Čtvrtek 20. června 1991

Poslanec Oldřich Kužílek: Čili nezbývá, než hlasovat o druhé variantě, která zní: "Ministr předkládá kontrolnímu orgánu nejméně dvakrát ročně a dále na jeho žádost veškeré požadované informace o použití operativní techniky.", včetně poznámky další odstavce přečíslovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (110) Děkuji. Kdo je proti? (1) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní se podívejme na problematiku, kterou zpracovává odst. 6 nepodtržený a který má varianty na str. 10 nahoře, původně uvedené mylně jako § 37, má to být § 36 odst. 6, je to ta druhá varianta, první přednesl pan poslanec Benda a druhou pan poslanec Ortman. Kdybychom je vyhodnotili, tak přesně v pořadí, jak jdou za sebou jsou přísnější ve směru ochrany ústavních činitelů, čili ten nejpřísnější, když bych to řekl vulgárně, by téměř umožňoval ústavnímu činiteli používat imunity naprosto neporušitelně, i kdyby bylo podezření, že spáchal trestný čin. Čili první návrh ze společné zprávy navrhuje, aby proti ústavnímu činiteli při podezření ze závažného trestného činu bylo možno nasadit operativní techniku a do 20 dnů by byla povinnost informovat o tomto kontrolní orgán.

Druhý návrh pana poslance Bendy navrhuje, kdyby vzniklo takové podezření, tak před nasazením operativní techniky by ministr byl povinen tuto skutečnost oznámit kontrolnímu orgánu, ale nebyl by vázán jeho souhlasem. A pan poslanec Ortman navrhuje, že ve stejném případě, který jsem právě uvedl, by k nasazení této operativní techniky, byl nezbytný souhlas toho kontrolního orgánu. Domnívám se, že jsem vyčerpal všechny objektivní argumentační možnosti.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Dávám hlasovat o prvním návrhu. Faktická poznámka pana poslance Müllera.

Poslanec Jiří Müller: Jenom malou poznámku, aby bylo jasné, o čem hlasujeme. Operativní prostředky je možné použít ve dvou případech. Jednou, když už je zahájeno trestné řízení a v jiném případě, když ještě není. To je třeba si uvědomit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto faktickou poznámku. Pan poslanec Macháček.

Poslanec Jiří Macháček: Já jenom technicky navrhuji, aby se hlasovalo od toho nejtvrdšího návrhu pana Ortmana, protože všechny ostatní potom z toho vyplývají, kdybychom přijali ten nejměkčí, nemohli bychom už hlasovat pro ty tvrdší.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je to tedy návrh resp. protinávrh proti tomu, co přednesl pan zpravodaj. Prosím pan zpravodaj se chce vyjádřit.

Poslanec Oldřich Kužílek: Já sice chápu pana poslanec Macháčka, ale jednací řád k této věci mluví jednoznačně o vznesených pozměňovacích návrzích se hlasuje v tom pořadí, v kterém byly podány. První byl tedy podán ten, který je součástí společné zprávy. Další návrh podal pan poslanec Benda a další návrh podal pan poslanec Ortman. Sice na světě existují jiné jednací řády jiných parlamentů, které tuto věc upravují tak, jak o tom hovořil pan poslanec Macháček, ale náš jednací řád to neumožňuje.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Domnívám se, že už jsme dnes několikrát rozhodli o pořadí hlasování a myslím si, že je možno na to vztáhnout § 4 odst. u), kdy ČNR rozhoduje o svých vnitřních poměrech a o pravidlech svého jednání. Já se domnívám, že tento protinávrh musím také zahrnout do jednání a dát o něm hlasovat. Zeptám se tedy sněmovny:

Kdo je pro to, abychom v hlasování postupovali tak, jak navrhl pan poslanec Macháček, ať zvedne ruku. (88) Kdo je proti? (9) Tento návrh byl přijat.

Budeme nyní hlasovat o v našem tisku třetí variantě v pořadí, tedy o návrhu pana poslance Ortmana. Ptám se sněmovny, kdo je pro tento návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Rád bych vás poprosil, aby se k tomuto návrhu sešel ústavně právní výbor, my jsme totiž odhlasovali něco jiného, já nevím, jaká situace tu nastává.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nastává taková situace, že jsme si upravili způsob jednání svým rozhodnutím, což se zde děje takřka pokaždé. Faktická poznámka - pan poslanec Výborný. Měl bych prosbu, abych se něčeho nedopustil, když se hlásíte o slovo, tak se přihlašte ještě než dám hlasovat. To se týká pana zpravodaje ne pana poslance Výborného.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, vážená vládo, já vím, že to hlasování vyznělo počtem hlasů 88:9, ale přesto se domnívám, že má pravdu pan zpravodaj, že jsme nemohli prostým hlasováním jakoby pro tento případ pozměnit jednací řád. To přece nejde. Jednací řad je zákon a tento řád - zákon říká, že se hlasuje o návrzích tak, jak byly podány v pořadí jejích podání. Já to chápu takto a nedomnívám se, že bychom na tom hlasováním mohli něco změnit. Podle mého názoru musíme nejprve projednat návrh, který vyplývá ze společné zprávy, pak návrh pana poslance Bendy a naposled návrh pana poslance Ortmana, jestliže nebudou přijaty prvé dva návrhy.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Další faktická poznámka pana poslance Jakla.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážená sněmovno, chtěli-li bychom být takto rigorózní, jak to požaduje předřečník, a já si myslím, že je to správné, abychom se co nejvíce blížili právu a pravidlům, navrhuji připojenou, i přestože je tento výklad poněkud složitější, protože podle jednacího řádu mohou pozměňovací návrh padnout toliko v rozpravě, kdežto zpravodajská zpráva je ještě před rozpravou. Nastoluji docela zajímavý problém, že návrhy obsažené v pozměňovací zprávě vlastně ještě nikdo nepodal. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že když si dáme záležet, dokážeme tuto akci zkomplikovat skutečně důkladně. Já bych se rád vrátil k problému, který zde nyní stojí. Já se pokouším dodržovat v průběhu tohoto jednání stále stejná pravidla. Už jsme několikrát rozhodli o pořadu hlasování, bez ohledu na to, jak byly pozměňovací návrhy podávány s tím, že jsme respektovali určitou logiku věci. Byla by asi složitější diskuze nutná k tomu, abychom rozhodli o tom, na které situace je možné vztáhnout bod u) § 4, a kde to není možné. Je to také součást zákona o jednacím řádu.

Poslanec Oldřich Kužílek: Já jsem se snažil tam, kde jsme trošku měnili pořadí, vycházet z jedné věci: návrhy, které jsou obsahem společné zprávy, vlastně vzájemně mezi sebou nemají pořadí. Tam jsem někdy navrhoval takové přeskupení. Návrhy, které byly podány v rozpravě, jsou jednoznačně zákonem upraveny, co se týče pořadí, a proto se domnívám, že bychom se v tomto případě dostali do kolize se zákonem. Myslím si, že pan poslanec Jakl má pravdu v tom, že do posouzení tohoto pořadí nemusíme tak přísně brát návrhy ze společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto doplňující informaci, já bych se to pokusil vyřešit asi tak. Byl zde návrh pana poslance Macháčka na způsob projednávání. Prosím, hlásí se s faktickou poznámkou pan poslanec Macháček.

Poslanec Jiří Macháček: Ten můj návrh měl praktický důsledek. V takovémto případě, když to budeme dělat podle pana zpravodaje, jak to navrhl, se může stát, že nebude přijata ani jedna verze a z toho důvodu jsem to navrhoval obráceně. Aby, když neprojde tvrdší verze, se případně přikročilo k té další.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Nerad bych nechal přejít přes hranici, kdy faktická už není faktická, ale je to rozprava k jednotlivým aspektům jednacího řádu.

Pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Já bych pane předsedající chtěl upozornit na to, že zde padl návrh pana zpravodaje na svolání ústavně právního výboru, který by posoudil, zda usnesení sněmovny není v rozporu se zákonem. To mi připadá rozumné i vzhledem k tomu, kolik je hodin. (Smích ve sněmovně.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Je to vlastně návrh, který se týká procedurální záležitosti. Jsem povinnen dát o něm hlasovat.

Kdo je tedy pro, aby se sešel ústavně právní výbor na krátkou poradu o tom, jak postupovat v tomto případě? Než dám hlasovat, uvedl bych ještě další záležitosti. A to, že by v této přestávce mohl být vyřešen i ten problém s prvním odstavcem projednávaného materiálu tak, jak jsme to odsouhlasili panu zpravodajovi při začátku projednávání tohoto zákona. Zároveň bych chtěl upozornit na to, že ve 13.30 hodin se sejde předsednictvo České národní rady, takže nás k tomu mohou vést tyto další praktické důvody.

Nyní dám hlasovat o návrhu společného zpravodaje, aby se teď přerušila schůze a sešel se ústavně právní výbor k posouzení této otázky.

Kdo je pro tento návrh? (65) Kdo je proti? (49) Kdo se zdržel hlasování? (20) Tento návrh nebyl přijat. V tom případě ovšem využívám svého práva a přerušuji nyní schůzi do 14.15 hodin. (Potlesk.) Chtěl bych požádat členy ústavně právního a garančního výboru, aby se sešli k problému, jehož projednávání jsme v první přestávce odsouhlasili hlasováním na začátku projednávání. Členy předsednictva prosím, aby se ve 13.30 hodin sešli v místnosti 106. Členové ústavně právního výboru se sejdou okamžitě ke krátké poradě v místnosti 55.

(Jednání přerušeno.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji odpolední část našeho jednání, kterou jsme přerušili při projednávání bodu 9. Propracovali jsme se na str. 9 tisku, se kterým pracujeme při projednávání zákona o policii. Chtěl bych vás požádat, abyste zaujali svá místa.

S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Karas. Uděluji mu slovo.

Poslanec Jiří Karas: Pane předsedající, dámy a pánové, chci upozornit na nedostatek, který se nám vloudil do již schváleného textu projednávaného zákona. Schválili jsme dikci § 36 odst. 1 písm. c), která zní: "k prohlídce bytu bez vědomí majitele nebo s použitím krycího dokladu". Prvá část - prohlídka bytu bez vědomí majitele - je v rozporu se schválenou Listinou základních práv a svobod. V jejím článku XII se uvádí: "Domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na písemný odůvodněný příkaz soudce. Způsob provedení domovní prohlídky stanoví zákon." Jsem přesvědčen, že prohlídka bytu a domovní prohlídka jsou pojmy obsahově totožné a dochází zde i s ohledem na znění "bez vědomí majitele" k porušení Listiny. Navrhuji, abychom ji ve smyslu § 1 ústavního zákona č. 23/1991 Sb., kterým se uvozuje Listina základních práv a svobod, uvedli projednávaný zákon do souladu s Listinou. Navrhuji proto revokaci našeho usnesení. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Revokace by se týkala usnesení 36? (35.) Děkuji za upřesnění. Odstavec c) § 35. Nyní předávám slovo panu společnému zpravodaji, který se o ně přihlásil.

Poslanec Oldřich Kužílek: Protože jsem u odst. c) napsán, dovolte několik stručných slov. Samozřejmě nejsem žádný příznivec toho, aby se to dělalo. Cíl m bylo dostat takovou činnost pod kontrolu, ale uznávám vznesené argumenty a prosím, aby pan předsedající dal o této věci hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je zde tedy návrh na revokaci našeho usnesení. Dávám hlasovat. Kdo je pro, abychom revokovali své usnesení, ať zvedne ruku. (114) Děkuji. Kdo je proti? (l) Kdo se zdržel hlasování? (4) Děkuji. Návrh na revokaci usnesení byl tedy přijat. (Potlesk.) Tím jsme zrušili naše rozhodnutí o tom, že tento pozměňovací návrh je zahrnut do schválené části zákona. Domnívám se, že není třeba dále hlasovat, protože nebylo schváleno zařazení. V tomto okamžiku by asi bylo správné, aby pan kolega Kužílek navrhl stažení tohoto návrhu. Potom bychom dali hlasovat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pokud se schválením revokace dostáváme do situace před hlasováním o tomto návrhu, stahuji tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ptám se sněmovny, kdo souhlasí s tím, aby návrh byl stažen, ať zvedne ruku. (118) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl schválen. Tzn., že písm. c) § 35 vypadává.

Nyní se můžeme vrátit do bodu, ve kterém jsme skončili dopolední část našeho jednání. Dovolil bych si navrhnout další postup vzhledem k tomu, že v průběhu projednávání jiných návrhů a jiných návrhů zákonů jsme mnohokrát rozhodli svým usnesením o tom, že pozměníme pořadí, domnívám se, že bychom i v tomto případě mohli postupovat tak, jak jsme se usnesli v průběhu dopolední části a hlasovat tedy v logickém pořadí, přestože je v rozporu s tím, jak byly tyto návrhy podávány v průběhu rozpravy k zákonu. Je jiný návrh ke způsobu projednávání? Jestliže tomu tak není, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Ortmana, který je uveden ve druhém odstavci na straně 10 tisku, se kterým právě pracujeme. Pro osvěžení paměti dodávám, že je to ta nejpřísnější ze všech variant, které se týkají tohoto bodu jednání.

Ptám se tedy, kdo je pro tento návrh? (51) Děkuji. Kdo je proti? (11) Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (57) Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Bendy, který je uveden též na str. 10 jako první kompletní odstavec a je to ta o něco mírnější forma.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (110) Děkuji. Kdo je proti? (1) Děkuji.

Návrh byl přijat. Z toho logicky vyplývá, že o návrhu, který se týká stejného bodu a je uveden na str. 9, už hlasovat nebudeme. Předávám slovo panu společnému zpravodaji a žádám ho o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Poslední drobnost k § 36 je schválit odkaz č. 17 pod čarou, který zní: "Zákon č. 102/1971 Sb., o ochraně státního tajemství ve znění pozdějších předpisů". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, ptám se kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (105) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Tento návrh byl schválen. P rosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní se dostáváme k § 37 na str. 9 dole, odstavec 2, ve kterém se doplňuje to, co jsme již předtím schválili o ochraně ekonomických zájmů, čili jde o technickou změnu, ale protože to musí znít přesně, domnívám se že je třeba o tom dát hlasovat. § 37 odst. 2 zní: "Služba kriminální policie a služba ochrany ekonomických zájmů je povinna zabezpečit ochranu operativně pátracích prostředků a operativní techniky, jakož i výsledků získaných touto technikou před vyzrazením a zneužitím." P rosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (116) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále k § 36 odst. 1 písm. j) upravit "zásahová výbuška". Jde o jazykovou úpravu, takže musíme hlasovat. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (117) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v témže § odst. 2 společná zpráva navrhuje tu věcnou změnu, aby oprávnění bylo nutně zaměřeno proti osobě, která ohrožuje ty zájmy, čili navrhuji hlasovat o tomto návrhu ve znění společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (113) Děkuji. Kdo je proti? (1) Děkuji. Tento návrh byl přijat. P rosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se v odst. 3 za první větu doporučuje vložit větu tohoto znění: "To neplatí v případě ustanovení odst. 1 písm. g)." Smysl návrhu je ten, aby při použití technických prostředků k zabránění odjezdu vozidla, tomu, kdo parkuje neoprávněně, nebylo nutno nejdříve dát výzvu a pak teprve ten prostředek odtáhnout. To byl nonsens a bylo by to logicky neúnosné. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (103) Děkuji. Kdo je proti? (1) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále prosím k § 39 odst. 1 písm. a) za slova "nutné obrany" vložit slova "nebo při pomoci v nutné obraně". Je to návrh pocházející z ústavně právního výboru a není proti němu námitek. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (116) Děkuji. Kdo je proti? (1) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se v odst. 1 písm. e) doporučuje vypustit slovo "vážně". Myslím, že to nepotřebuje komentáře, prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento. návrh, ať zvedne ruku. (111) Děkuji. Kdo je proti? (4) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se doporučuje změna v odst. 1. Podle společné zprávy je to změna, která má umožnit změnu navrženou potom v odst. 4.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (103) Kdo je proti? (l) Tento návrh byl přijat. P rosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: V odst. 1 písm. g) se doporučuje za slovo "hrozby" doplnit slovo "střelnou". Domnívám se, že je to také zřetelný návrh. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro, ať zvedne ruku. (115) Kdo je proti? (2) Návrh byl přijat. Prosím další návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP