Čtvrtek 20. června 1991

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 24 odst. 1 se navrhuje doplnit nové písm. c) tohoto znění: "c) jiná odborná vyjádření". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (120) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále do tohoto paragrafu k odst. 4 navrhuje pan poslanec Lom doplnit větu: "Odběr krve musí být proveden jehlou a stříkačkou na jedno použití." Výklad pana ministra jste slyšeli. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (58) Děkuji. Kdo je proti? (21) Kdo se zdržel hlasování? (50).

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se navrhuje v § 25 odst. 1 nahradit slova "odejmout věc, o níž" slovy "věci, tuto věc odejmout, jestliže". Takto zapsáno to jistě zní zmateně, je to v podstatě pouze legislativně technická připomínka vypracovaná ústavně právním výborem a zařazena do kontextu je zcela na místě. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku. (106) Děkuji. Kdo je proti? (l) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v oddílu třetím, tj. nad § 26 se navrhuje nadpis "Cely policejního zajištění" nahradit nadpisem "Policejní cely". Důvodem je, že ty cely nemusí být užity jenom k zajištění, ale i k dalším účelům, což plyne potom z dalšího.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (108) Děkuji. Kdo je proti? (2) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále musíme totéž odhlasovat v § 26, protože se domnívám, že změna v názvu se nemusí automaticky přenášet do znění konkrétních odstavců paragrafu. Čili v odst. 1 slova "cely policejního zajištění" nahradit slovy "policejní cely". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (110) Děkuji. Kdo je proti? (1) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se v § 27 odst. 1 navrhuje doplnění o následující větu: "Pro odebrání zdravotních pomůcek, jejichž odnětí způsobuje psychickou nebo fyzickou újmu musí být zvláštní důvod.". Stručný komentář: jde o odebrání brýlí, případně nějaké protézy, které za určitých okolností mohou posloužit k újmě na zdraví, např. se s rozbitými skly z brýlí může notorický sebevrah podřezávat, dává se tady ustanovení, aby k tomu musel být zvláštní důvod. Prosím o hlasovaní.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (106) Děkuji. Kdo je proti? (2) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se v témže paragrafu v odst. 2 navrhuje ve druhé větě vypustit slova "z cely", myslím, že ze znění je jasný smysl.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (108) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se k § 28 navrhuje doplnit v odst. 1 písm. d) tohoto znění: "které se chovají agresivně". Je to potřeba proto, aby nemohly být na cele spolu umístěny osoby, které se vzájemně napadají. (Šum.) Byl jsem upozorněn, abych to zestručnil, prosím tedy o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (115) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v témže § v odst. 3 se doporučuje za slova: "závažnější chorobu" vložit slova "anebo je důvodné podezření, že tato osoba takovou chorobou trpí". P rosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (112) Kdo je proti? (3) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: V § 29 odst. 1 se doporučuje slovo "zajištění" nahradit slovy "podle § 26" Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (108) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. P rosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v témže § odst. 3 navrhuje pan poslanec Šimeček doplnit větu: "V cele musí být předměty, které umožní normální životní funkce zajištěného.". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (30) Děkuji. Kdo je proti? (28) Kdo se zdržel hlasování? (52) Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále společná zpráva v § 31 navrhuje změnu v konci věty tak, že § 31 zní: "Strava se osobě poskytuje zpravidla každých 6 hodin od omezení osobní svobody.". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (110) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále společná zpráva navrhuje v § 32 nové znění odst. 1 takto: "Jestliže osoba, umístěná na cele onemocní, ublíží si na zdraví, či se pokusí o sebevraždu, policista, který vykonává ostrahu cely, učiní potřebná. opatření směřující k ochraně jejího života a zdraví, zejména jí poskytne první pomoc a přivolá lékaře, od něhož vyžádá stanovisko k dalšímu setrvání osoby v cele nebo k jejímu umístění ve zdravotnickém zařízení."

Dále se navrhuje v odst. 2 doplnit další větu: "V případě úmrtí je policie povinna oznámit tuto skutečnost též osobám uvedeným v § 12 odst. 3 zemřelého, pokud jsou známy.". Navrhuji o obou těchto návrzích hlasovat zároveň.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (114) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní se dostáváme do složité části operativně pátracích prostředků a operativní techniky, čili nás čeká několik situací, kdy budeme volit mezi variantami.

V § 33 bych navrhl - protože doplňky, které jsou podtrženy, jsou vlastně odsouhlaseny schválením služby ochrany ekonomických zájmů - hlasovat o celém navrženém znění § 33 včetně obou návrhů pana poslance Macháčka vcelku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je jiný návrh na způsob hlasování? Jestliže tomu tak není, můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (115) Kdo je proti? (1) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh. Díky.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pro § 34 bych si dovolil použít stejný systém, tzn. hlasovat o něm ve znění společné zprávy včetně podtrženého návrhu pana poslance Bendy, který je technického charakteru a návrhu pana poslance Sapáka, který doplňuje diplomatický pas.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je jiný návrh na způsob hlasování? (Není.) Kdo je pro to, co bylo navrženo? (112) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: U § 35 navrhuji hlasovat tak, jak je navržen společnou zprávou, tj. ten nepodtržený text.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To znamená o prvním odstavci a písmenu a) a b), pak písmenu c). Před písmenem c) by byl konec prvního hlasování.

Kdo je pro první tři. odstavce § 35? (112) Kdo je proti? (1) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále jsem ve společné rozpravě navrhl k § 35 doplnit písmeno c) ve znění: "prohlídce bytu bez vědomí majitele nebo s použitím krycího dokladu". Připomenu argumentaci, kterou jsem uvedl. Jde o to, že tyto se dít budou a je na nás, jestli je učiníme zcela protizákonnými nebo upravíme zákonem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? (61) Kdo je proti? (38) Kdo se zdržel hlasování? (16) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: § 36, se domnívám, nám přinese nejvíce problémů, ale doufám, že je operativně vyřešíme. Navrhuji čtyři kroky. V prvním kroku schválit neúplný celek tohoto paragrafu, tj. ty odstavce, ve kterých nejsou varianty. Ve druhém k roku se zabývat doplněním odstavce, který je uveden pod č. 5 jako podtržený (je to návrh pana poslance Macháčka). Potom navrhuji zabývat se verzemi návrhů nových odstavců 6 opět podtržených (oba začínají slovem "Ministr"). Potom se budeme muset zabývat návrhem na odstavec 7, který se zabývá režimem při nasazování operativní techniky proti ústavním činitelům, který je omylem uveden na str. 10, přepište si jedno 37 na 36.

Takže v prvním kroku navrhuji, abychom se hlasováním vyjádřili ke znění § 36 tak, jak je předkládán společnou zprávou ve znění odstavců 1, 2, 3, 4, 5 a 7.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím faktická připomínka.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že postup, který doporučuje pan zpravodaj, je logický a jedině možný a správný. Nicméně chtěl bych učinit procesní návrh, zda bychom si nemohli do volit přestávku. Jednáme 3 hodiny, dostáváme se do jisté míry ke klíčovým místům zákona, o kterých se ve výborech jednalo nejpodrobněji - řekněme několik dnů, ne-li týdnů, pokud jde o gesční výbor. Právě v této chvíli bychom se neměli v důsledku únavy dopouštět nějakých chyb nebo procedurálních nepřesností. P roto činím návrh, zda by přestávka nemohla být vyhlášena. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vzhledem k tomu, co nás ještě všechno čeká, dovolil bych si v tomto okamžiku učinit 15. minutovou přestávku. Začali bychom jednat ve 12.10 hodin. Vzhledem k tomu, že se bude muset pravděpodobně kolem 13.30 hodin sejít předsednictvo, budou mít poslanci - nečlenové předsednictva delší prostor na oběd. Z toho důvodu ještě v tomto okamžiku nevyhlašuji polední přestávku. Čeká nás toho dnes opravdu ještě hodně. Proto bych vás požádal, abychom se zde sešli skutečně ve 12.10 hodin.

(Jednání přerušeno.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji naše přerušené jednání. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Vorlová.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážení poslanci, je to technická připomínka, ale aby nedošlo k nějakému zmatku. Týká se § 13. V souhrnu připomínek, které jsme dnes dostali, je "odstavec 1 zní" a "odstavec 1 a 2". Buď by tedy muselo být a), b), bude-li to jedna, dvě, stávající odstavec musí být tři a další by byly přečíslovány. V odst. 4 by bylo: "odmítne-li osoba, uvedená" a nyní nikoli v odst. 1 a 2, ale "v odstavci 2 a 3" a se všemi dalšími důsledky, které to má.

Poslanec Oldřich Kužílek: Myslím, že tato připomínka je částečně správná, částečně jsem se pokusil ji řešit dikcí, když jsem diktoval do stenozáznamu, ale dotaz na změnu dalších odkazů v příslušných paragrafech se domnívám, že je rozumný. Myslím však, že stačí na to takto upozornit a že je to legislativně technická věc, kterou legislativa České národní rady zvládne.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto upozornění. Také se domnívám, že se k tomu nemusíme vracet procedurou hlasování k nějaké změně. Vrátíme se tedy na stranu 8 s tiskem, se kterým pracujeme a můžeme pokračovat dál.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, pokusíme se náš maraton dokončit. Navrhl jsem pro § 36 dělený postup hlasování na čtyři kroky. V prvním kroku bych navrhl hlasovat o § 36 ve znění společné zprávy odstavce 1, 2, 3, 4 a 7. Tyto odstavce nemají varianty a pokud jsem informován, neměly by přinést problémy. Prosím, aby bylo hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Chtěl bych se zeptat, zda odstavec 5 nemá variantu.

Poslanec Oldřich Kužílek: Žádná varianta nebyla vznesena - myslím odst. 5, který je nepodtržený. Dále je odstavec 5, který je podtržený a ten nyní nezařazuji do výčtu. Není to také varianta k odstavci 5, bude ho potom třeba přečíslovat. Není to součást společné zprávy. takže jsem ho neuvedl.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto vysvětlení. Je nějaký jiný návrh na způsob tohoto prvního hlasování? (Nikdo se nehlásil.)

Kdo je pro takto vyjmenovaný návrh hlasování, nechť zvedne ruku. (101) Kdo je proti? (Nikdo) Návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní bych doporučil hlasovat o návrhu, který je podtržený a je pod odstavcem 5 - návrh pana poslance Macháčka, který zní: "Záznamy, pořízené použitím operativní techniky, je nutno při neprokázání předpokládané činnosti předepsaným způsobem zničit.". Bylo by třeba doplnit a následující odstavce přečíslovat.

Pan ministr Sokol proti tomuto návrhu argumentoval - já bych si dovolil jeho způsob argumentace označit trochu za advokátský, tedy takový, který za každou cenu bude tvrdit, že pravda je na jeho straně. Chtěl bych se s vámi podělit o názor (něco takového se domníval i náš výbor - promiňte, nechci ale mluvit za výbor) že něco takového v zákoně má být. Pokud ministerstvo nepředložilo znění, se kterým by nebyly žádné další náznaky problémů, mělo by to udělat. Neudělalo-li to, jsem rád, že pan poslanec Macháček navrhl tento odstavec.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dávám tedy hlasovat o tomto odstavci.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (106) Kdo je proti? (1) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní bychom podle přísné logiky se měli zabývat nepodtrženým odstavcem šest, který má varianty na straně deset - my jsme si je přepsali na § 36. Navrhl bych ovšem nejdříve se zabývat variantami podtrženými odstavce šest, které věcně řeší trochu něco jiného a teprve, když zjistíme, jaký mechanismus odhlasujeme pro předkládání informací pro kontrolu, bude se nám podle mého soudu lépe rozhodovat a uvažovat o tom, jaký kontrolní mechanismus nebo podmínky použití navrhneme pro použití operativní techniky vůči ústavním činitelům. Chtěl bych se tedy zeptat, zdali proti tomuto návrhu je nějaká připomínka.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Má někdo jiný návrh na projednávání pořadí jednotlivých odstavců? (Nikdo se nehlásil.) Jestli tomu tak není, prosím pana poslance o první konkrétní návrh na hlasování.

Poslanec Oldřich Kužílek: Navrhoval bych zabývat se odstavcem podtrženým pod číslem 6, uvedeným jako první neboť byl první při rozpravě vznesen. Je to jedna z nejvýraznějších variantních situací, ke kterým se dnes dostáváme a máme postupným hlasováním rozhodnout mezi dvěma přístupy.

První přístup, který navrhl pan poslanec Koháček a který pochází z ústavně právního výboru, je ten, který jsem ve zprávě zpravodaje označoval za tolerantnější a uvedl jsem že jeho nebezpečí spatřuji v tom, že kontrola je vázána na to, až se ministr vyjádří, že byl skončen případ použití operativní techniky.

Motivem tohoto návrhu je zvýšená snaha zabránit jakékoli dekonspiraci těchto činnosti, tzn., že by členové kontrolního orgánu porušili zákonem stanovenou mlčenlivost.

Ten druhý návrh, který je navržen panem poslancem Šumanem a pochází z garančního výboru, tj. bezpečnostního výboru, je přísnější, který požaduje kdykoli možnost tomuto malému orgánu vstupovat do kontroly. Vzhledem k tomu, co a jak pan ministr uváděl a argumentoval (samozřejmě, že hájil verzi tolerantnější ke svému resortu), chci jenom dodat to, že když je uvedeno, že tento kontrolní orgán by dostával nejméně dvakrát ročně na jeho žádost informace, tak to ještě neznamená, že by se musel vždy trefit do procesu sledování. On by to dělal pravděpodobně 2x ročně, a teprve když by byl k něčemu zvlášť vyprovokován, tak by se dožádal. Taková je logika života. Nebudu dále argumentovat, poprosím vás, abyste se hlasováním vyjádřili k tomuto problému.

Čili první byl vznesen návrh, a také se o něm jako o prvním bude hlasovat, návrh pana poslance Koháčka, uvedený pod číslem 6 a podtržený, prosím, aby bylo hlasováno.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Hlasujeme tedy o té jemnější variantě, o návrhu pana poslance Koháčka.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. (28) Kdo je proti? (2) Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (78)

Tento návrh nebyl přijat, a z toho pro mě vyplývá, že i druhý návrh pana poslance Šumana na doplnění tohoto, v případě přijetí, odpadá. Prosím dále.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP