Středa 19. června 1991

Poslanec Miroslav Wolf: Budeme tedy hlasovat nejdříve o protinávrhu pana poslance Duška.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: Náš jednací řád nám opět způsobuje některé perné chvilky. Já jsem právě proto, že odděluji věcný problém od systematického, zaregistroval protinávrh pana poslance Duška, a proto jsem říkal, že je třeba hlasovat o té části, která byla zpochybněna, ale nyní mu nemohu dát za pravdu, protože podle jednacího řádu z toho dosavadního pojetí vyplývá, že hlasujeme o společné zprávě jako o pozměňovacím návrhu, který padl jako první. Musíme nejdříve hlasovat teď o znění společné zprávy s vědomím, že registrujeme, jaký byl jeho pozměňovací návrh. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji za logický výklad pana poslance Jakla. Dávám hlasovat o znění, jaké je ve společné zprávě. Kdo souhlasí se zněním bodu b), jak je ve společné zprávě - prosím pana zpravodaje, aby ještě jednou toto znění přečetl.

Poslanec Miroslav Wolf: Znění společné zprávy je následovné: "poškodí životní prostředí v lesích tím, že při zpracování LHP a jeho realizaci, ohrozí životní prostředí, popř. způsobí jeho poškození".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, dávám hlasovat. Kdo souhlasí s tímto zněním? (96) Kdo je proti? (9) Zdržel se někdo hlasování? (31)

Čili 96 proti 40 hlasům bylo toto znění podle společné zprávy přijato. Prosím pokračujte.

Poslanec Miroslav Wolf: Pokračujeme tedy § 5 odst. 3. Slova "poruší-li kontrolovaná osoba" je třeba nahradit slovy "poruší-li právnická nebo fyzická osoba". Již jsem o tom hovořil, proč tomu tak je. Prosím, abyste dal hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, pan poslanec Koháček.

Poslanec Petr Koháček: K § 5 odst. 2 je ještě jedna připomínka ke společné zprávě. Tak bychom o ní měli hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Vložit slova "tohoto zákona". Ano.

Poslanec Miroslav Wolf: Myslím, že to vůbec nic nemění, když jsme začali odst. 3, tak se potom můžeme vrátit k odst. 2.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Domnívám se, že toto je čistě technické doplnění, které nemění prakticky smysl zákona. Prosím pokračujte.

Poslanec Miroslav Wolf: Čili žádám vás, abyste dal hlasovat o odst. 3, vypustit slova "poruší-li kontrolovaná osoba" a nahradit je "poruší-li právnická nebo fyzická osoba".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (119) Děkuji. Je někdo proti? (1) Zdržel se hlasování? (17)

Ano, děkuji, tento pozměňovací návrh byl přijat. Další část tohoto odstavce.

Poslanec Miroslav Wolf: K témuž odstavci stejná věta - slova "dvojnásobku pokuty, která by byla jinak uložena" nahradit slovy "dvou miliónů korun".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo souhlasí s tímto pozměňujícím návrhem, ať zvedne ruku. (126) Je někdo proti? (2) Zdržel se hlasování? (10)

I tento pozměňující návrh byl přijat. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: Vrátím-li se k odst. 2, tam za slova "§ 4" vložit slova "tohoto zákona". Nejsem si tak zcela jist, ale myslím si, že o tomto doplnění bychom nemuseli hlasovat, poněvadž se jedná pouze o zpřesnění. To je k § 5 odst. 2.

Je to odst. 2. Za slova "k § 4" doplnit pouze slova "tohoto zákona".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: O tom jsem se již zmínil, že to je věc, která nemění na znění zákona nic, a není potřeba snad hlasovat. Pojďme dál k § 6.

Prosím, poslanec Benda, technická poznámka.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, musí se hlasovat o každé změně, která do zákona je. Jediné změny, o kterých se nehlasuje, jsou opravy gramatických chyb.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, omlouvám se. Pak dávám hlasovat o vložení slov § 5 odst. 2 "tohoto zákona".

Kdo je pro, ať zvedne ruku. (129) Je někdo proti? (1) Zdržel se hlasování? (7)

Děkuji, doplnění slov bylo přijato. Prosím pana zpravodaje - pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: Pokračujeme tedy k § 6 odst. 1: ve společné zprávě odst. 1 zní: "O zahájení řízení uložení pokuty informuje inspekce příslušný orgán státní správy lesního hospodářství ". K tomuto odstavci měl protinávrh nebo doplňující návrh pan poslanec Dušek, který za slovo "inspekce" navrhuje doplnit. slovo "neprodleně". Toto slovíčko jsme prodebatovávali. Nevím, jestli by pan Dušek nezaměnil tato slova raději za slovo "současně". Je to mnohem přísnější opatření, než navrhuje on.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím pana zpravodaje, aby znovu přečetl návrh znění, o kterém budeme hlasovat.

Poslanec Miroslav Wolf: Dikce by byla: "O zahájení řízení uložení pokuty informuje inspekce současně příslušný orgán státní správy lesního hospodářství".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo souhlasí s tímto zněním? Technická poznámka, pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Je mi velice líto, pane předsedající, ale musí se napřed hlasovat o znění, které je ve společné zprávě, a to nemusíme schválit a pak, až se dostaneme k návrhu, který přednesl pan poslanec Dušek, tak můžeme hlasovat o tom i s tím slovem současně. Ale nemůžeme jaksi do společné zprávy doplňovat nějaké návrhy, které vznikly z rozpravy.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji za připomínku. Tedy hlasujeme o původním znění společné zprávy, to je bez toho slovíčka, které doplnil pan poslanec Dušek. Kdo je pro znění podle společné zprávy, ať zvedne ruku. (113) Děkuji. Je někdo proti? (4) Zdržel se hlasování? (13) Děkuji.

Znění podle společné zprávy bylo přijato. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: Odstavec 2 k témuž § - zde je navrhováno vypustit slova "životního prostředí České republiky", takže odstavec by zněl: "O odvolání proti rozhodnutí inspekce o uložení pokuty rozhoduje ministerstvo."

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o vypuštění těchto slov - "životního prostředí České republiky". Kdo je pro toto vypuštění? (111) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se? (19) I toto zkrácení znění odst. 2 bylo přijato. Prosím pokračujme. Faktickou poznámku má pan poslanec Dušek.

Poslanec Jiří Dušek: Pane předsedající, je potřeba tam doplnit ještě zpět § 6 odst. 1, kde tam bylo žádáno doplnění o slovo "současně". Rozšířit to. To nevylučuje text, který byl schválen. Naopak ho rozšiřuje. Dodělejme tedy odst. 1 § 6.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: O doplňku, který navrhujete, nelze nyní hlasovat, protože hlasujeme o společné zprávě výborů. Právě v tomto smyslu měl faktickou připomínku pan poslanec Benda. Je odhlasováno, pane poslanče, nedá se nic měnit, pokračujeme.

Poslanec Miroslav Wolf: Já myslím, že se k tomu vrátíme v dalších návrzích. Tam se jedná pouze o doplnění slova, takže o tom budeme stejně ještě hlasovat. Nemůžeme o tom hlasovat teď, když projednáváme společnou zprávu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Probíráme společnou zprávu. Teď jste to slyšel od pana poslance Bendy. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: K § 6 odst. 3: Vypustit slova "které uloží inspekce". Ten odstavec by zněl: "Pokuty jsou příjmem státního rozpočtu." K tomuto odst. se vyjadřoval pan poslanec Krčma. Chtěl bych na jeho adresu jenom říci - nezaregistroval jsem tam pozměňovací návrh - že pokuty zatím musí být příjmem státního rozpočtu, neboť ještě neexistuje Fond životního prostředí. Jak bude existovat, tak se počítají tyto pokuty jako zdroj tohoto fondu.

Poslanec Ladislav Krčma: Beru na vědomí.

Poslanec Miroslav Wolf: Takže vás prosím, abyste dal hlasovat o tomto znění: "Pokuty jsou příjmem státního rozpočtu."

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o tomto znění, které bylo právě předneseno. Kdo je pro? (107) Děkuji. Kdo je proti? (3) Zdržel se někdo hlasovaní? (12)

Děkuji, i tato úprava byla schválena. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: Dostáváme se k § 7 odst. 2 písm. a). Písm. a) ve společné zprávě zní: "v nezbytně nutném rozsahu vstupovat popř. vjíždět na cizí pozemky a vstupovat do cizích objektů, užívaných pro podnikání nebo provozování jiné hospodářské činnosti. Pokud k tomu není třeba povolení podle zvláštních předpisů."

K tomuto odst. dával pozměňovací návrh poslanec Řezáč, který navrhoval druhou větu tohoto odst. ve znění: "Za škodu při tom způsobenou odpovídá stát. Této odpovědnosti se nemůže zprostit.". Já bych doporučoval, aby ta věta tam byla, ale teď budeme hlasovat o znění ve společné zprávě.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o znění společné zprávy, jak byla přečtena.

Kdo je pro toto znění, ať zvedne ruku. (103) Kdo je proti? (3) Kdo se zdržel hlasování? (17)

Děkuji, znění podle společné zpráv bylo schváleno. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: V § 7 odst. 2 písm. b) vypustit slova "od kontrolovaných osob". Takže celý odstavec by zněl: "požadovat potřebné doklady, údaje a písemná nebo ústní vysvětlení, týkající se předmětu kontroly."

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Dávám hlasovat o vypuštění uvedených slov od "kontrolovaných osob".

Kdo souhlasí s vypuštěním těchto slov? (114) Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (7)

Děkuji, i tato úprava textu byla schválena. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: Do § 7 vložit nový odst., který zní: "Inspektoři jsou povinni:

a) zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o kterých se dozvěděli v souvislosti s výkonem své činnosti,

b) před vstupem do cizího objektu informovat provozovatele."

Doporučoval bych, abychom hlasovali o jednotlivých písmenech, takže hlasujme o prvním písmenu a) - Inspektoři jsou povinni zachovávat mlčenlivost atd.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o bodu a) tohoto vloženého odstavce.

Kdo je pro znění, jak bylo přečteno, ať zvedne ruku. (119) Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (3)

Bod a) ve znění, jak bylo čteno, byl schválen. Prosím, nyní budeme hlasovat o bodu b) ve znění:

Poslanec Miroslav Wolf: Jestli mohu: "před vstupem do cizího objektu informovat provozovatele".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo souhlasí s tímto zněním bodu b), ať zvedne ruku. (104) Kdo je proti? (4) Kdo se zdržel hlasování? (12)

Děkuji. Znění bodu b) bylo schváleno.

Poslanec Miroslav Wolf: K § 7 bych ještě doporučil dosavadní odst. 3 označit jako odst. 4. Myslím, že o tom není potřeba hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: To vyplývá ze schváleného odst. 3, čili ten posun nepotřebuje hlasování.

Poslanec Miroslav Wolf: K § 8 - odkaz č. 7 pod čarou doplnit o slova: § 13 odst. 2, § 33, 45, 46, 84 a 85 zákona ČNR č. 200/1990 Sb. o přestupcích. K tomuto § 8 byl dán pozměňovací návrh pana poslance Duška, který navrhuje, že inspektor může v blokovém řízení uložit blokovou pokutu za přestupek na úseku ochrany životního prostředí v lesích.

Upozorňuji na to, že znění §, které je uvedeno v tisku 235 je přesně v souladu s právními normami zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích a zakládá inspektorovi možnost uložit blokovou pokutu pouze osobám, nikoli státní správě. Je to terminus technicus, který je používán normálně v právních vyhláškách. Doporučuji, abychom hlasovali o § 8.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o znění odkazu č. 7 pod čarou v § 8.

Kdo je pro znění, které bylo přečteno panem zpravodajem, ať zvedne ruku. (109) Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (9)

Děkuji, tento odkaz k § 8 byl schválen, pokračujme v jednání.

Poslanec Miroslav Wolf: K § 9 společné zprávy návrh zní: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení."

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o znění § 9.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. (113) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (1)

Znění paragrafu bylo přijato. Tím jsme vyčerpali pozměňující návrhy obsažené ve společné zprávě a přikročíme k pozměňovacím návrhům z pléna. Prosím pana zpravodaje, aby je uvedl.

Poslanec Miroslav Wolf: Co se týká § 4, tento máme vyřešen - pozměňující návrh pana poslance Duška, o něm není již potřeba hlasovat, neboť znění celého § 4 bylo schváleno ve znění společné zprávy. Co se týče § 6, jedná se o doplňující návrh pana poslanec Duška: Za slovo "inspekce" vložit slovo "současně". Odstavec by tedy zněl: "o zahájení řízení o uložení pokuty informuje inspekce současně příslušný orgán státní správy lesního hospodářství.".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Duška:

Kdo je pro doplnění slova "současně"? (88) Kdo je proti? (4) Zdržel se hlasování? (34)

Doplněk znění byl přijat. Prosím pokračujme!

Poslanec Miroslav Wolf: V § 7 odst. 2 písm. a) pan poslanec Řezáč navrhuje doplnit větu: "za škodu při tom způsobenou zodpovídá stát. Této zodpovědnosti se nemůže zprostit". Prosím, abyste dal hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Jde tedy o rozšíření o tato slova. Prosím, dávám hlasovat.

Kdo souhlasí s rozšířením textu o uvedená slova? (88) Je někdo proti? (4) Zdržel se hlasování? (28)

Toto rozšíření textu bylo schváleno. Prosím pokračujme.

Poslanec Miroslav Wolf: Pane předsedající, pokud se nepletu, máme zde poslední pozměňující návrh pana poslance Duška k § 8. Navrhuje nové znění § 8 ve zúžené formě: "Inspektor může v blokovém řízení uložit blokovou pokutu za přestupek na úseku životního prostředí v lesích." Toto zkrácené znění nedoporučujeme a prosím, abyste nechal hlasovat.

Poslanec Petr Kraus: (Technická poznámka.) Podle mého názoru o tomto zkráceném znění není možno hlasovat, protože přijetím znění ze společné zprávy jsme toto znění vyloučili. (Hluk v sále.)

Poslanec Miroslav Wolf: Myslím, že o něm hlasovat můžeme, protože se jedná o zúžení tohoto §, ale podotýkám, že nedoporučujeme přijetí. Prosím, abyste nechal hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Také se domnívám, že můžeme o tom hlasovat. Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Duška. Kdo je pro zkrácené znění § 8, tak jak bylo navrženo, ať zvedne ruku. (5) Kdo je proti? (66) Kdo se zdržel hlasování? (55).

Pozměňovací návrh pana poslance Duška nebyl přijat.

Tím máme vyčerpány všechny pozměňovací návrhy a můžeme dát hlasovat o celku.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o České lesnické inspekci podle sněmovního tisku 235, ve znění společné zprávy výboru ČNR podle sněmovního tisku 314?

Poslanec Vojtěch Dohnal: Název není "Česká lesnická inspekce", jmenuje se to jinak.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Máte pravdu, naprosto správně.

Poslanec Miroslav Wolf: Jedná se o zákon o České inspekci životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Čili takhle to má být. Dávám hlasovat o tomto celku, o tomto zákoně.

Kdo je pro? (127) Je někdo proti? (1) Zdržel se hlasování? (6)

Děkuji. Přesvědčivou většinou byl zákon schválen.

Poslanec Miroslav Wolf: Děkuji vám za trpělivost. Promiňte mi to zdržení, příště už to bude lepší.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Vážené kolegyně, vážení kolegové přerušuji dnešní plénum. Zítra v 9.00 hod. pokračujeme projednáváním policejního zákona.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP