Středa 11. září 1991

Poslanec Miloslav Výborný: Ano, jinak to bude probíhat tím způsobem, že nyní podám zprávu o stanovisku ústavně právního výboru k 29 pozměňovacím návrhům. Pak dostane slovo navrhovatel a já pak jako společný zpravodaj budu znovu opakovat to, co jsem již jedenkrát řekl.

Poslanec Alexandr Karych: Obávám se, že průběh bude probíhat jinak, dokonce nevylučuji, že znovu bude probíhat rozprava k připomínkám, včera odeznělým.

Poslanec Miloslav Výborný: Domnívám se, že sněmovna musí rozhodnout, zda chce slyšet stanovisko ústavně právního výboru dvakrát, nebo zda jí to stačí jednou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohl bych o tom dát hlasovat, ovšem zdá se mi, že opět nedosahujeme potřebné většiny, aby nás bylo alespoň 101. Prosím službu, aby se pokusila získat poslance z kuloárů ke spolupráci. Pak bych si dovolil pomocí hlasování tuto záležitost dořešit.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Pane předsedající, vážení přítomní, velice mně znepokojuje nezájem ministra zemědělství o projednávaný návrh, a proto se ptám, zda mi někdo může říci, proč ani včera, ani dnes zde pan ministr Kubát není přítomen. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kde byl pan ministr včera nevím. Dnes je zasedání české vlády, nevím ani zda se pan ministr Kubát zúčastní, nebo zda není nemocen nebo na dovolené. Bohužel vám neodpovím a poprosíme Kancelář, aby zjistila pravý stav věci a podala informaci. Prosím, pan poslanec Hofhanzl. (Hovoří z místa - nesrozumitelné.)

Ano, takže pan ministr zde měl včera návštěvu svého kolegy ze zahraničí, tolik informace pana poslance Hofhanzla. Takže ho včera doprovázel.

Pokusím se dát hlasovat o tom, zda sněmovna chce slyšet prvně zprávu ústavně právního výboru.

Kdo je stejného názoru ať zvedne ruku. 19

Tento způsob projednávání zcela evidentně nezískal podporu. Takže se domnívám, že můžeme přistoupit na způsob, který navrhl pan společný zpravodaj. Dal bych teď slovo zástupci navrhovatele, panu poslanci Němečkovi.

Poslanec Rudolf Němeček: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi vyjádřit se k některým pozměňovacím návrhům pana poslance Šabaty.

Část pozměňovacích návrhů napomáhá legislativnímu vyčištění zákona o Komoře veterinárních lékařů a jeho zkvalitnění. Pozměňovací návrh týkající se základního článku Komory veterinárních lékařů, aby základními články komory byla Sdružení veterinárních lékařů v okresech, doporučujeme, pro daleko pružnější předávání informací, vzhledem k menším vzdálenostem, kdy se členové Komory veterinárních lékařů budou scházet, ale i z pohledu, že lékařské, stomatologické a lékárnické komory mají toto základní sdružení.

Sporným bodem nejen ve včerejším jednání je obligatornost a fakultativnost členství. Předkládaný zákon o Komoře veterinárních lékařů vychází z filozofie povinného členství těch veterinárních lékařů, kteří budou vykonávat veterinárně preventivní a léčebnou činnost, nepovinné pak pro ty, kteří se chtějí účastnit akcí komory , např. odborných seminář ů pořádaných komorou pro své členy a získávat od ní informace. Aplikuje se zde princip povinného členství jako u dosud přijatých zákonů o komorách.

Pan poslanec Klimeš citoval z Listiny základních práv a svobod a citoval články týkající se práva na svobodnou volbu povolání, na právo svobodně se sdružovat, ale i omezení zákonem, jde-li o opatření demokratické společnosti nezbytné pro ochranu státu. Ochranou státu v tomto smyslu je i ochrana státu před zavlečením velmi nebezpečných a nebezpečných nákaz. Navrhovaný zákon o Komorách veterinárních lékařů umožní v závažných situacích při zavlečení nebo plošném rozšíření velmi nebezpečných nákaz mobilizovat všechny veterinární lékaře k rychlým a účinným zásahům a minimalizaci ztrát, což s ohledem na začlenění státu do EHS je téměř podmínkou.

Státní veterinární správa ČR zejména v tomto smyslu přenáší část organizačních povinností při poskytování veterinární péče ve smyslu zákona č. 87/1987 Sb. na konstituovanou Komoru veterinárních lékařů ČR.

Nebude-li členství obligatorní, pak zákon o Komoře veterinárních lékařů pozbývá smyslu. Veterinární lékaři nebudou vstupovat do Komory veterinárních lékařů, pak nemusí dbát etických norem povolání, nebudou se dobrovolně podřizovat disciplinární pravomoci.

Proto vás vážené poslankyně a vážení poslanci prosím, abyste tyto argumenty zvážili a podpořili základní myšlenku předkládaného zákona, má-li být Komora veterinárních lékařů funkční o čemž věřím, že jste všichni přesvědčeni. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Němečkovi. Nyní bych prosil pana poslance Výborného, aby se ujal slova a splnil svou povinnost informovat nás o závěrech ústavně právního výboru a splnil svou povinnost zpravodajskou.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, ve včerejší rozpravě k návrhu zákona ČNR o komoře veterinárních lékařů ČR vystoupili celkem 3 poslanci, z nichž pouze 2 měli pozměňovací návrhy.

Pan poslanec Klimeš argumentoval tom, že obligatornost členství ve veterinární komoře je protiústavní. Pan poslanec Šabata předložil celý balík pozměňovacích návrhů, jimiž jsme se stejně jako návrhem pana poslance Klimeše v ústavně právním výboru ve večerních hodinách včera zabývali.

Úvodem bych chtěl říci, že problematiku ústavnosti či protiústavnosti při obligatorním členství v komoře neřešil ústavně právní výbor poprvé. Je to problematika, kterou se velmi podrobně řadu hodin zabýval nejen při projednávání zásad zákona a jeho paragrafovaného znění, ale konec konců i při projednávání předcházejících právních předpisů obdobného charakteru. Mohu sdělit, že ústavně právní výbor zaujímá jednoznačné stanovisko k návrhu pana poslance Klimeše, totiž že nelze nic protiústavního na obligatornosti členství v komoře shledávat. Tolik první stanovisko ústavně právního výboru.

Pokud jde o návrhy pana poslance Šabaty, doporučoval bych následující postup: Nejprve učinit sněmovnu usnášeníschopnou, abych já pak mohl pozměňovací návrhy přednést a aby o nich mohli poslanci hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, já jsem téhož názoru. Pane poslanče, pokusíme se dosáhnout toho, aby se sněmovna stala usnášeníschopná. Navrhuji k tomu následující postup: Nyní je 11.02. Jestliže v 11.15 nebude sněmovna usnášeníschopná, přeruším jednání do zítřka do rána. Takže v 11.15 nashledanou.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové jsem si vědom skutečnosti, že jsem nepříjemný na Vás, kteří tady jste, zatímco ten zbytek ze 159 poslanců, kteří jsou zapsáni v presenčních listinách, ten zbytek do 159, který tu není, tráví v pohodě svůj čas nevím kde. Nicméně zdá se mi, že sněmovna se stala usnášení schopnou, takže bych poprosil pana společného zpravodaje Výborného, aby se ujal svých povinností. Hlásí se pan poslanec Klimeš.

Poslanec Stanislav Klimeš: Pane předsedající, já bych měl procedurální návrh než přistoupíme k hlasování, protože jsem neakceptoval argumenty navrhovatele na stěžejní otázky k tomuto zákonu, a to jest povinné členství. Chtěl bych, aby byla schůze v tomto okamžiku přerušena, aby si kluby názor na tuto otázku ujasnily, aby se to projednalo v klubech, než přistoupíme k hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Klimeše, aby schůze byla nyní v tomto okamžiku přerušena, aby měly kluby možnost se vyjádřit podle pana poslance Klimeše ke kardinálnímu problému, to jest povinné členství v komorách. Kdo souhlasí s přerušením schůze, ať zvedne ruku. 36 poslanců vyjádřilo souhlas, pane poslanče je to málo? Takže návrh neprošel. Prosím, pane poslanče Výborný, ujměte se slova.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové buďte tak laskaví, vezměte si k ruce list 377, to jest společnou zprávu ústavně právního a národohospodářského výboru České národní rady. Návrh skupiny poslanců budeme projednávat v souladu s naším jednacím řádem ve znění této společné zprávy. Děkuji Vám za součinnost.

Poslanec Šabata navrhuje v § 1 odst. 2 vypustit slovo všechny. Ústavně právní výbor zaujal k tomuto návrhu pozitivní stanovisko a doporučuje návrh přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, takže dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Šabaty, ať zvedne ruku. 100. Děkuji.

Kdo je proti? 3.

Kdo se zdržel hlasování? 11.

Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: § 2 odst. 1 písm. a kolega Šabata navrhuje slovo zákony nahradit slovy obecně závaznými právními předpisy. I tento návrh shledal ústavně právní výbor správným a podporuje jej.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat. Kdo souhlasí s návrhem, ať zvedne ruku. 111.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 4 poslanci se zdrželi hlasování, návrh byl přijat, můžeme pokračovat.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 2 odst. 1 písm. b navrhl poslanec Šabata vypustit slova: povolání veterinárního lékaře podle zvláštních předpisů a nahradit tato slova slovy: odborných veterinárních činností. I zde je souhlasné stanovisko ústavně právního výboru.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 109.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 5.

Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 2 odst. 2 navrhl kolega Šabata vložit nové písmeno a ostatní písmena přeznačit v tomto textu.

a) Vyjadřovat se k podmínkám požadovaným pro výkon odborných veterinárních činností.

Jde o rozšíření úpravy, s kterou vyslovil ústavně právní výbor souhlas a doporučuje přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem ať zvedne ruku. 113.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 3.

Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 2 odst. 2 písm. b dosavadního tisku, které ovšem bude písmenem c, navrhl poslanec Šabata vypustit slova: veterinární léčebné a preventivní činnosti a nahradit tato slova slovy odborných veterinárních činností. Důsledkem by bylo, že by komora veterinárních lékařů vydávala osvědčení o splnění podmínek pro výkon všech veterinárních činností, což se jeví ústavně právnímu výboru jako úprava na prosto nevhodná a nedoporučuje její přijetí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Šabaty ať zvedne ruku. 9.

Kdo je proti? 55.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný : Do dosavadního písmene j/ § 2 odst. 2 navrhl kolega Šabata doplnit text: "a vytvářet podmínky pro další vzdělávání veterinárních lékařů". Ústavně právní výbor nedoporučuje přijmout tento text, ale nikoli z důvodů, že by to bylo nesprávné, ale že to je nadbytečné, protože Komora i tak tyto podmínky může vytvářet bez přímé úpravy v zákoně.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Šabaty, kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 1.

Takže si troufnu navrhnout, abychom se posunuli k dalšímu bodu, protože návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V dosavadním písmenu c/ odst. 2 § 2 doporučil poslanec Šabata doplnit odkaz, pod čarou by byl text: "např. § 13 odst. 1 vyhlášky ministerstva zemědělství č. 87/89 Sb., kterou se uprav ují organizace a způsob specializační přípravy veterinárních lékařů". Odkaz není správný, ústavně právní výbor nedoporučuje tento návrh přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pana poslance Šabatu chci upozornit, že lze v podstatě návrh stáhnout zpět. Ne. Takže dávám o něm hlasovat, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Šabaty, nechť zvedne ruku. Nikdo.

Takže, pane zpravodaji, postoupíme opět dále.

Poslanec Miloslav Výborný: Klíčový návrh poslance Šabaty směřoval k ustanovení § 3 odst. 1, jde o stručný a dopadem nesmírně významný pozměňovací návrh, pokud by byl přijat, nahradit slovo "musí" slovem "může". Tím se stává členství v Komoře fakultativní. Ústavně právní výbor zaujal jednoznačné stanovisko všemi hlasy přítomných členů nedoporučit tento návrh.

Pan poslanec Benda mne upozornil, že jsem zapomněl na jeden pozměňovací návrh, beru to ze stenozáznamu, je tomu tak, můžeme se k němu vrátit okamžitě potom.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, děkuji za upozornění, vážená sněmovno, víte, o čem dávám teď hlasovat, jedná se o povinné nebo nepovinné členství. Pan poslanec Šabata navrhuje nahradit slovo "musí" slovem "může", čímž se dostáváme k tomu, že se jedná o členství nepovinné.

Kdo s návrhem pana poslance Šabaty souhlasí, ať zvedne ruku. 33.

Kdo je proti? 65 poslanců je proti, takže návrh nebyl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V pořadí 9. návrhem poslance Šabaty bylo přesunutí dosavadního ustanovení § 18 beze změny textu za § 2 jako § 3 a ostatní paragrafy přečíslovat. Upozorňuji, že je to naprosto rozumný a logický návrh, protože jinak by došlo k tomu, že ustanovení týkající se hospodaření Komor by bylo v části, upravující disciplinární řízení, takže zcela doporučujeme tento návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 105.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 3.

Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: Dalších, přibližně 15 pozměňovacích návrhů bude možno vyřešit jediným hlasováním, chybou tisku se stalo, že ve společné zprávě v ustanoveních v § 3 odst. 2 je jako orgán Komory uvedeno předsednictvo a nikoli představenstvo. Poslanec Šabata správně navrhuje v tomto ustanovení a ve všech dalších, kde k této chybě došlo, nahradit slovo "předsednictvo" slovem "představenstvo". Přirozeně je to doporučeno.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. 98 poslanců souhlasí.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 1.

Takže jsme se dostali pod hranici sto, doporučuji, abychom provedli hlasování v této sestavě ještě jednou, mně se zdá, že je tady více než sto lidí.

Ptám se ještě jednou, kdo souhlasí s návrhem, ať zvedne ruku. 114. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 1.

Poučení z průběhu hlasování je jednoznačné, nebudu to dále rozvádět. Pane poslanče, můžeme pokračovat.

Poslanec Miloslav Výborný: Odstranění označení v odst. 1 § 4 je technicky legislativní úpravou, o které není třeba dávat hlasovat, je to chyba tisku. V pořadí 13. návrh pana poslance Šabaty směřoval ke změně písmene b/ § 4, které by mělo znít: "Kdo byl zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo komu byla způsobilost k právním úkonům omezena". Jde v podstatě o stylisticky správnější vyjádření téhož. Ústavně právní výbor doporučuje přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s návrhem, ať zvedne ruku. 116.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 2.

Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V písmenu c/ § 4 doporučuje poslanec Šabata za slovo "výkonem" vložit slovo "odborné". Písmeno by pak znělo: "kdo byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za trestný čin související s výkonem odborné veterinární činnosti". Ústavně právní výbor doporučuje přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo souhlasí s návrhem poslance Šabaty, ať zvedne ruku. 119.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 2.

Návrh byl přijat.

Poslanec Miloslav Výborný: V § 5, odst. 1 , písm. a) navrhl poslanec Šabata nahradit slova "veterinární léčebné a preventivní činnosti" slovy "pro výkon odborných veterinárních činností". Fakticky by došlo k tomu, že Komora by na žádost člena udělovala osvědčení o splnění podmínek k výkonu všech veterinárních činností. Ústavně-právní výbor z věcných důvodů nedoporučuje tento návrh k přijetí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP