Úterý 18. června 1991

Poslankyně Jaroslava Moserová: Ještě jednou se vrátím k Národní knihovně. Jeden výtisk je pro Národní knihovnu, druhý výtisk pro mezinárodní agenturu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro, abychom hlasovali zvlášť o jednotlivých knihovnách, nechť zvedne ruku. (5) Kdo je proti? (73) Kdo se zdržel hlasování? (34)

To znamená, nebyl přijat návrh, abychom hlasovali zvlášť, což už jsme v jednom případě učinili. Prosím proto pan a zpravodaje, aby přečetl všechny ostatní dosud ne způsobem zvlášť schválené knihovny. O nich bychom pak hlasovali společně.

Jsou námitky proti tomuto způsobu řešení věci? (Nebyly.) Pokud nejsou, prosím pana společného zpravodaje.

Poslanec Josef Vondráček: Protože jsme už hlasovali o Národní knihovně v Praze, zbývá nám hlasovat o Státní vědecké knihovně v Ostravě, Univerzitní knihovně v Bratislavě a Státní vědecké knihovně v Košicích.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (100) Kdo je proti? (11) Kdo se zdržel hlasování? (19).

Děkuji.

Poslanec Josef Vondráček: Pan poslanec Jakl podpořil zvýšení hranice výtisků nad 500. Nedoporučuje, aby ve výčtu příjemců byla Státní vědecká knihovna Olomouc. Prosím, aby se o tom hlasovalo.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan poslanec Jakl namítá, že je již odhlasováno.

Poslanec Josef Vondráček: Dobře. Pan poslanec Jakl dále doporučuje nahradit v 3 text: "v příloze tohoto zákona..." textem: "v obecně závazném předpise, který vydává ministerstvo kultury tak, aby vydavateli nevznikla povinnost odevzdávat více než 40 výtisků z jednoho vydání".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Táži se pana poslance Jakla, zda je to citováno správně (Poslanec Jakl souhlasí.) Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (16) Kdo je proti? (35) Kdo se zdržel hlasování? (62)

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Vondráček: Ostatní diskutující, pan ministr Uhde, pan poslanec Koháček a paní poslankyně Kantůrková se vyjadřovali k předcházejícím návrhům bez konkrétního návrhu na změnu. Není tam tedy nic, o čem bychom měli hlasovat.

Tím byly všechny připomínky probrány. Pane předsedající, doporučuji, abyste nechal hlasovat o doplnění zákona ČNR 106/1991 Sb., o neperiodických publikacích ve společné zprávě i v doplňcích, tak, jak zde byly projednány.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dobře. Budeme tedy hlasovat o návrhu zákona ČNR č. 106/1991 Sb., o neperiodických publikacích podle sněmovního tisku 301 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 315 a schválených návrhů změn. Kdo je pro tento návrh zákona, nechť zvedne ruku. (112) Kdo je proti? (3) Kdo se zdržel hlasování? (14)

Děkuji. Tento návrh byl přijat.

Děkuji panu zpravodaji a paní navrhovatelce.

Poslanec Josef Vondráček: Já vám děkuji za trpělivost při hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím, paní dr. Moserová.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Pane předsedající, prosím vás, zda by nebylo možné přednést sněmovně ke zvážení a k hlasování zda by usnesení, které za chvíli uslyšíme, nemohlo být doplněno o vyjádření pro podporu knihoven v tom smyslu, v jakém mluvil pan ministr.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Já si kladu otázku, musel by asi být rozšířen pořad jednání.

Poslankyně Jaroslava Moserová: To může být součástí usnesení, toto doporučení?

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: My jsme ale schválili zákon. Bude to asi řešení učinit návrhem rozšíření pořadu schůze, ale v tomto případě již musíme přikročit k dalšímu bodu schůze, jímž je

VI.

Vládní návrh zákona ČNR o působnosti České republiky v oblasti cen podle sněmovních tisků 242 a 311

Odůvodněním návrhu byl pověřen pan ministr financí Karel Špaček, jehož prosím, aby se ujal slova.

Ministr financí České republiky Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předložený návrh zákona nahrazuje dosud platný zákon ČNR 134/1973 o působnosti orgánů ČR v oblasti cen. Ustanovení dosavadního zákona samozřejmě jsou zcela překonána, protože vycházejí z principu direktivního stanovení cen a jsou v naprostém rozporu se zákonem o cenách z r. 1990. Předložený návrh vychází ze změny ústavního zákona 143/1968 a ze zákona č. 526/1980 Sb., o cenách. Návrh zákona ČNR tvoří nedílnou součást legislativního uspořádání kompetencí uspořádání cen. Návrh zákona o působnosti orgánů ČNR v oblasti cen byl projednáván vládou ČR dne 9. prosince 1990 a předložen ČNR. Po dohodě s federálním ministrem financí bylo projednávání zákona v plénu tenkrát přerušeno - jistě si na to vzpomínáte - a následně byl návrh stažen z programu jednání. Návrh byl poté znovu projednán s federálním ministrem financí a byly vyjasněny všechny otázky. Znění je sladěno též s již přijatým zákonem SNR o působení orgánů Slovenské republiky v oblasti cen.

Navrhovaná zákonná úprava nově specifikuje práva a povinnosti MF ČR, finančních ředitelství, okresních úřadů a obcí při uplatňování, regulaci a kontrole cen v ČR. Jasně vymezuje působnost okresních úřadů, obcí a finančních ředitelství, při provádění zákona o cenách určuje příjemce výnosů z uložených pokut a vyjadřuje dohodu, která byla uzavřena o způsobu spolupráce při cenové regulaci mezi všemi ministerstvy financí.

Ze stanoviska rozpočtového a kontrolního výboru ČNR vyplynulo doporučení projednat s FMF a zejména s ministerstvem financí Slovenské republiky úpravu kompetencí tak, aby byl na celém území ČSFR zpracováván pouze jediný seznam zboží s regulovanými cenami. Uplatnění tohoto doporučení by vyžadovalo změnit zákon přijatý SNR. Přednesl jsem tento požadavek na zasedání finanční rady ČSFR 20. května, nebyl však bohužel akceptován. Se stanoviskem uvedeným ve společné zprávě výborů ČNR k návrhu tohoto zákona souhlasím. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Společným zpravodajem výborů ČNR byl určen pan poslanec Homola, jehož prosím, aby tuto společnou zprávu odůvodnil. Mezitím - pro vaši informaci - jsme se stali neusnášeníschopnými, což se pokoušíme napravit, ale pokud se to nepodaří, tak po zprávě pana zpravodaje budeme muset jednání ukončit. Prosím.

Poslanec František Homola: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes máme projednat další ekonomický zákon, formou velmi útlý, leč obsahem důležitý. Transformaci ekonomiky nelze uskutečnit bez důsledné liberalizace cen a cenové kontroly. Liberalizace cenové hladiny znamená vytváření jednotlivých cen na základě pohybu a na efektivním vztahu mezi nabídkou a poptávkou. Navrhovaný zákon vytváří potřebné nástroje k možné regulaci jednotlivých cen a ovlivnění jejich cenové úrovně. Předkládaný návrh vládního zákona navazuje na přijetí nového systému státní regulace cen, jehož účinnost nastala dne 1. 1. 1991 a současně reaguje na změny ve struktuře místních orgánů státní správy, na vznik obcí, vytváří rámec pružného uplatňování jak cenové regulace, tak i účinného kontrolního systému. První projednávání návrhu tohoto zákona bylo přerušeno po dohodě s ministrem FME V mezidobí pří jednání finanční rady ČSFR a při třístranných jednáních zástupců ministerstev financí se hledalo nejvhodnější vyjádření vztahu federální a republikových působností v oblasti cen, které by jednak svým způsobem dotvořilo nejasný text článku 15 ústavního zákona a které by současně odpovídalo skutečné součinnosti ministerstev financí, která je v oblasti cen a mezích zákona o cenách nutná. Dohodnuté řešení bylo zpracováno do odst. 2 návrhu zákona a upozorňuji, že obdobný text přijala již na jaře SNR. Předkládaný návrh přináší jasné vymezení působnosti okresních úřadů, obcí a finančních ředitelství při provádění zákona o cenách, určuje příjemce výnosů z uvedených pokut a vyjadřuje dohodu, která byla vytvořena o způsobu spolupráce při cenové regulaci mezi všemi ministerstvy financí. Dosud platný zákon také neumožňoval finančním ředitelstvím kontrolu podnikajících občanů. Přijetím tohoto vládního návrhu zákona se tedy odstraní složité výklady již nevyhovujícího vymezení působnosti bývalých KNV, v původním zákoně č. 134/1973 Sb., dále umožní obcím zasahovat do cenové regulace a finančním ředitelstvím se podílet na kontrole stále se rozšířející podnikatelské aktivity občanů. Jednotlivá usnesení zákona umožní ministerstvu financí pružně regulovat a reagovat na měnící se ekonomické podmínky a spolupracovat při regulaci cen, jak s okresními úřady, tak s jednotlivými obcemi.

Návrh zákona byl projednáván ve čtyřech výborech ČNR ústavně právním, rozpočtovém a kontrolním, národohospodářském a výboru pro obchod a cestovní ruch v měsíci květnu a červnu. Uvedené výbory ČNR po projednání doporučily, aby plénum ČNR předložený návrh zákona schválilo s úpravami, citovanými ve společné zprávě.

Upozorňuji ještě, vážené kolegyně a kolegové na to, že k této společné zprávě byla písemně předána připomínka výboru ČNR, rozpočtového a národohospodářského výboru.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, doporučuji, aby navrhovaný zákon ČNR o působnosti orgánů ČR v oblasti cen ve znění sněmovního tisku 242 a společné zprávy byl projednán a posléze schválen. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Já pouze odhaduji, že jsme zhruba usnášeníschopni, a proto, není-li jiný návrh otvírám tímto rozpravu. Písemně přihlášen není nikdo. Prosím. Dovolte pane kolego, ještě jednu potěšující zprávu. Mnoho z našich kolegů z klubů přislíbilo další účast.

Poslanec Vladimír Komárek: Vážený pane předsedající, mám jeden doplňující návrh k 5. Navrhuji upravit 5 první větu takto: Pokuta uložená za porušení cenových předpisů, jakož i majetkový prospěch získaný neoprávněně souvislosti s porušením cenových předpisů se stávají... Stručně řečeno navrhuji, do této věty vtělit dvě slova, a to neoprávněně získaný. Má to vazbu na zákon FS číslo 526/1990 o cenách, současně také na důvodnou zprávu k tomuto

5, jak uvádí vládní návrh. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Chce se ještě někdo přihlásit do rozpravy? Pokud nikoli, pak rozpravu uzavírám a ptám se pana ministra Špačka, zda si přeje vystoupit na závěr právě uzavřené rozpravy.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Myslím si, že není třeba vystupovat. S návrhem souhlasím.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím tedy pana zpravodaje (vzdává se slova). Prosím tedy, aby pan zpravodaj, na kolik se vzdal závěrečného slova, aby navrhoval hlasování nejprve o společné zprávě, posléze o jednom návrhu vzešlém z rozpravy.

Poslanec František Homola: Vážený pane místopředsedo, navrhuji, aby o společné zprávě, jakož i o vzneseném návrhu bylo hlasováno jednotlivě. A to v pořadí - nejprve společná zpráva a potom vznešený návrh. Čili, abychom přistoupili k projednávání společné zprávy. První připomínka je k 1 - slovo "obcí" se nahrazuje slovy "obcí v přenesené působnosti (dále jen obec)".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: děkuji. Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. (94) Kdo je proti? (Nikdo) Kdo se zdržel hlasování? (4)

Nejsme usnášenischopní (Další poslanci vcházejí do sálu.) Přišlo 6 poslanců. Prosím, aby jste ještě jednou přečetl návrh, o kterém jsme právě neplatně hlasovali.

.

Poslanec František Homola: V 1 se slovo "obcí" nahrazuje slovy "obcí v přenesené působnosti (dále jen obec)".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. (109) Kdo je proti? (Nikdo) Kdo se zdržel hlasování? (2)

Tento návrh byl spolehlivě přijat.

Poslanec František Homola: K 2 odstavec 1 se doporučuje za slova "kontrole cen" vložit slova "výrobků, výkonů, prací a služeb (dále jen zboží)".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh změny, nechť zvedne ruku. (111) Kdo je proti? (1) Kdo se zdržel hlasování? (3)

Tento návrh byl přijat.

Poslanec František Homola: K dalšímu 2 odstavec 2 navrhuji, aby se tento sled formálních úprav byl považován za jeden návrh a prosím, aby se k tomu sněmovna vyjádřila.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane kolego, ještě jednou, navrhujete shodně s prvním odstavcem společné zprávy k 2 odstavec 2? (Souhlas) To znamená, aby slova "výrobků, výkonů, prací a služeb (dále jen zboží)" nahradila slovem "zboží"?

Poslanec František Homola: Ne. Já jsem si dovolil navrhnout, aby nebylo pěti různých hlasování, udělat společné hlasování k celému 2 odstavec 2, protože se jedná výhradně o formální změny.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Čili an bloc.(Souhlas.) Je prosím nějaká námitka, proti způsobu hlasování? Nevidím. Navrhuji tedy, abychom hlasovali ve smyslu toho, co pan zpravodaj přednesl. Je třeba přečíst celý text, nebo vystačíme se čtením společné zprávy? Požaduje někdo přečíst ten text do mikrofonu? Ne.

Prosím tedy, kdo je. pro tento návrh společné zprávy, nechť zvedne ruku. (108) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo) Kdo se zdržel hlasování? (6) Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec František Homola: V 7 společné zprávy se stanoví "tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. srpna 1991".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji prosím, kdo je pro tento návrh

nechť zvedne ruku. (108) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo) Kdo se zdržel hlasování? (4) Děkuji. I tento návrh byl přijat. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl návrh vzešlí z rozpravy.

.

Poslanec František Homola: Výsledek tohoto hlasování vylučuje hlasování o připomínce, která byla dána písemně, kde se hovoří o 7, že tento zákon nabývá platnosti dnem vyhlášení.

Dovolil bych si ještě projednat a odhlasovat návrh pana poslance Komárka, který se týká 5, kde se doporučuje dodat za slovo "získaný" slovo "neoprávněně", jestli se nemýlím.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím autora, aby se vyjádřil k tomu, zda je to správné.

Poslanec Vladimír Komárek: Navrhoval jsem vložit dvě slova "neoprávněně získaný".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane kolego, "získaný" tam už je.

Poslanec František Homola: Změníme to takt - místo "prospěch" na "získaný neoprávněně" nebo "neoprávněně získaný". Já bych si dovolil přečíst celou větu, celý paragraf: Pokuta uložená za porušení cenových předpisů jakož i majetkový prospěch neoprávněně získaný v souvislosti s porušením cenových předpisů...".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pan poslanec Komárek akceptuje pomoc zpravodaje? (Souhlas) Je možno hlasovat.

Kdo je pro tento návrh nechť zvedne ruku. (86) Děkuji. Kdo je proti? (6) Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (24) Děkuji. Návrh byl přijat.

Pan poslanec František Homola: Tím jsme vyčerpali všechny připomínky ze společné zprávy i připomínku přímo vznesenou ve sněmovně. Prosím pana předsedajícího, aby dal hlasovat o zákonu jako celku.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o působnosti ČR v oblasti cen podle sněmovního tisku 242, ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 311 a návrhu změny vzešlého z této rozpravy, nechť zvedne ruku (126) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Návrh zákona byl tedy přijat. (Potlesk.)

Děkuji panu zpravodaji a konstatuji, že dalším bodem, který bychom mohli ještě během dnešní schůze projednat je

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP