Čtvrtek 23. května 1991

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslankyni Kolářové, hovoří poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Dámy a pánové, je mi 52 let, narodil jsem se za války a žil jsem celou dobu na Smíchově, pro mne, válečné dítě, kterému ve válce popravili otce, které k válce mělo výrazný vztah, to co stojí na onom smíchovském náměstí, nikdy nebyl památník, vždycky to byl tank a vždycky jsme tomu tak říkali.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslanci Gjuričovi. Slovo má poslanec Zajíček, připraví se poslanec Preclík.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážené dámy a pánové, máme dnes zvláštní štěstí, že mluvíme k bodům, které jsme si schválili takovým způsobem, že se dotýkáme i jiných okruhů problémů. To o čemsi svědčí. V minulých dnech jsem byl pozván k prohlídce sochy sv. Rocha v jedné vesnici mého okrsku, která byla také přetřena. Předtím jsem byl upozorněn na sochu sv. Jana Nepomuckého, která byla také tímto způsobem zhanobena. Ptám se, zda má posmrtná maska Jana Palacha získat přednost, zda je významnější? Nechci tuto otázku řešit. Chtěl bych poprosit kolegu Bártu, aby svůj návrh na usnesení stáhl zpět.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslanci Zajíčkovi, slovo má poslanec Preclík.

Poslanec Vladimír Preclík: Pane předsedající, dámy a pánové, tady nebylo řečeno všechno. Hlavně tady nebylo řečeno, to, že natřená posmrtná maska Jana Palacha je porušením autorského zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Preclíkovi, hlásí se poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, slyšeli jsme tedy řadu emotivních hodnotících soudů. Pokud bychom se měli každý vyslovit, jistě dojdeme k velice roztříštěnému spektru názorových soudů, a protože podléháme principu určitého ztotožnění, budeme o uplatnění svých názorů a hodnotících soudů bojovat. Domnívám se, že hodnotící soudy lze vyslovit jedině na podkladě historické zkušenosti.

Aniž bych chtěl mluvit o sobě, mohu říci, že jsem prožil květnové povstání jako skautská spojka a prožil jsem i srpnové dny, kdy jsem operoval 2 mladé lidi - civilisty, kteří byli prostříleni automatem přes břicho. To uvádím na okraj, že mám zkušenosti z obou dvou pohnutých period.

Pokud se týká návrhu na usnesení, domnívám se, že bychom měli zvažovat:

1) je zpráva, kterou přinesl poslanec Bárta skutečně autentická, ověřená a víme o ní něco více? Přijmeme-li usnesení, nebudeme se blamovat?

2) zákonodárný sbor ČR si svým usnesením, které považuji za nesmírně závažné, vyhrazuje určitou moc rozhodovací. Přesto je to moc soudní. Vyslovujeme určitý názor, odsuzujeme, prohlašujeme, přejímáme soudní rozsudky. Myslím, že bychom s usnesením měli, má-li to být vůle celého orgánu a ne názor jednotlivce, šetřit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslanci Lomovi. Registruji jeho návrh, abychom se hlasováním rozhodli o tom, zda chceme nebo nechceme přijmout usnesení k tomuto projednávanému bodu. Hlásí se pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, jsem neobvykle dnes často u řečniště. Chtěl bych říci několik poznámek a také apelovat na kolegu Bártu, aby si rozmyslel návrh usnesení. Obrazoborectví není jenom česká vlastnost, myslím, že tím trpí všechny národy. Jedním z nejhezčích příkladů je to, co se stalo Cromwellovi: potom, co skončila válka v Anglii, vykopali ho z hrobu, usekli mu hlavu a zakopali zpět. Abychom netrpěli komplexy, že jenom my máme problémy s obrazoborectvím.

Vzhledem k situaci, do které se dostáváme, to znamená, že přichází zhoršování ekonomické situace obyvatelstva, dochází k napětí ve společnosti, které bude ještě nějakou dobu gradovat, se s podobnými excesy pravděpodobně budeme setkávat často. Musíme skutečně vážit, zda máme zaujímat stanovisko usnesením k těmto záležitostem, propojovat je ještě kausálními řetězy, o nichž si můžeme být jen částečně jisti, že jsou takové, jak si to myslíme. Vůbec nevíme, jestli by Palachova maska nebyla přetřena bez akce na Smíchově. Pokud tuto jistotu nemáme, nemůžeme podle mého názoru toto deklarovat. Proto bych se také přimlouval, abychom s klidnější myslí a odstupem hledali způsob, jak zabránit jevu, který bude narůstat, který bude mít obecnější podobu. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Žákovi. Ještě se hlásí pan poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Dámy a pánové, pan poslanec Žák projevil podle mého názoru značnou míru shovívavosti. Usnesení, které zde přečetla paní kolegyně Kolářová, je skutečně autentické usnesení Občanského hnutí, které jsme přijali před několika dny. Nicméně právě z důvodů, o kterých pan kolega Žák mluvil, jsme se rozhodli, že toto usnesení nebudeme číst zde ve sněmovně a nebudeme se snažit těžit z toho jakýsi politický potenciál. Možná se to zdá v této podobě nezvyklé, protože z podobných věcí daleko slabšího rázu se v současné době politický potenciál těží. Nicméně s naším chápáním se toto neztotožňuje.

Rád bych charakterizoval situaci, ve které jsme se nyní ocitli. Jsou zde poslanci jedné strany, kteří jsou v odlišné situaci, než je zbytek sněmovny. Cítíme, že je tedy jakási kausální závislost, kterou zde svou shovívavostí poněkud zmírnil kolega Žák. Skutečně jak jsme předvídali v usnesení Občanského hnutí, že by to mohlo být precedentem, se začíná projevovat Jsem názoru, že by usnesení zde nemělo být přijímáno. Je věcí každého z poslanců této strany, aby se s tímto problémem vyrovnal sám. Vysvětluji tím, že nechci alespoň já z této situace těžit.

Nejméně ve dvou vystoupeních poslanců zde ale zaznělo hodnocení aktu poslanců FS nepřímo. Pan poslanec Payne se zmínil, že posuzování takové činnosti je věcí orgánů činných v trestním řízení a ne poslanců FS. Myslím, že tím řekl všechno.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bursíkovi. Zdá se, že se nikdo nehlásí, takže končím rozpravu. Pokud mám shrnou procedurální návrhy, které zde zazněly, domnívám se, že nejdříve bychom měli dát hlasovat o návrhu pana poslance Loma, zda si přejete nebo nepřejete, abych k tomuto bodu zaujímali vůbec nějaké usnesení.

Kdo je pro to, abychom k projednávanému bodu přijali usnesení ať zvedne ruku. 37.

Kdo je proti? 64.

Kdo se zdržel hlasování? 23.

Sněmovna se rozhodla, že k projednávanému bodu usnesení přijímat nebude. Ještě před tím, než začneme s projednáváním závěrečného bodu, kterým je zpráva o činnosti předsednictva ČNR, chtěl bych poprosit předsedu zahraničního výboru pana poslance Štindla o několik informací nutných pro příští týden.

Poslanec Karel Štindl: Dámy a pánové, omlouvám se, ale budu zdržovat nejvýše dvě minuty. Jde o dvě akce, které musí proběhnout do pondělí a není jiná možnost k jejich zorganizování, než vás takhle oslovit a požádat o pomoc. Jde především o přijetí spolkového kancléře Rakouska pana Vranitzkého, ke kterému dojde v pondělí 27. 5. 1991 v 15.05 v místnosti státních aktů. Vzhledem k tomu, že delegace s panem Vranitzkým je poměrně početná, doporučujeme, aby kromě paní předsedkyně se tohoto přijetí účastnili všichni místopředsedové ČNR, předsedové politických klubů, předseda zahraničního výboru, vedoucí Kanceláře ČNR a vedoucí sekretariátu předsedkyně. Velmi prosím, aby se toho v pondělí tito jmenovaní zúčastnili.

Druhá věc je obdobného charakteru. V Československu ve dnech 27. až 30. 5. pobývá subkomise pro proces KBSE severoatlantického shromáždění (tj. parlamentní orgán NATO). V programu má řadu jednání, jedno z nich má proběhnout také na půdě ČNR. Zahraniční výbor ČNR proto svolává na pondělí na 16.00 hod. v místnosti předsednictva zasedání zahraničního výboru s touto delegací a prosí, zda by se tohoto jednání nemohli ještě účastnit alespoň dva poslanci z ústavně právního výboru a z výboru petičního + další zájemci, kteří by se toho chtěli účastnit. To je vše, děkuji za pozornost a prosím, abyste se v pondělí k těmto akcím dostavili.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Štindlovi, věřím, že jeho žádosti nezůstanou bez příznivého dopadu.

Přistoupíme k závěrečnému bodu programu, kterým je

XIX.

Zpráva o činnosti předsednictva ČNR na období od poslední schůze ČNR podle sněmovního tisku 277

Váženou sněmovnu bych chtěl upozornit na jednu změnu, ke které došlo na včerejším zasedání předsednictva, kde jsem dostal mandát k tomu, abych vás požádal, abyste poslední odstavec na str. 5 nebrali v úvahu, protože celá akce bude zajišťována jinak.

Otevírám rozpravu k touto bodu. Kdo se hlásí? Hlásí se pan poslanec Benda, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Je mi líto, ale budu vás muset chvíli zdržet. Domnívám se, že jde o problém, který se týká nejen členů předsednictva, ale i přinejmenším klubu vládní koalice, a je tedy třeba, abych vám sdělil své stanovisko.

Velmi mne mrzí, že tu není pan premiér, protože budu mluvit v podstatě k jeho vystoupení na předsednictvu ČNR včera. Pan premiér v souvislosti s projednáváním jmenování Dr. Stránského na dotaz poslanců Československé strany lidové po řešení nerovnováhy, která ve vládní koalici vznikla odvoláním ing. Motyčky bez následné kompenzace, odpověděl, že kompenzace byla po dohodě s předsedou KDS Dr. Bendou provedena jmenováním ing. Dejmala ministrem životního prostředí.

Pan premiér se současně odvolává na mé svědectví, neboť jsem telefonický rozhovor mezi mým otcem a panem premiérem zprostředkoval. Tvrdím, že tvrzení pana premiéra je přinejmenším nepřesné, rád bych vám teď přečetl prohlášení svého otce, které napsal dnes v noci.

"Předseda české vlády doktor Petr Pithart mě 22. 5. na zasedání předsednictva ČNR obvinil, že jsem v telefonických rozhovorech s ním prosadil ing. Dejmala do funkce ministra životního prostředí, a to jako představitele koalice KDU, neboť jako předsedu KDS mě pan premiér považoval za mluvčího koalice a případný nedostatek koordinace mezi jejími představiteli není jeho věcí.

Telefonický rozhovor je ošidná věc mezi dvěma ušima, zvláště od doby, kdy se snad přestalo odposlouchávat. Přitom ani na jedné ze stran nelze po měsících vyžadovat dokonalou paměť a každý do rozhovoru okamžitě vkládá vlastní interpretaci.

Tvrdím, že jsem během rozhovoru (a nešlo v něm jen o životní prostředí, ale také o ministerstvo zemědělství) předsedu vlády opakovaně ujistil, že KDH si nečiní nárok na druhé ministerstvo a že nechceme nikterak nepříznivě ovlivnit spravedlivý nárok ČSL na přislíbenou náhradu za zrušené ministerstvo stavebnictví. Z téhož důvodu jsem se jen velmi zdrženlivě vyjadřoval k ministerstvu zemědělství, s nímž se tehdy uvažovalo pro ČSL.

To je však jen tvrzení proti tvrzení a nijak nezazlívám Petru Pithartovi, že si rozhovor pamatuje v poněkud jiné podobě. Rád bych ovšem předsedovi vlády připomněl dosti obšírnou epizodu z našeho rozhovoru, kdy jsem ho ujistil, že pokud by se KDS cítila oprávněna nárokovat si další místo ve vládě, musel bych podporovat dosavadního náměstka pana inženýra Vučku, člena KDS, nebo věc projednat stranickými orgány. Protože však takový návrh nevznášíme, vyjádřím své stanovisko k odborné a politické kvalifikaci jen těch kandidátů, které už pan předseda má na své listině.

Pak jsem jednoznačně podpořil kandidaturu Ivana Dejmala. Současně jsem přiznal, že je členem KDS, a vyjádřil naději, že to snad nemusí definitivně zmařit jeho šance.

Pokud si Petr Pithart tuto epizodu připomene, prosím ho, aby poopravil výklad v předsednictvu ČNR. Pokud její existenci popře, nemohu než konstatovat, že disponuje velmi pohodlnou politickou pamětí, povznesenou nad takové malichernosti, jako je pravda a lež." (Pohoršení v sále.)

Omlouvám se, že zdržuji. Já osobně bych k tomu dodal jenom to, že těsně před jmenováním ing. Dejmala jsem mluvil s panem premiérem Pithartem tady na půdě ČNR a pan premiér mi sám zdůraznil, že ing. Dejmal bude navrhován pro svou odbornost, že se nejedná o koaliční jednání a že tím není zpochybňován nárok ČSL na náhradu za ing. Motyčku.

Omlouvám se, že jsem zdržel, ale domnívám se, že tyto věci si musíme vyjasnit, pokud pan premiér něco tvrdí. Bohužel to tvrdil na předsednictvu, kde jsem mu nemohl oponovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bendovi, do rozpravy se hlásí pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Dámy a pánové, dovolím si vás také zdržet, byť jen krátce. Jistě víte, že legislativní plán návrhů zákonů je více než rámcový a že stále znovu a znovu upouštíme od projednávání zásad a zkracujeme lhůty projednávání zákonů. Také v této zprávě o činnosti předsednictva jsou některá taková usnesení předsednictva. Vede to k situacím, kdy nemáme dostatek času na projednání návrhů zákonů v klubech a pak se tím komplikuje projednávání zásad ve sněmovně.

V parlamentech bývají zpravidla o stanovení pořadí projednávání zákonů dost podstatná jednání. Mám za to, že zkracování lhůt a upouštění od zásad je do značné míry záležitostí politických klubů. Mám-li já sám hlasovat o zkrácení nějaké zákonné lhůty, pokud jsem dosud návrh zákona nedostal nebo zákon patří do působnosti jiného výboru, takže nemám odborný přehled o tom, jaká problematika je s tím spojena, pak bych potřeboval možnost konzultovat tento návrh s nějakým kolegou z příslušného výboru. Proto bych prosil, aby se poslanecké kluby zabývaly touto otázkou. Nebylo by možné, dříve než o věci bude jednat předsednictvo, projednat takové návrhy v poslaneckých klubech? Potom by zástupci poslaneckých klubů v předsednictvu mohli reprezentovat svůj politický klub.

Prosím tedy, aby tuto věc později zařadilo předsednictvo na pořad jednání.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paynovi. Pokud se nikdo další do rozpravy nehlásí, končím rozpravu a navrhuji přijmout následující usnesení:

ČNR souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 7. května do 22. května podle sněmovního tisku 277.

Kdo s tímto návrhem souhlasí? 89.

Kdo je proti? Nikdo.

Přerušuji hlasování na dobu nezbytnou k povolání dalších poslanců. Zůstaňte prosím na místě. Prosil bych kuřáky, aby se cvičili v sebezáporu.

(Po chvíli.) Věřím, že zájem o přijetí usnesení ke zprávě o činnosti předsednictva přilákal další potřebné poslance. Ale hlásí se s faktickou poznámkou poslanec Bárta.

Poslanec Zdeněk Bárta: Využívám technické přestávky. Protože někteří vyjádřili touhu podepsat to prohlášení, které jsem zde formuloval formou petice sděluji, že tak mohou učinit. Text je u mne k dispozici.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bártovi. Prosím, abyste zaujali místa v lavicích, aby se situace ve sněmovně stala poněkud přehlednější, než tomu je v této chvíli. Já zopakuji návrh na přijetí usnesení: ČNR souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva za dobu od 7. května do 22. května 1991 podle sněmovního tisku 277.

Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, nechť zvedne ruku. 107.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? Nikdo.

Přijali jsme tedy toto usnesení.

Dámy a pánové, mám zde ještě jedno oznámení. Klub ODS se sejde okamžitě po ukončení zasedání ČNR ve Sněmovní ulici č. 3.

Mám zde ještě jedno upozornění pro členy předsednictva, schůze předsednictva ČNR začne v 17.00 hodin v místnosti předsednictva. Dámy a pánové, jsem rád, že jsme dnešní schůzi zvládli v poměrně svižném tempu, děkuji vám za dynamický přístup k řešení problémů a přeji vám hodně zdaru v další práci.

Na shledanou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP