Středa 19. prosince 1990

1 200 Kčs.

V této souvislosti uvádím alternativní návrh pro případ, že byste s tímto mým řešením nesouhlasili. Kdyby nebyl odsouhlasen můj návrh na vyškrtnutí celého § 14, aby odst. 2 zněl:

Za přestupek dle odstavce 1 může příslušný úřad práce uložit pokutu do výše 1 000 Kčs. V daném případě by to korespondovalo se zákonem o přestupcích, konkrétně § 46, kde se hovoří, že přestupkem pro porušení ve státní správě je porušení jiných povinností, atd. Za takových okolností lze uložit pokutu 1 000 Kčs.

Přesto se ale domnívám, že nejlepším řešením by bylo vyškrtnutí celého odst. 14. Na argumentaci bych ještě použil to, že podle § 7, citovaného federálního zákona uchazeč o zaměstnání může být z evidence, která je vedena pro hledání pracovních míst vyřazen, jestliže úmyslně maří součinnost s územním orgánem práce při zprostředkování zaměstnání. Já se domnívám, že by šlo o dvojí postih. Nejprve by byl vyškrtnout z evidence což je, podle mne, dostatečný postih, neboť to vyškrtnutí je na dobu 3 měsíců, a nemusel by být trestán následnou pokutou. Potud můj návrh a v případě, že byste s tím nesouhlasili, pak žádám snížení pokuty na 1 000 Kčs.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Ortmanovi, prosím paní poslankyně Váchalová, připraví se pan poslanec Hájek.

Poslankyně Anna Váchalová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, dávám pozměňovací návrh, o to k paragrafu 6. V případě, že by byl § 6 vypuštěn, podle návrhu pana poslance Bendy, nebo by byl modifikován podle návrhu pana poslance Jakla, navrhuji pozměňovací návrh, ke kterému mám závažné důvody, které jsem už uváděla a zmiňovala jsem se o nich při školském zákoně, takže je už nebudu uvádět. Zejména hlavním důvodem je, aby nebyly pominuty organizace ze zdravotně postižených. Proto bych navrhovala ponechat modifikaci pana poslance Jakla v paragrafu 6, v 1. větě znění: K zabezpečení spolupráce na trhu práce úřady práce zřizují poradní sbory, ve kterých by měli účast zástupci zdravotně postižených.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni. Pan poslanec Hájek, připraví se paní poslankyně Vorlová.

Poslanec Jiří Hájek: Pane předsedající, dámy a pánové, mám pozměňovací návrh k ustanovení § 14, projednávaného zákona. Vycházeje z určité vlastní praxe na pracovním úřadu, dříve odboru pracovních sil. Domnívám se, že je potřebí určitá součinnost mezi uchazečem o zaměstnání s pracovním úřadem. Nicméně se současně domnívám, že je třeba stanovit určité mantinely u vazeb orgánu, který bude o porušení takové povinnosti rozhodovat. A proto navrhuji, aby § 14 projednávaného zákona zněl takto: V odstavci 1, před slovo "porušení" vložit slovo "zaviněné" čili by celý text odstavce zněl: "Zaviněné porušení povinností uchazečem o zaměstnání poskytnout úřadu práce na jeho výzvu potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání je přestupkem." Navrhuji, abychom vypustili formulaci na úseku práce a tento návrh odůvodňuji takto: Zákon 200/1990 Sb. České národní rady o přestupcích v ustanovení § 28, ve čtyřech ustanoveních odstavce 1, pod písmeny a), b), c), d) jednoznačně definuje, co je přestupkem na úseku práce. Tato tam vyjmenovaná ustanovení, nelze v žádném případě podřadit jednání, které uvádí paragraf 14, proto mám zato, že by odstavec 2, měl být vypuštěn a nahrazen novým textem: "na rozhodování o přestupku se vztahují obecná ustanovení zákona České národní rady o přestupcích." Tím mám na mysli konkrétně paragraf 46 citovaného zákona o přestupcích, který říká, že přestupkem je porušení i jiné povinnosti, jestliže je stanovena v obecně závazném předpisu, pokud se takovým jednáním ztěžuje jednání státní správy a v takovém případě potom lze za takovéto jednání uložit pokutu do výše 1 000 Kčs. Mám proto zato, ustanovení § 14, jak je uvedeno v projednávaném zákoně, není v souladu se zákonem 200 České národní rady o přestupcích a předkládám tento pozměňovací návrh.

Místopředseda ČNB Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Hájkovi, prosím paní poslankyni Vorlovou.

Poslankyně Milada Vorlová: Jedná se o úplnou maličkost. Ještě k tomu pojmu bezplatně - zvedla jsem ruku dřív, než vystoupil pan poslanec Payne s tím, že by tam mohlo být "je poskytováno bezplatně". Odstavec by mohl znít "informační, poradenskou a zprostředkovatelskou činnost pro uchazeče bezplatnou". Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Vorlové. Tím máme vyčerpány dodatečné přihlášky do rozpravy. Má ještě někdo něco? Pan poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Dámy a pánové. Když jsme o polední přestávce převážně seděli ve výboru a ještě o těch pozměňovacích návrzích mluvili, pan ministr Horálek akceptoval jednu část mého příspěvku, t.j. písmeno o), které se týká kurátorů terapeutických pracovišť, atd. ale vyslovil výhradu k písmenu p) - t.j. "spolupracuje s manželskými a předmanželskými poradnami s cílem uchovat významné rodinné a interpersonální vazby a osob", atd. Kdo jste tady byli, víte o co se jedná. Měl k tomu dva důvody, jednak - a ten akceptuji - že by byl omezen jen na instituci, nazvanou manželská a předmanželská poradna, že by nemohl používat jiných institucí, provádějících rodinnou terapii, nebo jeho zaměstnanci a jeho instituce. Za druhé, že termín manželské a předmanželské poradny - nevystihuje současnou situaci, je to starý termín, který by už dávno měl být změněn na "pracoviště rodinné terapie". Také se o to snažíme, aby tak změněn byl, ale zatím se to takto jmenuje.

Pan ministr Horálek mne žádal, abych přistoupil na vypuštění písmene p). To bych byl ochoten, ale nechtěl bych, aby z toho vypadlo právě to zachování významných rodinných vazeb, z důvodů, které jsem vám řekl dopoledne, a které dokonce považuji za ještě významnější než ty ostatní.

Tak bych si dovolil navrhnout alternativní návrh. To znamená: souhlasil bych s vypuštěním písmene p), pokud by k písmenu o), byla nějakým způsobem pracoviště rodinné terapie zařazena. Říkám úplně upřímně - protože si to chci pojistit. Tento zákon bude platit dlouho, situace se bude vyvíjet, manželské poradny se přejmenují na pracoviště rodinné terapie a já bych byl rád, kdyby to tam bylo.

Takže, nové znění by bylo: zůstalo by písmeno o), "úřad práce spolupracuje s postpeniterciárními kurátory, pracovišti rodinné terapie a dalšími terapeutickými pracovišti, jakož i s humanitárními institucemi", atd. Já to panu společnému zpravodaji opravím. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Gjuričovi. Má ještě někdo nějakou otázku, nebo připomínku? Není tomu tak.

Uzavírám podruhé rozpravu k tomuto zákonu a prosím pana společného zpravodaje poslance Loma, aby se ujal slova.

Poslanec Petr Lom: Vážené poslankyně a poslanci, přistupujeme k projednávání pozměňovacích návrhů. Oznamuji, že budeme postupovat takto: nejdříve se vyjádříme k pozměňovacím návrhům, které jsou zahrnuty do společné zprávy. Předem podotýkám, že společná zpráva má pozměňovací návrhy jednak věcné povahy a jednak organizační povahy, poněvadž došlo k přečíslování určitých paragrafů, které se odvolávají na federální normu a původně ve společné zprávě byly odkazy podle starého číslování.

Dále, dříve než přistoupíme k projednávání pozměňovacích návrhů společné zprávy, vás chci upozornit na dvě další úpravy, které mně poskytl předkladatel, a které vypadly nedopatřením. Prosím, na straně 2 společné zprávy v textu nazvaném "k § 7" si škrtněte poslední větu, která zní: "V odkazu 8 pod čarou se slova "§ 26" nahrazují slovy "§ 27"." Tato úprava neplatí, protože platí znění § 26.

A druhá podobná věta je na straně 3 v textu nadepsaném "k § 15"; stále hovoříme o společné zprávě, v té verzi, co všichni máme, kde si opravte ve znění nově předkládaného odst. 2, čili čl. 2 "podle § 14", tak místo toho "podle § 14" si, prosím, opravte "podle § 15"; to odpovídá přečíslování. Děkuji.

A nyní přistoupíme k projednávání tisku 143 společné zprávy výborů České národní rady k vládnímu návrhu zákona České národní rady o zaměstnanosti a působnosti orgánů České republiky na úseku zaměstnanosti.

K § 1 k odkazu 1 se pod čarou slova "§ 7" nahrazují "§ 8" a slova "číslo - vynechávka - lomeno 1990 Sb.," se nahrazují "číslo 1/1991 Sb.,". O tomto pozměňovacím návrhu nežádám hlasování, pokud nebude z vašich řad jiný námět, poněvadž se jedná o technickou úpravu. Je souhlas sněmovny? (Ano.) Děkuji.

K § 2: rovněž přečíslování: k odkazu 2 pod čarou se slova "čís. 429" nahrazují slovy "425". Rovněž nedávám hlasovat.

Dále je věcný pozměňovací návrh: k odst. 3 se připojuje další věta, která zní: "Při jmenování vychází ministr práce a sociálních věcí České republiky zpravidla z výsledků konkursního řízení". Prosím pana místopředsedu, aby se zeptal na názor sněmovny.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Po tomto doplnění je třeba znovu hlasovat. Ptám se, kdo je pro doplnění této věty. (Hlasuje se. - 113 pro). Kdo je proti? (8) Kdo se zdržel hlasování? (15)

Děkuji, doplněk k § 5 byl schválen.

Poslanec Petr Lom: Pokračuji v § 3: technická změna. nadpis tohoto paragrafu se umisťuje nad paragraf 3.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: O tom není třeba hlasovat.

Poslanec Petr Lom: Dále je věcný pozměňovací návrh: v odstavci 4 se vypouštějí slova "zájemci o zaměstnání a", čili první tři slova a slovo "uchazeč" se nahrazuje slovem "Uchazeč" s velkým U. Čili věta začíná "Uchazeč.........." a připojuje se věta druhá, která zní :"Přiměřeně postupují i zájemci o zaměstnání."

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o této změně Kdo je pro? (Hlasuje se - 114 pro). Děkuji. Kdo je proti? (1) Zdržel se hlasování? (17)

I tato změna byla přijata.

Poslanec Jiří Vlach: (Technická poznámka z místa.) Abychom zjednodušili hlasování, dávám jako návrh to, co navrhuji obvykle: Jestliže proti je více než pro, není třeba se ptát, kdo se zdržel hlasování.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, budeme tedy zkracovat hlasování v tomto smyslu. Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Petr Lom: Pokračujeme: k § 3 na 1. str. společné zprávy odst. 5 se označuje jako odst. 2 a zní: "Úřad práce je povinen poučit zájemce o zaměstnání a uchazeče o zaměstnání o jejich právech a povinnostech".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat: Kdo je pro tuto změnu textu, ať zvedne ruku (hlasuje se - 126). Kdo je proti? (Nikdo.)

I tato úprava byla schválena. Prosím, pokračujte.

Poslanec Marek Benda: (Technická poznámka z místa): Když má být něco odhlasováno, musí být hlasováno i o tom, kdo se zdržel hlasování.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: I když je to naprosto jasné?

Poslanec Marek Benda: V zápise to musí být.

Poslanec Jiří Vlach: V souhlase s jednacím řádem jsou dva případy, kdy nemusíme hlasovat, kdo se zdržel hlasování, a to je jestliže pro je více, než polovina a potom stačí spočítat, kdo je proti, a jestliže je proti více než pro, to je druhý případ.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: § 27 odst. 5: "předsedající oznámí výsledky tak, že sdělí počet hlasů odevzdaných pro návrh i proti návrhu". Když je to naprosto jasné. Děkuji, můžeme pokračovat.

Poslanec Petr Lom: Dále sémantická změna, stále jsme u paragrafu 3, odstavec 2, 3, 4, se přesune do nově vloženého paragrafu 4, a odstavce se označují jako jedna, dva a tři. Tato změna vychází z analogie federální normy, kde jsou udělovány úkoly nejprve státní správě a teprve potom uchazečům. Pane místopředsedo, prosím, dejte hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o těchto úpravách (127). Děkuji. Kdo je proti? (Nikdo). Děkuji, tyto úpravy byly schváleny.

Poslanec Petr Lom: Logicky z toho vyplývá, že dosavadní paragrafy 4 - 19 se označují vyšším číslem o jednu jednotku, čili paragrafy 5 - 20.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Je to technická záležitost, o které nemusíme hlasovat. Prosím dále.

Poslanec Petr Lom: Na druhé straně společné zprávy k paragrafu 4 k odstavci 6 pod čarou se místo zkratky ČNR nahrazují slova Česká národní rada, tedy in extenzo.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ani o této úpravě nemusíme hlasovat.

Poslanec Petr Lom: Paragraf 5, pokud nyní uvádím paragrafy, uvádím je v původním znění, nikoliv přečíslované, abychom se v tom lépe orientovali.

V odstavci se vypouští slova "... k zajištění plné produktivní a svobodně zvolené zaměstnanosti,..." a slovo "ministerstvo" se nahrazuje slovem "Ministerstvo", tedy s velkým začátečním písmenem, čímž věta v článku 1, § 5 začíná "...Ministerstva a úřady práce...".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat o této změně. Kdo je pro? (116). Děkuji. Kdo je proti?

(Nikdo). Děkuji.

I tato úprava je schválena. Prosím pokračujeme.

Poslanec Petr Lom: Stále § 5, jsme na druhé straně zprávy, odstavec 2, který zní "...zaměstnavatelé přihlížejí při svých záměrech ve vývoji zaměstnanosti k rekvalifikačním programům podle odstavce 1". Změna v tomto odstavci 2 spočívá v záměně slova " vycházejí" za slovo "přihlížejí".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat, kdo je pro tuto změnu, nechť zvedne ruku. (111). Děkuji. Kdo je proti? (3). Děkuji, i tato drobná úprava je schválena. Prosím pokračujeme.

Poslanec Petr Lom: Stále k § 5 v odkazu 7 pod čarou se slova "...§ 10" nahrazují slovy " § 11", je to v souvislosti s přečíslováním normy, o které jsme hovořili.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Není třeba o této změně hlasovat. Prosím dále.

Poslanec Petr Lom: V § 6 v nadpisu se vypouští slovo "orgánů" a ve větě první se vkládají slova "...organizací zdravotně postižených".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat kdo je pro tuto změnu? (112). Děkuji. Kdo je proti? (3). Děkuji. I tato změna byla přijata, prosím pokračujeme.

Poslanec Petr Lom: K § 7 k odstavci 3 se slovo "oprávněný" nahrazuje slovem "povinen". Je to ve třetím řádku odspodu, u článku tři. Já myslím, abychom dali o jednotlivých návrzích, které se týkají § 7 odstavce 3 hlasovat jednotlivě.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku. (92). Děkuji. Kdo je proti?

(4). Děkuji. Tato dílčí změna je rovněž přijata, prosím v témže paragrafu pokračujeme. Technická poznámka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Vzhledem k tomu, že je počet pro nižší než 100, musíme nechat spočítat hlasy, které se zdržely hlasování.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ano souhlasím, kdo se zdržel v tomto bodě hlasování? (38). Děkuji, změna byla přijata. Prosím dále.

Poslanec Petr Lom: V tom případě budeme hlasovat nejprve o změně slova "oprávněn" na slovo "povinen", a poté, já to přečtu celé a pak budeme hlasovat odděleně.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: To prvé jsme odsouhlasili.

Poslanec Petr Lom: Domníval jsem se, že hlasujeme o tom, zdali budeme o tom hlasovat odděleně.

Přistupuji ke druhé změně. V závěru se slova " a podání zprávy o přijatých opatřeních ve lhůtě k tomu určené" nahradí slovy "ve lhůtě k tomu určené a oprávněn vyžadovat i podání zprávy o přijatých opatřeních". Čili to"ve lhůtě k tomu určené" se přesunuje za slova "zjištěných nedostatků".

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Dávám hlasovat, kdo je pro tuto změnu? (Hlasování) 93. Kdo je proti této změně? 9. Kdo se zdržel hlasování? (32). Děkuji. Úprava byla přijata. Pokračujme prosím.

Poslanec Petr Lom: K § 8 odst. 1 - věta první: slova "v § 7" se nahrazují slovy "v § 8". Je to přečíslování, nežádám o hlasování.

Ve větě třetí se slova "§ 4" nahrazují slovy "§ 5" a slova "§ 5" slovy "§ 6". Rovněž není nutné hlasovat.

Přistupuji k věcnému pozměňovacímu návrhu k § 9 - odstavec 1 se vypouští.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Kdo souhlasí s vypuštěním odstavce 1 z § 9, ať zvedne ruku. (Hlasování) 78. Kdo je pro ti? 4. Kdo se zdržel hlasování? 48. Děkuji.

Úprava byla přijata 78 proti 52. Stačí ke schválení v této situaci 66 hlasů. Pokračujme prosím.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP