Čtvrtek 17. ledna 1991

Poslankyně Milada Vorlová: Vzhledem k tomu, že ve výboru došlo k rozřešení toho, jestli bude předsedou pan poslanec Svoboda nebo Kozánek, navrhuji rozšíření kandidátky předsednictva o pana poslance Svobodu. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Obracím se na zástupce Klubu komunistické strany pana Jiráska s tím, že už jsem něco říkala. Souhlasí s tím návrhem klub poslanců?

Poslanec Jiří Jirásek: Pokud bude ta situace, že teď přistoupíme ke schválení volebního řádu a pak bude volba předsedkyně, tak ano, ale další návrhy skutečně ne. .....Nechceme prodlužovat jednání. Souhlasíme s tím, aby teď byl projednán volební řád, pak aby byla volba předsedy, abychom se v pauze sešli a pak pokračovali v jednání.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Ano. To je přesně můj návrh. Děkuji panu poslanci Jiráskovi a prosím pověřeného člena skupiny ověřovatelů České národní rady, aby uvedl návrh volebního řádu pro tajné hlasování.

Poslanec Pavel Popovič: Paní předsedkyně, dámy a pánové, volební řád ..... Zdá se, že ovzduší je nabité elektřinou, zvláště tady na stole to doléhá..... Dovoluji si vás požádat, abyste doplnili čl. 10, čili poslední článek, v posledním řádku, kde za slovo "ověřovatelů" udělejte čárku a potom doplňte slova "přičemž oznámí výsledky podle odst. 9". Je to v podstatě formální záležitost s tím, že budete seznámeni naprosto se všemi počty lístků odevzdaných či neodevzdaných.

Nyní prosím o připomínky, příp. návrhy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ověřovateli. Má někdo k předloženému návrhu volebního řádu dotazy či připomínky? Zdá se, že nikoliv. Pokud nejsou, budeme hlasovat. Ještě pan poslanec Kříž.

Poslanec Karel Kříž: Do návrhu není zpracována eventualita druhého hlasovacího kola.

Poslanec Jiří Jirásek: Paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, riskuji situaci, že se stanu velmi nepopulární, ale přece jen vás požádám, zda by nebylo možné zvážit v tom bodě 2., návrh volebního řádu, abychom nespojovali hlasování, protože může dojít k různým posunům, někdo nemusí být zvolen, čili, aby se hlasovalo o každém souboru kandidátů zvlášť, tzn., zvlášť o předsedovi, zvlášť o místopředsedech, zvlášť o předsedech výborů a členech předsednictva. Z tohoto to nevyplývá. Pokud si pamatujete na ustavující schůzi, tam jsme vhazovali oba dva hlasovací lístky najednou - u členů výborů i členů předsednictva. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Dámy a pánové, já bych chtěl připomenout, že tento návrh byl součástí toho, co jménem Klubu Občanského fóra přednesl poslanec Petr Koháček, to znamená volbu ve čtyřech krocích, ve čtyřech etapách. Myslím, že se na tom můžeme sjednotit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já jsem tomu také tak rozuměla, ale protože tento návrh nebyl jasný všem členům sněmovny, dávám teď o tomto návrhu pana poslance Jiráska ve znění příspěvku pana poslance Paynea hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby volby probíhaly tímto způsobem? (177) Děkuji. Je někdo proti tomuto způsobu hlasování, tedy volby? Nikdo. Zdržel se hlasování? Nikdo.

Návrh byl tedy jednomyslně přijat.

S ohledem na to, že volební komise musí dopracovat návrh volebního řádu pro tajné hlasování podle připomínky pana poslance Kříže, domnívám se, že bychom mohli udělat přestávku na oběd a sešli bychom se tady za hodinu. Současně prosím předsedy klubů, aby této hodiny využili k dohadovacímu řízení.

Poslanec Pavel Popovič: Domnívám se, že bod 8 volebního řádu se týká rovnosti hlasů. Pane poslanče, máte případně nějaký návrh, jakým způsobem bychom měli řešit druhé kolo?

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Ten případ, že nikdo z navrhovaných kandidátů nedostane nadpoloviční většinu hlasů je možný. Připomínka pana poslance Kříže je na místě. Bude asi třeba, aby si toto skupina ověřovatelů ověřila. Bude třeba to doplnit. Takže, přerušuji schůzi. Ještě prosím - pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Řeknu svůj výklad, jak jsem se domníval, že se to myslí. Znamená to, že na místo není nikdo zvolen. Ostatní zvoleni jsou. Předsednictvo není sice úplné, ale neliší se to od situací, kdy by v průběhu někdo třeba podal rezignaci. Předsednictvo, pokud vím, nemusí být okamžitě úplné. Říkám to proto, abychom o tom uvažovali do debaty.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím, má někdo nějaký námět k této otázce? Pokud ne, přerušíme schůzi.

(Po přestávce)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci! Budeme pokračovat v přerušeném jednání.

Nejprve bych vás chtěla informovat, že Liberálně demokratická strana navrhla do skupiny poslanců pro vypracování prohlášení k mezinárodní situaci, zejména ve vztahu k Sovětskému svazu, poslance Nedbálka. Prosím také ostatní politické kluby, aby laskavě ohlásily své kandidáty resp. vyslance u pana kancléře Kynštetra. Prosím, aby se tato skupina během první přestávky sešla a začala pracovat na prohlášení. Děkuji.

Nyní prosím zástupce, resp. pověřeného člena ověřovatelů dr. Popoviče, aby uvedl doplněk volebního řádu.

Poslanec Pavel Popovič: Paní předsedkyně, dámy a pánové, na stůl jste dostali dodatek, který navrhuje řešení vzniklého problému.

Za prvé tam máte článek 10 ve znění, jak jsem ho diktoval.

A za druhé nový článek 11, který řeší problém druhého kola.

Výslovně upozorňuji, že v něm je implicitně to, že kandidát, který nedostane nadpoloviční většinu hlasů, může být ve druhém kole volen pouze pokud je znovu navržen.

Jinak prosím o případné připomínky.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji poslanci Popovičovi. Má někdo k předloženému návrhu volebního řádu nějaké připomínky? (Nikdo.) Pokud připomínky nejsou, budeme o navrženém volebním řádu hlasovat.

Kdo souhlasí s navrženým volebním řádem tak, jak byl předložen, s dodatkem, který nyní dr. Popovič odůvodnil, ať zvedne ruku! (Hlasuje se - 164.) Je někdo proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (3)

Děkuji, volební řád byl schválen. V souladu s odstavcem 2 tohoto volebního řádu vyhlašuji nyní volbu předsedy ČNR. Ráno zde byla přednesena kandidátka, na které jsem za předsedu byla kandidována pouze já. Je však možno navrhnout další kandidáty. Prosím o vaše návrhy. (Jiné návrhy nebyly.)

Pokud tomu tak není, končím rozpravu a přistoupíme k tajné volbě předsedy ČNR, která se uskuteční ve Státních aktech.

Ještě vám sdělím časové údaje: výdej hlasovacích lístků bude zahájen ve 13.50 a volby budou ukončeny za půl hodiny, podle relace pana poslance Popoviče. K dalšímu jednání bychom se sešli ve 14.20 hodin.

Nyní se rozejděme k tajné volbě. Prosím ověřovatele, aby se ujali své funkce.

(Následovala volba předsedy ČNR.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Zahajuji přerušené jednání a prosím pana ověřovatele, poslance Popoviče, aby nám sdělil výsledky voleb.

Poslanec Pavel Popovič: Paní předsedkyně, dámy a pánové, výsledky voleb jsou takovéto: k volbě jsme převzali 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 188 hlasovacích lístků, 188 jich také bylo jako platných odevzdáno. Čili žádný neplatný, žádný neodevzdaný, nevydaných z počtu 200 je 12 lístků. Pro navrženou kandidátku, poslankyni Dagmar Burešovou, bylo odevzdáno 137 platných hlasů, proti 51 platných hlasů.

Z toho vyplývá, že poslankyně Dagmar Burešová byla zvolena předsedkyní České národní rady. (Spontánní dlouhotrvající potlesk.) Dovoluji si z tohoto místa paní předsedkyni Burešové ze srdce blahopřát.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já vám děkuji za blahopřání, děkuji všem, kteří mi dali důvěru v této volbě a těm, kteří mi tu důvěru nedali, bych chtěla slíbit, že se v budoucnosti pokusím jejich důvěru získat. Děkuji vám. (Potlesk.)

Teď přistoupíme k volbě místopředsedů ČNR, kandidátka vám byla přednesena již dopoledne. Prosím o vaše další návrhy z pléna. Pan poslanec Jirásek.

Poslanec Jiří Jirásek: Paní předsedkyně, dámy a pánové, mám dva návrhy. První návrh je, abychom rozšířili počet místopředsedů na pět a na tato místa navrhuji jménem a z pověření komunistických poslanců poslance Michala Krause. Pokud první návrh ve sněmovně neprojde, prosím, aby zůstal návrh druhý, na funkci místopředsedy navrhujeme Michala Krause.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jiráskovi. Prosím pana dr. Popoviče, aby si tento návrh poznamenal. Prosím o další návrhy z pléna.

Poslanec Josef Šedivý: Poněvadž nebyl přednesen návrh, kdo kandiduje na místopředsedy, poslanecký Klub Křesťanské a demokratické unie nemění nic na svém návrhu a znovu doporučuje k volbě za místopředsedu pana poslance Jana Kasala.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Chtějí se ostatní zástupci poslaneckých klubů vyjádřit ke kandidatuře svých kandidátů? Pan poslanec Kadlec.

Poslanec Ján Kadlec: Klub Hnutí za samosprávnou demokracii znovu kandiduje pana doc. Malíka.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Ještě někdo se chce vyjádřit? (Nikdo se nehlásí.) Zdá se, že nikoli. Rozpravu tedy končím. Prosím, abyste přečetli ještě jednou konečnou verzi kandidátky.

Poslanec Pavel Popovič: Za prvního místopředsedu za Občanské fórum Jan Kalvoda, za místopředsedu - KDU - Jan Kasal, za HSDM doc. Malík, za OF Jiří Vlach, za KSČM Michal Kraus.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o rozšíření návrhu na kandidátku tak, jak byla přednesena panem poslancem Jiráskem.

Hlásí se poslanec Frkal.

Poslanec Jiří Frkal: Musíme dát hlasovat o návrh na rozšíření počtu místopředsedů ze čtyř na pět.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Správně, musím dát hlasovat o tom, aby to místo vůbec vzniklo. Nejprve o rozšíření počtu místopředsedů ze čtyř na pět. Kdo je pro toto rozšíření, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) 81. Kdo je proti? (Hlasuje se.) 69. Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) 32.

Děkuji. Návrh na rozšíření počtu místopředsedů ze čtyř na pět nebyl přijat. Za této situace se jeví bezpředmětným další hlasování. Mohlo by se však stát, že by větší skupina, větší část poslanecké sněmovny měla za to, že pan Kraus bude lépe než některý z oficiálně navržených kandidátů na místo místopředsedy vykonávat svou funkci. Dávám hlasovat i o dalším návrhu na zvolení ..... (Projevy nesouhlasu z pléna.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kraus je zařazen do kandidátky. Tím je otázka ukončena. Prosím, abychom přikročili k volbě. Vyhlašuji přestávku s tím, že volební lístky se začnou vydávat v 15,20 hodin, volby by měly být ukončeny v 15,50 hodin. Výsledky by měly být vyhlášeny kolem 16,00 hodin.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji přerušené jednání a prosím poslance Popoviče, aby přednesl výsledky voleb místopředsedů ČNR.

Poslanec Pavel Popovič: Paní předsedkyně, dámy a pánové, ověřovatelé převzali k volbě 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 187 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 186 platných hlasovacích lístků, žádný neplatný. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků je jeden a nevydaných 13. Čili počty souhlasí.

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro poslance Jana Kalvodu bylo odevzdáno 114 platných hlasů, proti 72 platných hlasů. Pro poslance Jana Kasala bylo odevzdáno 153 platných hlasů, proti 33 platných hlasů. Pro poslance Michala Krause bylo odevzdáno 93 platných hlasů, proti bylo odevzdáno 93 platných hlasů. Pro poslance Zdeňka Malíka bylo odevzdáno 122 platných hlasů, proti 64 platných hlasů. Pro poslance Jiřího Vlacha bylo odevzdáno 113 platných hlasů, proti 73 platných hlasů.

Z uvedených počtů vyplývá, že do funkcí místopředsedů ČNR byli zvoleni poslanci Jan Kalvoda, Jan Kasal, Zdeněk Malík a Jiří Vlach. Jménem ověřovatelů jim blahopřeji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Také já blahopřeji zvoleným místopředsedům a prosím, aby zaujali svá místa tady vedle mne.

Nyní přistoupíme k tajné volbě předsedů výborů ČNR. Takže na nás čeká tajná volba předsedů výborů ČNR. Ráno tady byla přečtena kandidátka, prosím teď jednotlivě o vaše návrhy pro každý výbor.

Nejdříve jde o mandátový a imunitní výbor, kde je kandidována zatím paní poslankyně Röschová. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pouze chci upozornit, že zatím byla přednesena jenom kandidátka za Občanské fórum, možná by bylo dobré vznést kandidátku i za jiné strany a potom alternativy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Popovič již veškeré návrhy ostatních politických stran má, a pokud vím, na mandátový a imunitní výbor tady nebyl vznesen žádný další návrh.

Poslanec Pavel Popovič: Bohužel, návrhy ostatních stran nemám.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže prosím poslanecké kluby, aby laskavě odevzdaly panu poslanci Popovičovi své návrhy písemně.

Zástupci politických klubů budou přednášet své návrhy přímo.

Čili mandátový a imunitní výbor. Ráno byl přednesen návrh na paní poslankyni Röschovou. Prosím o další návrhy z pléna. Pokud nejsou, zůstává jedinou kandidátkou.

Nyní tedy ústavně právní výbor.

Poslanec Miloslav Výborný: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, tak jako se sešly i jiné výbory, ústavně právní výbor se sešel až dnes, aby zvážil, zda členové výboru, tedy nikoliv členové klubu poslanců Občanského fóra nebudou mít jiné nebo další návrhy kromě návrhu poslance Jiřího Nováka na místo předsedy ústavně právního výboru. Byl jsem zmocněn sdělit stanovisko tohoto výboru, který doporučuje, aby kromě poslance Jiřího Nováka jako alternativní kandidát na místo předsedy ústavně právního výboru byl poslanec Ivo Plakoska.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, jsou nějaké další návrhy na funkci předsedy ústavně právního výboru? Nejsou.

Nyní tedy jde o výbor rozpočtový a kontrolní. Prosím návrhy na kandidáta na předsedu tohoto výboru.

Poslanec Ivo Svoboda: Chtěl bych oznámit, vážená sněmovno, že s ohledem na stanovisko členů našeho výboru se vzdávám své kandidatury na funkci předsedy rozpočtového a kontrolního výboru. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Svobodovi, zůstává tedy zatím jediný kandidát poslanec Kozánek. Má někdo nějaký jiný návrh? Není tomu tak.

Další je kandidát na předsedu pro národohospodářský výbor. Prosím o přednesení návrhů. Zatím byl navržen pouze pan poslanec Ledvinka. Nikdo nemá žádné další návrhy?

Pokročíme tedy dále, jde o výbor pro územní správu a národnosti. Pan poslanec Jirásek.

Poslanec Jiří Jirásek: Navrhujeme na tuto funkci pana poslance Antonína Hrazdíru.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, jsou nějaké další návrhy? Nejsou.

Další výbor pro ochranu životního prostředí a urbanismus. Prosím o návrhy. Zatím navrhl pan poslanec Jančáry pana poslance Zubka. Jiný návrh tu zatím není. Pokud není další návrh, zůstává pan poslanec Zubek jediným kandidátem.

Další výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo nějaké návrhy? Občanské fórum navrhlo poslance Loma. Není žádný další návrh?

Přecházím proto k výboru petičnímu, pro právní ochranu a bezpečnost, žádám o návrhy z pléna.

Poslanec Jiří Karas: Navrhuji poslance Jiřího Müllera.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Má někdo další návrh? Není tomu tak. Zůstává jediným kandidátem.

Další je výbor pro vědu, vzdělávání a kulturu. Prosím o návrhy. Občanské fórum navrhuje paní poslankyni Moserovou. Protože není žádný jiný návrh, zůstává jedinou kandidátkou.

Nyní výbor církevní a humanitární. Prosím o návrhy.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP