Čtvrtek 23. května 1991

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Ryšlinkové. Kdo další se hlásí do rozpravy? (Nikdo.) Rozpravu tedy končím. Vzhledem k situaci ve sněmovně se domnívám, že musím vyhlásit 10 minutovou přestávku. Sejdeme se v 15.30, věřím, že všichni.

(Jednání přerušeno.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, domnívám se, že můžeme pokračovat. Prosím, abychom se všichni posadili. Prosím pana poslance Žáka, aby ještě jednou přednesl návrh na usnesení. Ale hlásí se paní poslankyně Stiborová s faktickou poznámkou. Má tedy slovo.

Poslankyně Marie Stiborová: Pane předsedající, dámy a pánové, promiňte mi, že vystupuji s faktickou poznámkou. Sešli jsme se určitá skupina poslanců, abychom si promysleli, co zde zaznělo. Zazněly zde různé názory k bodu, který dle mého názoru a možná i dle názoru jiných poslanců sklouzl někam jinam, než kam byl směrován. Chtěla bych vyjádřit jménem skupiny poslanců našeho klubu, že pochopitelně přijímáme různé názory, že přijímáme veškeré názory poslanců této sněmovny. Jsme tedy pro dialog. Musí to být ovšem dialog slušný a kulturní. Ten by se podle mého názoru měl nést touto sněmovnou.

Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Stiborové. A nyní už prosím pana poslance Žáka, aby sněmovně přednesl ještě jednou návrh na usnesení, abych o něm mohl dát hlasovat.

Připomínám, že zazněly dva pozměňovací návrhy. Jeden v tom smyslu, aby bylo rozšířeno usnesení o další bod, ve kterém by se ukládalo jednotlivým garančním výborům, aby se zabývaly situací na ministerstvech. Druhý návrh přednesl pan poslanec Karas na rozšíření usnesení o doporučení, aby všichni poslanci obdrželi zprávu komise, tak jak ji přednesl pan poslanec Žák.

Tolik pro rekapitulaci. Nyní už má slovo pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi, i když poruším jednací řád, abych řekl krátkou poznámku.

Záměrně jsem vynechal hodnocení změn v ministerstvech v rámci své zprávy. Čekal jsem, zda se v diskusi někdo zmíní o tom, že ve skutečnosti k podstatným změnám došlo. Jsou ministerstva, kde se vyměnila prakticky polovina zaměstnanců.

Sami jste byli svědky diskuse. Uvědomme si, že ten problém má s faktickým stavem změn ve vedoucích funkcích jenom částečně něco společného. Částečně ten problém leží jinde. Leží ve společenské atmosféře doby, kterou nyní prožíváme.

Navrhnu vám usnesení v té původní podobě, jak jsem je četl já, protože mám za to, že o pozměňovacích návrzích by mělo být hlasováno zvlášť.

Česká národní rada

I. bere na vědomí zprávu o činnosti dočasné komise předsednictva ČNR pro dohled nad dodržováním zákonného opatření předsednictva FS o rozšíření okruhu funkcí obsazovaných jmenováním,

II. ukládá předsednictvu ČNR zrušit tuto komisi,

III. ukládá předsednictvu ČNR zřídit dočasnou komisi pro dohled nad personální politikou v ústředních orgánech státní správy,

IV. ukládá této nově vzniklé komisi předložit zprávu na 21. schůzi ČNR,

V. žádá vládu ČR o předložení koncepce personální práce v ústředních orgánech státní správy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslanci Žákovi. Domnívám se, že mohu dát hlasovat o těchto pěti bodech. Pak dále můžeme hlasovat o doplnění navržených dvěma poslanci. Domnívám se, že to lze z procesního hlediska takto udělat.

Dávám tedy hlasovat. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, to je s body I. až V., jak je přednesl pan poslanec Žák, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 32.

Návrh prvních pěti bodů byl schválen.

Návrh na rozšíření by byl bodem VI., ve kterém by ČNR ukládala jednotlivým garančním výborům, aby se zabývaly personálními otázkami v příslušných ministerstvech.

Kdo souhlasí s tímto bodem VI.? 66.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 40.

I tento návrh byl přijat.

Posledním doplňujícím návrhem byl návrh pana poslance Karase. Byl to bod VII. našeho usnesení, kde ukládáme Kanceláři ČNR, aby písemně předala zprávu komise nad dodržováním zákonného opatření předsednictva FS o rozšíření okruhu funkcí obsazovaných jmenováním všem poslancům.

Kdo souhlasí s tímto bodem? 89.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 31.

I tento bod byl přijat.

Nyní se domnívám, že musíme hlasovat znovu. o celém usnesení, protože jsme hlasovali o jednotlivých jeho částech. Proto se táži znovu.

Kdo souhlasí s usnesením, tak jak bylo předneseno panem poslancem Žákem, a se dvěma doplňujícími návrhy, ať zvedne ruku. 95.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 23.

Toto usnesení bylo většinou hlasů přijato.

Pan poslanec Bárta s faktickou poznámkou.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dámy a pánové, dozvěděl jsem se zprávu, která mě velmi pobouřila a zneklidnila. Dnes v noci došlo k natření busty Jana Palacha bílou emailovou barvou. V těchto hodinách přešetřuje tento incident policie. Možná, že se mýlím, ale jsem přesvědčen, že toto zneuctění památky Jana Palacha, jehož si velice vážím, a znamená pro mne velmi mnoho, jsem přesvědčen, že toto zneuctění památky Jana Palacha má přímou návaznost na nedávnou akci některých našich kolegů z FS, akci přetření smíchovského tanku. Ukazuje se mi, že každé porušení zákona skrývá v sobě nebezpečí jisté infekce.

Dovoluji si proto navrhnout ve smyslu § 13 odst. 3 Jednacího řádu doplnění programu naší schůze a navrhuji, aby ČNR zaujala formou prohlášení odsuzující stanovisko k oběma zmíněným událostem a dovoluji si vám nabídnou návrh tohoto usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče domnívám se, že to bude možno učinit až tehdy, až se sněmovna rozhodne, zdali souhlasí s tím, aby byl program rozšířen o tento bod.

Dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s rozšířením programu o bod 19, stanovisko ČNR k - nevím teď jak bych to formuloval ve smyslu návrhu pana poslance Bárty. Dávám tedy o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí s rozšířením programu o tento bod ať zvedne ruku. 60.

Kdo je proti? 30.

Kdo se zdržel hlasování? 29. Takže poměrem 60:59 byl sněmovnou schválen návrh pana poslance Bárty na rozšíření programu o bod 19. A nyní prosím pana poslance Bártu, aby přednesl návrh na usnesení.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dámy a pánové, dovoluji si Vám přednést návrh na usnesení: "ČNR odsuzuje vandalský čin zatím neznámého pachatele, který zneuctil přetřením bílou barvou bustu Jana Palacha. ČNR v této souvislosti odmítá i nedávné demonstrativní porušení právního řádu několika poslanci FS, kteří svým činem vytvořili nebezpečný precedens pro podobné činy, jakým je právě toto zhanobení památky člověka, který je symbolem odporu proti normalizační éře naší země. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bártovi a otevírám rozpravu, a vy se hlásíte s faktickou poznámkou, takže pan poslanec Effenberger.

Poslanec Josef Effenberger: Dámy a pánové, oba případy jakýmsi způsobem souvisí. Domnívám se, že budeme-li o nich hlasovat, je nutno hlasovat o každém případu zvlášť. Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za tuto faktickou poznámku, dám o ní hlasovat zřejmě až na závěr projednávání tohoto bodu, do diskuse se přihlásil pan poslanec Preclík, dále se připraví pan poslanec Koháček a potom pan poslanec Koráb.

Poslanec Vladimír Preclík: Já jsem hlasoval proti tomu, když už, tak bych měl technickou připomínku, nejedná se o bustu Jana Palacha, ale o posmrtnou masku Jana Palacha.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, to je vskutku technická poznámka, domnívám se, že jí musíme respektovat v návrhu na usnesení. Slovo má pan poslanec Koháček, připraví se pan poslanec Koráb.

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nerad vystupuji v této záležitosti, ale situace dospěla tam, kam dospěla, a osobně prostě nemohu jinak, než sdělit svůj názor.

Nesmírně si vážím obětí všech, kteří položili život za naši svobodu v druhé světové válce, ale nemohu si pomoci, v roce 1968 mě osobně bylo 17 let, zúčastnil jsem se řady akcí proti sovětské okupaci Československa, zúčastnil jsem se několika případů, kdy lidé, kteří stáli se mnou, vedle mne, byli zabiti sovětskými vojáky. Pro mne tank, který stojí na Smíchově je symbolem toho činu, zločinu Stalinova, zločinu falsifikace dějin a nesouhlasím s tím, abychom jakýmkoli způsobem odsuzovali akci pana Černého a poslanců FS, protože nešlo o to upozornit na to, jestli § 202 trestního zákona je zákonný nebo ne, ale šlo o to upozornit na to, že podle téhož zákona, téhož § se soudí dnes, jako se soudil Václav Havel, jako se soudila řada dalších lidí a s tím já nemohu souhlasit.

Proto doporučuji, abychom usnesení, pokud jde o otázku tanku na Smíchově prostě vzali i z tohoto hlediska, protože pro mou generaci to znamená něco úplně jiného než pro generaci našich otců. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Koháčkovi, prosím, aby se slova ujal pan poslanec Koráb a před tím ještě dostane slovo paní poslankyně Němcová s faktickou poznámkou.

Poslankyně Helena Němcová: Za generaci nikoli otců, ale matek, vůbec mě nejde o ten tank, i když zachránil mnoho životů, jde mí o to, abychom protestovali proti vandalství. Pokud nebude přijat návrh pana kolegy Bárty, prosím, aby sepsal petici, kterou by ti, kteří chtějí, ji podepsali a zveřejnili. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Němcové. Nyní už dostane slovo pan poslanec Koráb, připraví se pan místopředseda Kalvoda a do diskuse jsou dále přihlášeni pan poslanec Čech, paní poslankyně Kantůrková, pan poslanec Štindl, pan poslanec Payne a paní poslankyně Kolářová. Prosím pane poslance, máte slovo.

Poslanec Jaroslav Koráb: Sekundoval bych návrh paní poslankyně Němcové, protože si myslím, že pokud ČNR zavře oči před tím, co způsobí 300 našich tanků v Palestině, tak není třeba k tomu dávat nějaké usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane předsedající, dámy a pánové, pominu způsob, kterým kolega Bárta vsunul do programu něco, co jsme neodhlasovali. O smíchovském tanku jsme nehlasovali. Ale chtěl bych se zmínit o něčem jiném. Pokud si správně pamatuji, v názvu bodu se ozvalo něco o odsouzení vandalského zneuctění a podobná silná slova. Věcně se s tím zcela ztotožňuji, aby nedošlo k omylu. Mé vzpomínky na rok 1968 jsou podobné, jako kolegy Koháčka. Ale o tom nechci mluvit.

Především, chci-li něco odsoudit, musím vědět. To ví každý soudce. Nemyslím si, že lze tím, co se dozvím, omluvit to, co bylo spácháno s bustou či posmrtnou maskou Jana Palacha. Asi ne. Ale ten princip tady je. Musím mít informace a potom mohu nějak soudit, a teprv potom mohu odsoudit. Ale krom toho - a to je hlavní důvod mého vystoupení, si myslím, že v poslední době nastala příliš velká inflace různých usnesení, jimiž se něco podporuje, nebo něco odsuzuje. Samozřejmě tento sbor reflektuje základní otázky vnitřní politiky, je to ostatně i v jeho ústavní kompetenci.

Bez ohledu na předmět, na substanty toho, o čem tady diskutujeme, jsem proti tomu, abychom nadužívali tento způsob zaujetí veřejného postoje. Jsme zákonodárný sbor především, plňme především tyto funkce, neboť to od nás naše veřejnost a naši voliči čekají. Jsem tedy proti jakémukoliv usnesení. Děkuji.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dovoluji si poznamenat, že odmítám podsunutí toho, že bych vznesl něco, o čem. jsem předem neinformoval. Mluvil sem o tanku, než jste hlasovali poprvé. To za prvé.

Za druhé patřím samozřejmě ke stejné generaci, prožíváme stejné věci a snad vám, pane místopředsedo, neuniklo, že právě smysl prohlášení, které navrhuji, je mluvit o tom, že poslanci ať už my nebo naši federální kolegové - jsou od toho, aby pracovali na zákonech a nezabývali se natěračskými pracemi. Děkuji.

Poslanec Vladimír Čech: Dámy a pánové, o věci tanku jsem mluvil včera ve své interpelaci. Na tom, co jsem včera řekl, trvám v souvislosti s tankem. Také si myslím, že je nevhodné přijímat jakékoliv takové usnesení, které navrhuje kolega Bárta, protože čím víc to budeme rozmazávat, tím víc se od toho zamažeme.

Myslím si, že jediné, co můžeme požadovat - a to bychom mohli - a tím navazuji na to, o čem jsem mluvil v souvislosti s bezpečnostní situací, kdyby policie dělala to, co má, mohla by takovým činům předejít preventivně tím, že by si k. takovým památníkům - samozřejmě pokud tam nepřijdou poslanci, ale normální občané - stoupl jeden policista. Myslím si, že to bychom požadovat mohli. Děkuji.

Poslanec Zdeněk Bárta: Omlouvám se, že nadužívám technických poznámek, mám dvě. První - tou se ještě vrátím k předchozí diskusi. Omlouvám se kolegovi Fejfarovi, který pochopil to, co jsem říkal o nomenklaturních pracovnících, že se týká jeho. Neměl jsem jeho na mysli. To byla první poznámka.

Teď k tomu, o čem mluvíme nyní. Podle informace pana ministra Sokola, kterou mi poskytl včera v kuloárech, policisté u tanku byli, ale protože si nebyli vědomi svých služebních povinností, nezabránili poslancům FS v trestné činnosti. Prý proti nim bude postupováno.

Poslankyně Eva Kantůrková: Pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, mám jeden návrh, a sice v tom směru, že si myslím, že v návrhu pana poslance Bárty jsou spojeny neústrojně dvě věci. Jedna věc je posmrtná maska Palacha, zabílena. A to si myslím, že navzdory tomu, co říkal pan místopředseda Kalvoda, by měla sněmovna nějakým způsobem odsoudit, protože to skutečně vandalský čin je. S tankem je to záležitost složitější, protože jednak i v naší sněmovně. jsme podepisovali - já sama jsem to také podepsala - že je lepší tank růžový než zelený. A to pokud šlo o studenta, o jeho trestní stíhání.

Další záležitost je daleko složitější - jak natřeli tank poslanci FS. Je to záležitost velice složitá, má složité a dalekosáhlé konotace a myslím, že v textu, který bychom přijímali, by se neměly tyto dvě události spojovat.

Můj návrh zní, jestli by pan poslanec Bárta přistoupil na to, aby otázku tanku vypustil z textu a abychom se vrátili jen k bustě Palacha. (Potlesk.).

Poslanec Karel Štindl: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, obecně vzato, jen úvodní poznámku, pak něco konkrétnějšího. Domnívám se, že jakési symboly historické se nemají násilně ani poškozovat a násilně ani odstraňovat. Je to bohužel taková česká tradice Mariánský sloup na Staroměstském náměstí, německé hroby po druhé světové válce atd. Není to dobrá tradice. Symboly jsou proto, aby se vykládaly.

A co se týče smíchovského tanku, znepokojuje mě jedna konkrétní věc a kladu otázku - možná, že někdo odpoví: Nedošlo vůbec k právní chybě, když první přemalování bylo klasifikováno jako výtržnictví? Protože akce poslanců navazovala právě na tento druh obvinění.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, dámy a pánové. Chtěl jsem konstatovat to, co řekl místopředseda Kalvoda, že nemáme dostatek informací pro to, abychom se teď rozhodovali o určitých skutečnostech, abychom přijímali usnesení. Rovněž jsem chtěl poukázat na to, že posuzovat případné vandalství by měly orgány činné v trestním řízení a nikoli zákonodárný sbor. Doufám, že nebudeme zde odsuzovat všechny trestné činy spáchané v České republice postupně v jednotlivých případech. Nechť se jimi zabývají orgány soudní. Vůbec nesouhlasím s tím, aby se takovéto trestné činy zneužívaly k politickým zájmům určitým skupin.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Bude hovořit poslankyně Kolářová, připraví se poslanec Gjurič.

Poslankyně Daniela Kolářová: Některé z vás poslouchám, a vrací se mi jedna průvodní věta Dostojevského: Kde není bůh, je dovoleno vše. Znamená to na politováníhodném činu poslanců z Federálního shromáždění, na dějinném falsifikátu, který je v právním řádu kvalifikován jako národní kulturní památka. Kde není zákon, je dovoleno všechno. Kdo ho bude respektovat? Jenom občané a pro zákonodárné sbory neplatí? To, co chce spojit v dnešním usnesení kolega Bárta, je to, o čem mluvím. Kde není zákon, je dovoleno všechno. O ničem jiném není řeč. Teď může každý všechno, urvat ruku jakékoli soše. Je to precedenční záležitost.

Zaznělo tady i obvinění, že se to začne zneužívat. Bohužel tato záležitost dala podnět k tomu, že se to stalo politickým sporem zbytečně. Je to především nekulturní.

Přesto si dovolím přečíst stanovisko klubu poslanců Občanského hnutí.

Tank na Smíchově se stal místem názorového střetu. Student Černý upozornil svým gestem na jinou než dosud oficiálně uznávanou symboliku tanku, na falešnou interpretaci pražského povstání a na okupaci roku 1968. Hrozba trestního stíhání studenta Černého vyvolala řadu akcí na jeho podporu, včetně podpisové akce poslanců ČNR. Demonstrativním gestem byla i akce několika poslanců Federálního shromáždění. Jejich protest v sobě skrývá nebezpečné prvky prosazování řádu mimo právo. Tím zpochybnili svou politickou odpovědnost a způsobilost tvořit nový právní řád. Neuvážené jednání představitelů nejvyššího zákonodárného sboru by však mohlo vyústit ve stav permanentní revoluce, v niž není místo pro zákony. Klub poslanců OH v ČNR odmítá čin poslanců FS jako politováníhodný projev nezralého právního vědomí i jako projev demokratického despotismu. Jsme přesvědčeni, že právě dnes, kdy se naše společnost přihlásila k myšlence právního státu, již existuje skutečné právní vymezení vztahu mezi občany a nositeli svrchovanosti, které jim umožňuje protestovat legálně a zákonnými prostředky. Přiměřeným řešením vzniklé situace může být odstranění kontraverzního památníku. Pamětní desky bojovníků pražského povstání umístěné na jeho podstavci však musí být pietně přeneseny na odpovídající místo, nejlépe k památníku obětem 2. světové války na Olšanech. Je třeba respektovat i názor těch, kteří s tankem na Smíchově spojují vzpomínky na osvobození z útrap 2. světové války.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP