiku jako spolkovou republiku, ale z jeho přednesu nevyplynul konkrétní návrh.

Naproti tomu pan poslanec Řezáč navrhl vypustit v bodu 2 návrhu usnesení větu: Mezinárodně právní kontinuita by byla v plném rozsahu zachována pro ČSFR na území zbývajícím po neústavním oddělení té které republiky.

Tento návrh posléze podporoval pan ministr Richter a vyvracel pan místopředseda Kalvoda.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Řezáče. Kdo je pro pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. 46.

Kdo je proti tomuto návrhu? 55.

Zdržel se hlasování? 41

Pozměňovací návrh poslance Řezáče nebyl přijat. Pro hlasovalo 46, proti 55, zdrželo se hlasování 41.

Poslanec Miloslav Výborný: O návrhu poslance Bendy bylo již hlasováno.

Pan poslanec Balcárek navrhl 5. bod doplnit o obsahové vymezení referenda, přičemž důrazně doporučil Federálnímu shromáždění respektovat usnesení ČNR o tom, že stát by měl být organizován na občanském a územním principu. Konkrétněji nebyl tento návrh formulován. Nevím, zda je schopen pan poslanec Balcárek dodat přesnější formulaci. Pokud tomu tak není, zřejmě není možno o tomto návrhu hlasovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chce pan poslanec Balcárek upřesnit svůj návrh?

Poslanec Pavel Balcárek: Bod 5 zní: Doporučuje Federálnímu shromáždění, aby navrhlo uspořádat v nejbližším termínu celostátní referendum, ve kterém by se občané obou republik mohli bezprostředně vyjádřit k tomu, zda si přejí, aby jejich republika vystoupila do společného svazku. Měla by následovat věta: Toto referendum by mělo respektovat usnesení ČNR z dubnového pléna.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane poslanče, chtěl bych upozornit, že v dubnovém plénu jsme přijali nejméně několik usnesení.

Poslanec Pavel Balcárek: Pardon. Toto usnesení by mělo respektovat usnesení ČNR č. 150, bod b) z 26. dubna t. r.

Poslanec Miloslav Výborný: Návrh je přesně formulován.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Balcárka.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 13.

Kdo je proti? 81.

Zdržel se hlasování? 39.

Pro pozměňovací návrh pana poslance Balcárka hlasovalo 13 poslanců, proti bylo 81, zdrželo se hlasování 39 poslanců.

Poslanec Miloslav Výborný: Pánové poslanci Effenberger a Meier nepřednesli pozměňovací návrhy, ale seznámili plénum ČNR se stanovisky klubu Liberálně demokratické strany a Křesťanské a demokratické unie. Pan místopředseda Kalvoda přednesl dva pozměňovací návrhy. V prvém z nich navrhl v bodě 2 za slova "národní republiky" v prvém řádku vložit text "a to jako subjektu mezinárodního práva". Text by tedy zněl: "Konstatuje, že přijetí usnesení vyhlašujícího suverenitu národní republiky, a to jako subjektu mezinárodního některou z národních rad bez předchozího referenda o samostatnosti národní republiky by bylo neústavním činem." Tak by zněla prvá věta bodu 2 návrhu usnesení podle prvého návrhu poslance Kalvody.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kalvoda trvá na svém návrhu i po té, co nedošlo ke změně v původně navrhovaném stanovisku? Trvá. Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Kalvody.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu? 61.

Kdo je proti tomuto návrhu? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 73.

Pozměňovací návrh pana poslance Kalvody nebyl přijat, pro bylo 61 poslanců, proti 1, 73 se zdrželo hlasování.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP