Čtvrtek 12. září 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím autory usnesení, aby zvážili i tuto připomínku. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (nikdo se nehlásil)

Dávám tedy hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Payna, abychom přijali usnesení tak, jak jej navrhl s případnou úpravou, kterou nám ještě přednese a pokud jde o oslovení české vlády, zahrnující návrh paní poslankyně Němcové a Gjuriče, vypracovali ještě jedno usnesení dodatečně.

Kdo je pro tento postup. Pan poslanec Payne nám dost podrobně vysvětlil, jakou metodou se ubírala autorská skupina při vytváření tohoto usnesení. Má za to, že by bylo vhodnější, aby byla přijata usnesení dvě. Takže, kdo je pro tuto alternativu, ať zvedne ruku. 144. Děkuji.

Kdo je proti? 0.

Kdo se zdržel hlasování? 0.

Děkuji. Návrh byl jednohlasně přijat.

Táži se teď pana poslance Payna, zda je už sto nám upravené usnesení ještě přečíst - v těch bodech, ve kterých bylo upraveno.

Poslanec Jiří Payne: Domnívám se, že nahražení ve 4. odstavci slova "dotčena" je velmi komplikovanou záležitostí. Přemýšleli jsme o mnoha variantách, některé z těchto jsme měli na mysli také, ale skutečně si myslím, že teď můžeme rozhodnout jedině hlasováním. Bylo tedy navrženo: "ČNR je rozhořčena" nebo "protestuje" nebo "s bolestí slyší". Je to věc názorů, neexistuje asi žádné ideální legislativní řešení. Takže prosím, rozhodněme hlasováním o těchto variantách.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Bod 4 je zřejmě jediný sporný, jak se mi to jeví s ohledem na druhý procedurální návrh. Dala bych tedy hlasovat o tomto bodu 4 a pak, pokud s tím takto souhlasíte, bychom hlasovali o usnesení jako celku. První návrh je, aby usnesení bylo zachováno v té podobě, jak jej zpracoval zahraniční výbor, čili "je dotčena". Další návrhy jsou "dotčena" nebo "rozhořčena" nebo "protestuje" nebo "s bolestí slyší". Dám hlasovat o všech čtyřech variantách. Kdo je pro to, abychom nezasahovali do původního textu a ponechali jej tak, jak je, t.j. "je dotčena", nechť zvedne ruku. 91.

Kdo je proti? 25.

Kdo se zdržel hlasování? 29. Děkuji.

Návrh by byl podle obvyklých pravidel přijat. Protože ale další návrhy mohou mít případně lepší skóre, dávám hlasovat o návrhu textu "je rozhořčena", což je silnější výraz.

Kdo je pro tento výraz, nechť zvedne ruku? 65.

Kdo je proti? 0.

Tento návrh získal menší počet hlasů.

Další varianta je "protestuje". Kdo je pro použití slova "protestuje", nechť zvedne ruku. 33. Děkuji. Také menší počet hlasů.

Poslední varianta je "s bolestí konstatuje" nebo "s bolestí slyší".

Kdo je pro tuto alternativu, ať zvedne ruku. 19. Děkuji.

I tento návrh získal menší počet hlasů.

Zřejmě tedy se sněmovna rozhodla ponechat usnesení tak, jak bylo koncipováno a nečinit žádné zásahy. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jiří Payne: Ještě pan poslanec Květ navrhoval doplnit další bod, v němž bychom brali na vědomí vystoupení poslanců. Já bych se skoro klonil k tomu, abychom do nadpisu doplnili, že to je usnesení na základě naší delegace a na základě svědectví poslanců chorvatského parlamentu. Pokud by to tak stačilo doplnit do textu. /Potlesk./ Jinak jsou to všechny připomínky.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o tomto doplňujícím návrhu pana poslance Payna.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 140.

Teď dávám hlasovat o návrhu usnesení jako celku.

Kdo je pro přijetí usnesení tak, jak bylo předneseno s těmito doplňky a změnami, ať zvedne ruku. 142.

Kdo je proti? 0.

Kdo se zdržel hlasování? 0.

Děkuji. Usnesení bylo jednohlasně přijato. /Potlesk./

Děkuji vám všem, děkuji též našim chorvatským hostům za jejich krásný projev. Loučím se s nimi a znovu je chci ujistit, že český sněm stojí plně na straně práva a demokracie. Děkujeme a na shledanou. /Shromážděni povstali k dlouho trvajícímu potlesku./

Poslanec Jiří Payne: Myslím, že můžeme dořešit ještě jednu naši vnitřní záležitost s vládou a navrhuji proto ještě další usnesení:

" Česká národní rada doporučuje vládě České republiky, aby se při poskytování humanitární pomoci neomezovala jen na pomoc českým krajanům, ale podle možností ji rozšířila i na ostatní občany Chorvatska".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Janeček a potom pan poslanec Pecháček.

Poslanec Josef Janeček: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, ve všech těchto prohlášeních mi chybí jedna rovina, a to je pomoc našich rodin. Protože si myslím, že by nebylo vhodné, aby tito lidé byli umisťovány do nějakých táborů, ale že bychom se měli obrátit na naši veřejnost, na naše voliče a požádat je, aby eventuálně tyto rodiny a děti přijali do svých rodin, aby to nebyla pouze záležitost institucí, čili něco takového chladného, ale aby bylo vidět, že to je skutečně zakořeněno, tato rovina, v českém národě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji.

Chtěla bych jenom upozornit na to, že debata kolem vystoupení chorvatských poslanců již byla skončena. Jde jen o toto vlastní usnesení.

Chtěla bych vás proto poprosit, pokud máte nějaké připomínky, abyste se obrátili přímo na pana poslance Payna, na paní poslankyni Němcovou, na pana poslance Gjuriče, které bych prosila, aby se případně vzdálili, připravili usnesení a pak je sněmovně předložili, protože jinak se obávám, že bychom opět dnešní shromáždění neúměrně prodloužili, protože máme program ještě velmi, velmi bohatý. Prosím tedy, aby tito poslanci, které jsme pověřili - máme k nim plnou důvěru a jsem přesvědčena, že budeme plně spokojeni s tím, co zpracují, podobně jako s usnesením, které zpracoval zahraniční výbor.

Je ještě něco, co někdo pokládá za nutné? Pokud ano, prosím, aby uvedené poslance následoval.

Děkuji.

Jinak prosím pana místopředsedu Vlacha, aby se ujal řízení schůze, protože mám na tuto dobu objednanou nějakou návštěvu. Jinak bych prosila pány poslance, aby neopouštěli sněmovnu, protože se bude za chvilku hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v programu naší schůze dokončením projednání bodu VIII., což je vládní návrh státní bytové politiky ČR podle sněmovních tisků 316 a 370.

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili včera v okamžiku, kdy se sněmovna rozhodla požádat garanční národohospodářský výbor, aby zaujal stanovisko k jednotlivým pozměňovacím návrhům a písemné stanovisko dal k dispozici poslaneckým klubům, aby se s ním seznámily. Toto písemné stanovisko máte, dostali jste je a máte je všichni k dispozici. Poprosil bych pana poslance Klimeše, aby zaujal své místo jako společný zpravodaj k projednávání tohoto bodu.

Nyní se ptám, přeje-li si zástupce některého klubu ještě vystoupit se stanoviskem vzhledem k tomu, že probíhala jednání mezi zástupci jednotlivých klubů i při zmíněném jednaní národohospodářského výboru. Domnívám se, že vzhledem k tomu se tato situace trochu posunula vpřed.

Jestliže se nikdo nehlásí, zeptám se pana ministra Dyby, zda si přeje vystoupit k tomuto materiálu se svým stanoviskem.

Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj Karel Dyba: Nikoli, děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Chtěla bych poznamenat, že tento materiál jsme dostali na lavice až dnes ráno, takže jednání klubů nemohla proběhnout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto konstatování. Jak víte, ptal jsem se zástupců klubů, zda si přejí vystoupit. Poznámka paní poslankyně Marvanové zněla jako pouhé konstatování. Měli bychom proto naformulovat nějaký návrh.

Poslankyně Hana Marvanová: Včera se odhlasovalo, že po stanovisku, které vypracuje národohospodářský výbor, se k tomu vyjádří kluby. Čili nemáme o čem hlasovat, měli bychom naplnit včerejší usnesení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ve svém stručném úvodním slově jsem řekl, že se zástupci jednotlivých klubů účastnili jednání národohospodářského výboru a proto se domnívám, že si tam některá stanoviska vyjasnili.

Nicméně navrhuje někdo nějakou procedurální záležitost?

Poslanec František Nerad: Pane předsedající, dovolte, abych vzhledem k tomu, že jsem byl zpravodajem pro tento materiál za rozpočtový a kontrolní výbor a podílel jsem se na sestavování kontrolní zprávy, vyjádřil názor, že se domnívám, že je naprosto zbytečné svolávat kluby k tomuto dodatku, protože si myslím, že to je plně v souladu s tím, co bytová politika v tomto státě potřebuje.

Doporučuji proto nezdržovat sněmovnu rozebíráním a přidáváním dalších připomínek. Doporučuji proto hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji - je to tedy vlastně návrh na změnu procedury a já se nyní zeptám sněmovny, zda si přeje, abychom přistoupili k hlasování o celém materiálu a tím vlastně změnili své včerejší rozhodnutí o tom, že se budou k celé záležitosti vyjadřovat kluby. Hlásí se poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Vzhledem k tomu, že jsme si včera odhlasovali, že o tom materiálu budou jednat kluby, musel by tedy být přednesen návrh procedurální, který by byl opačný. Musel by znít, že kluby jednat nebudou. Takový návrh nebyl přednesen. Ale pokud pan předsedající neuznává, že jsme si to včera odhlasovali, pak znovu navrhuji, aby se na krátkou dobu k tomu sešly kluby, které chtějí, aby si mohly probrat připomínky, které zpracoval národohospodářský výbor.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkují, to je procedurální návrh a proti tomu - pokud si mohu dovolit precizovat, co zaznělo ve vystoupení pana poslance Nerada, stojí návrh, abychom změnili své včerejší rozhodnutí a rozhodli hlasováním o tom, že se kluby scházet nebudou.

Já uznávám včerejší rozhodnutí sněmovny. Protože pan poslanec Koháček stahuje svou faktickou poznámku, dovolte stručnou rekapitulaci stavu.

Včera jsme rozhodli, že ve chvíli, kdy dostaneme tento materiál se sejdou kluby, aby se k tomu mohly vyjádřit. Dnes zde zazněl návrh, abychom změnili své rozhodnutí, nepřerušovali schůzi a přistoupili rovnou k hlasování o tomto materiálu.

Já se tedy zeptám sněmovny, kdo je pro tento pozměňovací návrh - resp. promiňte, ne pozměňovací návrh, ale návrh na další způsob projednávání tohoto bodu tak, jak ho formuloval pan poslanec Nerad, to znamená, že přikročíme bez přestávky k hlasování o tomto materiálu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku! 82.

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 8.

Konstatuji, že sněmovna není usnášení schopná. Žádám pracovnice kanceláře, aby se pokusily vlákat další poslance do sněmovny. Hlásí se pan poslanec Lom s faktickou poznámkou.

Poslanec Petr Lom: Pane místopředsedo, navrhuji, aby jste udělal přestávku. V této přestávce snad dospějeme k jinému názoru. Doba tomu odpovídá, poslanci zde nejsou.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vyhlašuji patnácti minutovou přestávku. Sejdeme se zde v 10.40 hod. Bylo by dobře využít tuto přestávku k tomu, aby se kluby podívaly na materiál, který dostaly předložen.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně a kolegové, zahájíme projednávání přerušeného bodu. Přerušili jsme jednání proto, abychom se zaprvé stali usnášení schopnými, zadruhé aby jednotlivé kluby měly šanci se seznámit s předloženým materiálem a zaujmout k němu stanovisko. Zdá se, že klub HSD ještě jedná. Rád bych požádal pracovnice kanceláře, aby se pokusily jej přizvat k jednání ve sněmovně vzhledem k tomu, že se další větou chystám zeptat zástupce klubů, zdali si přejí vystoupit. Časový prostor, který se zde otvírá, vyplníme informací k předpokladům, jak bude probíhat další jednání. Nyní bychom uzavřeli bod Státní bytová politika České republiky, potom - jak už jsem naznačil - přerušíme jednání na potřebnou dobu, v této přestávce se sejde předsednictvo ČNR s vládou České republiky tak, aby se mělo možnost zabývat některými problémy v souvislosti s rozpočtem a dalšími záležitostmi. Pokud se nám podaří se teď sejít v nějakém rozumném čase a zahájit jednání, domnívám se, že bychom mohli po polední přestávce zahájit jednání zhruba ve 14.00 hodin. To bude samozřejmě záležet na tom, jak dlouho bude trvat dokončení tohoto bodu. Mám informaci od pracovnic kanceláře, že šly vyzvat členy klubu HSD, aby se dostavili zpět do sněmovny. Zdá se mi nevhodné položit otázku zástupcům klubů v situaci, kdy tady z jednoho klubu není ani jedna osoba.

Zahajuji tedy přerušené jednání. Chtěl bych se v tomto okamžiku zeptat zástupců jednotlivých klubů v ČNR, zdali si přejí vystoupit se stanoviskem k podkladům, které nám předložil národohospodářský výbor, k pozměňovacím návrhům, k usnesení ČNR, k dokumentu Státní bytová politika České republiky. Prosím předsedu klubu ODS, pana poslance Voláka.

Poslanec Stanislav Volák: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegové a kolegyně, klub ODS souhlasí se stanovisky národohospodářského výboru k pozměňovacím návrhům k projednávanému dokumentu o Státní bytové politice.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Přeje si vystoupit zástupce některého dalšího klubu ČNR? Pan poslanec Foniok.

Poslanec Karel Foniok: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, klub poslanců HSD vyjádří své stanovisko k předloženým návrhům hlasováním.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Přeje si vystoupit ještě nějaký další poslanec. Prosím, pan poslanec Nerad.

Poslanec František Nerad: Pane předsedající, za klub Občanského hnutí souhlasíme s usnesením ČNR, které bylo předloženo. Souhlasíme také se stanovisky národohospodářského výboru, protože toto usnesení vylepšují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, kolegové, kteří stojíte v čele poslaneckých klubů, chtěl bych vás vyzvat, pokud chcete demonstrovat, že váš klub souhlasí se stanoviskem národohospodářského výboru, aby jste tak nečinili a dávám zapravdu předsedovi poslaneckého klubu HSD, že svá stanoviska nejlépe vyjádříme hlasováním. Děkuji. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP