Čtvrtek 14. února 1991

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Štindlovi a prosím zástupce KDÚ pana poslance Procházku.

Poslanec ČNR Antonín Procházka: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, paní a páni poslanci, poslanci Klubu KDÚ stojí plně za navrhovaným usnesením bez pozměňovacích návrhů. Není bez zajímavosti, že přednesený návrh vychází z návrhu Klubu Občanského fóra na usnesení České národní rady, který byl přednesen panem poslancem Koháčkem v návrhové komisi ještě dnes ráno. Mohl bych citovat z tohoto usnesení, ale prakticky ho všichni máte, protože už toto usnesení, které dali poslanci OF, bylo plně přijato do návrhu usnesení, Usnesení poslanci Klubu KDÚ dále chápou jako cílové zaměření pro práci příslušných zákonodárných orgánů, kdy navíc v průběhu těchto prací dojde k vyhodnocování optimálního řešení. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Procházkovi a prosím zástupce HDS pana poslance Kadlece.

Poslanec ČNR Ján Kadlec: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, prohlášení Klubu HDS: Stojíme za usnesením návrhové komise, jak bylo přečteno bez pozměňovacích návrhů. Naše stanovisko je kompromisní, museli jsme slevit a očekáváme to o od jiných klubů. Je to podpora prohlášení premiéra a ostatní pozměňovací návrhy považujeme za vyjádření nedůvěry k vládě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím zástupce KSČM pana poslance Hájka.

Poslanec ČNR Josef Hájek: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážená sněmovno, Klub Komunistických poslanců nemá potřebu provádět korekci svého stanoviska, které zde přednesl minulý týden dr. Ortman. Z tohoto důvodu souhlasí i s návrhem na usnesení České národní rady, jak zde bylo předloženo návrhovou komisí.

Dáváme však na zvážení posoudit, zda je reálné připravit široce pojaté rozbory obou variant do příštího plenárního zasedání a dále podporujeme předložené protinávrhy, které v odstavci 5 bodě c požadují uvést konkrétní částku dotace tj. 7,7 mil. Kčs. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Hájkovi a prosím zástupce Klubu OF dr. Vlacha.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážená sněmovno, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem Klubu Občanského fóra k návrhu usnesení ČNR ke zprávě předsedy vlády o dosavadním plnění programového prohlášení vlády.

Klub OF akceptuje návrh usnesení v bodech I, II, III a IV. V bodě IV navrhuje Klub OF určité formulační změny. Ke státoprávnímu a územně správnímu uspořádání zaujímá Česká národní rada toto stanovisko:

Při řešení státoprávního a územně správního uspořádání je třeba neprodleně přistoupit k věcnému projednávání včetně důkladného rozboru ve všech příslušných orgánech ČNR. Česká národní rada konstatuje, že spolkové uspořádání ČSFR je možné pouze v rámci celé federace, a to rozhodnutím Federálního shromáždění ČSFR

Česká národní rada ukládá předsednictvu ČNR vypracovat do příští plenární schůze harmonogram postupu vytvoření stanoviska ČNR ke státoprávnímu a územně správnímu uspořádání na základě širokého rozboru obsahujícího i politickou, organizačně správní a ekonomickou část všech variant. Česká národní rada požaduje, aby vláda pro tuto činnost ČNR dodala potřebné podklady.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Vlachovi. Zjišťuji, že ze stanovisek klubů odezněl jediný pozměňovací návrh, a to stanovisko Klubu OF. Dále zde byl ještě návrh zástupců KSČM, aby usnesení bylo doplněno v bodě 5 o částku 7,7 mil. Kčs jako dotaci Svazu bojovníků za svobodu.

Poslanec ČNR Karel Štindl: Já jsem podpořil návrh poslance Paynea. Šlo o to, aby vláda začala pracovat na vylepšení obecných zákonů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nemůžeme ale hlasovat o návrhu, který přesně neznáme.

Nejdříve dáme tedy hlasovat o návrhu KSČM.

Kdo tedy je pro to, aby návrh KSČM byl zapracován do usnesení, které teď přijmem, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 121.) Je někdo proti? (13) Zdržel se někdo hlasování? (24)

Děkuji, návrh KSČM byl tedy většinou 121 hlasů proti 13, které byly proti a 24 hlasům, které se zdržely hlasování, přijat. (Potlesk.)

Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu Klubu Občanského fóra tak, jak byl přednesen poslancem Vlachem. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, prosím, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 94.) Kdo je proti? (44) Zdržel se hlasování? (24) Děkuji.

Pozměňovací návrh klubu OF byl přijat většinou 94 hlasů proti 44 a 24 se zdrželo hlasování. Celkem tedy 68.

(Potlesk.)

Prosím ještě, aby se vyjádřili jednotliví řečníci k otázce, zda jejich pozměňovací návrhy jsou zahrnuty v návrzích klubu. Je to další návrh. Prosím zpravodaje. (Hluk v sále - poslanci HSD opustili jednací sál.)

Poslanec ČNR Vladislav Vaňák: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové, dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh pana poslance Ježka. Cituji: "Doporučuje vládě České republiky, aby předložila návrh...". Já bych prosil kolegu Ježka, aby to šel přečíst.

Poslanec ČNR Josef Ježek: Česká národní rada doporučuje vládě České republiky, aby předložila návrh na novelu zákona o obcích a okresních úřadech, které upraví postavení města Brna, města Ostravy a města Plzně tak, aby tato města měla statut okresů. V rámci novely zákona o obcích by mělo být umožněno vytváření svazku obcí. To je všechno.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Ježka, prosím, kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 76.) Kdo je proti? (14) Zdržel se hlasování? (46)

Pozměňovací návrh pana poslance Ježka byl počtem 76 proti 58 přijat, z nich 14 bylo proti a 46 se zdrželo hlasování.

Prosím skrutátorky, aby provedly nový součet ve sněmovně, protože po odchodu poslanců HSD se náš počet změnil. Prosím zpravodaje, aby se vyjádřil k dalším pozměňovacím návrhům.

Poslanec ČNR Vladislav Vaňák: Já bych jenom ve stručnosti řekl návrh pana poslance Payna, který tady bohužel není a který tady hovořil o tom, aby poslanci byli účastni při vzniku zákonů nebo návrhů vládních usnesení.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Payna. Kdo je pro tento návrh (Hlasuje se - 84.) Kdo je proti (12) Zdržel se hlasování? (40)

Děkuji. Pozměňovací návrh pana poslance Payna byl 84 hlasy pro, proti 52, z nichž 12 bylo proti a 40 se zdrželo hlasování, přijat. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec ČNR Vladislav Vaňák: Pan poslanec Fejfar a pan poslanec Kraus své pozměňovací návrhy stáhli, takže pokud nikdo nemá žádnou připomínku k návrhu usnesení, tak bychom mohli uzavřít rozpravu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji.

Poslanec ČNR Josef Ježek: Ještě je tu jeden můj pozměňovací návrh, který opět přečtu:

Česká národní rada doporučuje vládě České republiky, aby rozšířila kompetence už zřízené komise pro koordinaci výstavby územních orgánů státní správy tak, aby zahrnovaly celou oblast decentralizace a rozvoje samosprávy. Má se na mysli hlavně ekonomických otázek, atd. (Z pléna: ještě jednou.)

Doporučujeme vládě České republiky, aby rozšířila kompetence už zřízené komise pro koordinaci výstavby územních orgánů státní správy tak, aby zahrnuly celou oblast decentralizace a rozvoje samospráv.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu pana poslance Ježka. Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se - 45.) Kdo je proti tomuto návrhu? (19) Kdo se zdržel hlasování (76)

Děkuji, pozměňovací návrh pana poslance Ježka nebyl přijat, podporovalo ho 45 hlasů, proti bylo 19, zdrželo se 76 hlasů. Děkuji.

Tím jsou veškeré pozměňovací návrhy vyčerpány a přistoupíme k hlasování o usnesení ČNR jako celku. Prosím, kde je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 94.) Děkuji. Kdo je proti? (14) Zdržel se hlasování? (31) Děkuji. Usnesení ČNR ke zprávě předsedy vlády o dosavadním plnění programového prohlášení vlády ČR a předpokladů jeho plnění v roce 1991 bylo přijato 94 hlasy, 14 hlasů bylo proti a 31 poslanců se zdrželo hlasování.

(Potlesk.)

Dovolte, abych na závěr tohoto bodu jednání poděkovala vládě ČR za její dosavadní práci a vyslovila přesvědčení, že společná práce pro rozvoj České republiky se nám, České národní radě i vládě, bude i v budoucnu dařit. (Potlesk.) S ohledem na pokročilý čas přerušuji schůzi na oběd. Sejdeme se ve 14.00 hodin.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych zahájil naše odpolední jednání naší schůze. Na programu je poslední bod schůze ČNR, a to je

IX.

zpráva o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 17. ledna do 6. února

včetně dodatku, který jste obdrželi. Zprávu jste obdrželi jako sněmovní tisk 175.

Má někdo z vás dotazy nebo připomínky? Pan poslanec Kříž.

Poslanec ČNR Karel Kříž: Na posledním zasedání jsem přednesl návrh, podle kterého by plénum mělo pověřit předsednictvo, aby revokovalo své usnesení, kterým odvolává dr. Moldana z funkce. Chtěl bych se zeptat, kdy k tomuto jednání přistoupíme. Pokud nepřistoupíme, pak navrhuji, aby byl ve zprávě o činnosti předsednictva tento bod, který se týká dr. Moldana vyčleněn a bychom o něm hlasovali zvlášť, protože v tomto bodu považuji za zcela neuspokojující sdělení, které k tomuto rozhodnutí předsednictvo vedlo. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za připomínku. Dovolil bych si upozornit na to, že k tomuto bodu jednání je přihlášen do diskuse, tak, jak to zaznělo při schvalování programu naší schůze minulý týden, pan místopředseda Kasal se zprávou o činnosti lustrační komise. Takže bych považoval za logické, aby záležitost přednesená panem poslancem Křížem, se řešila až po tomto rozšíření nebo doplnění zprávy předsednictva.

Chtěl bych se tedy zeptat, kdo má nějakou připomínku, nějaký dotaz, případně si přeje vystoupit v diskusi k tomuto bodu jednání.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, ve zprávě o činnosti předsednictva ČNR, tisk 175 a v dodatku k této zprávě, je činnosti lustrační komise věnována poměrně velká pozornost. Vzhledem k tomu, že se této problematice věnuje ČNR už poměrně dlouhou dobu, domnívám se, že bude pro všechny užitečné, když připomenu nejdůležitější mezníky vývoje této záležitosti.

24. října loňského roku přijalo Federální shromáždění usnesením č. 45, ve kterém žádá vládu ČSFR aby nejpozději do 15. listopadu 1990 sdělila výsledky porovnání seznamu pracovníků a tajných spolupracovníků bývalé StB se seznamem registrovaných kandidátů do obecních voleb, jakož i se seznamem už jmenovaných osob a kandidátů na funkce vedoucích orgánů státní správy v územních celcích.

Za druhé, aby federální vláda poskytla tyto výsledky národním radám a orgánům jimi zmocněným, politickým stranám a hnutím ve volbách kandidujícím, pokud o to požádají.

31. října loňského roku ČNR přijala usnesení k podpoře usnesení FS k požadavku registrace kandidátů do obecních zastupitelstev v rozšíření o další návrhy. Uložila tehdy předsednictvu ČNR:

1) Požádat vládu ČSFR o výsledky lustrací všech kandidátů do obecních zastupitelstev. Výsledky lustrací předat komisi předsednictva ČNR a politickým stranám a hnutím.

2) Požádat o provedení lustrací pracovníků Kanceláře ČNR a z výsledků lustrací vyvodit důsledky.

3) Požádat o provedení lustrací osob, které přicházejí v úvahu k jmenování na přednosty okresních úřadů a výsledky předat vládě ČR.

4) Požádat o provedení lustrací pracovníků okresních úřadů.

5) Podpořit žádost o provedení lustrací soudců z povolání.

6) Ustavit komisi předsednictva ČNR k realizaci opatření k výsledkům lustrací.

21. listopadu přijalo předsednictvo ČNR usnesení k návrhu ustavení dočasné komise předsednictva ČNR. Předsednictvo ustavilo komisi v tomto složení: předsedkyní jmenovalo Dagmar Burešovou a dále členy komise byli zvoleni: Heřman Chromý, Ján Kadlec, Luděk Fendrych, Pavel Tollner, Jan Kasal a dále byl zvolen ještě z poslanců Ivan Mašek. Za Kancelář ČNR to byl Jan Vůjtěch, Petr Kynštetr a Zuzana Chudomelová, přičemž předsednictvo ČNR zavázalo všechny své členy i členy své komise mlčenlivostí o všech faktech, která se v souvislosti s touto záležitostí dozvědí.

29. listopadu plénum ČNR přijalo usnesení, v němž ukládá předsednictvu ČNR provést řadu technických opatření pro zajištění lustrací v obecních zastupitelstvech.

10. ledna t.r. přijalo Federální shromáždění usnesení, ve kterém se praví: Federální shromáždění pokládá za nepřípustné, aby nadále ve vrcholných státních orgánech byli lidé, kteří spolupracovali s StB. Lustrace před parlamentními volbami proběhly nedostatečně, a u některých politických stran neproběhly vůbec. Proto požadujeme rychlé a důkladné prošetření všech poslanců FS, členů federální vlády, jejich náměstků, pracovníků Kanceláře FS a pracovníků Předsednictva vlády ČSFR.

Dále doporučujeme prezidentu ČSFR, aby stejné prověření provedl v Kanceláři prezidenta.

Z tohoto důvodu Federální shromáždění vyzvalo všechny, kteří spolupracovali s StB, aby odstoupili ze svých výše jmenovaných funkcí.

Federální shromáždění pověřuje vyšetřovací komisi pro objasnění událostí 17. listopadu zjištěním, kdo z poslanců FS, členů vlády, zaměstnanců Kanceláře FS a zaměstnanců Úřadu předsednictva federální vlády byl registrován jako spolupracovník StB a jaké kategorie.

Federální shromáždění pověruje zástupce této komise, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělili dotyčným osobám. Pokud do 15ti dnů neodstoupí, budou jejich jména zveřejněna.

FS ukládá vládě ČSFR, aby umožnila stejný postup orgánům obou republik, pokud o to požádají.

FS ukládá ústavně právním výborům vypracování návrhu zákona, který vymezí okruh míst a funkcí, které nesmějí být obsazeny bývalými spolupracovníky StB.

Týden na to, 17. ledna, přijala Česká národní rada usnesení, ve kterém řeší otázky lustrací nejvyšších orgánů ČR. ČNR pokládá za nepřípustné, aby nadále ve vrcholných orgánech republiky setrvávali lidé, kteří spolupracovali s StB. Lustrace před parlamentními volbami byly provedeny nedostatečně, u kandidátů některých politických stran vůbec. Proto požadujeme urychlené a důkladné prošetření všech poslanců ČNR, členů České vlády a jejich náměstků, prokurátorů GP ČR, soudců Nejvyššího soudu ČR, pracovníků Kanceláře ČNR, pracovníků Úřadu předsednictva vlády ČR a osob v dalších funkcích ve smyslu předcházejících usnesení ČNR.

Z těchto důvodů:

1. ČNR vyzývá všechny, kteří vědomě spolupracovali s StB, aby odstoupili z výše jmenovaných míst a funkcí.

2. ČNR ukládá ústavně právnímu výboru zpracovat v celé záležitosti lustrací postup, který schválí ČNR.

3. ČNR pověřuje komisi předsednictva ČNR pro otázky lustrací, aby ve spolupráci s vyšetřovací komisí FS pro objasnění událostí 17. listopadu 1989 zjistila, kdo z výše uvedených členů vrcholných orgánů ČR byl zaregistrován jako spolupracovník StB a jaké kategorie.

4. ČNR pověřuje zástupce této komise předsednictva ČNR, aby případný pozitivní výsledek šetření sdělili dotyčným osobám. Jména těch, kteří do 15ti dnů po tomto sdělení neodstoupí, budou zveřejněna.

5. ČNR ukládá ústavně právnímu výboru a výboru petičnímu, pro právní ochranu a bezpečnost, aby navázaly kontakt a spolupráci s ústavně právními výbory FS při vypracovávání návrhu zákonných kriterií, která vymezí okruh míst a funkcí, které nesmějí být obsazovány bývalými spolupracovníky StB.

6. Před zveřejněním pozitivních výsledků seznámí lustrační komise ČNR s kritérii pro hodnocení osob vedených v evidenci StB, která přijala vyšetřovací komise FS pro vyšetřování událostí ze 17. listopadu 1989.

Na této schůzi vyjádřilo plénum ČNR rovněž souhlas, aby FS byla zaslána žádost o zařazení poslanců ČNR Lubomíra Nedbálka a Ivana Maška do komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu.

Tolik citace některých usnesení FS a ČNR.

Jejich výčet byl snad nutný i pro všechny ty, kteří se snaží různými způsoby zpochybnit legitimitu činnosti lustrační komise. (Potlesk.)

Snad je na místě připomenout, že čtyři členové lustrační komise pánové Chromý, Kadlec, Nedbálek a Kasal byli komisí FS pro vyšetřování událostí 17. listopadu přijati jako experti této komise. Tito čtyři poslanci byli na vlastní žádost prolustrováni, nejprve péčí pracovníků FMV, potom znovu členy komise FS pro vyšetřování událostí 17. listopadu. To jsme považovali za nezbytné zvlášť proto, aby nebylo v budoucnu možno práci naší komise zpochybnit. Poté byli prolustrováni zbývající členové lustrační komise předsednictva ČNR.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP