Úterý 18. června 1991

Poslanec Marek Benda: Zůstává tedy znění, jak je v návrhu zákona, jak ho předložili navrhovatelé.

Můžeme tedy přejít dál. Pan poslanec Šuman navrhoval, aby do 73 - to nebylo blíže specifikováno - bylo doplněno: "Spolu se společnou zprávou se poslancům zpravidla předkládá zpráva obsahující texty připomínek výborů, které nejsou zařazeny ve společné zprávě. Pokud se tak nestane, je zpravodaj povinen, tuto skutečnost zdůvodnit a sněmovna musí toto jím přednesené stanovisko odsouhlasit."

Za zpravodaje bych řekl, že první část pokládám za rozumnou a na ústavně právním výboru jsme se dohodli s legislativou, že to bude dělat. V druhé větě upozorňuji, že není řešeno, co se stane, když přednesené stanovisko sněmovna neodsouhlasí. Tím nám mohou vzniknout v plénu dlouhotrvající zmatky. Proto bych doporučoval hlasovat o větách odděleně a druhou větu bych osobně doporučil nepřijímat. Nevím totiž, jakým způsobem by se to pak na plénu řešilo.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím tedy pana zpravodaje, aby rozdělil toto hlasování.

Poslanec Marek Benda: Hlasovali bychom tedy o tom, aby se 73 stávajícího jednacího řádu, který pojednává o společné zprávě, o tom, že musí být rozeslána poslancům, doplnil větou: "Spolu se společnou zprávou se poslancům zpravidla předkládá zpráva, obsahující text připomínek výborů, které nejsou zařazeny ve společné zprávě."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Souhlasí pan poslanec Šuman s tím, aby byl jeho návrh rozdělen na dvě části? (Šuman: Souhlasím.).

Dávám hlasovat o první části, jak byla přečtena panem zpravodajem.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu? (105) Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (31)

Návrh byl přijat.

Poslanec Marek Benda: Pan poslanec Šuman má faktickou poznámku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nejdříve budeme hlasovat o druhé polovině.

Poslanec Vladimír Šuman: Dovolte mi dotaz, jak má reagovat ten, kdo navrhuje pozměňovací návrh způsobem, kdy argument, který je vznesen proti němu, je prvně vznesen až v době, kdy je rozprava ukončena? Přitom ten argument podle mého názoru nemá charakter jednoznačného tvrzení, protože proti němu jsou argumenty, ale já nemám právo vystoupit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám panu poslanci Šumanovi, jestli má pocit, že jsem nějakým způsobem ovlivňoval sněmovnu. Já jsem jenom upozornil na to, že není problém dořešen. Možná, že tomu tak je. Asi by bylo nejvhodnější vzhledem k chybě, kterou jsem udělal, abychom panu poslanci dovolili, aby mohl faktickou poznámkou reagovat na moje tvrzení a vyvrátit ho.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Protože je rozprava skončena, musela by sněmovna o tom hlasovat a musela by znovu rozpravu otevřít.

Poslanec Marek Benda: Domnívám se, že by se nejednalo o příspěvek do rozpravy, ale o faktickou poznámku, pokud se pan poslanec Šuman domnívá, že to, co jsem řekl, není pravda, tak má právo faktickou poznámkou říci, že toto pravda není a proč to pravda není. To je podle mě smysl faktické poznámky.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Faktická poznámka se netýká meritorního obsahu věci. Dávám hlasovat, zda sněmovna souhlasí s tím, aby pan poslanec Šuman mohl říci své vysvětlení v průběhu hlasování.

Kdo je pro? (73) Kdo je proti? (4) Kdo se zdržel hlasování? (58)

Děkuji. Pan poslanec Šuman má právo odůvodnit své námitky.

Poslanec Vladimír Šuman: Pokud si dobře pamatuji, poslanec Benda pravil, že přijetím tohoto dojdeme k nekonečným rozpravám o tom, jak řešit problém, který tímto ustanovením není dořešen. Doufám, že jsem to příliš nezkreslil. Domnívám se, že nikoliv, protože v okamžiku, kdy sněmovna neodhlasuje to, jak se to udělalo, nastupuje právo podle tohoto zákona, to znamená, že to musí být odročeno na příští projednávání České národní rady a 24 hodin před tím musí být předložen spolu se společnou zprávou i soubor připomínek. Toto vyplývá logicky z toho, bude-li tento zákon takto schválen a není o čem jednat na tom to příslušném plénu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Prosím pana zpravodaje, aby dal hlasovat o druhé části návrhu pana poslance Šumana.

Poslanec Marek Benda: Já tu druhou část přečtu, ale hlasovat musíte dát vy, paní předsedkyně. Pokud se tak nestane (k tomu, co jsme schválili se doplňuje další věta), je zpravodaj povinen tuto skutečnost odůvodnit a sněmovna musí toto jím přednesené stanovisko odsouhlasit. Týká se to těch věcí, které nebyly zařazeny do společné zprávy, pokud není možné z nějakých důvodů, které už se tady vysvětlovaly předtím, nezařazené připomínky dát písemně, tak musí zpravodaj zdůvodnit, proč tomu tak nebylo, proč není možné je dát písemně a sněmovna musí toto odsouhlasit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji: Věcnou připomínku má pan poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Dovoluji si doporučit, abychom rozdělili tuto větu a po "zdůvodnit" udělali tečku. Nebylo by to podmíněno souhlasem sněmovny.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Souhlasí pan poslanec Šuman s dalším dělením? (Souhlasí.) Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Marek Benda: Teď bychom hlasovali o doplnění další věty, která by se příštím hlasováním mohla rozšířit, ale zatím by se doplňovala v této podobě. Pokud se tak nestane, je zpravodaj povinen tuto skutečnost zdůvodnit. To znamená, pokud nebyly předloženy písemně návrhy, které nejsou ve společné zprávě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o tomto doplnění.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. (135) Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (9)

Děkují. I tento návrh byl přijat.

Poslanec Marek Benda: Další část návrhu pana poslance Šumana (doufám, že už nebude dále dělena) je ta, že by se do této věty doplnilo: "Sněmovna musí toto jím přednesené stanovisko odsouhlasit. Bylo to stanovisko, ve kterém zpravodaj sdělí, proč to nebylo možné zahrnout a sněmovna musí toto stanovisko odsouhlasit." Prosil bych o hlasování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o této poslední části.

Kdo je pro přijetí tohoto doplňku? (9) Kdo je proti? (57)

Děkuji. Tento návrh evidentně nebyl přijat. Nedávám ani hlasovat o tom, kdo se zdržel. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Marek Benda: Doufám, že jsem vyčerpal pozměňovací návrhy pana poslance Šumana. Dalším, kdo přednesl svůj diskusní příspěvek, byl pan poslanec Frkal, který doporučil zkráceně řečeno do návrhu novely, tak jak ho máte před sebou, doplnit ještě celou část týkající se poslaneckých klubů. Už jsem upozorňoval na to, že ve výborech toto prošlo. Jeden nebo dva výbory dokonce doporučily, aby navrhovatelé zapracovali něco do návrhu, který už předložili. Čili je tady návrh na doplnění tří paragrafů, které se týkají poslaneckého klubu. Jde to poměrně nad rámec novely, jak ji připravujeme. Na druhé straně je pravda, že je to přesně opsáno ze zákona FS, že to kopíruje zcela situaci ve FS a že to vlastně uzákoňuje dlouhou dobu fungující stav. Navíc by to umožnilo meritorně, aby byly na poslanecké kluby poskytovány z rozpočtu České národní rady nějaké příspěvky. K tomuto návrhu bych ještě upozornil, že bychom pak museli zrušit (to bych pak naformuloval) 17 zákona ČNR o poslancích, kde jsou trochu jiným způsobem ustanoveny politické kluby. Pokud se rozhodneme, že bychom toto přijali, přečtu vám to potom.

Návrh zní takto - doplňovala by se část, která by se nazývala "poslanecké kluby", byly by to. 55a, 55b, 55c. Přečtu je všechny najednou, pak se rozhodneme, jestli budeme hlasovat společně nebo odděleně. Paragraf 55a by říkal: Odst. 1 - Poslanci se podle politického zaměření mohou sdružovat v poslaneckých klubech. Poslanec může být členem jen jednoho poslaneckého klubu. Odst. 2 - K ustanovení politického klubu je třeba nejméně pět poslanců. O ustanovení klubu se sepíše zápis, který podepíší všichni ustavující členové klubu. Odst. 3 - Předseda poslaneckého klubu písemně oznámí předsedovi České národní rady ustavení klubu a jeho název. V oznámení dále uvede jména a příjmení členů klubu. Odst. 4 - Jménem poslaneckého klubu jedná zpravidla jeho předseda, místopředseda.

Paragraf 55b by zněl: Odst. l - Poslanecké kluby jsou oprávněny ke své činnosti používat místnosti v objektech České národní rady. Odst. 2 - K úhradě nákladů poslaneckých klubů se z rozpočtu České národní rady poskytují příspěvky ve výši, kterou určuje pro každý kalendářní rok předsednictvo České národní rady s přihlédnutím k počtu členů jednotlivých poslaneckých klubů.

Odstavec 3 politické kluby jsou povinny vést evidencí o použití příspěvků a jsou povinny použití příspěvků doložit. Paragraf 55 c) odst. 1 by zněl: předsedové poslaneckých klubů tvoří politické gremium, které posuzuje zejména otázky politické povahy, aby se objasnila stanoviska poslaneckých klubů a dále program a organizace práce České národní rady.

Odstavec 2 zasedání politického gremia svolává předseda České národní rady. Stanoviska politického gremia mají povahu doporučení. Pokud bychom toto schválili, bylo by potřeba doporučení, jak máme původní návrh zákona doplnit - článek 2 by se musel přeměnit na článek 3 den vyhlášení a byl by tam článek 2, který by byl zrušovací ustanovení a zrušoval by se 17 zákona ČNR o poslancích, který říká o sdružování poslanců. Poslanecké kluby - pro účinný výkon poslaneckého mandátu, pro prohloubení poslanecké spolupráce, výměnu názorů a na podporu poslanecké iniciativy mohou poslanci vytvářet poslanecké kluby podle politické příslušnosti. Odstavec 1.

Odstavec 2 poslanecké kluby vedou své členy k intenzívnímu výkonu funkce, k rozvíjení aktivní poslanecké práce mezi voliči a ke skládání účtů ve volebních obvodech. Sama fakticita tohoto 17, který se domnívám, že musí být zrušen, v podstatě není o ničem, jen je tam problém, že poslanecké kluby se podle tohoto 17 zákona o poslancích vytvářejí podle příslušnosti a podle toho, co bychom chtěli teď přijmout, by to bylo podle politického zaměření, mohly by tím vznikat zmatky. V dobách blahé totality byla zcela jasná politická příslušnost. Teď tu máme například hnutí a asi by byl problém říkat, jestli je to politická příslušnost nebo jestli je to politické zaměření. Z tohoto důvodu se domnívám, že by bylo potřeba, pokud toto přijmeme, 17 zákona o poslancích.

Doporučoval bych, abychom o celém návrhu hlasovali an bloc, protože to je věc buď ano nebo ne, myslím si, že ne, že tam nejsou - ale mohou být - jiné návrhy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám tedy hlasovat. Pan poslanec Stibic.

Poslanec Jaromír Stibic (z pléna): Navrhuji odděleně.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Frkal.

Poslanec Jiří Frkal (z pléna): Paní předsedkyně, já jsem navrhoval, že zároveň s případnou změnou je třeba doplnit u 29 bod 5 textem poslanecké kluby. Pan zpravodaj na to asi zapomněl. Já to tam mám jen rukou dopsané. Takže bych doporučoval v tomto případě, že to bude přijato - 55 a), c), d), aby bylo doplněno do paragrafu 29 bod 5 politické kluby.

Poslanec Marek Benda: Já se strašně omlouvám panu poslanci, já jsem to přehlédl. Jedná se o 29, kde jsou vyjmenovány orgány České národní rady - předsednictvo, předseda, výbory, ověřovatelé a byl by tam doplněk, pokud bychom poslanecké kluby dali do zákona - bod 5 poslanecké kluby, že by to byly také orgány České národní rady. Ve FS je úprava stejná.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Jakl.

Poslanec Ladislav Jakl (z pléna): Navrhuji, aby se hlasovalo zvlášť o první a druhé větě prvního paragrafu tohoto návrhu. Druhá věta se týká exkluzivity členství.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Stahuji svůj návrh, aby se hlasovalo společně a hlasujme, jak bylo navrženo. Pan poslanec Stibic navrhoval, aby se hlasovalo po jednotlivých paragrafech a pan poslanec Jakl navrhoval, aby se o 55 a) - to vám přečtu ještě jednou - o odst. l hlasovalo odděleně. Ještě jsem byl upozorněn, že podle novely zákona - já mám bohužel jednací řád starý - je

5 a) - vyšetřovací komise a obávám se, že to bude i v 29. Že komise bude také orgánem České národní rady, čili bychom to museli o jeden bod posunout, v 29 by to byl bod 6. A tyto paragrafy by byly 55 b), c), d).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vzhledem k tomu, že pan zpravodaj stáhl původní návrh, aby se hlasovalo o celé části an bloc, přerušuji schůzi s tím, že pan zpravodaj bude tak laskav a s paní navrhovatelkou srovná ta čísla, a budeme pokračovat ve 13.45 hodin. Prosím o dochvilnost skutečně velice naléhavě. (Přerušení schůze.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci zahajuji odpolední část přerušeného zasedání a prosím, abyste zaujali svá místa a dále prosím pana společného zpravodaje poslance Marka Bendu, aby se ujal slova.

Poslanec Marek Benda: Děkuji za udělení slova. A vrátili bychom se k tomu, kde jsme v dopoledních hodinách přestali: projednával se problém poslaneckých klubů a diskutovalo se o způsobu, jakým budeme o tomto hlasovat. Padly tady návrhy na to, aby se o jednotlivých paragrafech poslaneckých klubů hlasovalo odděleně, pak tady byl další návrh, aby se hlasovalo odděleně i o větách v 55 a) nebo spíše b), tedy podle toho, jak jsme to přečíslovali v odstavci 1 tak, aby bylo možné schválit nebo neschválit exkluzivitu členství v klubu. Měl bych k tomu snad jenom dvě poznámky z toho, co jsem tady zachytil během dopoledne, že není zdaleka jisté, že v rozpočtu České národní rady jsou zajištěny finance, ale to je asi spíše problém technický.

K exkluzivitě členství: obávám se, že právě v souvislosti s rozpočtem by mohlo dělat určité problémy. Jakmile bychom nepřijali exkluzivitu členství, tak musí Kancelář přispívat vlastně na poslance, i když bude ve více klubech; tak v každém klubu na něj musí přispívat. Tedy, abychom zvážili i tento aspekt problému.

Jinak doporučuji, aby se hlasovalo, jak budeme hlasovat. Zdali budeme hlasovat za prvé o návrhu, aby se hlasovalo odděleně po jednotlivých paragrafech a pak o návrhu, aby se hlasovalo odděleně o paragrafu 55 b) v odstavci 1, o jednotlivých větách, aby se hlasovalo odděleně o paragrafech týkajících se poslaneckých klubů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP