Čtvrtek 20. června 1991

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tento procedurální návrh, který se mi jeví jako velmi operativní.

Kdo je pro tento postup, nechť zvedne ruku. (94)

Kdo je proti? (6)

Tento návrh byl přijat. Můžeme přistoupit k dalším paragrafům.

Poslanec Oldřich Kužílek: K § 1 společná zpráva navrhuje v odstavci 1 toto doplnění: "a může spolupracovat s bezpečnostními sbory jiných států a s mezinárodními policejními institucemi.". Tento odstavec nepřináší žádné problémy a všemi byl akceptován.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tuto připomínku, ať zvedne ruku. (117) Kdo je proti? (Nikdo.)

Tato připomínka je schválena. Prosím o pokračování.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 1 je navrženo, aby odstavec 1 zněl: "Zřizuje se ozbrojený bezpečnostní sbor České republiky (dále jen policie).". K tomu patří další poznámka nahradit slova "policejní sbor" slovem "policie". Na toto téma padlo mnoho slov, nechci zde příliš zdržovat, zopakoval bych základní informaci, kterou jsem již uváděl v úvodní zprávě, že je to jazykově možné a je na nás, zdali slovem, které označuje část činnosti státní správy označíme přímo tu její část, která je jejím výkonem pověřena. Osobně tento návrh vřele podporuji, dále chci dodat, že je to návrh, který podporuje výbor garanční, tj. bezpečnostní.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ptám se, kdo je pro schválení této připomínky? (98) Kdo je proti?

Tato připomínka je schválena. Prosím další.

Poslanec Oldřich Kužílek: V § 2 je navrženo v odstavci 10 doplnit písmenem k): "získává, soustřeďuje a vyhodnocuje informace sloužící k ochraně ekonomických zájmů České republiky". Komentář pana ministra jste slyšeli, byl neutrální až mírně pozitivní. Jde o návrh bezpečnostního výboru a já doporučuji sněmovně, aby návrh schválila.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tuto připomínku, nechť zvedne ruku. (107) Kdo je proti? (3) Tato připomínka byla schválena.

Poslanec Oldřich Kužílek: V § 3, odstavec 1 se navrhuje slovo "ministerstvu" nahradit slovem "ministru" a vypustit text v závorce a legislativní zkratku přemístit. Argumentaci pana poslance Šumana shrnul ve svém vystoupení pan ministr. Jde o návrh, aby policejní sbor nepodléhal obecně ministerstvu, ale pouze ministrovi. Motivem je snaha nezatěžovat policejní sbor řízením ministerstvem obecně. Prosím aby bylo o návrhu hlasováno.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Domnívám se, že si tu argumentaci pamatujeme, ale trošku jinak, přesto dávám hlasovat.

Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku. (49) Děkuji. Kdo je proti? (4) Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (28) Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím dále.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 3 odst. 2 v první větě se vypouští za slovem policie spojka a konec věty se doplňuje takto: "a správní služba". Dále se navrhuje poslední větu vypustit. Vzhledem k tomu, že jsme již schválili v § 2 z řízení služby, sloužící k ochraně ekonomických zájmů České republiky navrhuji, abychom o této podmínce, kterou jsem právě uvedl, hlasovali ve znění připomínky další, která doplňuje v téže připomínce pouze tu službu ochrany ekonomických zájmů, kterou již stejně musíme automaticky promítnout dál. Prosím hlasovat ve znění připomínky § 3, odst. 2 navrhujeme doplnit text první věty: "ochrana ekonomických zájmů a správní služba". Dále poslední věta se vypouští.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Takže chtěl bych se zeptat navrhovatele, jestli souhlasí s tímto postupem. Pardon, promiňte, chtěl jsem říci poslance, který navrhoval tuto změnu - pana poslance Koháčka? Ano. Děkuji. Dávám hlasovat.

Kdo je pro takto formulovanou změnu, ať zvedne ruku. (87) Děkuji. Kdo je proti? (1) Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Prosím další připomínku.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, já se pokusím vždy, když budu dostatečně bystrý, upozornit vás na situaci, kdy hlasováním budeme volit mezi dvěma věcnými variantami, ale budeme to muset řešit postupným hlasováním. K takové situaci se právě dostáváme, protože v odst. 4 se navrhuje v připomínce, kterou máte na konci první strany znění, které končí slovem: "ředitelství" - a hned vzápětí pan poslanec Macháček navrhuje úplně stejné znění jenom na konci je: "ředitel". Je to ten problém, který zde pan ministr Sokol myslím podrobně objasnil a požádal nás, abychom podle toho, jak se rozhodneme podle předchozí připomínky ministru nebo ministerstvu, abychom se v této logice zachovali i tady. Myslím, že tento jeho požadavek je velmi racionální. Nebudu ho dále rozpitvávat. Znamená to tedy, že návrh, který máme předložen jako první, tj. na té straně dole, je v logice, kterou jsme již schválili. Prosím, aby se hlasovalo o odstavci 4, který by měl znít: "Činnost policejního sboru mimo útvary vyšetřování řídí policejní ředitelství.".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro takto formulovaný návrh, ať zvedne ruku.

(Poslanec Kužílek: Tady si neopomenu malou poznámku, jak je dobré, že vláda tady sedí celá, protože pan ministr kultury mě upozornil na gramatickou chybu nikoliv mimo útvarů, ale mimo útvary.)

(103) Děkuji. Kdo je proti? (8) Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Prosím další připomínku.

Poslanec Oldřich Kužílek: Připomínka, která je uvedena na straně 2 dole je tímto hlasováním vyloučena.

Dále se navrhuje v odstavci 5 slova: "hlavní velitel policejního sboru" nahradit slovy: "policejní ředitel". Všechny výbory tuto připomínku podporují, námitek, pokud vím, nebylo. Doporučuji o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím.

Kdo je pro tuto připomínku, ať zvedne ruku. (111) Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Tato připomínka byla schválena. Prosím další.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v odstavci 6 tohoto § se navrhuje nové znění odstavce 6. "Policejního ředitele jmenuje vláda České republiky na návrh ministra vnitra České republiky, (dále jen ministr).". Doporučuji hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tuto připomínku, ať zvedne ruku. (119) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji.

Tento návrh byl schválen. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Odstavec sedmý má vysloveně technický charakter, pouze promítá změny, které již byly schváleny a samozřejmě slova "policejního sboru" budou nahrazena slovem "policie". Čili odstavec 7 se navrhuje ve znění: "Policejní ředitel odpovídá za činnost policie ministrovi.". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nejsem si jist, zdali je nutno hlasovat, protože to vyplývá z toho, o čem jsme hlasovali. Takže bych doporučoval přejít k dalšímu.

Poslanec Oldřich Kužílek: Ano je to možné. Děkuji. V § 4 technická připomínka - v odstavci 2 se za slova: "vázáni pouze" - vkládá slovo: "ústavou". Prosím o hlasování. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tuto připomínku, ať zvedne ruku. (125) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji.

Připomínka je schválena.

Prosím další.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále k hlavě II, kde je navrženo vypustit nadpis nad § 6, který zní "Povinnosti při služebních zákrocích a služebních úkonech". Jde o potřebnou legislativně technickou změnu. Prosím hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (118) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Prosím další.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 8 písm. a) navrhuje poslanec Benda doplnit znění tak, že by znělo: "a) to vylučuje jeho zdravotní stav nebo jestliže je pod vlivem léků nebo jiných látek, které závažným způsobem snižují jeho schopnost jednání" Slyšeli jsme k tomu důkladnou argumentaci pana ministra Sokola, osobně se k ní přikláním.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka. Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Jde tam o dvě úpravy, které nemají přímou souvislost a proto doporučuji hlasovat odděleně, to znamená hlasovat o zdravotním stavu a teprve o doplnění "závažným způsobem".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Chtěl bych se zeptat autora tohoto návrhu, zda souhlasí s tímto postupem? (Poslanec Marek Benda - Ano.) Děkuji. V tom případě dávám hlasovat o. první části tohoto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (18) Děkuji. Kdo je proti? (60) Děkuji. Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: To znamená, že na základě návrhu pana poslance Šumana hlasovat odděleně, bychom měli hlasovat o návrhu § 8 písm. a) ve. znění "a) je pod vlivem léků nebo jiných látek, které závažným způsobem snižují jeho schopnost jednání". Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (79) Děkuji. Kdo je proti? (8) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále se dostáváme k § 10, kde je navrženo nové znění odst. 2 takto: "Příslušnost k Policejnímu sboru prokazuje policista služebním stejnokrojem, identifikačním číslem, služebním průkazem, odznakem služby kriminální policie nebo ústním prohlášením "policie". K tomuto problému jste slyšeli rozsáhlou argumentaci pana ministra.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Effenberger.

Poslanec Josef Effenberger: Dámy a pánové, otázka identifikačního čísla je pro veřejnost značně důležitá, na druhou stranu důvody pana ministra jsou rovněž závažné, já prosím o souhlas sněmovny k tomu, abych směl položit krátký technický dotaz panu ministrovi. Doufám, že by to bylo ku prospěchu věci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Znamenalo by to de facto zahájení rozpravy.

Poslanec Josef Effenberger: To právě nemám v úmyslu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vystoupením člena vlády se rozprava zahajuje automaticky dle jednacího řádu, takže je to procedurální návrh, musíme se zeptat sněmovny.

Kdo je pro, aby byla touto cestou znovu otevřena rozprava, ať zvedne ruku. (88) Děkuji. Kdo je proti? (2) Děkuji.

Tento návrh byl přijat, prosím pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Josef Effenberger: Děkuji sněmovně za projevenou důvěru a táži se pana ministra, zda v této chvíli existuje obecně závazný předpis vydaný ministerstvem vnitra, který zavazuje policisty k tomu, aby na veřejnosti vystupovali výhradně vybaveni oním identifikačním číslem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji za dotaz a prosím pana ministra Sokola.

Ministr vnitra Tomáš Sokol: Obávám se, že jde trochu o terminologické nejasno, obecně závazný předpis je předpis evidovaný ve Sbírce zákonů, to znamená, že takový předpis samozřejmě neexistuje. Existuje v tomto směru jakási interní směrnice, kterou neznám, ale obecně závazný předpis ne, protože to je vyhláška nebo zákon.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za vysvětlení. Pan poslanec se chce vyjádřit.

Poslanec Josef Effenberger: V tomto případě, aby byl uspokojen zájem obou stran bych doporučoval uzavřít s panem ministrem jakousi gentlemanskou dohodu, že takový předpis bude ministerstvem vydán, což by mohlo ovlivnit případné hlasování o této záležitosti. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Obávám se, že při projednávání zákona hovořit o gentlemanské dohodě - dobrá. Pan poslanec Stodůlka se hlásí.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, mám za to, že takovýto obecně závazný předpis by mohl být vydán pouze na základě zákona. Ale v této souvislosti, protože tady jde o problém identifikačního čísla, upozorňuji na řešení, ke kterému bylo přistoupeno v Československé republice.

Kdy u policejního sboru bylo číslo, nemluvím o četnictvu, ale o statní policii, bylo číslo součástí přilby, která byla tehdy ve výstroji policie. To znamená, není problém číslo připevnit k té části oděvu nebo výstroje, která se používá. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Jestliže tomu tak není, rozpravu uzavírám.

Poslanec Oldřich Kužílek: Jestli dovolíte, budu pokračovat v závěrečném slovu zpravodaje. Pan ministr k této věci argumentoval několika směry. Jeden argument byl třeba odkaz na jiné služby, třeba federální police, případně Federální bezpečnostní informační služby, která by mohla někdy použít uniformu, a tím dovozoval, že některé jiné služby nebudou mít číslo. Osobně bych to nepovažoval za přesnou nebo přímou argumentaci, protože věc by se měla řešit opačně - tyto služby by měly mít uniformu s označením. A nikoliv abychom my, díky tomu, schválili, že policisté české policie by neměli mít označení.

K tomu, jestli je běžné označení vidět nebo nevidět, bych argumentoval tím způsobem, že v předchozím návrhu, který jste projednávali ve výborech byly také návrhy přímo do zákona vtělit, že číslo musí být zřetelně čitelné. tyto návrhy odpadly právě díky tomuto způsobu argumentace, že by se pak muselo albumovat, zda ho prostě bylo vidět nebo nebylo. Jak jste si jistě všimli, tak, jak je to navrženo, není sporem to, jestli bylo vidět, nebo nebylo vidět, ale že služební stejnokroj musí být vybaven číslem. Čili se domnívám, že dokazování by nebylo v tom, jestli ho někdo viděl nebo neviděl, ale jestli to číslo bylo.

Doporučoval bych sněmovně o tomto návrhu tak, jak ho předkládá společná zpráva zpravodajů, hlasovat s posledním dodatkem, že je podporován všemi výbory. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (111) Kdo je proti? (2) Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v § 12 odst. 1 se navrhuje vypustit slova "ihned - anebo". Jde o drobnou technickou a potřebnou změnu. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (115) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dále v odst. 4 se navrhuje slova "státem uloženou povinnost mlčenlivosti" nahradit slovy "státem uloženou nebo státem uznanou povinnost mlčenlivosti". Je to zkorigování věcného obsahu směrem, který je upraven v našem právním řádu. Jde třeba o povinnost lékařů zachovávat tajemství nebo povinnost kněží. Prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (117) Kdo je proti? (Nikdo.) Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP