Čtvrtek 17. ledna 1991

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážený sněme, dovolte jen několik stručných slov o práci dohadovací komise. Inspirovalo mě k tomu v této chvíli několik skrytých nebo otevřenějších narážek, jestli bylo vše korektní. Mohu za dohadovací komisi, která se setkávala se zástupci všech klubů říci, že úroveň práce byla nesmírně korektní, nesmírně vstřícná, nesmírně vzájemně se respektující. K narážce na problém zastoupení Moravy musím říci, že tuto otázku jsme při jednání s HSD velmi důkladně zvažovali, učinili jsme všechny možné kroky vstříc k řešení této otázky.

Ještě bych chtěl říci jednu větu jako místopředseda Klubu Občanského fóra, že mě překvapuje, když pan Kotrlý, který tři měsíce způsoboval rozklad Klubu Občanského fóra ve funkci předsedy, se odvolává na to, že Klub Občanského fóra nějakou dobu nepracoval. Situace se již zlepšila a myslím si, že Občanské fórum je schopno - aspoň v dohadovacím jednání to jasně prokázalo - vystupovat jednotně. V dohadovacím řízení jsme spatřovali základ nové úrovně způsobu parlamentní práce mezi kluby, zejména v koalici, ale se všemi politickými partnery, kdy základem práce jsou dopředu projednané dohody, které se budou dodržovat. Děkuji.

Poslanec Petr Kozánek: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ze strany rozpočtového a kontrolního výboru, kterého jsem dosud předsedou, nebyly vzneseny námitky proti mé osobě a také nevím o nějakých námitkách ze strany jiných poslanců. Návrh výměny - pokud je mi známo - zazněl pouze z úst paní předsedkyně. V Klubu Občanského fóra bylo hlasováno o osobě předsedy rozpočtového a kontrolního výboru a hlasování - pokud vím - bylo jednoznačné. Přesto byl návrh předložen se dvěma návrhy. Nic proti tomu nenamítám, ale domnívám se, že tento postup je málo demokratický a postrádá politickou kulturu. Děkuji vám.

Poslanec Ján Kadlec: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, Klub Hnutí za samosprávnou demokracii - SMS uznává dohody, které byly uzavřeny. Tyto dohody byly korektní. Myslím si, že tato věc by tady už neměla být takto řešena, nejsme na Klubu Občanského fóra.

Navrhuji, aby byla vyhlášena přestávka. Náš klub se dohodne na zástupcích, kteří budou navrženi podle těchto dohod do jednotlivých funkcí.

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové poslanci, domnívám se, že dnešní jednání má zatím velice nepříznivý průběh. Od 15. listopadu jsem svědkem v této sněmovně, jak tady stoupá neustále napětí, jak to nepřímo sleduji i v rámci Klubu Občanského fóra, ale i napětí mezi jednotlivými kluby. Nechci říkat, co si myslím o tom, že je toho příčinou, ale rozhodně to nepřispívá ani k vytváření právního státu ani k vytváření nové politické kultury.

Ale co mě nejvíce udivuje, že je zde přednesen návrh a každý návrh má tezi a má svou substanciaci, své odůvodnění. Dosud jsem se nedozvěděl, z jakých důvodů už nemá být místopředseda ČNR ing. Michal Kraus místopředsedou, čeho se dopustil, v čem špatně pracuje. Neslyšel jsem za celou dobu od 25. června, kdy jsem tu byl poprvé, že by mu bylo vytýkáno, že by neplnil povinnosti místopředsedy ČNR, nebo že by špatně řídil tuto sněmovnu, pokud byl zmocněn řízením naší schůze. Moje osobní zkušenost mě naopak přesvědčila, že při řízení sněmovny vystupoval velice dobře a snažil se, aby se zde pracovalo dobře a efektivně.

Rovněž nevím, z jakého důvodu se změnila situace, že by neměl být nadále předsedou výboru pro obchod a cestovní ruch ing. Jiří Frkal. Neslyšel jsem v této sněmovně ani od členů tohoto výboru, že by mu byly vytýkány závady v práci, nebo že by neplnil své povinnosti předsedy výboru.

Nevím v čem se změnila situace ve společnosti, aby měl být počet členů předsednictva ze KSČM snížen ze čtyř na tři. Pokud vím, naše strana neutrpěla ve společnosti žádné ztráty, v komunálních volbách dostala o čtyři procenta více než v parlamentních volbách. Nikdy jsme se nedomnívali, že kvůli tomu bychom měli navrhnout, aby se počet našich členů v předsednictvu zvýšil na pět, ale také nás nenapadlo, že by se měl snižovat na tři eventuálně na dva, nebo že bychom z předsednictva měli vůbec odejít. Domnívám se, že nikdo za náš klub nikdy nesouhlasil s tím, aby byla uzavírána taková dohoda. Jako právníka a advokáta mě nejvíce děsí, že se Klub Občanského fóra necítí vázán dohodou u kulatého stolu z června loňského roku. Zásada "smlouvy se zachovávají" se musí dodržovat. Jaký má smysl další jednání mezi kluby, jestliže se některá strana touto dohodou necítí vázána?

Chtěl bych vzpomenout nástupní projev paní předsedkyně z 26. června loňského roku. Řekla, že rozhodující pro úspěšnost naší práce ČNR ve dvouletém funkčním období je to, zda zde bude vládnout duch vzájemné spolupráce a jestliže zde nebude vládnout duch konfrontace. Myslím si, že poslanci z řad našeho klubu se snažili, aby tady vládl duch vzájemné spolupráce. Mám ty nejlepší pocity z práce ústavně právního výboru, jehož jsem místopředsedou, tam se skutečně pracuje a není tam čas na to, aby se někdo pokusil nějakým způsobem fanatizovat své kolegy nebo se snažil tvrdit, kdo je víc pravý a kdo je levičák. Domnívám se, že v druhé fázi revolucí šlo vždycky o to, aby převládla úcta k právu, odbornost a výkonnost. Jestli jsou zde skutečně poslanci, jejichž odbornost a výkonnost je lepší než dosavadních členů předsednictva, pak je důvod pro to, abychom měnili předsednictvo. Obávám se však, že nově navrhované složení předsednictva, pokud jde o jeho odbornou úroveň, je nižší než předsednictva dosavadního. Nemohu nikomu bránit v tom, když rezignuje na funkci, ale nevidím žádný důvod pro to, aby byli odvoláváni členové předsednictva, kteří nerezignovali a vůči kterým nebyla uvedena ani jediná námitka a výtka.

Jestliže chceme zachovávat tradici parlamentní demokracie, podívejme se, jak to vypadá v zemi klasické parlamentní demokracie - ve Velké Británii. Zde je opozice nazývána "její výsost opozice", je tam stínový kabinet. Každý představitel vládnoucí strany si opozice váží a snaží se s ní spolupracovat. Obávám se, že nás zotročuje jen to, že se pomalu vracíme k tomu, že se budeme dělit na plnoprávné a poloprávné. Takové rozdělení znal už Chammurabiho zákoník v 18. století před naším letopočtem. Naše strana se toho velice hrubě dopustila a víme, jaké praktické důsledky z toho vyplývaly. Jestliže se k těmto chybám chceme vrátit, nikdy se žádné parlamentní demokracie ani právního státu nedočkáme. Jestliže nás toto bude zotročovat, musím to říci slovy Senecy: "Otroctví je jenom jedno. Kdo jím opovrhne, je i v sebevětším zástupu vrchností svoboden." Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, poslanci Ortman a Řezáč se shodně dovolávali staré právní poučky, prastarého právního úsloví Pacta suut servanda a vyjádřili znepokojení nad tím, že po sedmi měsících jako by byly pošlapávány smlouvy, na jejichž základě vzešlo předsednictvo, které eventuálně bude odvoláno. Domnívám se, že to není správná interpretace.

Stávající předsednictvo nebylo ustaveno smluvně, nevzešlo ze smlouvy, ale z volby. Platí stále i pro nás jednací řád, podle jehož paragrafu 30, odstavec 2 toto předsednictvo může být kdykoli odvoláno hlasováním a kdykoli zvoleno předsednictvo nové. Nejde tedy o smlouvu.

Návrh, který přednesl za klub poslanců OF poslanec Koháček ani zdaleka neobsahoval v sobě to, že by jednotliví členové předsednictva měli být odvoláni. Byl návrh, že má být odvoláno předsednictvo jako celek. Pak není případná poznámka, že by mělo být přezkoumáváno, jak který z členů předsednictva plnil nebo neplnil své poslanecké a předsednické povinnosti.

Tolik několik poznámek zejména k vystoupení poslanců Ortmana a Řezáče.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nejsou zde žádné písemné připomínky. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud nikoli, rozpravu končím.

Jako první vznesl návrh poslanec Koháček, který navrhl, aby předsednictvo bylo odvoláno jako celek. Dávám hlasovat o tomto návrhu. Kdo je pro tento návrh? (123) Kdo je proti? (44) Zdržel se hlasování? (19)

Návrh poslance Koháčka byl sněmovnou přijat.

Přistupuji k dalšímu hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby podle § 30 odst. 2 zákona ČNR o jednacím řádu ČNR bylo předsednictvo ČNR odvoláno ze své funkce? Teď budeme hlasovat věcně, meritorně. Předtím jsem nedávala hlasovat o tom, zda se má odvolávat předsednictvo jako celek nebo jednotliví členové. Nehlasujeme o tomtéž. Nyní hlasujeme meritorně. Prosím, abyste zvedli ruku, kdo souhlasí, aby předsednictvo ČNR bylo ze své funkce jako takové odvoláno? (123) Kdo je proti? (45) Zdržel se hlasování? (15)

Chybí hlasy, neodpovídá to výsledku předchozího hlasování. Domnívám se, že ten rozdíl je tak nepatrný, že někdo odešel.

Vážení kolegové a kolegyně, schválili jste návrh na odvolání předsednictva ČNR a je tedy nyní třeba provést volbu nového předsednictva ČNR. Prosím?

Poslanec Jaroslav Ortman: Paní předsedkyně, žádám vás, abyste přerušila jednání na jednu hodinu, aby se mohl sejít klub.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: V tomto okamžiku, pane poslanče, dokončím tuto větu, samozřejmě dojde k přestávce ihned po tomto bodu, totiž k bodu volby nového předsednictva ČNR.

Pan poslanec Ortman navrhl přerušení jednání a svolání klubů, stejně bych toto přerušení jednání navrhla, protože podle § 27, odst. 3 Jednacího řádu se všichni členové předsednictva volí tajně. Musíme dát ověřovatelům možnost připravit návrh volebního řádu pro tajné hlasování a požádat také jednotlivé politické kluby a seskupení, aby navrhly na kandidáty a místa, která nebyla návrhem tak, jak byl ráno přednesen, obsazena, tedy na další různá místa, protože nejde o jednotnou kandidátku. Prosím tedy jednotlivé kluby, aby si připravily svoje návrhy na kandidátku.

Dělám přestávku na 30 min. - poslanec Ortman chtěl hodinu? - tedy sejdeme se v 11,30 hod., to by mohlo stačit, abychom ještě před obědem mohli pokračovat v jednání.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Zahajuji přerušené jednání a prosím zástupce klubu komunistických poslanců o vyjádření, zda má nějaký návrh.

Poslanec Jiří Jirásek: Paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegové a kolegyně, na dopolední části jednání zazněla řada návrhů, řada návrhů velmi rozumných i argumentovaných. Dávám sněmovně jeden návrh v podstatě s prosbou, zdali by nebylo možné, abychom využili analogii jednacího řádu s návrhem, resp. přípravou tohoto návrhu na složení předsednictva - tak, jak to je na ustavující schůzi - pověřili skupinu poslanců. Při té příležitosti vám navrhuji ke zvážení, zdali by nestálo za úvahu, aby paritní zastoupení, tak jak bylo od začátku volebního období v národní radě, bez jmenování konkrétních funkcí, tzn. za Komunistickou stranu Československa čtyři zástupci v předsednictvu ČNR, aby toto paritní zastoupení bylo dodrženo, zdali by k tomu nemohlo být znovu zaujato stanovisko. Vycházíme z toho, že současný návrh, tak jak tady padl, znamená nejenom odebrání místa v předsednictvu, ale znamená odebrání jednoho místa předsedy výboru, jednoho místa v předsednictvu a zároveň jednoho místopředsedy. Argumenty, které jsme tady uvedli, byly podle mého soudu dostatečně silné, vy jste asi posoudili chování naší parlamentní skupiny, jak jsme vystupovali. Myslím si, že by bylo možné využít této chvíle a tento vstřícný návrh k předloženému návrhu Petra Koháčka znovu posoudit. (Potlesk v části sálu.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Má ještě někdo nějaký návrh? Pan poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Vážená paní předsedkyně, vážená česká vládo, dámy a pánové. Chci dát jeden návrh, ale myslím si, že bude užitečné, když řeknu předem také stručně stanovisko Klubu liberálně - demokratické strany v záležitosti rekonstrukce předsednictva. Jak víte, v předsednictvu jsem já; chci zde říci, že důvod mé rezignace přesně vzato byl v tom, že jsem nepovažoval za správné usnesení předsednictva ve věci odměn. Nesouviselo to s etikou tohoto případu. nýbrž se správností rozhodnutí a považoval jsem za formální povinnost člena předsednictva dát své místo v předsednictvu k dispozici.

Jako malá strana zastoupená v tomto parlamentu si liberálně - demokratická strana nečiní nárok na to být zastoupena v předsednictvu. Moje kandidatura ovšem padla z prostředí OF a mí kolegové poslanci a já jsme se rozhodli ji neodmítat. Tolik stručně ke stanovisku.

Návrh, který chci dát, spočívá v tom, jak vyplynulo z předchozí diskuse, že došlo ke kolisím mezi návrhy předsedů výborů a míněním členů těchto výborů. Navrhuji, jestli by nebylo možné ještě před volbami projednat navržené kandidatury předsedů výborů s členstvem výborů, kterých se to týká. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v části sálu.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Hovoří pan poslanec Jančáry.

Poslanec Julius Jančáry: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, kolega Laštůvka tady hovořil o tom, že jeho abdikace souvisí s vyrovnáním politických sil v předsednictvu tak, jak se během naší dosavadní práce jednotliví poslanci profilovali v plénu. Tak jsem chápal svou kandidaturu na člena předsednictva ČNR a zároveň předsedy výboru pro životní prostředí a urbanismus i já. Šlo tedy o to, aby předsednictvo ČNR věrněji odráželo rozložení politických sil v plénu. Vzhledem k tomu, že na našem včerejším jednání nebyl přítomen kolega Zubek a vzhledem k tomu, že jsme nemohli mít jeho souhlas s jeho případnou kandidaturou na funkci, do které jsem byl navržen já, vzhledem k tomu, že je stejně jako já členem meziparlamentního klubu demokratické pravice a případnou záměnou nedojde k porušení odpovídající rovnováhy v předsednictvu a v plénu ČNR, jejíž absence doposud občas zdržela, a zároveň vzhledem k tomu, že je zvolen v Severomoravském kraji, tedy jeho případná práce v předsednictvu bude odrážet, tak jak zde bylo již několikrát řečeno, žádoucí teritoriální rozvrstvení jednotlivých poslanců - členů předsednictva, ruším svou kandidaturu na funkci předsedy výboru pro životní prostředí a urbanismus a zároveň člena předsednictva ČNR. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím paní poslankyni Danielu Kolářovou. Pak už není nikdo přihlášen do diskuse; chtěla jsem vás poprosit, zda bychom se nemohli nejdříve seznámit s volebním řádem, poté by odezněly návrhy na kandidáty na předsedu, místopředsedy a pokud jde o předsedy výborů, mohlo by se k jednání použít přestávek, které vzniknou při volbách. Myslím, že bychom tak všichni ušetřili podstatně čas. Prosím nyní paní Kolářovou.

Poslankyně Daniela Kolářová: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, jsem pověřena výborem pro kontrolu a rozpočet oznámit vám výsledek tajné volby předsedy výboru pro kontrolu a rozpočet. 14 hlasů dostal pan poslanec Kozánek proti 3 hlasům návrhu na předsednictví pana poslance Svobody. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Kolářové. Technickou poznámku má paní poslankyně Vorlová.

Poslankyně Milada Vorlová: Je možno rozšíření kandidátky z návrhů jednotlivých nebo už je to uzavřené?

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Samozřejmě, je možné kandidátku rozšířit.

Poslankyně Milada Vorlová: Teď?

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdykoliv. Teď jsem vás chtěla poprosit, abychom napřed vyslechli pověřeného člena skupiny ověřovatelů České národní rady, který by uvedl návrh volebního řádu, jež vám byl pro tajné hlasování rozdán. Potom bychom se soustředili napřed na volbu předsedy a místopředsedů, pak bychom navrhli event. kandidáty a přestávek bychom využili k jednotlivému dohadování. Takže, by bylo možné, pokud jde o individuální návrhy, ještě jednou je projednat v tom výboru, o jehož předsedu jde.

Paní poslankyně Vorlová znovu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP