Čtvrtek 23. května 1991

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže děkuji, jak jsem viděl další přihlášené poslance, poslanec Fejfar, poslanec Wolf, poslanec Nerad.

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegové a kolegyně, pracoval jsem zatím v komisi, o které je řeč, ale chtěl bych reagovat na něco jiného. Vím, o čem se tam jednalo, vím, jaká je tam situace a velice mě zaujal příspěvek pana dr. Řezáče. V nedávné době jsme si víckrát vyslechli morální apely týkající se lidských práv, Listiny, kterou jsme přijali, ať už šlo o lustrace, ať jde o toto. Já bych chtěl říci jediné - na to existuje české přísloví: Zloděj křičí chyťte zloděje. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Fejfarovi, slovo má pan poslanec Wolf, připraví se pan poslanec Nerad.

Poslanec Miroslav Wolf: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, kolegyně, já nevím, jestli jsem to špatně řekl nebo jestli mě pan kolega Řezáč špatně slyšel. Já jsem nehovořil o tom, že by komunisté chtěli sabotovat. Já jsem řekl, že mi to připadá jako sabotáž, sabotáž, kterou se někdo snaží obelhat nás, občany této republiky. Jestli pod slovem někdo si pan kolega představuje komunistickou stranu, prosím, ať si to představuje.

Druhá věc, nehovořil jsem o tom, že poslanci KSČ jsou proti privatizaci, vůbec ne. Ale každý víme, jaká situace je na okresech, jaká situace je v podnicích, jaká situace je teď v družstvech. Nehovořím o jakých, jestli to jsou zemědělská družstva nebo výrobní.. K čemu dochází? K vytváření jakých akciových společností, k jakému rozkrádání, přesunu majetku? Kdo to dělá? Kdo je v těchto družstvech u moci, kdo se tam změnil. Nikdo. Ti lidé, kteří tam byli před 10 lety, před 5 lety někdy i před 20 lety tam sedí dodnes a organizují to, co organizují. Potom poslanci létají po různých ministerstvech a snaží se chytat všechno za poslední ocásek. Já vím, že právní stát je ohromně dobrá věc. Musíme si přát, aby tady byl, ale jednu věc bych vám chtěl říci. Ti, kdo tohoto práva využívají teď momentálně, tak většinou to jsou lidé velice zběhlí v těchto právech, kteří je budovali x let a momentálně to využívají ne ve prospěch této republiky, ale ve svůj vlastní prospěch. Ve svůj vlastní prospěch. Proto mi nikdo nebude vyvracet to, že komunistická strana jako taková, jako celek, vůbec jako komunistická ideologie je tomu, co se děje, nakloněna. To mně můžete opakovat pořád, já tomu zkrátka nevěřím, protože nemohu. Vidím, co dím, co se děje kdekoliv, kam se člověk podívá v normálním životě. Já nechci, aby činnost naší komise zasahovala do nějaké kompetence ministrů, aby to nebylo bráno, že děláme nějakou kádrovou politiku, ale argument, který je momentálně užíván u jednotlivých ministrů, že je to odborník, že je nenahraditelný apod., aspoň u mé osoby z politického hlediska je absolutně nepřijatelný. Já ho nemohu přijmout, nemohu, nezlobte se. (Potlesk.) Tento problém sám je mnohem hlubší a zasloužil by si více pozornosti, než je tato diskuse. Mně to připadá, že se diskuse bojíme. Bohužel nás nyní tato opatření mohou zdržovat, ale nebude to určitě větší zdržení než kdybychom i nadále umožňovali těm "starým strukturám" se hospodářsky i politicky podporovat a využívat svých vztahů a spojení z minulých let budování socialismu. Status quo na ministerstvech, úřadech státní správy jedině tomu to napomáhá, uvědomte si to. Dochází k posilování vlivu lidí, kteří by dávno neměli mít přístup k činnostem, které jsou mnohdy rozhodující. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Wolfovi, hovořit bude pan poslanec Nerad, připraví se pan poslanec Šuman.

Poslanec František Nerad: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení přítomní, měl bych několik slov jako člen té komise, o které se mluví. Činnost komise pro dohled nad realizací usnesení Federálního shromáždění o funkcích obsazovaných jmenováním byla silně poznamenána tím, že byla předložena narychlo a bez vymezení přesných pravidel pro svoji práci. Iniciativní návrh poslanců na zřízení komise byl sněmovnou přijat, a tak jsme si hlavně díky iniciativě ing. Žáka, stanovili pracovní náplň.

Že zřízení podobné instituce bylo nutné, se ukázalo vzápětí, když na naše dotazy a požadavky byla na některých úřadech reakce "dost nevrlá". Další věcí však je, že výsledky práce komise jednak vlastně nikdo nevyžaduje, a jednak jsou tak malé, že nevím, jsou-li vlastně nutné. Poznámkou, že výsledky práce jsou malé, myslím to, že jsme stačili plošně postihnout zlomek státní správy a myslím si, že o zbytek se vlastně nikdo nezajímá. Pouze se lidé všude rozčilují, že se nikde nic nezměnilo.

Pro kontrolu se zeptám, které výbory požadovaly výsledky svých zástupců v této komisi, a když je dostaly, co s nimi pak udělaly. Domnívám se, že komise podobného typu by měla existovat, ale sněmovna ji musí vybavit potřebnou pravomocí a příslušnými požadavky. A pak výsledky její práce také využívat. Jinak je její práce iracionální a zbytečná. Přestaňme tedy teď hned diskutovat a hlasujme o usnesení, které přednesl ing. Žák. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Neradovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Šuman a připraví se pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážení přítomní, některým vystoupením skutečně nerozumím. Mám dojem, že jsou mimo. Proč? Tady se mluví o jakémsi trestu. Pan dr. Řezáč jako právník mluví o trestu v situaci, kdy na jedné i druhé straně je kritizováno to, že jsou obsazováni či ponecháváni ve funkcích lidé, kteří tam byli schváleni jako vysoké nomenklaturní funkce. Přece zastávání jakékoliv funkce není právo, je to odměna, je to výraz uznání. To je výraz uznání nejen za odborné kvality, ale také za určitý morální postoj. Tito lidé tím, že byli takto schválení na vysoké nomenklaturní funkce, vlastně byli aktivními nositeli zla, protože oni museli do té míry souhlasit s minulým systémem, že byli na tyto funkce odsouhlaseni. To je důvod, proč nemají zastávat tyto funkce, nebo funkce dokonce vyšší nebo podobné. Oni nejsou za nic trestáni, oni jsou po zásluze oceněni, zda mají mít právo v této společnosti novou funkci zastávat.

Čili odmítám jakékoliv argumentace o trestu. Tady o trestu žádná řeč nebyla.

Nyní mi dovolte, abych se vyslovil ještě k jedné věci, a to je otázka toho, jak vlastně na to, co s tím dělat. Přiznám se vám, že příliš na žádné nové prověrky nevěřím, myslím si, že je velice dobře, když výbory zjistí stav tak, jak je. Myslím si, a viděl bych řešení v tom, co jsme řešili kdysi dávno, kdysi v průběhu loňského roku, když jsme s kolegou Laštůvkou a místopředsedou Žákem dali dohromady po nočních dlouhých diskusích, přednesli na sněmu Občanského fóra, kde to bylo s nadšením přijato a vyšlo to v deníku Fórum. Podle mého názoru jediným řešením je to, že s těmito zjištěními se obrátíme na ministry a budeme na nich striktně požadovat dodržování tohoto. Oni jsou zodpovědni za to, že občané si nebudou stěžovat, že tam potkávají stále stejné buď strejdy anebo lumpy. A nikoliv, abychom my dělali kádrovou politiku. Musíme na ně, na vládu, vyvíjet daleko větší tlak, aby to dělala. To znamená, že ministr je odpovědný za své náměstky, ti za své ředitele a přeneseně, pokud jsou zakladatelé, za ředitele podniku. Nedělat za ně kádrovou politiku, ale nutit je, aby dělali kvalitní personální politiku oni.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Hofhanzl a připraví se paní poslankyně Čechová.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážená sněmovno, ctihodní džentlmenové, včera jsem při tom, co se dělo ve sněmovně po projevu pana premiéra Pitharta, chtěl vystoupit a chtěl jsem upozornit levý roh sněmovny, aby si uvědomili, jsou-li toho ještě schopni - že to, co se děje ve sněmovně, je produktem čtyřiceti dvou let jejich vlády. 42 let jejich vlády dovedlo tuto zemi k morálnímu rozvratu a k hospodářskému rozvratu a k devastaci naší krajiny.

Pan poslanec Řezáč řekl, že zlo se trestá jenom v pohádkách. Myslím, že jsem si včera uvědomil také to, jaké neštěstí je, když je v národě a ve společenství zbourán základní hodnotový systém, který se vytváří tím, že se narodím v určitém společenství, že v tomto společenství vyrostu a toto společenství do mne vestavuje určité lidské hodnoty. U nás dvě generace vyrostly v hodnotách obrácených zcela naruby. To, co se v tomto státě děje, je vaší prací, pánové. A mrzí mně, že žádný z vás si není schopen uvědomit to, že byste se měli pár let kát za to, co jste v této zemi spáchali.

Jsem nucen říci, když porovnám věci, jak se dějí ve společnosti ve velkém - německý národ vyvolal první světovou válku. První světovou válku prohrál, ale neprohrál ji dostatečně tvrdě, aby si uvědomil hrůzu toho, co spáchal. Teprve tehdy, kdy vtrhly do německé země cizí armády, rozbily německá města, znásilnily německé ženy, tehdy byli Němci si schopni uvědomit hrůzu toho, co spáchali a byli schopni začít znovu. Domnívám se, že komunistická strana, dokud neprojde něčím tvrdým, aby si uvědomili všichni jedinci to, co udělali, nebudou schopni slyšet a naslouchat hlasu těch, kteří v této zemi, a nejen v této zemi, prostě trpěli. Myslím, že příklad toho, co se dělo v Sovětském svazu a důsledky ideologie vaší, by měly vést k tomu, aby už nikdo v této straně nebyl. Věřím, když se podívám na dr. Ortmana, jak se na mě usmívá s povznesením, uznávám, že je chytrý, vzdělaný člověk, ale není charakter.

Pracoval jsem 20 let ve zdravotnictví. Došel jsem k tvrdému poznání, že nezáleží tolik na vzdělání a na nadání, ale především záleží na charakteru. O tomto tady byla řeč.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. S poznámkou se hlásí poslanec Ortman.

Poslanec ČNR Jaroslav Ortman: Dovolte, abych se poněkud odchýlil od tématu, který tady nastínil poslanec Žák. Pro mne samotného je dost překvapující, že na půdě sněmovny padají slova, která by se poslancům adresovat neměla. Za dobu, po kterou tady sedíme, měli jsme možnost poznat jeden druhého. Víte, pane kolego Hofhanzle, jestli je používána asociace, určité přirovnání k tomu, že Němci poznali svou vinu v tom, že se jim dostalo určitého trestu, že byly znásilňovány ženy a že KSČ potřebuje v tomto směru tvrdou lekci, obávám se, že to nesvědčí o určitém projevu parlamentarismu a ideálech, které si vytvořila demokratická společnost. Myslím, že bychom debatu na toto téma, která by mohla být sporem mezi straníky, sem neměli ani zatahovat. Přál bych si, aby se na půdě ČNR ctilo postavení klubů a zastoupení, které mají. Za náš klub, který zde není, bych chtěl říci, že snad naše vystupování zde svědčí o tom, že chceme být konstruktivní. Pokud se mýlím, máte právo na svůj názor, neberu vám ho. Važme ale slova.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslanci Ortmanovi, do diskuse se hlásí poslankyně Čechová, připraví se poslanec Bárta.

Poslankyně Heda Čechová: Pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych obrátila list a navázala na slova, která tady byla řečena o nahraditelnosti a nenahraditelnosti. Víte, že jsem nikdy o sobě nemluvila a nepřipomínala, že jsem kdysi byla hlasatelkou Čs. televize. Toto mně ale přímo nutí, abych na to navázala.

Vy starší se jistě pamatujete, že jsem patřila k dobrým hlasatelkám nejdříve v rozhlase a potom v Čs. televizi. Na jaře v roce 1969 mí řekl jeden soudruh, který přišel, a potom zase záhadně zmizel někde na Zamini: "Dokud jsme tady my, hlásit nebudeš." A opravdu jsem celých 20 let nehlásila. Proč to říkám?

Jak víte, i výborní pracovníci na svých místech byli nahraditelní. Z toho bych chtěla vyvodit, že každý je nahraditelný. Jestliže se mluví o tom že ne, není to pravda. Ráda bych upozornila, že jestliže někdo setrvává na svém postě jen proto, že někdo jiný nebo on sám říká, že je nenahraditelný, není tomu tak.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Prosím poslance Bártu, připraví se poslanec Čech. Všem diskutujícím bych chtěl připomenout, že projednáváme bod, který se nazývá zpráva o činnosti komise pro dohled nad dodržováním zákonného opatření Federálního shromáždění.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dovolte mi dvě poznámky k předřečníkům. Poslanec Hofhanzl řekl, že to co tady děláme, je ovoce 40leté vlády, která předcházela. Mám tentýž dojem, ovšem z opačného hlediska. Jestliže se chováme a jednáme z pozic strachu, z pozic nenávisti, z pozic poplašeného kádrování, potom si myslím, že se právě chováme tak, jak se tento národ byl nucen chovat v posledních 40 letech. Vřele bych se přimlouval za to, aby lidé, kteří jsou ve svých funkcích, byli skutečně posuzováni podle toho, zda jsou odborníci nebo nejsou. Nepochybuji o tom, že celá řada lidí nedostojí nárokům, které jsou na ně kladeny. Pak ať odejdou. Jestliže se ptáme, zda byl někdo v nomenklatuře nebo nebyl, dovoluji si poznamenat, že bychom to měli stáhnout i na tuto sněmovnu. Vím o lidech, kteří byli zvoleni za Občanské fórum a sedí tady mezi námi a byli to také bývalí nomenklaturní pracovníci. Jsou jenom pro to strejdové nebo lumpové? Myslím, že ne. Myslím, že je v nich něco, co přesvědčilo i jejich voliče, že je zvolili.

Všichni jsme nahraditelní, paní poslankyně Čechová, ale vy jste se mi před kamerou líbila více než ti, kteří vás nahradili.

K panu kolegovi Fejfarovi. Ocenil jsem filozofickou hloubku vašeho příspěvku, když jste říkal, že zloděj volá chyťte zloděje. Ptám se, zda mnozí lidé, kteří volají po kádrování, si třeba neléčí nějaké komplexy z doby, kdy sami v té zlodějské bandě byli.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bártovi. Hovořit. bude pan poslanec Čech, připraví se poslanec Karas.

Poslanec Vladimír Čech: Chci reagovat na poslance Šumana, který je daleko více informován než já. Jestliže je pravda to, co říká, připadá mi smutné, když musíme na vládu, která vzešla z našeho středu, vyvíjet tlak, aby si udělala pořádek ve svých ministerstvech. Myslím si, že pokud za rok své činnosti tam tento pořádek udělat nedovedla, moc veselé to není. Jestliže tento tlak vláda není schopna vyvinout, musíme ho vyvinout my.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji poslanci Čechovi, hovořit bude poslanec Karas, připraví se poslankyně Ryšlinková.

Poslanec Jiří Karas: Dámy a pánové, pane předsedající dovolte mi malý výlet do minulosti. 6. února 1991 jsem se obrátil na pana premiéra Pitharta s interpelací ve věci neutěšeného personálního obsazení ministerstev ČR. Konstatoval jsem, že na ústředních orgánech státní správy pracuje v průměru 60% bývalých členů KSČ. Dr. Pithart mi odpověděl, že problematika obsazování pracovních a funkčních míst je v plné pravomoci jednotlivých ministrů a vedoucích ostatních ústředních orgánů. Cituji pana předsedu vlády: Nechci-li pracovat v duchu metod používaných před 17. listopadem 1989, nemohu do pravomoci kohokoli zatahovat. Takový postup by podle pana premiéra odporoval nejen postojům, které několikrát dal veřejně najevo, ale i myšlence budování právního státu, ve kterém zákony a ostatní obecně závazné právní předpisy musí v prvé řadě ctít vláda i všichni ústavní činitelé.

S touto odpovědí předsedy vlády nemohu souhlasit a nesouhlasím. Předseda vlády je plně odpovědný za chod ministerstev a za úroveň celé vlády, čili je odpovědný za personální obsazení ústředních orgánů státní správy.

Nemohu souhlasit s tím, že ve jménu demokracie je udržován ve vybraných orgánech státu nedemokratický stav kádrů, jenž je sám o sobě popřením výsledků svobodných voleb. A za druhé bych chtěl požádat sněmovnu, aby do usnesení byl zahrnut požadavek, aby výsledek činnosti komise byl předložen v písemné formě. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karasovi za jeho vystoupení, nyní prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Ryšlinková jako poslední z dosud přihlášených.

Poslankyně Jana Ryšlinková: Pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, ráda bych se vrátila k tématu, o kterém diskutujeme, tj. práci naší komise. Ještě úvodem bych vás všechny ráda upozornila na to, že systém, jakým se ve světě obsazují státní úřady, je různý. V USA je běžné, že s výměnou ministra, byť i z té samé strany se vyměňuje celý aparát - každý ministr si s sebou přivádí své lidi. Zatímco např. ve Velké Británii se státní aparát ani s výměnou strany ve volbách v podstatě nemění. Je to především proto, že ve Velké Británii existuje perfektně vypracovaný systém vzdělávání a výchovy kádrů, lidí, kteří ve státním aparátu pracují. Naše katastrofa v současném okamžiku spočívá v tom, že nemáme vychované lidi pro práci ve státním aparátu. Domnívám se, že je nutné v naší situaci, aby se s novými výsledky voleb, s novou situací v zemi vyměnil státní aparát. A chtěla bych, aby se s výsledkem práce komise, jejímž řízením byl pověřen ing. Žák, bylo kromě konstatování situace také návrh na její řešení, a to nejen to, že Petr má být vyměněn, protože býval členem KSČ nebo, že je bývalým kádrem. Ale hlavně dopředu, do budoucna, ne na tento rok tlačit na to, aby se změnil např. hospodářský zákoník, který lépe umožní vyměňovat pracovníky ve státní správě. To za prvé. Za druhé tlačit na to, aby vznikla škola nebo vzdělávací ústav, který by vychovával kádry pro práci ve státní správě atd. Proto bych ráda, abychom se teď už pokud možno vrátili k návrhu zprávy, který ing. Žák předložil, a pokud ji nechceme přijmout v té podobě, v jaké ji ing. Žák navrhl, abychom se na ni podívali z tohoto konstruktivního hlediska, s event. dalšího by měla komise vyřešit, co nám chybí proto, abychom mohli státní aparát přivést do normálního fungujícího stavu, fungujícího ve prospěch té vlády, kterou jsme si zvolili. Děkuji vám. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP