Čtvrtek 17. ledna 1991

Poslanec Josef Šedivý: Klub KDU znovu navrhuje na tuto funkci pana poslance Antonína Procházku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Jsou nějaké další návrhy? Nejsou.

Poslední je výbor pro obchod a cestovní ruch. Prosím o návrhy.

Poslanec Ján Kadlec: Klub HSD dává plénu dva návrhy, a to na pana ing. Jaromíra Kapustu a pana Josefa Bezděka.

Poslanec Jiří Jirásek: My navrhujeme poslance Jiřího Frkala.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Jsou nějaké další návrhy? (Nikdo se nehlásí.) Pokud nejsou, hlásí se ještě někdo do rozpravy?

Poslanec Tomáš Fejfar: Výbor pro obchod a cestovní ruch se potřebuje krátce sejít, protože jsme nevěděli, kdo bude kandidovat. Potřebujeme se poradit, abychom mohli oznámit sněmovně naše stanovisko.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Přerušuji jednání na 10 minut. Prosím, abyste tuto lhůtu dodrželi.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně, páni poslanci, budeme pokračovat v jednání. Prosím mluvčího výboru pro obchod a cestovní ruch, aby nám sdělil své stanovisko.

Poslanec Tomáš Fejfar: Výbor pro obchod a cestovní ruch se sešel a tajným hlasováním určil: ing. Frkal - 11, poslanec Bezděk - 5, jeden proškrtnutý lístek. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Chce se k tomu někdo vyjádřit? Hlásí se pan Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Chtěl bych se stručně vyjádřit nikoliv za konkrétní klub, skupinu, frakci, stranu nebo hnutí, ale pouze jako člen dohadovací skupiny, která zde strávila čas v obtížných a mnohdy velmi jemně balancovaných jednáních, jejichž cílem bylo sestavit návrh kandidátky předsednictva tak, aby byla respektována celá škála kriterií. Nemusím asi zdůrazňovat, že dosažení plné vyváženosti v souboru 25 osob vybraných z 200 osob není beze zbytku možné. Zvažovali jsme kriteria územní, příslušnosti, odbornosti, politické příslušnosti i jiná.

Na základě těchto jednání vznikla jistá dohoda v rámci koalice a tato dohoda se souhlasem všech partnerů v jednáních navrhla obsadit místo předsedy výboru pro obchod a cestovní ruch kandidátem z řad Hnutí pro samosprávnou demokracii. Chtěl bych to říci jenom jako obecné memento ke všem z nás, kteří půjdeme volit, jako poznámku k tomu, že zde budujeme pomalu a ztuha, jak se ukazuje, jistou důvěru a neměli bychom tuto důvěru začít podkopávat a měli bychom v rámci těchto dohod ctít to, co jsme dojednali. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Svobodovi, hlásí se pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno! Především všem těm, kteří při hlasování o mé osobě dali přednost vlastnímu svědomí před hloupým partajničením, děkuji za projevenou důvěru. Děkuji všem, kteří nemají demokracii jen v ústech, ale také v srdci. Pevně věřím, že v příštím parlamentu bude takových většina.

Nyní k těm dohodám. Chtěl bych říci, že i ve stanovisku, které zaznělo na začátku dnešní schůze, předseda našeho klubu řekl, že stanoviska naší strany byla stálá a neměnná. Čili nemohlo dojít zcela logicky k žádné dohodě všech partnerů. Jestliže byl navržen naší stranou a nakonec i výborem pro cestovní ruch a obchod poslanec Frkal, svědčí to o určité úrovni, odborných znalostech a schopnostech. Nevidím proto důvod, proč by tento návrh měl být zpochybňován. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Krausovi. Hlásí se pan poslanec Kapusta a pan poslanec Kotrlý.

Poslanec Jaromír Kapusta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, krátce a stručně - vzdávám se kandidatury ve výboru pro obchod a cestovní ruch ve prospěch dvou navržených kandidátů. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Kapustovi. Nyní se přihlásil pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jenom malé upřesnění nebo reakci na to, co zde říkal pan poslanec Kraus. Kolega Svoboda uváděl dohodu v jednání mezi koaličními partnery, ne mezi všemi partnery, kteří byli účastni jednání. To jen pro korektnost. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. Do rozpravy se hlásil pan poslanec Kotrlý. (Poslanec Kotrlý: Vzdávám se slova.)

Hlásí se ještě někdo do diskuse?

Poslanec Jiří Novák: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, budu velmi stručný. Velmi si cením důvěry Klubu Občanského fóra, kterým jsem byl kandidován do funkce předsedy ústavně právního výboru tohoto sněmu, I když vím, že se možná na mne snese hněv Moravy, že je zde riziko ztráty křesla v předsednictvu ČNR, musím současně říci jednu věc. Velmi si cením toho, že máte možnost alternativního řešení, že máte možnost výběru. Současně chci říci, že si dr. Palkosky jako právníka velmi vážím. Prosím tedy o vaše rozhodnutí. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Novákovi. Hlásí se pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Jako bych ten bonmot již řekl. Děkuji vám. (Potlesk. Veselost v sále.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo se nehlásí.) Pokud nikoliv, prosím pana poslance Popoviče, aby ještě jednou pro vaši informaci shrnul návrhy.

Poslanec Pavel Popovič:

Mandátový a imunitní výbor - poslankyně Röschová

ústavně právní výbor - poslanci Novák a Palkoska

rozpočtový a kontrolní výbor - poslanec Kozánek

národohospodářský výbor - poslanec Ledvinka

výbor pro územní správu a národnosti - poslanec Hrazdíra

výbor pro ochranu životního prostředí a urbanismus

- poslanec Zubek

výbor pro sociální politiku a zdravotnictví - poslanec Lom

výbor petiční, pro právní ochranu a bezpečnost

- poslanec Müller

výbor pro vědu, vzdělání a kulturu - poslankyně Moserová

výbor církevní a humanitární - poslanec Procházka

výbor pro obchod a cestovní ruch - poslanci Bezděk a Frkal

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Hlasovací lístky pro tajnou volbu se začnou vydávat v 17,40. Počítáme s tím, že by volby mohly být skončeny v 18.00. Prosím, abyste se k volbám odebrali opět do Státních aktů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Zahajuji přerušené jednání a prosím pana poslance Popoviče, aby nám oznámil výsledky voleb předsedů výborů ČNR.

Poslanec Pavel Popovič: Paní předsedkyně, dámy a pánové, k této volbě převzali ověřovatelé 200 hlasovacích lístků, z nich bylo vydáno 187 hlasovacích lístků, všechny tyto lístky byly odevzdány jako platné, čili, žádný neplatný, žádný neodevzdaný, nevydaných zůstává 13. Navrženým kandidátům byly odevzdány hlasy takto: Pro poslankyni Annu Röschovou bylo odevzdáno 132 platných hlasů, proti 55 hlasů.

Poslankyně Anna Röschová byla zvolena předsedkyní mandátového a imunitního výboru. Pro poslance Jiřího Nováka bylo odevzdáno 118 platných hlasů, proti 69 hlasů, pro poslance Ivo Palkosku bylo odevzdáno 62 platných hlasů, proti 125 platných hlasů.

Předsedou ústavně právního výboru byl zvolen poslanec Jiří Novák. Pro poslance Petra Kozánka bylo odevzdáno 169 platných hlasů, proti 18 hlasů.

Poslanec Petr Kozánek byl zvolen předsedou rozpočtového a kontrolního výboru. Pro poslance Karla Ledvinku bylo odevzdáno 154 platných hlasů, proti 33 hlasů.

Poslanec Karel Ledvinka byl zvolen předsedou národohospodářského výboru. Pro poslance Antonína Hrazdíru bylo odevzdáno 149 platných hlasů, proti 38 platných hlasů.

Poslanec Antonín Hrazdíra byl zvolen předsedou výboru pro územní správu a národnosti. Pro poslance Leopolda Zubka bylo odevzdáno 163 platných hlasů, proti 24 platných hlasů.

Poslanec Leopold Zubek byl zvolen předsedou výboru pro ochranu životního prostředí a urbanismus. Pro poslance Petra Loma byly odevzdány 153 platné hlasy, proti 34.

Poslanec Petr Lom byl zvolen předsedou výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Pro poslance Jiřího Müllera bylo odevzdáno 148 hlasů, proti 39.

Poslanec Jiří Müller byl zvolen předsedou výboru petičního, pro právní ochranu a bezpečnost. Pro poslankyni Jaroslavu Moserovou bylo odevzdáno 155 platných hlasů, proti 33 (pozn. stenografky: zřejmě jde o omyl při sčítání, protože bylo vydáno 187 hlasovacích lístků a součet odevzdaných činí 188.)

Poslankyně Jaroslava Moresová byla zvolena předsedkyní výboru pro vědu, vzdělání a kulturu. Pro poslance Antonína Procházku bylo odevzdáno 166 hlasů, proti 21 hlas.

Poslanec Antonín Procházka byl zvolen předsedou církevního a humanitárního výboru. Pro poslance Josefa Bezděka bylo odevzdáno 109 platných hlasů, proti 78 hlasů, pro poslance Jiřího Frkala byl odevzdán 71 hlas, proti 16 hlasů.

Předsedou výboru pro obchod a cestovní ruch byl zvolen Josef Bezděk. (Potlesk.)

Jménem ověřovatelů blahopřeji všem nově zvoleným předsedům výborů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já si dovoluji rovněž blahopřát všem nově zvoleným předsedům výborů. Přistoupíme teď k poslední tajné volbě, kterou bude volba dalších členů předsednictva ČNR (plénum upozorňuje, že se hlásí poslanec Ortman).

Poslanec Jaroslav Ortman: Paní předsedkyně, vážení kolegové, obracím se na vás s jednou žádostí našeho klubu, zdali byste respektovali, že máme přání sejít se na 20 minut k jednání ještě před závěrečným kolem, vzhledem k výsledkům hlasování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Za 15 minut se sejdeme ve sněmovně.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní a pánové poslanci, zahajuji přerušené jednání. Pan poslanec Popovič mne požádal, aby vám mohl něco sdělit.

Poslanec Pavel Popovič: Je třeba opravit drobnou chybu, která se nám vloudila do protokolu. Prosím, abyste si u volby poslankyně Moserové opravili číslo, pro ni hlasovalo 154, nikoliv 155. Omlouvám se.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Předpokládám, že si bude přát vystoupit někdo za Klub KSČM.

Poslanec Jiří Jirásek: Paní předsedkyně, dámy a pánové, za celých půl roku jsem nevystupoval, jako dnes. Věřím, že to bude naposled. Klub mne pověřil, abych předložil tyto návrhy.

Doporučujeme, aby za členy předsednictva byli na kandidátku zařazeni Jaroslav Ortman, předseda Klubu, Michal Kraus a Jiří Frkal. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Prosím poslance Popoviče, aby si to poznamenal.

Poslední tajnou volbou bude volba dalších členů předsednictva ČNR. Z celkového počtu 25 jsme zvolili 16 členů a budeme tedy volit dalších devět členů předsednictva ČNR. Prosím o vaše návrhy.

Poslanec Josef Šedivý: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, Klub KDU navrhuje za člena předsednictva dosavadního jeho člena Stanislava Bělehrádka. Současně vám děkuji za podporu našich návrhů.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Šedivému. Prosím další zástupce poslaneckých klubů, pokud se chtějí vyjádřit.

Poslanec Ján Kadlec: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, Klub Hnutí za samosprávnou demokracii dává návrh na dalšího člena předsednictva pana ing. Kamila Procházku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Zbývá pouze podotknout, že za Klub OF je kandidován Václav Žák, poslanec Ivan Mašek, Karel Štindl, Martin Syka a Dr. Milan Tatár. Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

Poslanec Josef Domas: Zazněl návrh poslankyně Vorlové, aby jedním z pěti navrhovaných členů předsednictva byl poslanec Svoboda.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Poslankyně Vorlová tento návrh vznesla. Prosím poslance Popoviče, aby si jej poznamenal. Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

Poslanec Ivo Svoboda: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, hodlám kandidovat i nadále, ale hodlám z tohoto místa vyzvat celou sněmovnu, nejen koaliční partnery, aby zároveň zcela bez ohledu na osobní pocity, pocity jakékoliv vázanosti nebo názoru striktně respektovala koaliční dohodu, učiněnou s našimi partnery. Děkuji vám.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Svobodovi.

Připomínka z pléna: Mám dojem, že některé z těchto kandidátů neznáme. Neznám např. Kamila Procházku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Přeje si někdo představit dalšího kandidáta? Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikoliv. Rozpravu končím.

Je vám zcela jasné, jak budou vypadat kandidátní listiny, nemusíme to znovu číst. Přistoupíme k tajné volbě dalších členů předsednictva. Hlasovací lístky pro tajnou volbu se začnou vydávat ve 20,25 hodin. Volby budou ukončeny ve 20,45 hodin.

Věcnou připomínku má pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Navrhoval bych, abychom se nerozcházeli a abychom čas, než budou připraveny kandidátky, využili k projednání dalších bodů programu, které jsme dnes projednat nestačili. Šetřme svůj čas.

Poslanec Oldřich Kužílek: Prosím za Klub Občanského fóra o přerušení schůze, aby se mohl sejít Klub Občanského fóra.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: O přerušení schůze se hlasuje bez rozpravy. Kdo je pro přerušení schůze? (116) Kdo je proti? (12) Zdržel se hlasování? (35) Děkuji.

Návrh na přerušení schůze byl tedy přijat. Přerušuji schůzi, myslím, že právě na tu dobu, kdy budou vydány volební lístky a pak se rozhodneme o dalším postupu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, pro úsporu času můžeme pokračovat dalším bodem jednání. Šlo by o úsporu půl hodiny tím, že bychom pokračovali, než budou známy výsledky voleb členů předsednictva. Protože je to porušení schváleného programu, táži se, zda jsou výhrady k tomuto navrhovanému postupu. (Nikdo se nehlásí.) Kdo je pro tento postup, ať zvedne ruku. (Hlasování.) Mám za to, že je to naprostá většina, a tak nemusíme počítat hlasy.

Dalším bodem jednání je tedy

II.

Návrh předsednictva ČNR na zkrácení zákonné lhůty 60 dní k projednání návrhů zákonů ČNR, a to návrhů obsažených v tiscích ČNR č. 159 a 161.

Podle jednacího řádu se o těchto návrzích hlasuje bez rozpravy.

Chtěl bych ještě připomenout vaší zvláštní pozornosti tisk 161, který obsahuje pověření pro předsedkyni ČNR, aby požádala předsedu FS o upuštění od projednání zásad zákona o vlastnických vztazích k půdě a zemědělskému majetku. Jde o zákonodárnou iniciativu ČNR vůči FS s tím, že jako navrhovatel by ČNR musela návrh předložit.

Vzhledem k tomu, že se jedná o schválení návrhu bez rozpravy, zeptal bych se, zda je možno hlasovat o obou návrzích společně. Má někdo námitky? Navrhuje někdo hlasování odděleně? (Poslanec Payne žádá hlasovat odděleně.)

Budeme tedy hlasovat nejprve o sněmovním tisku 159. Předpokládám, že návrh je zřejmý. Prosím ty, kteří jsou pro, aby zvedli ruku. (Hlasování skončilo výsledkem: 101 pro, 32 proti, 11 se zdrželo.) Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Budeme tedy hlasovat o témž návrhu, který se týká druhého sněmovního tisku, tedy tisku 161, o němž jsem se obšírněji zmiňoval. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. (Hlasování skončilo výsledkem: 109 pro, 23 proti, 18 se zdrželo.) Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Nejsou-li ještě známy výsledky voleb, mohli bychom pokračovat v intencích toho, na čem jsme se usnesli, tedy dalším bodem dnešního pořadu jednání.

Jde o


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP