Úterý 7. května 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Česká národní rada souhlasí s odpověďmi na interpelace Vladimíra Líbala uvedenými ve sněmovních tiscích 188 A, 188 B, 188 C.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. (97)

Kdo je proti? (Nikdo.)

Kdo se zdržel hlasování? (6)

Děkuji, usnesení bylo přijato.

Protože náš počet klesl na velmi znepokojivou sumu, domnívám se, že bude rozumné přerušit schůzi na oběd a sejít se ve sněmovně ve 13.45 hod. pro nepřesné a ve l4.00 hod. pro přesné. Ale skutečně úderem 14.00 hod. začneme.

(Polední přestávka.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa v lavicích. Budeme pokračovat v projednávání bodu odpovědi na interpelace. Prosím paní poslankyně a pány poslance, kteří se nacházejí v kuloárech, aby se dostavili do sněmovny. Zdá se, že jsme usnášeníschopní, začneme s naším odpoledním programem.

Ministr průmyslu Jan Vrba odpověděl na interpelaci poslance Ladislava Bodyho na předsedu vlády ČR Petra Pitharta ve věci ztráty pracovních příležitostí v podniku Poldi Kladno - tisk 234. Odpověď se předkládá jako tisk 234 A. Ptám se pana poslance, zda-li považuje odpověď za uspokojivou. (Ano) Pan poslanec Body považuje odpověď za uspokojivou. Děkuji. Otevírám k tomuto bodu rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Pan poslanec Body.

Poslanec Ladislav Body: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, podával jsem tuto interpelaci z důvodu snižování početního stavu zaměstnanců podniku Poldi Kladno z 18 400 zaměstnanců na 8 - 9 tisíc. Na tuto interpelaci mi odpověděla vláda jako celek, pak ještě zvlášť v průběhu 18. schůze jsem dostal odpověď od pana Vrby a pana Horálka. Tyto věci se pak zprůhlednily na Kladně při návštěvě pana premiéra, když jsme s ním mluvili na radnici v Kladně. Jsou to problémy, které se budou dotýkat nejen města Kladna, ale i celého regionu, dokonce i části zaměstnanců z Prahy, protože tam pracuje asi 2000 lidí. Tento problém je kritický a vážný a chci poděkovat české vládě za konstruktivní přístup k věci, že se seriózně a vážně tímto problémem zabývala a odpovědi byly pro kladenskou veřejnost přijatelné. Děkuji a souhlasím s touto odpovědí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bodymu za jeho vystoupení. Kdo další chce vystoupit v rozpravě? Pokud nikdo, rozpravu končím a navrhuji přijmout následující usnesení:"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci podle sněmovního tisku 234 A."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, prosím, ať zvedne ruku. 108 poslanců je pro.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 3

Návrh na usnesení byl přijat.

Složitým způsobem jsme projednávali odpověď na interpelaci poslanci Jiřímu Honajzerovi vládě ČR ve věci jednání vlády s firmou Baťa. V tisku 185 je uvedena pod číslem 14.104. Odpověď ministra Richtera je uvedena v tisku 185 D a tato odpověď byla na minulé schůzi sněmovnou přijata.

Odpověď ministra průmyslu Jana Vrby - tisk 185 C, však přijata nebyla a rozhodli jsme, že se k celé záležitosti znovu vrátíme. Ministr průmyslu Jan Vrba vyšel vstříc a zaslal mezitím další odpověď, která se předkládá jako sněmovní tisk 185 I.

Ptám se, zda-li můžeme i tuto záležitost dnes uzavřít, abychom za sebou nevlekli otevřené případy, kdy jsme se jako sněmovna nedokázali dopracovat k přijetí usnesení. Ptám se tedy pana poslance Honajzera, zda-li i tuto záležitost můžeme uzavřít, zda-li si přeje zaujmout stanovisko.

Poslanec Jiří Honajzer: (hovořil z místa) Jíž na posledním plénu ČNR jsem připomenul panu premiérovi, že moje interpelace byla určena také jemu. Své stanovisko tedy zaujmu, až mi pan premiér odpoví.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Slova se ujme pan premiér Pithart.

Předseda vlády Petr Pithart: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, mám co říci k této věci vzhledem k vývoji v posledních dnech a hodinách. Chci vás informovat o tom, že na jednání ministra průmyslu pana Vrby s panem Tomášem Baťou ve Zlíně dne 19. dubna 1991 a na jednání pana místopředsedy vlády Vlasáka s panem Baťou - pana Vlasáka si pan Baťa vyžádal z pracovní neschopnosti včera - byly podrobně projednány všechny problémy, které vedly k situaci, za které nebylo možno uzavřít dohodu o spolupráci mezi československým obuvnickým průmyslem a firmou Baťa. O jaké problémy šlo, je uvedeno v odpovědi na interpelaci pana poslance Honajzera.

Na těchto posledních jednáních byly dohodnuty zásady pro rozvinutí podnikatelské aktivity firmy Baťa v České republice. Zásady výhodné pro obě strany. Bylo dohodnuto, že při respektování výhodných zásad firma Baťa založí v České republice společnost pod jménem Baťa - Československo, která se bude zabývat výrobou a prodejem obuvi. Dohoda o vstupu firmy Baťa do výroby a prodeje obuvi v České republice bude s největší pravděpodobností uzavřena během několika hodin. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu premiérovi Pithartovi. O slovo se hlásí pan poslanec Honajzer. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jiří Honajzer: Pane předsedající, dámy a pánové, i když bych mohl polemizovat s tím, jak pan ministr Vrba odpověděl na moje výhrady z poslední schůze, zejména s ohledem na bod IV. jeho doplňující odpovědi, a s tím, co přednesl pan premiér Pithart, myslím, že tato interpelace splnila svůj účel, a proto odpověď s uvedenými výhradami přijímám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Honajzerovi. Táži se, kdo další z paní a pánů poslanců chce vystoupit v rozpravě? Pokud nikdo, rozpravu končím a dávám návrh na přijetí usnesení:"Česká národní rada souhlasí s odpověďmi na interpelaci poslance Honajzera uvedenými ve sněmovních tiscích 185 C a 185 I."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 112 poslanců souhlasí.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 6 poslanců se zdrželo hlasování.

Návrh usnesení byl tedy přijat.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát odpověděl poslanci Antonínu Procházkovi na jeho interpelaci ve věci ohrožení šlechtění, výzkumu a množení osiv a tím i ohrožení základních genofondů - tisk 180. Odpověď se předkládá jako tisk 180 A. Ptám se pana poslance Procházky, zda považuje odpověď za uspokojivou.

Poslanec Antonín Procházka: Pane předsedající, dámy a pánové, s panem ministrem Kubátem jsme domluveni, že na věci bude dál pracovat tým odborníků. Z tohoto důvodu písemnou odpověď v plném rozsahu přijímám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Procházkovi za jeho vyjádření. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. (Nikdo se nehlásí.)

Rozpravu tedy končím. Dávám sněmovně návrh na přijetí následujícího usnesení:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci uvedenou ve sněmovním tisku 180 A."

Kdo s tímto návrhem na usnesení souhlasí? 118

Kdo je proti? 0

Kdo se zdržel hlasování? 4 Děkuji. Návrh na usnesení byl přijat.

Předseda vlády Petr Pithart odpověděl poslanci Ladislavu Krčmovi na jeho interpelaci ve věci obrany severomoravského regionu - tisk 194. Odpověď se předkládá jako tisk 194 A. Ptám se pana poslance Krčmy, zda považuje odpověď za uspokojivou.

Poslanec Ladislav Krčma: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, vážená vládo, pan premiér ve své odpovědi potvrzuje skutečnost, že obrana severní Moravy je řešena nekomplexně. Proto jsem očekával, že budou přijata konkrétní opatření ze strany předsedy vlády České republiky jako předsedy rady obrany České republiky vůči přednostům okresních úřadů ke zvýšení bezpečnosti na svém území, aby tito poskytli pomoc útvarům Československé armády a policii k obraně území. Dovoluji si doporučit toto: Doplnit odpověď předsedy vlády ČR, že rada obrany ČR na svém jednání za účasti přednostů okresních úřadů provede rozbor daného stavu, požádá je o zvýšení odpovědnosti a vytváření podmínek pro větší bezpečnost a obranu území okresů. Prohloubit dále spolupráci s útvary československé armády a policií.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krčmovi. Pane poslanče, jestli jsem vám dobře rozuměl, navrhujete doplnit odpověď předsedy vlády o tuto pasáž a v tomto případě byste s jeho odpovědí souhlasil. Musím se tedy zeptat pana premiéra, zda on souhlasí s tímto doplněním odpovědi. Myslím, že je to situace poněkud zvláštní. V případě, že by pan premiér návrh pana poslance akceptoval, dal bych hlasovat o návrhu přijetí usnesení v kladném smyslu, v případě, že pan premiér nebude akceptovat návrh poslance Krčmy, dal bych hlasovat o návrhu usnesení odmítající odpověď pana premiéra.

Předseda vlády Petr Pithart: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nevím, jestli mohu souhlasit s formulací, která hovoří o tom, aby rada obrany republiky za účasti všech přednostů okresních úřadů... Jestli to není míněno doslova (taková sešlost by asi nebyla dost efektivní), je-li tím míněno, že podněty přednostů zpracujeme a zahrneme do nové koncepce výstavby těchto orgánů, pak s tím souhlasím. Ostatně z podnětů petičního výboru ČNR provedeme, tuším, do tří dnů dost zásadní kádrové změny v celém systému úřadů obrany, zejména v ústředí, tj. při Úřadu vlády. Zvážíme možnost pověřovat funkcemi sekretářů i civilisty, prostě přijdeme s návrhem velmi podstatných změn, které by měly respektovat požadavky pana poslance. Takže kdyby tam nebyla tato doslovná formulace, tak s tím souhlasím.

Poslanec Ladislav Krčma: Souhlasím s tím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže mohu sněmovně předložit návrh na usnesení, v případě, že nikdo další se nechce přihlásit do rozpravy. (Nechce.) Předkládám návrh na usnesení:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci uvedenou ve sněmovním tisku 194 A."

Kdo s tímto návrhem souhlasí? 113

Kdo je proti? 0

Kdo se zdržel hlasování? 1 Děkuji, návrh usnesení byl přijat.

Pan ministr vnitra Tomáš Sokol odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Čapka ve věci rozhovoru ministra Sokola pro Rudé právo ze dne 1. 2. 1991 - tisk 213. Odpověď se předkládá jako tisk 213 A. Ptám se pana poslance Čapka, zda považuje odpověď za uspokojivou.

Poslanec Miroslav Čapek: S ohledem na názorové rozdíly nemohu vyjádřit souhlas s odpovědí. Ale přesto panu ministrovi za odpověď na interpelaci děkuji. Nemám k tomu více co dodat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Čapkovi. Takže pokud jsem vám dobře rozuměl, měl bych předložit návrh na usnesení, že sněmovna nepovažuje odpověď pana ministra za uspokojivou? (Pan poslanec Čapek s odpovědí ministra Sokola opravdu nesouhlasí.) Kdo chce vystoupit v rozpravě k této interpelaci? (Nikdo.) Jsem povinen předložit sněmovně návrh na usnesení:"Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci uvedenou ve sněmovním tisku 213 A."

Kdo s tímto návrhem na usnesení souhlasí? 31

Kdo je proti? 31

Kdo se zdržel hlasování? 59 Děkuji, mohu konstatovat, že návrh na usnesení nebyl přijat.

Musím dát tedy další návrh na usnesení:"Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci uvedenou ve sněmovním tisku 213 A." Kdo s tímto návrhem na usnesení souhlasí, ať zvedne ruku. 66

Kdo je proti? 23

Kdo se zdržel hlasování? 34

Mohu konstatovat, že poměrem 66: 57 byl tento návrh na usnesení přijat.

Předseda vlády České republiky Petr Pithart odpověděl poslanci Ondřeji Giňovi na jeho interpelaci ve věci přijetí účinných opatření ke zlepšení životních podmínek Romů - tisk 217. Odpověď se předkládá jako tisk 217 A. Ptáme se pana poslance, zda-li považuje odpověď za uspokojivou. (hlas z pléna: je nemocen) Nezbývá nám tedy nic jiného, než tuto záležitost odložit do příští schůze. Nepověřil pan poslanec Giňa někoho jiného, aby za něho přednesl vyjádření? (Nikdo se nehlásil.) Budeme tedy muset tuto interpelaci projednat na příštím zasedání.

Ministr práce a sociálních věcí Milan Horálek odpověděl na interpelace poslance Františka Nerada ve věci některých problémů oddělení péče o staré občany z OÚ v Rokycanech - tisk 218. Odpověď je uvedena v tisku 218 A. Považuje pan poslanec odpověď za uspokojivou? (hlas: pan poslanec není přítomen na zasedání) I tuto interpelaci budeme tedy muset projednat příště.

Ministr životního prostředí Ivan Dejmal odpověděl na interpelaci poslance Tomáše Ratiborského ve věci dořešení meziresortního rozporu mezi zájmy těžby uhlí a zájmy ochrany památek a přírody, vyvolaného postupem lomu v ČSA s. p. Doly a úpravny Komořany v okrese Most tisk 229. Odpověď se předkládá jako sněmovní tisk 229 A. Na tuto interpelaci odpověděl také ministr kultury České republiky Milan Uhde. Jeho odpověď se předkládá jako tisk 229 B.

Prosím pana poslance Ratiborského, aby se vyjádřil, zda souhlasí nebo nesouhlasí s odpovědí.

Poslanec Tomáš Ratiborský: Vážený pane předsedající, chtěl bych požádat o odložení usnesení o další měsíc, protože tato problematika je velmi závažná. Obdržel jsem zatím dvě odpovědi a na další dvě ještě čekám. Tímto problémem by se měla především zabývat česká vláda, která by měla vyřešit problematiku, kde vzít další zdroje, pokud nebudeme pokračovat v těžbě na dole Čs. armády.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ratiborskému za jeho návrh. Domnívám se, že je to návrh racionální, který bude ku prospěchu věci, když projednáme tuto interpelaci včetně všech odpovědí, které tato interpelace vyžaduje. Domnívám se, že sněmovna s navrženým postupem souhlasí. (projevy souhlasu)

Přejdeme k další interpelaci. Ministr financí Karel Špaček odpověděl poslancům Josefu Kubišovi a Rudolfu Duškovi na jejich interpelaci ve věci finančního zajištění horské služby - tisk 208. Odpověď se předkládá jako tisk 208 A.

Považují páni poslanci odpověď za uspokojivou? Vyjádří se pan poslanec Kubiš.

Poslanec Josef Kubiš: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, odpověď nepovažujeme za uspokojivou již z toho důvodu, že se domníváme, že jde o nesystémový přístup vlády k financování činnosti občanských sdružení. Horská služba, i když je sdružená v Českém svazu tělesné výchovy, vykonává činnost, která slouží všem návštěvníkům hor, tedy jde o činnost pro širokou veřejnost. Financování jejich potřeb nemůže být převážně zajišťováno ze zdrojů spolkové organizace, ale také stát na ni musí přiměřeně participovat. Proto nemohu souhlasit s navrhovaným řešením doplněným o informaci, že v rámci připravovaného státního fondu cestovního ruchu není s podporou činnosti horské služby uvažováno.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kubišovi. Přeje si někdo vystoupit v rozpravě k této záležitosti? (nikdo se nehlásil)

Dávám tedy návrh na přijetí následujícího usnesení:

"Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci podle sněmovního tisku 208 A."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 74

Kdo je proti? 5

Kdo se zdržel hlasování? 34

Konstatuji tedy, že sněmovna nesouhlasí s odpovědí na interpelaci pana ministra Špačka.

Pan ministr financí odpověděl dále poslancům Karlu Foniokovi a Rudolfu Duškovi na jejich interpelaci ve věci finančního zajištění sportovně talentované mládeže a sportovní reprezentace - tisk 222. Odpověď se předkládá jako tisk 222 A.

Ptám se, zdali páni poslanci považují odpověď za uspokojivou? Vyjádří se pan poslanec Dušek.

Poslanec Rudolf Dušek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, milí kolegové, vyjádření pana ministra financí k otázce finančního zajištění sportovně talentované mládeže a sportovní reprezentace považujeme v tuto chvíli za neuspokojivou. Váže se to i k dalšímu materiálu, k další interpelaci. V čem je podstata? Nereaguje na rozdílnost podmínek vytvářených ve státním rozpočtu České republiky a Slovenské republiky. Stejně tak argumentace a rozhodnutí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky o příspěvku ve výši 40 miliónů Kčs nepovažujeme za adekvátní v poměru jak sportovců, tak i finančních zdrojů ve vztahu k České a Slovenské republice. Proto v odpovědi také postrádáme názor ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k této problematice. To jsou důvody, které nás vedou k tomu, že nedoporučujeme přijetí této odpovědi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Duškovi za jeho vyjádření a otevírám rozpravu. (nikdo se nehlásil) Nikdo se nehlásí, takže dávám návrh na usnesení:

"Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci podle sněmovního tisku 222 A."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 38

Je někdo proti? 17

Kdo se zdržel hlasování? 56

Mohu konstatovat, že tento návrh na usnesení nebyl přijat.

Navrhuji přijmout další verzi usnesení:

"ČNR souhlasí s odpovědí na interpelaci podle sněmovního tisku 222 A."

Kdo s tímto návrhem na usnesení souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se. 50) Padesát poslanců vyjádřilo souhlas.

Kdo je proti? (21) Dvacetjedna poslanců je proti.

Kdo se zdržel hlasování? (45) Čtyřicet pět poslanců se zdrželo hlasování.

Ani tento návrh na usnesení nezískal potřebnou podporu, bohužel, další variantu nemohu předložit, takže můžeme tuto interpelaci a odpovědi na ni odložit k dalšímu případnému dořešení.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP