Úterý 18. června 1991

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vystupuji jenom proto, abych reagoval na kolegu Jakla, který se zmínil o celé problematice. Na rozdíl od něj se domnívám, že zákony, které zde přijímáme budeme novelizovat mnohokrát a považuji to za klad. Nedomnívám se, že bych byl natolik chytrý, abych odhadl, co bude za půl roku, za rok nebo 10 nebo 20 let. Domnívám se také, že za toto krátkou dobu, kterou na zákony máme,

ani jinak činit nemůžeme. Vyžaduje to doba, která je atypická.

Jsem jedním z navrhovatelů této novely, která před nás staví dvě možnosti, jak to přede mnou rozvedl pan ministr kultury. Zjednoduším to, otázka de facto stojí tak, že když ponecháme ve skriptech a vysokoškolských učebnicích povinnost, jak jsme ji nechali původnímu návrhu zákona, který byl schválen, znamená to, že mnohá skripta a učebnice by ani nemusely být. Na druhou stranu, když přijmeme tuto novelu, jak ji navrhujeme my, tak se může stát, že v řadě knihoven budou tato skripta nebo vysokoškolské učebnice nedostupné, což je otázka finančního příspěvku na knihovny a víme, jak jsme na tom finančně v této republice. Chtěl bych vás upozornit, že se v současné době na ministerstvu kultury připravuje v první fázi návrh zákona o knihovnách, který určité varianty řešení navrhuje, ovšem je to ještě dlouhodobější proces a pravděpodobně nám bude předložen ještě krátce před naším rozloučením v tomto parlamentu.

Poslankyně Eva Kantůrková: Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, mám vysvětlující doplnění k tomuto, co zde navrhoval pan poslanec Jakl. Pan poslanec Jakl navrhuje, aby ze znění zákona byl vynechán rozpis, kolik výtisků a komu, se má dávat a aby tato povinnost byla přenesena na ministerstvo s tím, že celková suma těchto výtisků bude maximálně 4. My jsme o tom měli na výboru velkou diskusi a problém není v tom, co navrhuje pan poslanec Jakl - jsem pro, aby ministerstvo mělo tuto pravomoc - ale problém je v jiné věci, a sice v tom, že když stanovíme maximální číslo 40, dáváme možnost ministerstvu skutečně předpisovat 40 výtisků a hledat 40 adresátů. Nejde však jenom o knihy, ale i plakáty, desky, filmy, kopie filmů, a tam se striktně předpisuje tomu a tomu jediný film, jediná deska, protože jde o nesmírně drahé věci. U knih je to volnější, ale i tam se rozlišuje, co slepecké knihovně, co univerzitní knihovně a kterým jiným knihovnám jaký výtisk dát.

Podle mého soudu může ministerstvo toto všechno dodržet, ale já se ptám, proč to nemůže být obsaženo v zákoně, když by právě ministerstvo mělo dodržet tento rozpis, protože jde o specifikaci různých druhů povinných výtisků a zamlžuje to pouze to, že to jsou povinné výtisky a nejde jenom o knihy, ale o různé druhy knih, o různé druhy příjemců a nejen tedy o knihy. Proto v našem výboru jsme odmítli návrh pana poslance Jakla.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda:. Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl: K mé poznámce mě vyprovokovala paní poslankyně Kantůrková, a to její poslední věta, ve výboru pro vědu, vzdělání a kulturu tento návrh získal 11 hlasů z 12 a protože paní kolegyně Kantůrková nehlasovala, tak nezískal ten potřebný 12. hlas. Takže to bych jenom chtěl říci.

Další věc bych chtěl říci, věcná podstata toho, co říkala paní poslankyně Kantůrková je pravdivá, dáváme tím ministerstvu do rukou určitou rozhodovací pravomoc, ale u jiných resortů, např. u resortu ministerstva financí, tam se pod zákonnými normami, nařízeními vlády i vyhláškami stanoví daleko závažnější věci, které mají daleko větší i jiný společenský dosah a teď se snažíme tuto věc, nesouměřitelnou, řešit přímo v zákoně. Myslím, že bychom měli mít důvěru k vládě i k našim ministerstvům.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud nikoli, tak rozpravu uzavírám a prosím paní poslankyni Moserovou.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážení kolegové, k doplňujícímu návrhu poslance Bezděka a Pospíšila, aby povinní příjemci byli rozšířeni o Olomouc - jeden výtisk navíc pro Národní knihovnu, pro mezinárodní agenturu ISBN, dále Státní vědecká knihovna Brno, Univerzitní knihovna Bratislava, Státní vědecká knihovna Košice a Státní vědecká knihovna Ostrava - s tímto doplňujícím návrhem souhlasíme.

Pokud jde o pana poslance Jakla, navrhuje zde to, co již navrhoval při projednávání zákona, tj. de facto zrušení přílohy č. 1, tedy všech povinných výtisků.

Poté, co se ozvalo tolik knihoven, jsem skutečně o novele zaváhali a dohovořovali jsme se s ostatními předkladateli, kdo je na tom hůře, zda vysoké školy nebo knihovny, co je správné a co správné není a došla jsem k názoru, že by bylo dobré si ještě některé skutečnosti ověřit a tak jsem se spojila s Národní knihovnou a agenturou ISBN, s ředitelkou fondů Národní knihovny, odkud jsem zjistila, jak se to řeší v zemích se srovnatelnou - nikoli ekonomikou - ale se srovnatelnou kulturou a se srovnatelnou velikostí. Zjistila jsem, že v těch zemích, které budu číst, vesměs jsou povinné výtisky ze zákona, a to: v Rakousku 5 výtisků, Velká Británie 6 výtisků, Dánsko 3 výtisky, Norsko 3 výtisky, Švédsko 7 výtisků, Itálie 4 výtisky, Finsko 6 výtisků, Francie 22 výtisků, Island 4 výtisky, Jugoslávie 11 výtisků. S výjimkou Francie, kde je to 22 výtisků, se to skutečně pohybuje kolem čísel, která uváděl pan ministr, a k argumentaci pana ministra také vůbec nemám co dodat. Plně souhlasím s tím, že řešení není rozšířit já nevím jak povinné výtisky, ale řešení je pomoci knihovnám obecně.

Takže tolik k návrhu pana poslance Jakla, vesměs je to ze zákona. Další pozměňovací návrh podle mých záznamů zde již nezazněl, takže doporučuji, aby se novela přijala s doplňujícími návrhy a dávám ještě ke zvážení, kdybyste se trochu soustředili, je-li správné to, co původně náš návrh neobsahoval, ale co se do společné zprávy dostalo v projednávání ve výborech, aby hranice nákladu byla nad 500, místo 300. To dávám ke zvážení, protože to by ještě více poškodilo ty knihovny. To prosím tedy dávám na zvážení sněmovně.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dobře. Bylo by možné přednést návrh, o který jde, poté, co se vyjádří pan zpravodaj.

Poslanec Josef Vondráček: Doporučoval bych, kdyby bylo možné jednat nejdříve o společné zprávě, která v podstatě má dvě části, je to jednak návrh doplňku zákona ČNR a to doplnit zákon o odst. 1 v příloze zákona ČNR č. 106 ve sloupci "Druh neperiodické publikace" se pod písm. a) dosavadní označení "druh tiskoviny, s výjimkou plakátů a kalendářů" mění takto: "tiskoviny, s vyjímkou plakátů, kalendářů, vysokoškolských skript a vysokoškolských učebnic". Nevím, jestli bych to měl vzít takto jednotlivě a nechat o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Navrhujete hlasovat podle každé kategorie tiskovin zvlášť?

Poslanec Josef Vondráček: Společná zpráva se skládá jednak z návrhu, kterým se doplňuje zákon ČNR a z dodatků, které se objevily a jsou ve společné zprávě. Jestli tedy je možné, že by se hlasovalo o každé této části zvlášť a potom o připomínkách, které byly předneseny.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu, které navrhuje pan zpravodaj? Pokud nikoliv, tak můžeme patrně začít.

Poslanec Josef Vondráček: První změna, která je - příloha zákona ČNR č. 196/1991 Sb., ve sloupci "Druh neperiodické publikace" se pod písm. a) dosavadního označení "druh tiskoviny s výjimkou plakátů a kalendářů" mění a doplňuje takto: "tiskoviny s výjimkou plakátů, kalendářů, vysokoškolských skript a vysokoškolských učebnic".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Navrhujete dát hlasovat o tomto návrhu jako o celku, ano? Dobře. Jiné návrhy nezazněly, to znamená, kdo je pro tento návrh přednesený panem zpravodajem, ať zvedne ruku. (98) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (16) Děkuji. Tento návrh byl přijat

Poslanec Josef Vondráček: V tomtéž sloupci se k označení druhu "plakáty a kalendáře" vkládá nové označení "vysokoškolská skripta a vysokoškolské učebnice".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (95) Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (15) Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Vondráček: Ve sloupci "oprávněný příjemce povinného výtisku" se jako příjemci uvedou:" Národní knihovna v Praze, Matice Slovenská, tj. Slovenská národní knihovna Martin, základní knihovna ČSAV a Ústřední knihovna Slovenské akademie věd Bratislava".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, navrhujete hlasovat an bloc o všech adresátech? Je jiný návrh? Pokud ne, tak prosím kdo je pro tento návrh? Pan poslanec Jakl má technickou poznámku.

Poslanec Ladislav Jakl: Já jsem znejistěl, proč hlasujeme o návrhu novely a ne o společné zprávě a pak teprve o zákonu. Jak to postupujeme?

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je to především dotaz na pana společného zpravodaje.

Poslanec Josef Vondráček: Jestli mohu podat vysvětlení. Společná zpráva říká, že výbor pro vědu vzdělání a kulturu a ústavně právní výbor doporučuje, aby předložený návrh zákona byl schválen. To znamená návrh, který je uveden v návrhu úpravy zákona ČNR a o doplnění o článek 1. Proto, aby to bylo přehledné, protože ve společné zprávě není uvedeno to, co je v návrhu novely zákona, proto jsem chtěl, aby to bylo samostatně uvedeno, abychom o tom samostatně hlasovali a pak teprve ve společné zprávě - máte tam napsáno v čl. 1 doplnit nový bod. Jinak nic nového, to předchozí tam není. Proto jsem chtěl, aby o tom bylo hlasováno, abychom věděli, o čem hlasujeme.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Je to vysvětlení, které stačí panu poslanci Jaklovi?

Poslanec Ladislav Jakl: (Hovoří z pléna) Samozřejmě nestačí. Teď schvalujeme zákon a nebudeme hlasovat ani o společné zprávě, ani o pozměňovacích návrzích. Vždyť společná zpráva obsahuje věcné připomínky a pozměňovací návrhy a není důvod o nich hlasovat.

Poslanec Josef Vondráček: Vezměte. si společnou zprávu a podívejte se na ni. Společná zpráva obsahuje "výbor pro vědu, vzdělání a kulturu a ústavně právní výbor doporučují České národní radě, aby předložený návrh zákona ČNR schválil s těmito úpravami". To znamená schválila tento návrh, který je, plus úpravy, které jsou tady. Jen pro upřesnění uvádím, co se mění a doplňuje v zákonu ČNR č. 106/1991. Pokud to není nutné, můžeme hlasovat o společné zprávě a pak tedy o doplňcích, které jsou na základě diskuse.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dobrá, pak si tedy kladu otázku, o čem jsme hlasovali teď.

Poslanec Josef Vondráček: Hlasovali jsme o doplnění zákona ČNR, to znamená o změnách tiskovin, rozšíření o vysokoškolská skripta, o samostatný odstavec a o oprávněných čtyřech příjemcích, které jsou v návrhu doplňku zákona ČNR. Společná zpráva obsahuje jen, že toto schvaluje nebo doporučuje, plus změnu 300 na 500 a doplnit Státní vědeckou knihovnu Olomouc.

Protože jsem předpokládal, že asi tento návrh nemáte a máte jenom společnou zprávu, tak pro upřesnění, abychom věděli co všechno společná zpráva obsahuje, chtěl jsem to takto oddělit. To není nutné.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Navrhuji, aby s - nejdříve hlasovalo o obsahu společné zprávy jako o tom, o čem se hlasuje jako o prvním souboru pozměňovacích návrhů.

Poslanec Josef Vondráček: Dobře, společná zpráva jednak obsahuje to, co je uvedeno v doplňku zákona ČNR, protože s tím společná zpráva souhlasí a doplňuje nový bod č. 1 tohoto znění: v 4 písm. g) zákona se číslovka 300 nahrazuje číslovkou 500 a dosavadní bod 1 a 2 se přečíslují a výčet příjemců v dosavadním bodu 2 doplnit o Státní vědeckou knihovnu Olomouc.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, věřte mi, že rozhodně problematiku technickou nijak nesměšuji se svým věcným názorem, nedělám to nikdy. V žádném případě nechci pomoci svým pozměňovacím návrhům. Ale uvědomme si, že nám pan společný zpravodaj předkládá filozofii, která nemá vůbec žádnou logiku. To, že společná zpráva je uvozena slovy, že doporučujeme, aby návrh byl schválen a pak ukládá některé pozměňovací návrhy, tak kdybychom přijali tento postup, to znamená, že součástí společné zprávy je vždycky celý zákon. To přece není pravda. Můj návrh je jediný možný podle jednacího řádu, abychom neporušili zákon. Hlasujme o jednotlivých částech společné zprávy, pak o pozměňovacích návrzích a pak o původním návrhu jako vždycky. Nic složitého. (Potlesk.).

Poslanec Josef Vondráček: Dobře. Návrh společné zprávy tedy je v článku č. 1 doplnit nový bod tohoto znění: "v 4 písm. g) zákona se číslovka 300 nahrazuje číslovkou 500 a dosavadní bod 1 a 2 se přečíslují".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dobrá. To je návrh změny ve společné zprávě.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (108) Děkuji. Kdo je proti? (1) Kdo se zdržel hlasování? (7)

Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím pana společného zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Josef Vondráček: Další bod ve společné zprávě výčet příjemců v dosavadním bodu 2 doplnit o Státní vědeckou knihovnu Olomouc.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (88) Děkuji. Kdo je proti? (4) Kdo se zdržel hlasovaní? (15)

Děkuji. Tento návrh byl přijat a měli bychom přikročit k návrhům, které vzešly z rozpravy.

Poslanec Josef Vondráček: Pan poslanec Bezděk navrhoval zvýšit výčet příjemců o Brno a protože pan Pospíšil navrhuje také Brno, myslím, že bychom mohli hlasovat o návrhu pana poslance Pospíšila, který je obsažnější. To znamená, rozšířit o Národní knihovnu v Praze, Státní vědeckou knihovnu Brno, Státní vědeckou knihovnu Ostrava, Univerzitní knihovnu Bratislava a Státní vědeckou knihovnu Košice.

Poslanec Marek Benda: (Hovořil z místa - nesrozumitelné.) Obávám se, že to nemůžeme udělat. Musíme nejdříve hlasovat o návrhu na rozšíření o Brno...

Poslanec Josef Vondráček: Ano, první návrh byl poslance Bezděka rozšířit výčet příjemců o Státní vědeckou knihovnu Brno.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (91) Děkuji. Kdo je proti? (4) Zdržel se hlasování? (21).

Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Vondráček: Pan poslanec Pospíšil navrhoval rozšířit výčet příjemců o Národní knihovnu v Praze, Státní vědeckou knihovnu Ostrava, Univerzitní knihovnu Bratislava a Státní vědeckou knihovnu Košice a Státní vědeckou knihovnu Brno, která teď byla schválena.

Měl bych dotaz, jestli se bude hlasovat o každé zvlášť nebo jestli schválíme výčet příjemců tak, jak zde byl uveden.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Ano, ptám se na totéž. Navrhuje někdo hlasování jednotlivě, po jednotlivých položkách nebo adresátech? Pokud nikoli, pak pan společný zpravodaj navrhuje hlasování an bloc.

Poslanec Josef Vondráček: Pokud nejsou námitky, můžeme hlasovat najednou. Ještě jednou to přečtu: Národní knihovna v Praze, Státní vědecká knihovna Ostrava, Univerzitní knihovna Bratislava a Státní vědecká knihovna Košice.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí poslankyně Moserová.

Poslankyně Jaroslava Moserová: To znamená, že Národní knihovna v Praze bude dostávat 2 výtisky: jeden pro svou potřebu a druhý pro mezinárodní agenturu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Můžeme tedy hlasovat? S další faktickou poznámkou se hlásí poslankyně Vorlová.

Poslankyně Milada Vorlová: Po tomto vysvětlení navrhuji hlasovat odděleně.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím poslance Vondráčka, aby přečetl první položku z navrhovaného schématu změny.

Poslanec Josef Vondráček: Je to Národní knihovna v Praze.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (72) Kdo je proti? (I1) Kdo se zdržel hlasování? (27)

Děkuji. Návrh byl přijat.

Návrh z pléna: Nehlasovali jsme o způsobu hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Navrhujete tedy hlasování o způsobu hlasování. S faktickou poznámkou se ještě hlásí poslankyně Moserová.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP