Středa 19. prosince 1990

Poslanec Petr Lom: Další změna v § 9 - v odst. 2 se slova "podle § 7 a 8" nahrazují slovy "podle § 8 a 9". A vzhledem k tomu, že jsme rozhodli o vypuštění odstavce 1, číselné označení odstavce 2 se tedy vypouští. Nežádám o hlasování, pane místopředsedo.

Další změna je § 11. V odst. 1 písm. a) - (šum ve sněmovně). V § 10 - písmeno k) - za slovo "jinak" se vkládá čárka. Není třeba hlasovat.

V § 11 odst. 1 písm. a) se slovo "odborné přípravy, rekvalifikace" nahrazují slovy "odborné přípravy a rekvalifikace", domnívám se, že je to stylistická úprava a nežádám hlasovat.

Další věcný pozměňovací návrh k § 11 odst. 1 písm. b) za slova trvalý pobyt se vkládá odkaz 9, který pod čarou zní 9) zákon 135/82 Sb. o hlášení a evidenci pobytu obyvatelstva.

Pane místopředsedo, prosím o hlasování sněmovnu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Hlasujeme o této změně. Kdo je pro? (Hlasování) 120. Kdo je proti? Nikdo. Stačí. Pokračujme.

Poslanec Petr Lom: V případě pokud jste rozhodli o zařazení odkazu 9) ve třetí řádce na desáté straně v bodu b) odkazy 9 - 20 se dále přečíslují pod čarou na odkazy 10 - 21. Není třeba hlasovat. Je to technická úprava.

Rovněž další přečíslování je v odstavci 2. V odstavci 11 pod čarou se slova § 6 nahrazují slovy § 7, v odkazu 12 slova § 24 odst. 2 slovy § 2 odst. 2 a v odkazu 13 slova § 18 slovy § 19. Jedná se rovněž o legislativní přečíslování, nežádám o hlasování.

Poslanec Vladimír Šuman: Doporučuji v dalším nečíst tyto technické poznámky. Podle jednacího řádu to není nutné, poněvadž to vyplývá z předchozího, co bylo schváleno.

Poslanec Petr Lom: Děkuji, souhlasím. Další změna je významová, věcná. K § 12 v odstavci 2 - v písmenu f) se vypouštějí slova "nebo účastníků odboje".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat, kdo je pro vypuštění těchto slov. (Hlasování) 75. Kdo je proti? 19. Kdo se zdržel hlasování? 35. 75 hlasů proti 54 sečteným hlasům proti a zdrželi se čili vypuštění těchto slov bylo schváleno.

Poslanec Petr Lom: Dále v § 13 legislativní změna, kterou nečtu. K § 14 v odst. 1 vypouštějí slova "zájemcem o zaměstnání nebo" a slova v závorce "§ 3 odst. 4" se nahrazují slovy § 4, odst. 3. Čili je to první vypuštění té věci.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ano, dávám hlasovat. Kdo souhlasí s vypuštěním uvedených slov? Kdo je pro? (Hlasuje se. - 99) Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se někdo hlasování? (33) Děkuji.

Změna byla přijata. Prosím, pokračujte.

Poslanec Petr Lom: Další věcný pozměňovací návrh k § 14 - odst. 2 se slova "do dvou tisíc Kčs" nahrazuji slovy "až do částky dva tisíce Kčs".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo je pro tuto drobnou změnu? (Hlasuje se - 65) Kdo je proti? (31) Kdo se zdržel hlasování? (31) 65: 62 hlasům - změna byla přijata.

Poslanec Petr Lom: Pokračujeme k § 15: pozměňovací návrh k § 15 ve společné zprávě sestává z legislativních změn, ale poté z věcné, a to je:

Text § 15 se označuje jako odst. 1 a vkládá se nový odst. 2, který zní: Na rozhodování ministerstva a Úřadu práce o přestupku podle § 15, se vztahují obecné předpisy, odkaz 20.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o této změně. Kdo je pro? (Hlasuje se - 106) Kdo je proti? (Nikdo) Děkuji. Tato změna byla schválena Pokračujeme.

Poslanec Petr Lom: § 16 - stylistická změna - místo "úřadu" "úřadů". Nežádám hlasování.

K § 17 jsou legislativní změny, změny v číslování a v § 19 je rovněž nutná legislativní změna. V tomto ustanovení se slova "prvního ledna 1991" nahrazují slovy "prvního února 1991". Je to změna logická a nutná, nežádám hlasování.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Tím bychom projednali společnou zprávu a přistoupíme k projednávání pozměňovacích návrhů, které vzešly z rozpravy.

Poslanec Petr Lom: První pozměňovací návrh vznesl poslanec Dohnal, který žádal, aby ze společné zprávy byl vypuštěn z § 2 článek 3. Jelikož jsme ale rozhodli o zařazení 113 hlasy, tak nemohu dát o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan poslanec Dohnal bere na vědomí? (Dohnal: Samozřejmě.) V pořádku. Děkuji. Pokračujeme.

Poslanec Petr Lom: Dále žádal poslanec Benda na straně 5 vypustit celý § 6. K tomu jsem povinen říci, že § 6 vychází z čl. 4 Úmluvy a zprostředkování práce č. 88, který zní:

Č1. 4, odst. 1: Pomocí poradních komisí, v nichž spolupracují zástupci zaměstnavatelů a pracovníků, je třeba činit vhodná opatření týkající se organizace provádění zprostředkování práce, jakož i jejího plánovaného rozvoje.

A odst. 2: Tato opatření musí vyústit ve zřízení jedné nebo více celostátních poradních komisí a je-li toho třeba, krajských a místních komisí.

Č1. 3: Zástupci zaměstnavatelů a pracovníků v těchto komisích musí být jmenováni ve stejném počtu, a to po poradě a reprezentativními organizacemi zaměstnavatelů a pracovníků tam, kde takové organizace jsou.

To je doplňující informace. Jinak pane místopředsedo, prosím, abyste požádal sněmovnu o vyjádření.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat - kdo je pro pozměňující návrh pana poslance Bendy, ať zvedne ruku. (Hlasuje se. - 16) Kdo je proti? (75) Kdo se zdržel hlasování? (34)

75 hlasů proti 50 - tento pozměňující návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrhy pronesl poslanec Stodůlka. K § 7, odst. 3 doporučil rovněž to, co jsme již odhlasovali - místo "oprávněn" - "povinen". Souhlasí - pane poslanče?

(Malík: Ano, bylo odhlasováno.)

Dále žádá, aby čl. 3 končil ve druhé řádce po slovech "zjištěných nedostatků", a aby tam nebyly zabrány formulace o vyžádání podání zprávy. Jelikož jsme odsouhlasili toto znění ve společné zprávě, nemohu požádat předsedajícího, aby o tom dal hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ano, bylo projednáno ve společné zprávě a bylo odhlasováno. Můžeme pokračovat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh poslance Stodůlky je v čl. 4 téhož § 7 - první dvě slova "zaměstnancům zaměstnavatele" nahradit slovem "zaměstnavateli". Je to tak, pane poslanče? Ano? Děkuji. Prosím pana místopředsedu, aby se otázal sněmovny.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o této změně. Kdo je pro? (Hlasuje se - 29) Kdo je proti? (24) Zdržel se hlasování? (25)

Návrh změny nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Poslední pozměňovací návrh poslance Stodůlky je zařadit do § 3 původního čl. 2 po slovech "obdobné vztahu" slova "po dobu 3 měsíců". Význam pozměňovacího návrhu poslance Stodůlky, je omezit označení občana jako uchazeče o zaměstnání na tříměsíční lhůtu. V tomto případě si dovoluji upozornit na § 7 federální normy, odst. 1, který podobné časové omezení nezná.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, technická připomínka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Tříměsíční lhůta se vztahuje na "nevykonává po dobu 3 měsíců samostatnou výdělečnou činnost". Jedná se o to, že je dále registrován, jako soukromý podnikatel, ale faktickou činnost nevykonává.

Poslanec Petr Lom: Opravuji přesnou formulaci: slova "po dobu tří měsíců" zařadit po slovech "výdělečnou činnost".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo je pro tuto změnu? (73) Kdo je proti? (8) Zdržel se hlasování? (53)

Tato změna byla přijata.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh vznesl poslanec Gjurič, který svým posledním vystoupením měl možnost stáhnout své dva pozměňovací návrhy v jeden, který zní:

K § 11, odst. 1, doplňuje se písmeno o): spolupracuje s postpenitenciárními kurátory a dalšími terapeutickými pracovišti, pracovišti rodinné terapie, jakož i s humanitárními institucemi, s cílem začlenění a léčby osob společensky nepřizpůsobených a osob v krizových situacích.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro? (126). Kdo je proti? (2).

Pozměňovací návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Ptám se poslance Gjuriče, zda stahuje další připomínku, kterou uvedl pod písmenem p).

Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslance Jakla. Podal tři pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh s přeřazením odstavců k § 3 byl vyřešen hlasováním o společné zprávě, nikoliv § 4.

Poslanec Ladislav Jakl: Pozměňovací návrh se týkal přehození paragrafů. První by byl čtvrtý, druhý by byl třetí, podle znění společné zprávy. Odstavce nechat.

Poslanec Petr Lom: Kdo je pro, aby § 3 byl § 4 a § 4 byl § 3?

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o této navržené změně. Kdo je pro výměnu těchto paragrafů? (35). Kdo je proti? (14). Zdržel se hlasování? (84).

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh poslance Jakla byl ke zkrácení první věty, která by končila po "poradní sbory". Hovořím o § 7, str. 5, textu 121. Navrhuje zkrácení první věty, která by končila po slovech "poradní sbory". Vzhledem k tomu, že jsme v přechozím odsouhlasili zařazení do první věty, jíž se zkrácení týká, organizace zdravotně postižených, domnívám se, že v tomto návrhu to nemůžeme stáhnout.

Poslanec Ladislav Jakl: Můj návrh měl více částí. Je možné o nich hlasovat současně. Disproporce se zařazením organizace zdravotně postižených je možno kompenzovat návrhem poslankyně Váchalové.

Poslanec Petr Lom: Další váš pozměňovací návrh byl ze 4. řádku str. 5, § 6. "Jejich účelem je koordinace postupu při realizaci atd.". Vypustit slovo "postupu", aby věta zněla: "Jejich účelné koordinace při realizaci státní politiky zaměstnanosti."

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o vypuštění slova "postupu". Kdo je pro? (87). Kdo je proti? (3). Zdržel se hlasování? (47).

Pozměňovací návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Poslední část pozměňovacích návrhů poslance Jakla, § 6, na straně 5, k tisku 121 - prosím sledujte mě, ve druhé řádce zezdola vypustit slova: k záměru zaměstnavatelů o vývoji zaměstnanosti, takže by konec věty zněl - čtu od třetí řádky: "....strukturálních a organizačních změn k programům rekvalifikace a k organizaci poradenské činnosti" - tečka, konec odstavce a konec § 6.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo souhlasí s vypuštěním části textu? (Hlasuje se) 69. Kdo je proti? 25.

Kdo se zdržel hlasování? 42.

69: 67 - úprava byla přijata. Pokračujeme.

Poslanec Petr Lom: Jenom pro úplnost k té první větě se vrátíme při projednávání pozměňovacího návrhu poslankyně Váchalové.

Další pozměňovací návrhy jsou pana poslance Paynea. Já rovněž, pane poslanče, jestli dovolíte, stáhnu obě Vaše vystoupení v jedno a shrnu to v tom, že navrhujete v § 7, na straně 6 doplnit, že v článku 2, pracovníci územních orgánů na úseku zaměstnanosti jsou povinni zachovat hospodářské tajemství o věcech, o nichž se při výkonu své činnosti dozvěděli, nebo dozvědí?

Pracovníci územních orgánů na úseku zaměstnanosti jsou povinni zachovávat hospodářské a služební tajemství o skutečnostech, o nichž se při výkonu své činnosti dozvěděli. To je úplné znění pozměňovacího návrhu.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Paynea. Kdo je pro doplnění znění příslušného paragrafu o tento text? (Hlasuje se) 129. Kdo je proti? 1. Děkuji.

Pozměňující návrh poslance Paynea byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Druhý pozměňovací návrh ve znění druhého vystoupení pana poslance Paynea zněl, aby slovo bezplatná na 1. straně - bezplatnou přesně - bylo doplněno nebo nahraženo slovy - bezplatně poskytovanou informační, poradenskou a zprostředkovatelskou činností. Je to návrh globální čili pokud se v textu zákona vyskytne slovo bezplatný, bezplatná bylo nahrazeno bezplatně poskytovanou.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat kdo je pro tuto změnu. (Hlasuje se) - 121. Děkuji. Někdo proti? (Nikdo).

Pozměňovací návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh vznesl poslanec Domas. Táži se pana poslance Domase, jestli po přijetí doplňujícího ustanovení o povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o nichž se dozvěděli zaměstnanci kontrolních orgánů při výkonu své činnosti, trváte na zařazení tohoto pozměňovacího návrhu.

Poslanec Josef Domas: (z pléna) Trvám, protože to věcně není totožné.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh je na str. 6, u § 7, čl. 2. Článek 2 sám není postižen pozměňovacím návrhem, ale po skončení poslední věty začíná věta, která se částečně opakuje úvodem článku 2. Prosím čtu: zaměstnanec orgánu kontroly, pověřený provedením kontroly je oprávněn vstupovat do objektů a zařízení zaměstnavatelů po předchozím vyrozumění statutárního zástupce organizace či podnikatele. To, co jsem teď přečetl, má být podle pozměňovacího návrhu poslance Domase umístěno na konci odstavce 2. Jen upozorňuji, že v zákoně, který projednáváme, je termín - jen zaměstnavatelů. Pane místopředsedo, prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu, o doplnění odst. 2. Kdo je pro? (Hlasuje se. - 36) Kdo je proti? (9) Kdo se zdržel hlasování? (88). Děkuji.

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh je návrh poslance Ortmana, který navrhuje, za 1: k § 3, odst. 4, vypustit slova - je to na straně 3, tisku 121 - vypustit poslední slova - řídit se přitom jeho pokyny. Takže by článek 4, § 3, končil slovy - při zprostředkování zaměstnání.

Nekončil by celý, protože ještě pokračuje věta "... přiměřeně postupují i zájemci o zaměstnání", kterou jsme schválili předtím. Bude vypuštěno jenom "řídí se přitom jeho pokyny".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo souhlasí s vypuštěním zmíněných slov? (Hlasuje se - 51 pro) Kdo je proti? (29) Kdo se zdržel hlasování? (52)

Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňovací návrh poslance Ortmana spočívá v návrhu na vypuštění celého § 14 na str. 13 původního vládního návrhu, tzn. část třetí.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat. Kdo souhlasí s vypuštěním tohoto paragrafu z návrhu zákona? (Hlasuje se - 39 pro) Kdo je proti? (65) Kdo se zdržel hlasování? (31)

Pozměňující návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Lom: Další pozměňující návrh poslance Ortmana, který zněl, aby v případě, že nebude vypuštěn § 14 byl pozměněn § 14 snížením sumy pokuty na částku 1 000 Kčs. Avšak vzhledem k tomu, že sněmovna se hlasováním - sice těsným 65 ku 62 - vyjádřila, že podporuje návrh ústavně právního výboru "až do částky 2 000 Kčs", domnívám se, že nemohu dát o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ano, bylo odhlasováno, pokračujme!

Poslanec Petr Lom: Dále je pozměňovací návrh poslankyně Váchalové, k § 6, kde první věta k návrhu poslankyně Váchalové zní: "K zabezpečení spolupráce na trhu práce úřady práce zřizují úřední sbory, ve kterých by měli účast zástupci zdravotně postižených", dále § 6 pokračuje větou: "Jejich účelem je koordinace při realizaci...".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP