Čtvrtek 19. září 1991

Poslanec Miloslav Výborný: Negativní výsledek hlasování o prvém návrhu poslance Kalvody nevylučuje ovšem přijetí jeho druhého návrhu a podle tohoto 2. návrhu by prvá věta bodu 2 usnesení zněla: "Konstatuje, že přijetí usnesení vyhlašujícího suverenitu národní republiky mimo současný ústavní rámec některou z národních rad bez předchozího referenda o samostatnosti národní republiky jako subjektu mezinárodního práva by bylo neústavním činem.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o tomto návrhu. S faktickou poznámkou se hlásí ještě pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Já bych prosil, aby ověřovatelé sledovali počet přítomných poslanců, který kolísá až o 10 hlasů, dokonce i nad mez počtu poslanců, jaký jsme zjistili na začátku hlasování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já to sleduji, ale zatím se mi nezdá, že bychom někde překročili počet přítomných, že by byly hlasy navíc.

Poslanec Jiří Payne: Při jednom hlasování jsme měli 145 hlasů, ačkoli před hlasováním bylo pouze 143 přítomných.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je pravda, ale přišli ještě dva poslanci mezi tím. Prosím všechny tři ověřovatele, aby nadále bedlivě sledovali, zda poslanci odcházejí, zda se vrací. (Hlas: Prosíme ihned ověřit počet přítomných poslanců. Děkujeme.) Děkuji. Dávám hlasovat o tomto návrhu pana poslance Kalvody.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 69.

Kdo je proti? 7

Kdo se zdržel hlasování? 64.

Návrh pana poslance Kalvody nebyl přijat, pro hlasovalo 69 poslanců, proti 7, hlasování se zdrželo 64 poslanců.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan premiér Pithart jako poslanec České národní rady nejprve jakoby podpořil návrh pana poslance Kalvody a poté doporučil k přijetí svůj vlastní návrh, který by za slovo "vyhlašujícího" (týká se bodu 2 usnesení) doplnil slova "plnou nedělenou" a abychom slovo "neústavním" na konci věty nahradili slovem "protiústavním".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Pitharta.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh? S faktickou poznámkou, i když už jsme začali hlasovat, se přihlásil pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Navrhuji, abyste dala hlasovat odděleně o obou návrzích.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Souhlasí pan poslanec Pithart s tímto návrhem? (Souhlas.) Dávám hlasovat o prvním návrhu pana poslance Pitharta, vyjadřujícího nedělenou plnou suverenitu, resp. plnou nedělenou suverenitu. To je první návrh. O tomto návrhu dávám nyní hlasovat.

Kdo je pro tento návrh? 87.

Kdo je proti tomuto návrhu? 15.

Kdo se zdržel hlasování? 40.

Pozměňovací návrh pana poslance Pitharta byl přijat 87 hlasy. 1 hlasovalo proti a 40 se zdrželo hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Druhá část návrhu pana poslance Pitharta směřuje k nahrazení obratu "neústavním činem" obratem "protiústavním činem".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto druhém návrhu pana poslance Pitharta.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 89.

Kdo je proti tomuto návrhu? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 52.

Tento pozměňovací návrh pana poslance Pitharta byl přijat 89 hlasy, proti nehlasoval nikdo, 52 se zdrželo hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Pánové Šuman a Müller v rozpravě nevyslovili konkrétní návrhy.

Pan poslanec Zajíček doporučil v bodu 4 návrhu usnesení slovo "dohody" nahradit slovem "smlouvy".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Zajíčka. Kdo je pro tento návrh? 66.

Kdo je proti návrhu? 42.

Zdržel se hlasování? 32.

Návrh poslance Zajíčka nebyl přijat. 66 poslanců hlasovalo pro, 42 proti a 32 se zdrželo hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, přeji Vám příjemný pátek, začíná nový den.

Pan poslanec Karas přednesl připomínku, o které se sluší hlasovat teď, neboť již byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy k usnesení, totiž procedurální návrh, aby o jednotlivých bodech usnesení bylo hlasováno odděleně. Rozuměl jsem tomu tak, že nejprve o celé preambuli a pak o jednotlivých bodech. Je tomu tak?

/Odpověď: Ano./

S technickou poznámkou se zřejmě hlásí pan poslanec Kužílek.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím pana poslance Kužílka.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, přednáším tento návrh v tuto chvíli, protože může mít za následek postoj k dalšímu hlasování. Navrhuji, aby o tomto usnesení, které je zásadním projevem vůle ČNR v současné státoprávní situaci, bylo hlasováno podle jmen.

Poslanec Miloslav Výborný: Mohu-li tomu rozumět, musíme nejdříve hlasovat o proceduře - zda jednotlivě, nebo najednou, a pak o dalším procedurálním návrhu pana poslance Kužílka. První procedurální návrh byl hlasovat odděleně, druhý procedurální návrh byl hlasovat podle jmen.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o prvém návrhu pana poslance Karase, aby bylo zvlášť hlasováno o preambuli a zvlášť o jednotlivých bodech.

Kdo je pro tento způsob hlasování, ať zvedne ruku. 69.

Kdo je proti tomuto návrhu? 53.

Zdržel se hlasování? 14.

Pozměňovací návrh pana poslance Karase byl přijat 69 hlasy, 53 bylo proti, 14 se zdrželo hlasování.

Poslanec Jan Květ: 69 je méně než polovina ze 143.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Musíme znovu přepočítat přítomné poslance. Prosím poslance, aby neodcházeli. Je hlášení pana poslance Balcárka hlášením ověřovatele? (Odpověď zanikla v hluku.) Pan poslanec Balcárek mi sdělil, že je v sále 139 poslanců. V tom případě nezískal pozměňovací návrh pana poslance Karase nadpoloviční většinu, protože pro něj hlasovalo 69 poslanců, 53 poslanců bylo proti a 14 se zdrželo hlasování.

Děkuji.

Poslanec Miloslav Výborný: Sluší se říci, že tu byl další procedurální návrh. Domnívám se, že pan poslanec by měl onen procedurální návrh upřesnit, protože řekl, že navrhuje hlasovat po jménech, což není zcela přesné a zřejmě měl na mysli něco konkrétnějšího.

Poslanec Oldřich Kužílek: Abych se vyhnul popisování, navrhuji proceduru, která byla použita minule při podobném hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Pro těsnopisný zápis - jde o proceduru, kdy předsedající v abecedním pořadí oznamuje jména jednotlivých poslanců ČNR a přítomní poslanci vstávají a říkají pro, proti, zdržuji se, popřípadě nehlasuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tom, zda máme hlasovat tímto způsobem, který navrhl pan poslanec Kužílek.

Kdo je pro přijetí tohoto způsobu hlasování? 46.

Kdo je proti tomuto způsobu hlasování? 61.

Kdo se zdržel hlasování? 34. Děkuji, pozměňovací návrh pana poslance Kužílka nebyl přijat. Pro tento návrh hlasovalo 46 poslanců, 61 bylo proti, 34 se zdrželo hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní předsedkyně konstatuji, že není jiných pozměňovacích ani procedurálních návrhů a že je možno přikročit k hlasování o usnesení jako celku s přijatými změnami vyplývajícími z návrhů pana poslance a premiéra české vlády Pitharta.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o návrhu usnesení jako o celku.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 109.

Kdo je proti tomuto návrhu? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 29.

Stanovisko bylo přijato 109 hlasy, 1 proti, 29 se zdrželo hlasování.

Na závěr je ještě třeba, abychom schválili zprávu o činnosti předsednictva. Navrhuji přijmout toto usnesení: Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 9. července do 10. září 1991 podle sněmovního tisku 359 a jeho dodatku.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 103.

Kdo je proti? 8.

Zdržel se hlasování? 26.

Přijali jsme i toto usnesení. Tím jsme projednali poslední bod pořadu 22. schůze ČNR.

Předpokládám, že 23. schůze ČNR bude začínat 8. října t. r. S návrhem pořadu budete ještě seznámeni.

Děkuji Vám za odpovědný přístup a za aktivní účast.

Na shledanou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP