Čtvrtek 20. června 1991

Poslanec Oldřich Kužílek: V dalším návrhu se navrhuje nové znění odst. 7 takto: "Nárok na náhradu podle odst. 6 zaniká, jestliže jej osoba neuplatní do 7 dnů ode dne, kdy. se na výzvu podle odst. 1 dostavila, o tom musí být osoba poučena." Návrh, který podal garanční výbor, je motivován tím, že nejsme již všichni podrobeni povinnosti být někde zaměstnáni a tudíž možnost získat si doklady pro náhradu ušlého výdělku nemusí být tak snadná. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (105) Děkuji. Kdo je proti? (2) Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 134 se navrhuje nové znění celého paragrafu nahrazující odst. 1 dvěma novými odstavci takto:

"1. Prokázání totožnosti znamená zjištění jména, data narození a bydliště osoby. Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjištění provádí.

2. Policista je oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu

a) přistiženou při spáchání přestupku,

b) u které je požadováno vysvětlení podle § 12 odst. 1,

c) která odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby.

Osoba je povinna výzvě vyhovět."

Tyto návrhy, které při projednávání vznesli poslankyně Vorlová a poslanec Benda, jsou návrhy garančního výboru, které byly uvedeny ve druhém dokumentu, který jsme včera probírali. Myslím, že argumentací bylo řečeno mnoho, prosím, aby bylo hlasováno.

Poslanec Ivo Přikryl: Doporučuji odst. 1 rozdělit na dvě části, každou větu zvlášť.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pak by to znamenalo, "Prokázání totožnosti znamená zjištění jména a data narození a bydliště osoby.". A druhá věta by byla: "Důvod ke zjišťování totožnosti určuje míru spolehlivosti, s níž se zjišťování provádí.".

Ptám se tedy autorky návrhu paní poslankyně Vorlové, zda souhlasí s tímto rozčleněním.

Poslankyně Milada Vorlová: Jestli mohu, tak nesouhlasím.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Dávám tedy hlasovat o návrhu tak, jak ho předložil pan společný zpravodaj, tedy o znění celého § 13.

Poslanec Oldřich Kužílek: Omlouvám se, nikoli o znění celého § 13, ale o znění prvních dvou odstavců.

Poslanec František Adámek: Navrhují hlasovat zvlášť o odst. 1 a zvlášť o odst. 2.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To je další procedurální návrh. Má někdo jiný návrh? Jestli tomu tak není, dávám hlasovat o odst. 1, jak je uveden v tisku, který máme k dispozici.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (70) Kdo je proti? (13) Kdo se zdržel hlasování? (52)

Tento návrh byl poměrem 70:65 přijat. Pro vaši informaci poslední informace od. prezence říká, že je přítomno 161 poslanců.

Poslanec Oldřich Kužílek: Abychom byli zcela korektní, musíme hlasovat v tom smyslu, že za odst. 1 se doplní nový odst. 2 s body a), b), c). Jinak bychom mohli vyloučit odst. 2, který je ve vládním návrhu, který vyloučit nechceme.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? (120) Kdo je proti? (1) Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále navrhuje paní poslankyně Vorlová v § 13 odst. 2 písm. a) tak, jak jsme ho právě schválili, doplnit další slova: "nebo u níž je důvodné podezření, že se ke spáchání přestupku chystá". Pan ministr Sokol k této věci argumentoval dostatečně, připomenu jen, že se zamyslel nad problematičností určit, kdy je důvodné podezření, že se někdo chystá ke spáchání přestupku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? (6) Kdo je proti? (84)

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále pan poslanec Macháček navrhl do § 13 odst. 1 připojit slova: "Způsob prokazování totožnosti stanoví ministerstvo obecně závazným právním předpisem."

Poslanec Jiří Macháček: Stahuji to.

Poslanec Jan Květ: Připomínám, že o stažení je třeba dát hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: V této fázi projednávání je to tak.

Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl stažen? (112) Kdo je proti? (2)

Tento návrh je přijat, tzn. návrh je stažen. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále pan poslanec Balcárek navrhuje do § 13 odst. 6 na konci doplnit slova: "resp. ji předat příslušnému zařízení, pokud jde o osobu, která není schopná se o sebe postarat". Pan ministr Sokol se zmínil o tom, že bude problém zjistit, co je příslušné zařízení a jak se má toto zařízení zachovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? (43) Kdo je proti? (30) Kdo se zdržel hlasování? (45)

Děkuji, tento návrh nebyl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní prosím vážené poslankyně a vážené poslance, aby si opravili drobné přepisovací chyby. Místo uvedení v § 14 má být uvedeno v § 13 a dva řádky pod tímto záhlavím si škrtněte. Jsou tam omylem zapsány odjinud. Čili v § 13 odst. 2 vypustit slovo "důležitý". Výbory tento návrh podporují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro vypuštění tohoto slova? (109) Kdo je proti? (3) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Následuje další přepisovací chyba - to, co je uvedeno k § 14 (podtržený. text), patří až na další stranu a to, co je dále uvedeno (začíná slovem "odstavec") je pokračování k § 13, kde se navrhuje rozdělit odst. 4 na dva odstavce takto:

Odst. 4: "Odmítne-li osoba uvedená v odst. 1 a 2 prokázat svoji totožnost nebo nemůže-li ji prokázat ani po předchozím poskytnutí potřebné součinnosti k prokázání své totožnosti je policista oprávněn takovou osobu předvést k provedení služebních úkonů za účelem zjištění její totožnosti a řádného objasnění věci. Po zjištění totožnosti policista předvedenou osobu propustí, nebrání-li tomu zákonné důvody.".

Odst. 5: "Policista je rovněž oprávněn předvést osobu přistiženou při spáchání přestupku na dobu nezbytně nutnou k provedení služebních úkonů, nejdéle však na 24 hodin, je-li důvodná obava, že osoba bude v protiprávním jednání pokračovat, nebo bude mařit řádné objasnění věci, při vyrozumění o této skutečnosti postupuje policista obdobně podle § 14 odst. 4." Včetně legislativní poznámky, odst. 5 až 7 se označují jako odstavce 6 až 8.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (118) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dostáváme se k § 14, kde společná zpráva navrhuje v odst. 1 písm. a) tuto úpravu závěru věty: "ohrožuje svůj život nebo život, zdraví nebo majetek jiných osob". Jde o legislativně technickou úpravu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (120) Je někdo proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se v odst. 1 písm. b) doporučuje vypustit slovo "která". Vzhledem k tomu, že jde o technickou věc, doporučuji nehlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, můžeme přejít k dalšímu.

Poslanec Oldřich Kužílek: V odst. 1 písm. c) navrhuje společná zpráva nové znění: "c) na útvaru policejního sboru slovně uráží jinou osobu nebo policistu nebo úmyslně znečišťuje či poškozuje zařízení nebo majetek policejního sboru". Smysl návrhu je nahradit slovo "agresívní" přesným vyjmenováním.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Mělo by tam být "na útvaru policie".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To vyplývá z toho, co jsme odsouhlasili. Je to záležitost legislativců, která je automatická. Děkuji za připomínku.

Dávám hlasovat o tomto zpřesňujícím návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. (118) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: V odst. 4 se navrhuje slova "pracoviště nebo bydliště zajištěné osoby" nahradit slovy "jinou jím označenou osobu". Součástí návrhu je to, aby ve druhé větě za slovo "policista" bylo vloženo slovo "ihned". Výbory, zejména ústavně právní výbor, který je autorem této připomínky, doporučují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (120) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Nyní se dostáváme k návrhu paní poslankyně Vorlové, který je uveden na předchozí straně k § 14, která navrhuje v odst. 1 doplnit nové písm. d): "výtržnostmi nebo jiným nepřístojným chováním narušuje veřejný pořádek a je důvodná obava, že v tomto jednání bude pokračovat".

Odmítavé stanovisko ministra Sokola jste slyšeli upozorňoval jednak na vágnost a na spojenost těchto znění s rokem vzniku 1974.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento n vrh, ať zvedne ruku. (4) Kdo je proti? (56) Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: K § 16 se navrhuje název ustanovení změnit na "Oprávnění k omezení pohybu agresívních osob". Jde o věcné a jazykové zpřesnění.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (113) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v odst. 1 se navrhuje opět vágní slovo "agresívně" nahradit přesným popisem. Navrhuje se nové znění odst. 1: "Osobě, která fyzicky napadá jinou osobu nebo poškozuje cizí majetek nebo se pokusí o útěk, může být omezena možnost volného pohybu připoutáním k vhodnému předmětu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (118) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Ke znění v dalším návrhu doporučuje paní poslankyně Čechová doplnění: "k tomu účelu určenému".

Poslankyně Heda Čechová: Stahuji tento návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Ptám se sněmovny, kdo je pro stažení tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. (112) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh je tedy stažen.

Poslanec Oldřich Kužílek: V odst. 2 jsou dva návrhy. První je, aby bylo vypuštěno slovo "agresívního" a za slovo "jednání" vložit slova: "uvedeného v odst. 1". Smysl je, že se odkážeme na to, jak jsme definovali agresívní chování v prvním odstavci. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh? (118) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Další návrh v témže odstavci navrhuje slova: "šest hodin" nahradit slovy "dvě hodiny". Pan ministr Sokol když argumentoval - myslím si, že došlo k určitému možnému nedorozumění. Znělo to, jako kdyby mělo jít o zkrácení lhůty, na kterou může být osoba obecně řečeno agresívní umístěna, zajištěna v cele, ale smyslem tohoto ustanovení je vyjádřit, jak dlouho může být tato osoba připoutána k vhodnému předmětu. Jde pravděpodobně nebo většinou o připoutání pouty k nějakému předmětu. Čili v tomto smyslu máme rozhodnout, jestli maximální lhůta, kdy může být agresívní jedinec připoután za ruku, za nohu apod. má být 6 hodin nebo 2 hodiny. Prosím, aby se hlasovalo o návrhu, který doporučuje změnit lhůtu na 2 hodiny.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (76) Děkuji. Kdo je proti? (33) Kdo se zdržel hlasování? (16)

Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále je tu víceméně technická poznámka k § 17, ale vzhledem k tomu, že není automatická, doporučuji o ní hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (86) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Jestli dovolíte, pane předsedající, opomněl jsem říci pro stenozáznam znění připomínky, kterou jsme právě odsouhlasili, takže bych ji přečetl. V konci odst. 2 na konci za slovo "důraznější" vložit novou poznámku 7 a odkaz 7 pod čarou zní takto: 7 § 89 trestního zákona. Další odkazy přečíslovat.

Nyní k dalšímu návrhu - k § 18. Tady jde o situaci, kdy jsem říkal, že vás budu upozorňovat na volbu mezi dvěma možnostmi. Další návrh pana poslance Moskala navrhuje ponechání pouze jednoho odstavce s tím, že okruh trestných činů, při kterých je možno prohlížet automobily, se rozšíří téměř maximálně. Společná zpráva předpokládá to znění, které máte uvedeno nepodtrženě a smysl tohoto návrhu spočívá v přidání druhého odstavce, který umožňuje policii prohlížet v širokém okruhu v tom případě, pokud existuje důvodné podezření ke konkrétnímu automobilu nebo ke konkrétnímu činu. Doporučuji sněmovně znění společné zprávy, které také doporučují všechny výbory. Prosím tedy o hlasování o tomto pozměňovacím návrhu: Celý text § 18 označit jako odst. 1 a doplnit odst. 2 tohoto znění: "Při pátrání po hledaných osobách, zbraních, střelivu, výbušninách omamných prostředcích. nebo odcizených věcech jsou policisté oprávněni přesvědčit se, zda se hledaná osoba nebo věc nenachází v dopravních prostředcích, existuje-li důvodné podezření, že tomu tak je." Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (101) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Tím vypadává další návrh pana poslance Moskala. Dále k § 19 je jeden návrh, byť je napsán ve dvou odstavcích, ale logicky se naprosto podmiňuje. Návrh z § 19 v odst. 1 vypustit slovo "objektů" a doplnit odst. 4 tohoto znění: "K prohlídce objektů musí mít policista svolení vlastníka nebo uživatele. Bez uvedeného svolení je policista oprávněn vykonat prohlídku jen tehdy, je-li důvodné podezření, že z objektu by měl být proveden útok na bezpečnost chráněné osoby.". Výbory tento návrh doporučují. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (109) Děkuji. Kdo je proti? (2) Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: V § 20 se navrhuje na konec doplnit větu: "Každý je povinen příkazu policisty uposlechnout.". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (104) Děkuji. Kdo je proti? (2) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále pan poslanec Moskal navrhuje v § 21 odst. 2 text doplnit: "osoba hledaná pro trestnou činnost, pohřešovaná, neoprávněně zde držená nebo neoprávněně se zde zdržující nebo mrtvola". Oponující výklad pana ministra Sokola jste slyšeli. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (6) Děkuji. Kdo je proti? (54) tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 24 pánové poslanci Benda a Moskal navrhují v odst. 1 písm. a) slovo "opis" nahradit slovem "výpis". Výklad pana ministra Sokola v negativním tónu jste slyšeli, dovoluji si sdělit, že např. zahlazení u některých trestných činů probíhá ve dvou letech, kdežto při posouzení recidivy, kterou je policie povinna posoudit je lhůta 10 let. To znamená, že policie k tomu, aby to mohla splnit, potřebuje ten plný "opis", jak je původně ve vládním návrhu a nestačil by "výpis". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (11) Děkuji. Kdo je proti? (22) Děkuji. Tento návrh nebyl přijat, 22 hlasů bylo proti. Další návrh, prosím.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP