Pátek 26. dubna 1991

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kříž.

Poslanec Karel Kříž: Moje námitka se přesně kryje s tím, co říkal pan poslanec Výborný.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, o slovo se přihlásil pan premiér. Uděluji mu slovo neprodleně.

Předseda vlády České republiky Petr Pithart: Vážený pane místopředsedo, vážená ČNR, nejdříve jenom faktickou poznámku na adresu pana poslance Kapusty. V tu chvíli, kdy se zdálo, že můžeme dospět k významnému společnému stanovisku, jsem poněkud deprimován jeho výkladem 1. varianty návrhu, když tvrdí, že předkládá starou zprofanovanou ideu slučování obcí. To je naprosté nedorozumění. Já vůbec nechápu, jak někdo může slučovat vytváření svazku obcí se slučováním obcí, které se dělo v minulosti. Ale chtěl jsem říci něco jiného. Chtěl jsem říci, že dva poslanci zde správně připomněli dvě usnesení ČNR, zejména to druhé, časově vzato z 3. července minulého roku. Tato usnesení platí, nebyl dán návrh na jejich revokaci a pokud platí, pak musíme to, co bude dnes eventuelně jako usnesení přijato, interpretovat v duchu tohoto usnesení. Já jsem se domníval, že toto usnesení by bylo naplněno, kdyby byla přijata první varianta návrhu, za kterou se osobně stavím. A to především v té důležité větě, kde jsme se usnesli 2. července, že ještě předtím, než bude možné a nutné přijmout ústavní zákony, které budou definitivní řešení předjímat. Z prvního návrhu usnesení podle mého názoru vyplývá, a také z reakcí poslanců, se kterými jsem o tom měl možnost mluvit, na slova, která jsem řekl předevčírem, že ČNR nejspíše na své příští schůzi uloží vládě, aby předložila návrh na předložení státní správy, tzv. dekoncentrátů, kterých je dnes 12 na sedmi místech bývalých krajů do dvou nebo tří míst a zároveň tam zřídí finanční orgán, který by byl v přímém styku s okresními úřady namísto ministerstva financí, jako je dnes. Bude-li to vládě nařízeno, pak to znamená, že vláda navrhne řešení, které samozřejmě nebude definitivní ve smyslu našeho usnesení z 2. července, ale bude cosi předjímat a bude také moci být realizováno ještě před přijetím ústavy. Stane-li se to, bude-li takto vláda zavázána, pak dovolte, abych se nezdržel osobní poznámky, pak budu zvědav, v jaké pozici zastihne tato situace poslance za Samosprávu Moravy a Slezska - totiž zda jaksi v konstruktivní pozici a nebo zda v okázalé, ale obávám se sebedestruktivní opozici. Děkuji vám.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu premiérovi. Dále je do rozpravy přihlášen pan poslanec Sapák. Uděluji mu slovo.

Poslanec ČNR Jan Sapák: (hovoří z místa) Já to řeknu z místa. Chtěl jsem říci to, co pan poslanec Výborný, on to řekl mnohem lépe než jsem to schopen říci já. Chci jen říci, že je nutno hlasovat odděleně - územně správní a státoprávní otázky.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za podporu co zde už zaznělo a ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Jestliže tomu tak není, dovoluji si rozpravu ukončit a navrhnout způsob, jak budeme... Pan místopředseda Kalvoda se hlásí s faktickou připomínkou.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, dovolte, abych nescházel dolů k pultu, protože moje poznámka je skutečně faktická. Zvažme, prosím, zda jde o 4 nebo 6 variant. Já se domnívám, že obě varianty nakolik jsou členěny do oddílu státoprávního uspořádání a územně správního uspořádání, jsou do jisté míry obě pasáže konsekventivní, související. Já si neumím představit z varianty jedna pasáž o územně správním uspořádání a totéž skombinovanou s tou druhou. Já to netvrdím, já jsem o tom sice přesvědčen, ale navrhuji, abychom to všichni ještě zvážili.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za faktickou připomínku. Nyní se musíme dopracovat k rozhodnutí, jakým způsobem budeme o celé záležitosti rozhodovat. Kdybych se to pokusil zrekapitulovat, domnívám se, že tu zazněly dvě varianty nebo že jsou možná dvě řešení. Buďto pojmout jako celek návrh, který si pracovně označme - ten obsáhlejší - jako variantu jedna, tzn. návrh obsáhlejší, který byl také panem poslancem Korábem čten jako první a pak bychom mohli pojmout jako celek též variantu číslo dvě. Můžeme o tom polemizovat, ale tak interpretuji návrh, který zazněl z úst pana místopředsedy Kalvody. Pak zde zazněl opakovaně návrh na to, abychom obě předlohy rozdělili na pasáž, která se týká územně správního uspořádání, tj. horní polovina textu varianty jedna a spodní polovina textu varianty dvě a rozhodli o tom, pro kterou z těchto variant se rozhodneme a potom postavit proti sobě pasáže, které se týkají a jsou také tak nadepsány, státoprávního uspořádání. Prosím, pan kolega Kasal s faktickou připomínkou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se omlouvám, já také jenom z místa, to, že ty čtyři pasáže jsou na dvou papírech, to je záležitost víceméně technická, protože jsme se před půlhodinou rozhodli, že poslanci chtějí mít tyto záležitosti písemně. Správnější by dozajista bylo, kdyby každý návrh byl na zvláštním papíru, tzn., aby každý z vás měl před sebou dva papíry. Já se domnívám, že je nezbytně nutné, abychom se prvně rozhodli mezi dvěma variantami týkajícími se státoprávního uspořádání a potom přikročili k rozhodnutí mezi dvěma variantami územně správního rozdělení. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní předsedkyně Burešová s faktickou poznámkou.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Když už moji kolegové využili tohoto místa, tak já si také dovoluji kratičkou poznámku. Já bych doporučovala nejdříve hlasovat o způsobu hlasování, zda se má hlasovat o variantě jedna o územně správním členění a státoprávním uspořádání a pak o variantě dvě nebo zda se má dát hlasovat o variantě 1/1 a 1/2 a variantě 2/1 a 2/2.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tento názor, s další faktickou se hlásí pan poslanec Kraus, uděluji mu slovo.

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já bych si dovolil podpořit návrh místopředsedy pana poslance Kasala s tím, že jej doplním a doporučuji, se vždy jako první o jedné z těch variant hlasovalo o tom textu, který je ve variantě č. 2.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za vyjádření dalšího názoru. Pan poslanec Koráb se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Jaroslav Koráb: (hovoří z místa) Já se omlouvám, já jsem to měl komentovat. Bylo to myšleno tak, jak říká pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Stodůlka s faktickou poznámkou.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: (hovoří z místa) Mám za to, že s touto systematikou byly seznámeny poslanecké kluby a jde o každý návrh zvlášť. Tak byl závěr dohadovací komise.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tyto informace, další faktická pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Navrhuji, aby se hlasovalo vždy v pořadí od toho návrhu, který je jako první a potom o návrhu, který je jako druhý, čili dávám vlastně protinávrh k tomu, co přednesl pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Návrhová komise se nedohodla, která varianta bude označena jako 1 nebo 2, a proto jsem podal ten návrh.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Já jsem to nadepsal jenom proto, aby se nepletlo, o který papír jde. Mohli bychom to také nazvat variantou "O" nebo "U". Nebral jsem to jako vyjádření pořadí návrhů, protože všechny vyšly z práce komise.

Nyní se tedy domnívám, že se musíme rozhodnout. Především o tom, zda-li budeme respektovat návrh pana místopředsedy Kasala a podobně zněl návrh pana poslance Výborného, ke kterému se připojil pan poslanec Kříž.

Poslanec Jaroslav Koráb: Mám dojem, že z toho děláme velkou vědu. V návrhové komisi jsme mysleli, že návrhy rozstříháme, ale vzhledem k času to zůstalo na jednom papíru.

To, že je varianta č. 1 tak označena, to je proto, že jsme ji dali k rozmnožení okamžitě. Druhý návrh jsme dali jako variantu č. 2. Nevidím tedy problém, když budeme hlasovat o územně správním uspořádání z jednoho papíru nebo z druhého papíru pro to nebo ono. Totéž státoprávní z jednoho papíru a druhého papíru. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto vysvětlení. Přesto bych vás chtěl požádat, abychom již situaci nekomplikovali tím, že budeme měnit čísla za písmena. Berme obsáhlejší text jako text I. a druhý, který je nadepsán jako varianta 2., berme jako text II.

Nyní se musíme rozhodnout o způsobu, jak budeme rozhodovat, Zazněl opakovaně názor, abychom rozdělili text každé varianty na dvě části. To znamená variantu č. 1 na část územně správní a státoprávní uspořádání a variantu č. 2 také státoprávní uspořádání a územně správní uspořádání. Pak se může ČNR rozhodnout pro jednu z variant územně správního uspořádání z textu č. 1 a 2. Totéž platí o druhé části textu.

Druhá varianta, kterou formuloval pan místopředseda Kalvoda, říká, že texty tvoří určitý celek a že je třeba je nechat pohromadě. Je. tedy třeba se rozhodnout pro jeden nebo druhý text. Tak rozumím všem návrhům, které zde padly. Jestliže nikdo nemá další návrhy, dovolím si dát hlasovat.

Kdo je pro, abychom oba texty rozdělili na dvě části a pracovali s těmito částmi odděleně, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 127 hlasů.

Kdo je proti? 25 hlasů.

Konstatuji, že návrh na rozdělení textu byl přijat.

Nyní se domnívám, že musíme proti sobě postavit horní polovinu textu č. 1 a spodní polovinu textu č. 2 a rozhodnout se pro jednu z nich. Zbývá ještě jeden problém, který zazněl ve faktických poznámkách, a sice návrh pana poslance Krause dát hlasovat nejprve o částech varianty 2. Proti tomu padl protinávrh pana poslance Kužílka hlasovat nejprve o částech varianty 1 a potom případně o částech varianty 2.

Hlas z pléna: (z místa stenografů nebylo panu poslanci rozumět.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Myslím, že pan poslanec Koráb nenavrhoval nic, co se týkalo způsobu rozdělení a pořadí hlasování - to bychom se museli podívat do stenozáznamu po jednotlivých částech. On také to navrhovat nemohl proto, protože se o slovo hlásil ještě předtím, než jsme rozhodli o tom rozdělení.

Poslanec Jiří Müller: Neměl bych nic proti návrhu pana poslance Kužílka, ale zvažme jednu věc. V případě, že by se hlasovalo napřed o státoprávním uspořádání a vyhrála zde ve sněmovně varianta spolkového státu, tak se vlastně tím řeší i územně správní uspořádání. Tento logický fakt bychom si měli uvědomit a přistoupit k tomu zcela věcně. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To už je v podstatě odůvodňování jednotlivých variant.

Poslanec Josef Ježek: To, co řekl poslanec Müller, není pravda.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, ale rozprava je uzavřena a prosím vás, abyste tento fakt respektovali. Nevím, jak se nyní rozhodneme postupovat, protože je zde ještě dvojí pořadí. Jedno je pořadí varianta 1 proti variantě 2 a druhé pořadí je územně správní uspořádání proti státoprávnímu uspořádání. Rozhodli jsme již o tom, že texty jsme rozdělili. Nyní se musíme rozhodnout, o kterých částech textu budeme hlasovat jako o prvních a kterým přednost nedáme. Jeden návrh je seřazen logicky od územně správního uspořádání ke státoprávnímu uspořádání.

Poslanec Josef Kašuba: Pane předsedající, myslím, že je to zbytečně komplikováno. Hlasujme nejdříve o státoprávním uspořádání a potom o územně správním uspořádání.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Toto je první návrh, který se týká toho, o které části se má hlasovat napřed.

Poslanec Oldřich Kužílek: K návrhu pana poslance Kašuby dávám protinávrh hlasovat nejdříve o územně správním uspořádání a potom o státoprávním. Logika věci je, že konstituujeme věci zdola od obcí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka - pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Mám za to, že z logiky věci vyplývá, že státní správu nelze konstituovat zdola. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Stodůlkovi. Nyní se domnívám, že bychom měli zvážit, zda-li se budeme hlásit s dalšími faktickými, de facto nefaktickými poznámkami, a můžeme přistoupit k rozhodnutí, jak budeme postupovat.

Nejprve bych dal hlasovat o protinávrhu pana poslance Kužílka, který navrhuje, abychom nejprve se zabývali problémem územně správního uspořádání a potom problémem státoprávního uspořádání. Je proti tomu nějaká námitka? Prosím, pan poslanec Kašuba.

Poslanec Josef Kašuba: (hovořil z místa) Pane místopředsedo, tady vznikají komplikace. Někteří říkají, že nemá smysl o tom hlasovat - navrhuji, aby se sešel ústavně právní výbor.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je to návrh na přerušení schůze. O tom musím dát hlasovat bez rozpravy okamžitě. Ptám se, kdo je pro, abychom v tomto okamžiku přerušili schůzi a nechali rozhodnout o způsobu ústavně právní výbor, ať zvedne ruku. Jeden.

Kdo je proti? 133

Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat. Prosím o klid v tomto závažném okamžiku.

Nyní bych dal hlasovat o protinávrhu pana poslance Kužílka, abychom nejprve rozhodovali o územně správním uspořádání a potom o státoprávním uspořádání.

Kdo je pro tento postup, ať zvedne ruku. 92 Děkuji.

Kdo je proti? 70 Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 4

Poměrem hlasů 92:74 byl tento návrh přijat. Konstatuji, že výsledky tohoto hlasování vylučují, abychom dali hlasovat o návrhu pana poslance Kašuby. Rozhodli jsme tedy, že budeme nejprve rozhodovat o územně správním uspořádání a potom teprve o státoprávním uspořádání.

Další naše hlasování by se mělo týkat toho, zda budeme nejprve hlasovat o částech textu pracovně nazvaném I. Tak zní protinávrh pana poslance Kužílka. Ptám se, kdo je pro, abychom nejprve hlasovali o části textu varianty I., ať zvedne ruku. 93. Děkuji.

Kdo je proti? 47 Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Tím jsme rozhodli o způsobu, jak budeme hlasovat o vlastním textu.

Já mám dotaz, jsou tady dvě varianty, jestli si přejete, aby pan poslanec Koráb případně ještě jednou přednesl části textu. (Ne.) Máte jej před sebou, děkuji.

Nyní se zeptám, kdo je pro, aby Česká národní rada přijala k otázce územně správního uspořádání usnesení ve smyslu textu pracovně označeného I., ať zvedne ruku. 105 Děkuji.

Kdo je proti? 38. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 22. Děkuji.

Mohu tedy konstatovat, že poměrem hlasů 105:60 byla přijata varianta označená I., co se týče územně správního uspořádání.

Nyní se ptám, kdo je pro, aby ČNR přijala k otázce státoprávního uspořádání usnesení ve smyslu textu označeného pracovně jako "varianta I.?" 95

Kdo je proti? 64.

Kdo se zdržel hlasování? 11

Děkuji, mohu tedy konstatovat, že poměrem hlasů 95:75 bylo přijato usnesení ČNR, které se týká otázky státoprávního uspořádání z varianty pracovně označené jako I.

(Potlesk.)

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych vám poděkoval za trpělivou práci a v tomto okamžiku sám navrhl přerušení schůze. Tento bod jsme ukončili a já navrhuji přerušení schůze do úterý 7. května do 10.00 hod.

Ptám se, kdo je pro? 128

Kdo je proti? 0

Konstatuji, že schůze je v tomto okamžiku přerušena. Sejdeme se 7. května v 10.00 hodin.

Ještě upozorňuji, že za chvíli, přesně řečeno v 16.15 hod., se sejde předsednictvo ČNR ke krátké schůzi, kde vyhlásí přijaté zákony.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP