Úterý 10. září 1991

Chci upozornit na poměr potřeby prostředků potřebných na to, aby se stav životního prostředí v České republice vrátil na stav v roce 1980, který činí celkem 25 mld. Kčs ročně. Očekávaný finanční obrat Fondu, který v horizontu cca 5 - 6 let dosáhne objemu 6-ti mld. Kčs, tento poměr názorně demonstruje.

Cílem Fondu je dosažení optimální orientace finančních prostředků do nejpotřebnějších složek životního prostředí a nejpotřebnějších oblastí na zásadě odborného posouzení a jednotné metodiky, která zabezpečí účelné a spravedlivé použití prostředků Fondu.

Nyní ke společné zprávě: Návrh zákona projednaly všechny výbory s výjimkou rozpočtového výboru. Výbor pro obchod a cestovní ruch tento zákon odmítl. Při zpracování společné. zprávy byly přijaty všechny připomínky z jednotlivých výborů s výjimkou návrhu výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který navrhoval doplnění § 2 o zdroj příjmů Fondu a o příjmy z peněžního postihu za nedodržení bezbariérové výstavby a to s odkazem na vyhlášku SKVTIR o obecných technických požadavcích, zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu. Tento požadavek nebyl přijat z toho důvodu, že podmínky stanovené citovanou vyhláškou, jež je prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, musí být stanoveny ve stavebním řízení a v tomto řízení také kontrolováno jejich dodržování. Dojde-li k porušení povinnosti, je možné uložit pokutu podle stavebního zákona. Proto ji nelze zařadit do tohoto návrhu.

Všechny ostatní připomínky byly zakotveny do společné zprávy, která vám byla předložena tiskem č. 368.

Za garanční výbor doporučuji České národní radě, aby tento zákon přijala.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Zubkovi. Nemám zatím žádnou další písemnou přihlášku do rozpravy. Prosím, aby se přihlášky zásadně činily písemně. Do diskuse se ještě hlásí pan poslanec Stibic.

Poslanec Jaromír Stibic: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážená sněmovno, dovoluji si přednést pozměňovací návrh v tomto znění: vypustit bod d/, odst. 1) v § 2, kde je psáno, že "za trvalé i dočasné odnětí zemědělské půdy zemědělské výrobě", s tímto odůvodněním: spravováním zemědělské půdy bude zákonem ČNR o pozemkovém fondu v závaznosti federálního zákona o půdě pověřen pozemkový fond, který v nejbližší době nebude mít dostatečné příjmy z důvodů, o kterých i se nechci zde rozvádět. Podle mého názoru odvody za trvalé i dočasné odnětí zemědělské půdy pozemkovému fondu patří. Pozemkový fond je nutně potřebuje.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Stibicovi. Přihlásil se pan poslanec Jančáry.

Poslanec Julius Jančáry: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, moje připomínka se týká § 3, odst. 2) na str. 4, kde je definována podpora pro účely tohoto zákona. Tím se rozumí dotace, subvence, půjčky, převzetí závazku a další pomoc. Pokud definujeme pojem podpora, navrhoval bych, abychom vynechali pojem další pomoc, protože ta je nespecifikována. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jančárovi, přihlásil se pan poslanec Komárek.

Poslanec Vladimír Komárek: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, mám k zákonu jednu připomínku týkající se § 2, odst. 3) ve kterém se hovoří, že "z pokut uvedených v odst. 1) atd. připadá 50 % do rozpočtu obce" a je odvoláním na písm. g/ tohoto paragrafu. Chtěl bych ovšem upozornit, že zákonné normy, které jsme přijali o České inspekci životního prostředí i o Státní správě odpadového hospodářství mají výslovná ustanovení o tom, že např. u České inspekce životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa jsou pokuty ve výši 100 % příjmem státního rozpočtu a u zákona o státní správě v odpadovém hospodářství je 50 % příjmem rozpočtu obce a 50 % příjmem státního rozpočtu. Zde dochází k určitému nesouladu, a proto bych doporučoval, aby v zákoně ČNR 311 byl zrušen odst. 3) § 12 a v zákoně ČNR č. 282 byl zrušen odstavec 3) § 6 ve zrušovacích ustanoveních tohoto zákona.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Komárkovi. Do diskuse už není přihlášen nikdo? Hlásí se pan poslanec Moskal.

Poslanec Václav Moskal: Paní předsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh. Vypustit v § 2 bod f/ "z úhrady odváděné do státního rozpočtu za vydobyté nerosty".

Domnívám se, že to patří do Fondu národního jmění, že to nepatří do tohoto fondu.

Děkuji.

Poslanec Martin Bursík: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, problematika pokut je nesmírně komplikovaná. Dovolil bych si navrhnout, abychom přerušili jednání k tomu, aby se sešel garanční výbor společně se zpravodajem a navrhovatelem a snažili jsme se koncepčně vyřešit problém příjmů, pokut a poplatků v oblasti životního prostředí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Vzhledem k tomu, že jde o návrh procedurální povahy, musím o něm dát hlasovat teď hned. Mohli bychom to udělat také tak, že bychom spojili přerušení jednání s přestávkou na oběd a oběd bychom posunuli o chvíli později. S věcnou poznámkou se hlásí pan poslanec Klimeš.

Poslanec Stanislav Klimeš: Chtěl bych doporučit, až se přeruší schůze, aby o návrzích poslance Stibice a Moskala nejednal jen výbor pro životní prostředí, ale i národohospodářský výbor. protože otázka pozemkového fondu se týká i národohospodářského výboru. Poslání pozemkového fondu je trochu jiné než tady uvádí kolega Stibic. Navrhuji, aby to bylo společné zasedání výboru pro životní prostředí a národohospodářského výboru.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci, myslím, že k tomu směřoval návrh pana poslance Bursíka také.

Kdo je pro návrh pana poslance Bursíka, abychom teď přerušili schůzi s odůvodněním, které zde přednesl, ať zvedne ruku.

98. Kdo je proti přerušení schůze?

1. Zdržel se hlasování?

8. Děkuji.

Dříve než přeruším zasedání, dovolte, abych vás poprosila o účast ve 14.00 hodin na malé vernisáži, kterou uspořádal pan poslanec Preclík. Jde o vernisáž za účasti autora obrazů, které tady máme rozvěšeny, pana Vladimíra Svobody. Mohli bychom se tedy sejít ve 14.00 hodin. Ti, kteří nebudou hotovi, ti tedy o tu vernisáž přijdou a podívají se na obrazy sami, nebo pan poslanec Preclík jim podá zasvěcený výklad. A ještě bych jménem nás všech poslanci Preclíkovi chtěla poděkovat za ten krásný zvonec, který jsme obdrželi náhradou za ztracený zvonec v loňském roce.

(Potlesk.)

Jinak po vernisáži bude pokračovat schůze. Ještě prosím malou chviličku, pan poslanec Řezáč prosí všechny dámy poslankyně, aby se shromáždily ve Státních aktech, teď hned, jde o plánovaný zájezd do Jablonce 17. září.

(Schůze přerušena.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně, před polednem jsme přerušili schůzi s tím, že se sejdou výbory, aby připravily zprávu, kterou, předpokládám, přednese potom společný zpravodaj pan poslanec Zubek. Ptám se pana poslance Zubka, zda bych ještě předtím neměla dát prostor příspěvku pana poslance Květa a pana poslance Petra, kteří se během poledne přihlásili do diskuse. Bylo by to patrně v zájmu věci a urychlení projednávání. Prosím tedy pana poslance Květa, připraví se pan poslanec Petr.

Poslanec Jan Květ: Vážená paní předsedkyně, vzhledem k tomu, že to, co jsem chtěl, aby se uplatnilo, jsem řekl na zasedání výboru a uplatněno to bylo, vzdávám se slova.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Květovi, prosím pana poslance Petra.

Poslanec Jan Petr: Paní předsedkyně, paní kolegyně a kolegové, dovolím si ještě jeden pozměňovací návrh, a to k § 1, odst. 2 - k větě, ve které se hovoří: "fond je jinou státní organizací, rozsah činnosti fondu stanoví statut, který schvaluje vláda České republiky" - to by byl ten pozměňovací návrh.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Petrovi, nyní už prosím pana ministra Dejmala, zda se chce ujmout slova, či zda mám rovnou předat slova společnému zpravodaji.

Ministr životního prostředí Ivan Dejmal: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, pokud se týká pozměňovacího návrhu pana poslance Jančáryho, abychom z § 3, odst. 2 vypustili slova "a další pomoc", myslím, že s ním můžeme souhlasit. Nikterak nemění podstatu zákona. Pokud se týká návrhu pana poslance Moskala, abychom vypustili z § 2, písm. f) "úhrady odváděné do státního rozpočtu za vydobyté nerosty", že by tato úhrada měla být součástí nikoliv fondu životního prostředí, ale fondu národního jmění, pak musím poukázat, že fond národního jmění je konstruován jinak. Je to privatizační fond, účelově zřízený k něčemu jinému. Tato konstrukce předpokládá, že je to vlastně poplatek za znehodnocování životního prostředí. Pokud se týká pozměňovacího návrhu, a to vypuštění bodu d) z § 2, při rozpravě, kterou jsme měli ve výboru životního prostředí, v rozpočtovém i v národohospodářském výboru, pan poslanec od pozměňovacího návrhu upustil. Návrh směřoval k tomu, aby se tyto peníze staly součástí pozemkového fondu. Nicméně pan poslanec Moskal převzal tento pozměňovací návrh aniž by blíže specifikoval, kam by peníze měly jít. Ale rozhodně nechce, aby tvořily součást fondu životního prostředí. Tady bych věc vysvětlil. Tyto odvody za trvalé a dočasné odnětí zemědělské půdy byly součástí ještě stávajícího fondu pro zúrodnění půdy, kde tvořily jednu část příjmů tohoto fondu. Malou část, protože větší část tvořily dotace ze státního fondu. Koncepce fondu pro zúrodnění půdy byla rozdělena. Část věcí byla dána pro formu přímých dotací ministerstva zemědělství (to byla ta částka, která plynula z rozpočtu republiky). Částka, která do fondu pro zúrodnění. půdy plynula jako odvod za trvalé a dočasné odnětí zemědělské půdy zemědělské výrobě byla, po dohodě mezi ministerstvem zemědělství a ministerstvem životního prostředí převedena do tohoto fondu s tím, že právě z fondu životního prostředí budou zemědělci moci čerpat finanční prostředky na opatření prováděná v zájmu zachování ekologické stability krajiny. Proto se domnívám, že by tomuto požadavku nemělo být vyhověno.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ministru Dejmalovi. Prosím společného zpravodaje pana poslanec Zubka.

Poslanec Leopold Zubek: Paní předsedkyně, česká vládo, Česká národní rado, zbývá mi ještě reagovat na pozměňovací návrh pana poslance Komárka, který chtěl doplnění zrušujících ustanovení v § 7 v návaznosti na zákony ČNR č. 282 o České inspekci životního prostředí a o její působnosti v ochraně lesa a § 12, odst. 3 zákona 311 ČNR o státní správě v odpadovém hospodářství. Podle výkladu legislativců se jedná o nadbytečnost, protože následující zákony uprav ují znění předchozích. Navíc se jedná o speciální zákon, která upravuje zákon obecný.

Budu reagovat ještě na pozměňovací návrh poslance Petra, který v § 1, odst. 2 požaduje doplnění "statut, který schvaluje vláda". Tento požadavek je zabezpečený v § 15 zákona 576 o rozpočtových pravidlech, čili rovněž se tato připomínka jeví jako nadbytečná.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, dáme tedy hlasovat nejdříve o prvním návrhu pana poslanec Stibice. Prosím, pan poslanec Stibic..

Poslanec Jaromír Stibic: Návrh stahuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám tedy hlasovat o návrhu pana poslance Petra.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku.

18. Kdo je proti?

6. Kdo se zdržel hlasování?

71. Děkuji.

Návrh pana poslance Petra nebyl přijat. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Leopold Zubek: Je tu návrh poslance Jančáryho k § 3 odst. 2 zrušit slova: A další pomoc.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Jančáryho.

Kdo je pro tento návrh?

48. Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu?

Nikdo. Zdržel se někdo hlasování?

62. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Leopold Zubek: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Komárka, který ve vazbě na § 3 požaduje rozšíření zrušovacích ustanovení o § 6 zákona České národní rady č. 282 o České inspekci životního prostředí a její působnosti k ochraně lesa a § 12 odst. 3 zákona ČNR č. 311 o Státní správě v odpadovém hospodářství.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku. 22. Kdo je proti tomuto návrhu? 3. Zdržel se hlasování? 79. Děkuji. Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Leopold Zubek: Dalším je pozměňovací návrh pana poslanec Moskala k § 2 navrhuje vypustit písmeno d a f. Navrhuji hlasovat jednotlivě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, prosím, aby bylo jasno poslancům, kdybyste pane poslanče vysvětlil, čeho se to týká.

Poslanec Leopold Zubek: Písmeno d se týká odvodů za trvalé i dočasné odnětí zemědělské půdy v zemědělské výrobě. Vysvětloval pan ministr a písmeno f se váže na úhrady odváděné do státního rozpočtu za vydobyté nerosty. Pan poslanec Moskal navrhoval, aby to bylo odváděno do fondu národního majetku, nikoliv do fondu životního prostředí. Rovněž vysvětlil stanovisko pan ministr.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dobře, dáváme hlasovat odděleně o první části návrhu, tedy o písmenu d. Kdo je pro pozměňovací návrh pana poslance Moskala, nechť zvedne ruku.

15. Kdo je proti tomuto návrhu?

43. Kdo se zdržel hlasování?

54. Děkuji. Ani tento pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslanec Leopold Zubek: Paní předsedkyně, tím byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy, ještě písmeno f.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám nyní hlasovat o druhé části návrhu pana poslance Moskala, který se týká písmena f. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku.

24. Kdo je proti?

30. Zdržel se hlasování?

49. Děkuji.

Ani tento pozměňovací návrh nebyl přijat. Myslím, že tím jsou vyčerpány veškeré pozměňovací návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o státním fondu tvorby a ochrany životního prostředí v České republice podle sněmovního tisku 303, ve znění společné zprávy výboru ČNR podle sněmovního tisku 368 a schválených pozměňovacích návrhů, nechť zvedne ruku.

95. Kdo je proti?

5. Zdržel se hlasování?

l3. Děkuji. Tento zákon byl přijat.

Potlesk.

Děkuji a odevzdávám řízení schůze panu dr. Kalvodovi.

Poslanec Leopold Zubek: Děkuji sněmovně za pochopení pro ekologii.

Ministr pro životní prostředí ČR Ivan Dejmal: Ještě jednou děkuji všem poslancům, protože ten zákon jako všechny zákony, týkající se peněz, byl zkoumán z mnoha hledisek, promýšlen a prodiskutován a děkuji všem, kteří věnovali čas na jeho vylepšení a dovedení do této konečné podoby. Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dalším bodem dnešního pořadu je vládní návrh zákona ČNR o předškolních zařízeních a školských zařízeních dle sněmovních tisků č., 319 a 366. Ještě než dořeknu úvod, již pan ministr Vopěnka míří k řečnickému pultu a prosím, aby se ujal slova, neboť byl pověřen vládou ČR uvedením tohoto materiálu

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP