Středa 11. září 1991

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, dovolím si vás upozornit, že jsem od 13.00 do 16.00 hodin zasedal ve vyšetřovací komisi pro lustrace. Když mi teď přečtete nějaký návrh usnesení, a budete chtít, abych hned zvedl ruku, tak toho nejsem schopen. Doufám, že moje nepřítomnost z důvodů zasedání v lustrační komisi omluvíte.

Poslankyně Jana Ryšlinková: Pokud se nemýlím, náš jednací řád neupravuje, jak se máme zachovat v případě, kdy během rozpravy je z jednání stažen bod, který byl na jednání normálně zařazen. Myslím, že je přinejmenším slušností, máme-li místo textu, který jsme měli na lavici, předložen jiný text, dát všem poslancům možnost se s tímto textem v písemné podobně seznámit. Děkuji. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dovolím si polemizovat, ne byl stažen bod, ale původní návrh a byl nahrazen textem, který zde byl prezentován, a to se běžně děje v průběhu projednávání i jiných bodů.

Nyní má slovo pan poslanec Foniok.

Poslanec Karel Foniok: Pane místopředsedo, náš poslanecký klub má pouze jeden výtisk text, který je sice podobný, ale svým způsobem je odlišný od toho, který nám byl k dispozici před tím. Pro lepší zhodnocení a také z důvodu, abychom mohli vydat stanovisko, žádáme půlhodinou přestávku, aby se náš klub i ostatní kluby mohly sejít a pak rozhodnutí k tomuto textu vydat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Prosím, zvažte dál své faktické poznámky, toto už nejsou faktické poznámky, ale je to argumentace pro a proti těch dvou základních návrhů, které se týkali procedury, a které zde odezněly.

Je zde návrh paní poslankyně Mašatové, kterým začnu. Je to návrh, abychom přerušili projednávání tohoto bodu, a aby poslanci dostali písemně návrh konzervativního bloku, aby jim byl k dispozici.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? 78.

Kdo je proti? 35.

Kdo se zdržel hlasování? 27.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Pana poslance Vácu bych chtěl upozornit na to, že v průběhu hlasování není možné udělit slovo k faktické poznámce. Pokud má faktickou poznámku nyní, prosím, aby se ujal slova.

Před tím ale žádám pracovnice Kanceláře, aby zkontrolovaly počet přítomných poslanců ve sněmovně.

Poslanec Oldřich Váca: Chtěl jsem jenom upozornit, že tento text se už ve sněmovně začíná rozdávat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku. Přítomno je 148 poslanců. Po tomto kontrolním sčítání mohu konstatovat, že návrh byl přijat.

Hlasováním jsme se rozhodli, že přerušíme projednávání tohoto bodu do té doby, dokud tento text nebude k dispozici poslancům, kteří o něj mají zájem.

Přerušuji schůzi na 25 minut. Jak s touto přestávkou naloží jednotlivé kluby je jejich věcí. Opět se sejdeme v 17.15 hodin.

(Schůze přerušena v 16..53).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych zahájil přerušené jednání, přestávky využily některé kluby k jednání, před přestávkou jsme odhlasovali, že bude text návrhu usnesení Konzervativního bloku k dispozici všem poslancům, kteří o něj mají zájem. Domnívám se, že k tomu došlo s dostatečným předstihem a můžeme tedy se zabývat dokončením projednávání tohoto bodu.

Dovolil bych si v tomto okamžiku opět zrekapitulovat stav věci. Je zde tedy návrh na usnesení ČNR, předložený Konzervativním blokem, dále je zde alternativní návrh na usnesení k tomuto bodu, který přednesl jménem klubu OH pan poslanec Bursík a pak je zde návrh pana poslance Bárty, který navrhl, aby ČNR přijala usnesení zhruba v tomto znění:

"Česká národní rada bere na vědomí stanoviska jednotlivých klubů tak, jak zazněla v rozpravě při projednávání tohoto bodu."

Všechny ostatní návrhy, pokud se nemýlím, byly staženy, můžeme tedy přistoupit k hlasování o usnesení. Domnívám se, že návrh na usnesení, který předložilo Občanské hnutí je možno brát jako první protinávrh a měli bychom o něm hlasovat nejdříve. Potom bychom hlasovali o návrhu usnesení tak, jak ho formuloval pan poslanec Bárta.

Pak je zde tedy návrh na usnesení, předložený Konzervativním blokem.

Ptám se tedy kdo je pro protinávrh na znění usnesení, který přednesl zástupce klubu Občanského hnutí, ať zvedne ruku, nebo ještě než dám hlasovat, ptám se, považujete-li za vhodné, aby tento stručný návrh byl přečten před tím, než o něm dám hlasovat. Je to text, který máte také k dispozici, nepletu-li se, z toho důvodu asi nebude nutné, abychom ho rekapitulovali na mikrofon.

Ptám se tedy sněmovny kdo je pro tento návrh usnesení? 70. Děkuji.

Kdo je proti? 57. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 13. Děkuji. (Potlesk.)

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 70 ku 70.

Nyní zde máme další protinávrh pana poslance Bárty, chtěl bych požádat pana poslance Bártu, aby mě sledoval, jestli formuluji přesně, já jsem jeho návrh pochopil tak, aby Česká národní rada přijala usnesení, že bere na vědomí stanoviska klubů, tak jak odezněla v rozpravě k tomuto bodu.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 50. Děkuji,.

Kdo je proti? 63. Děkuji.

Ani tento návrh nebyl přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Syka.

Poslanec Martin Syka: Skutečnosti, které mají být předmětem hlasování jsou v poslední době středem zájmu celé naší společnosti ... (hluk v sále).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pane poslanče, prosím, abyste formuloval svou faktickou poznámku jako procedurální návrh, pokud je to procedurální návrh.

Poslanec Martin Syka: Dávám procedurální návrh ...

Poslanec Jiří Payne: Faktická poznámka je podle jednacího řádu 5 minut.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ale ne bez ohledu na její obsah.

Poslanec Martin Syka: Cítím zde určitý odpor, aniž by poslanci chtěli znát podrobnější vysvětlení této faktické poznámky. Proto se budu držet faktů.

Ocituji vám § 27 odst. 2 jednacího řádu: "Veřejně se hlasuje zpravidla zdvižením ruky, pokud se Česká národní rada bez rozpravy neusnese na jiném způsobu veřejného hlasování.". S odvoláním na toto ustanovení jednacího řádu z podnětu poslanců KDU a ODS navrhuji, aby hlasování bylo provedeno následujícím způsobem: Na vyzvání předsedajícího jednotlivý poslanec povstane a osobně prohlásí, zda hlasuje pro, proti nebo se zdržuje hlasování. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji panu poslanci Sykovi, domnívám se, že tento návrh je možno přijmout, že není v rozporu s jednacím řádem, ale je o něm nutno dát hlasovat. Pan poslanec Svoboda se hlásí s faktickou poznámkou, s další faktickou pan poslanec Bárta, potom pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivo Svoboda: Mám za to, přesto, že to jednací řád nezakazuje, by během hlasování o téže věci mělo být hlasováno týmž způsobem od začátku až do konce.(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím pan poslanec Bárta, potom pan poslanec Mašek

Poslanec Zdeněk Bárta: Dovolte mi jen vyjádřit osobní pocit, že tak nějak se začínalo hlasovat v 50. letech. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, pan poslanec Mašek, potom pan poslanec Výborný.

Poslanec Ivan Mašek: Domnívám se, že obě předchozí poznámky lze považovat za rozpravu a podle jednacího řádu se o této věci hlasuje bez rozpravy. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Pan poslanec Mašek měl pravdu, já bych jen chtěl dodat, že takový způsob hlasování mi nepřipomíná 50. léta, byt je nepamatuji, ale je zcela obvyklým hlasováním v západoněmeckém sněmu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte, prosím, já si dovolím jednu větu komentáře. Je velice obtížné z tohoto místa a při prvních slovech první věty, toho, kdo se přihlásí s faktickou poznámkou rozpoznat, jestli ve zbytku té věty půjde o argumentaci, nebo nějaký návrh na změnu procedury. Pan poslanec Kužílek se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, faktická poznámka nemusí přinášet procedurální změnu. Jednací řády, třeba první republiky československé, německé, belgické sněmovny a další, znají běžně to, čemu se říká hlasování podle jmen. Bývá to někde přímo povinně, zejména rozpočet, odvolávání významných funkcionářů, prezidenta atd. a jiná důležitá rozhodnutí, o kterých se na tom sněmovna usnese. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, pan poslanec Jirásek, potom pan poslanec Ortman.

Poslanec Jiří Jirásek: Paní a pánové, když jsme u technických poznámek, hlasování podle jmen - nejsme samozřejmě v západoněmeckém Bundestágu. Hlasování je možné i tak, že se hlasuje hlasovacími lístky, které jsou označeny jménem poslance. Já se domnívám, že náš jednací řád, měl na paměti tento způsob hlasování.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, pan poslanec Ortman.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážení kolegové, dovolil bych si vám, předložit ještě jeden návrh, a to návrh - vzhledem k tomu, že návrh na usnesení ČNR, předložený konzervativním blokem je listinou poměrně obsáhlou, že by se mohlo hlasovat podle částí, tzn. podle preambule bod 1, 2, 3 a 4.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. To se týká způsobu hlasování. Nikdo se nehlásí, jestli dovolíte, já bych nejprve dal hlasovat o tom návrhu pana poslance Syky tak, jak ho formuloval ve smyslu jednacího řádu § 27, odst. 2. Myslím, že není třeba to rekapitulovat. Kdo je pro tento způsob hlasování o tomto návrhu usnesení, ať zvedne ruku. Hlasujeme o návrhu pana poslance Syky.

62. Děkuji

Kdo je proti? 56. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování. 30. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Dále je zde návrh pana poslance Ortmana, abychom to hlasování o návrhu na usnesení ČNR, které předložil Konzervativní blok rozdělili vlastně na čtyři části a hlasovali po blocích. Preambule, bod 1, bod 2, bod 3 a bod 4, tedy na pět částí, promiňte, já jsem se přehlédl. Pan poslanec se hlásí.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedající, já se domnívám, že byl přednesen ještě návrh na hlasování metodou lístků se jmény poslanců.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ne, prosím, já jsem to vnímal tak, že to byla v podstatě informace o tom, jak je také možno hlasovat. Faktická poznámka pan poslanec Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Dámy a pánové, mám za to, že před hlasováním o možnosti rozděleného hlasování po bodech o jedné variantě usnesení musí sněmovna zvážit možnost revokace prvního hlasování a dát prvnímu návrhu stejnou šanci hlasování po částech, jako druhému.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Já se obávám, že tento návrh by bylo lze akceptovat, pokud by padl před hlasováním o tom návrhu usnesení tak, jak ho předložilo Občanské hnutí. V této chvíli, když je hlasování ukončeno, tak se mi to nezdá, jako akceptovatelné.

Je zde tedy návrh na oddělené hlasování, tak jak ho navrhl pan poslanec Ortman. Zeptám se sněmovny kdo je pro tento návrh.

50. Děkuji.

Kdo je proti? 58. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní dám hlasovat o návrhu usnesení České národní rady, předloženém Konzervativním blokem?

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení ať zvedne ruku.

73. Děkuji.

Kdo je proti? 56. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování ? 14. Děkuji. (Potlesk.)

Mohu tedy konstatovat, že poměrem hlasů 73 :70 byl tento návrh usnesení přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šlouf a potom pan poslanec Hájek.

Poslanec Miroslav Šlouf: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Bohužel musím vznést námitku proti průběhu hlasování a zejména sčítání hlasů. Při velké pozornosti, kdo vychází a přichází ze sněmovny, nesouhlasí výsledky tří posledních hlasování. Prosím tedy, aby hlasování bylo opakováno. (Potlesk.)

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, vážení kolegové, v rámci technické poznámky chci upřesnit předcházející námitku. Předcházející hlasování: Součet 148, žádný z pánů kolegů nevešel ani neopustil sněmovnu, to znamená, že tady je zjevný rozpor a podporuji námitku kolegy Šloufa.

Poslanec Petr Koháček: Chtěl jsem jenom říci, že během dnešního zasedání jsem si v řadě případů i při jednání o zákonech všiml, že někteří z nás nehlasují ani v jednom ze tří případů.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, pan místopředseda Kalvoda se hlásí o slovo s faktickou poznámkou.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, zazněl návrh na opakované hlasování s tím, že jsou pochybnosti o počtu poslanců zde přítomných. Konstatuji, že takovéto pochybnosti jsou ve smyslu § 27, odstavec 4, důvodem pro přepočítání poslanců a nikdy pro opakování hlasování. (Potlesk.)

Poslanec Ivan Mašek: Domnívám se, že jsou-li pochybnosti o hlasování, je nutno hlasování ověřit, to znamená jmenovitě se poslanců zeptat, jak hlasovali. (Smích - potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Maškovi, s faktickou poznámkou se hlásí poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Chtěl bych upozornit na to, že pro takový případ má Česká národní rada své ověřovatele, kteří v takovém případě mají ověřit platnost volby.

Druhá věc, kterou jsem chtěl připomenout, byla v podstatě stejného smyslu, jako navrhuje pan poslanec Mašek, protože hlasování lze velmi snadno sabotovat tím, že někteří poslanci hlasují až třeba třikrát při jednom hlasování. Pak samozřejmě součet hlasů nemůže nikdy vycházet. Proti tomu je právě potřeba zavést hlasování po jménech, které lze technicky provést různým způsobem. Myslím, že ten, který byl navržen, je snadno proveditelný. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Přikryl stahuje svou faktickou poznámku. S další poznámkou se hlásí poslanec Petr.

Poslanec Jan Petr: Skutečně jenom s technickou: Souhlasím s tím, co tady řekl pan místopředseda Kalvoda, ale jestli mě paměť neklame, tak při odpoledním jednání našeho zasedání, diskusi řídil místopředseda pan Kasal a několikrát jsme opakovali hlasování, protože sám zpochybnil počet lidí ve sněmovně. Takže by bylo dobré, abychom měli stejný metr na tyto problémy. (Hluk v sále.) Můžete souhlasit či nesouhlasit, je to technická.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Děkuji. Já bych požádal vážené kolegyně a vážené kolegy, aby zvážili to, jak budou nyní opouštět sněmovnu. Já už jsem zaznamenal 4 lidi, kteří odešli, zatímco se tady zabýváme faktickými poznámkami. Nedovedu si tedy nyní technicky představit, jak ověříme počty lidí ve sněmovně, jaké zde byly ve chvíli, kdy jsme zvedali ruce. Samozřejmě nemáme hlasovací zařízení a nedovedu si ani představit, jak zjistíme, při těsném výsledku, jestli se někdo prostě zapomněl, nebo rozhodl se nezvednout ruku ani při jedné ze tří možností, kterou měl.

Předal bych nyní slovo k další faktické poznámce panu místopředsedovi Kasalovi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Musím reagovat na to, co tady zaznělo od pana poslance Petra. Je pravda, že jsem dával opakovaně hlasovat, ale ne proto, že bych chtěl zpochybnit jak dopadlo hlasování, jestli návrh dostal podporu nebo nedostal podporu. Dával jsem opakovaně hlasovat proto - a ukázalo se to oprávněné - protože součet nedosáhl čísla 100, takže jsme byli neusnášeníschopní a protože bylo nepochybné, že prostě někteří poslanci nebyli počítání. Proto jsem dával opakovaně hlasovat, abychom se dostali na hranici usnášeníschopnosti. Podle mého soudu je to poněkud jiný případ než tento.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP