Úterý 18. prosince 1990

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím, ať zvedne ruku ten, kdo souhlasí s § 3, odst. 2. (Hlasuje se - 93.) Děkuji. Kdo je proti? (22) Zdržel se hlasování? (37).

Děkuji. Tato změna byla přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále prosím, abyste hlasováním rozhodli, zda ponechat ve společné zprávě, či neponechat odstavec 3.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat k tomuto bodu.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku, prosím. (Hlasování 75.) Kdo je proti? (27) Kdo se zdržel hlasování? (45)

Změna byla těsnou převahou 75 proti 72, z toho 27 proti a 45 se zdrželo hlasování, přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále k článku II. bod 3, odstavec 4, zde vás prosím o totéž.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chci upozornit, že tam byl doplněk "námořní doprava".

Kdo souhlasí s touto změnou? (Hlasování - 79) Kdo je proti? (43). Zdržel se hlasování? (26).

Změna byla přijata poměrem 79:69 hlasům.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále je odstavec 5 - dovolil bych si podotknout, že se jedná o úpravu textu, neboť v původním návrhu byla omylem napsána "strategie". Touto nově navrhovanou změnou se správně uvádí název ministerstva. Ještě jednou - v původním odstavci 4 je název "ministerstvo pro hospodářskou strategii". Takže se tady opravuje "ministerstvo pro hospodářskou politiku".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Jde tedy vlastně pouze o technickou změnu.

Kdo je pro tuto změnu? (Hlasování - 123.) Kdo je proti? (1) Zdržel se hlasování? (30).

Děkuji, i tato změna byla přijata.

Poslanec Antonín Hrazdíra (z pléna): My přece hlasujeme o zpravodajské zprávě a ta chyba je v normálním tisku. My máme hlasovat o odstavci 5 zpravodajské zprávy.

Poslanec Karel Ledvinka: To vzniklo z přečíslování a je to na straně 5 návrhu zákona. Vzniklo to přečíslováním odstavců. Takže, odstavec 3 původního návrhu zákona zní "ministerstvo pro hospodářskou politiku je orgánem pro pošty".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: My musíme dodržet číslování tak, jak je ve zpravodajské zprávě, protože bychom se v tom potom už vůbec nevyznali, toto už bylo odhlasováno. Prosím pana zpravodaje, abychom postoupili kupředu.

Poslanec Karel Ledvinka: Prosím o hlasování k bodu 6 společné zprávy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat, kdo je pro? (Hlasování - 100.) Kdo je proti? (3) Zdržel se hlasování? (42)

Děkuji, i tato změna byla tedy přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Pak jsou další body. V článku II., body 4 - 24 se vypouštějí, body 5 - 24 se přečíslují na body 4 - 22. Domnívám se, že o tom není třeba hlasovat, neboť se jedná o technickou úpravu znění.

V článku II., v bodě 17...

(Poslanec Výborný z pléna: Domnívám se, že není třeba hlasovat.)

Dobře. Omlouvám se.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Podle mého názoru je připomínka správná.

Dávám hlasovat o vypuštění bodů 4 a 13 a přečíslování dalších bodů. Body 5 - 24 se potom přečíslují na 4 - 22. Dávám hlasovat.

Prosím, zvedněte ruku, kdo souhlasíte s touto změnou. (Hlasování - 113.) Kdo je proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (38).

I tato změna byla přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Další bod k článku II. Bod 17 - dosavadní bod zní: "za sedmnácté - doplňuje se novým odstavcem 2, který zní "ministerstvo průmyslu organizuje a řídí státní službu pro drahé kovy".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s touto změnou, ať zvedne ruku.

(Hlasování - 97.) Kdo je proti? (3) Zdržel se hlasování? (49)

I tato změna byla přijata.

Poslanec Jiří Payne: Rád bych přečetl z § 26, odst. 2 jednacího řádu, který hovoří o tom, co tady zřejmě provádíme, že o některém návrhu hlasujeme opakovaně v případě, že by ve dvou případech dopadlo hlasování opačným způsobem, může být schválený zákon vlastně nefunkční. Odstavec 2 § 26 zní: "Byly-li k návrhu předloženy pozměňovací návrhy, hlasuje se nejdříve o nich, a to v pořadí, v jakém byly podány. Vylučuje-li přijatý pozměňovací návrh další pozměňovací návrhy, o těchto dalších návrzích se již nehlasuje."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Myslím, že to je připomínka, která je v pořádku a zatím jsme se proti tomuto ustanovení jednacího řádu neprovinili.

Poslanec Jiří Payne: Jestliže převedeme určitou kompetenci na jedno ministerstvo, pak to má s sebou všechny důsledky. A tyto důsledky jsou provedeny automaticky. O nich už nemusíme hlasovat.

Poslanec Petr Lom: Jen bych to zprůhlednil. Jestliže jsme odhlasovali, že ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj je ústředním orgánem státní správy..., pak nemůžeme hlasovat o článku 13 a dopustit, aby eventuálně byl ponechán článek 13, poněvadž pak bychom měli dvě ministerstva pro jednu věc.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je pravda. Pan zpravodaj se na to ptal, taková byla připomínka pana poslance Výborného a omlouvám se, přehlédla jsem, že to upravuje tutéž materii. Máte pravdu a pokud jde o článek II. bod 17, nemělo být už hlasováno.

Poslanec Karel Ledvinka: Protože se totéž týká posledního bodu společné zprávy, myslím, že o něm nemusíme hlasovat a prosím, abychom mohli přejít k návrhu připomínek z pléna.

Páni poslanci Fendrych a Matějka přednesli pozměňovací návrh následujícího znění. Vracíme se k původnímu návrhu. Upravit v článku I., odstavec 2 vládního návrhu v bodu F takto: "Za F z ministerstva životního prostředí - bod 1. ve věcech geologického průzkumu a výzkumu na ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj. Bod 2. ve věcech lesních hospodářských plánů na ministerstvo zemědělství.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Patrně bude třeba nechat hlasovat odděleně o těchto dvou bodech.

Poslanec Luděk Fendrych (hovoří z místa): Za bod F dát bod G tohoto znění: "Z ministerstva životního prostředí ve věcech lesního hospodářského plánu na ministerstvo zemědělství".

Poslanec Karel Ledvinka: Souhlasím, druhý návrh zněl tak, jak jsem ho četl od pana poslance Matějky a domnívám se, že je to zjednodušení celé záležitosti. To znamená z ministerstva životního prostředí...

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Podle mého názoru je třeba nechat hlasovat odděleně. Jsou to dva různé návrhy.

Někdo z pléna: Hlasovat budeme pouze o bodu dva.

Poslanec Karel Ledvinka: Je to správné, je třeba dát hlasovat o bodu dva.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o bodu dva.

Kdo souhlasí s navrhovanou změnou, ať zvedne ruku. (Hlasování - 76.) Kdo je proti tomuto návrhu? (45) Kdo se zdržel hlasování? (24) Pro změnu hlasovalo 76 a 45 proti, 24 se zdrželo, tedy 69 hlasů nebylo pro změnu.

Změna byla přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále kolega Karych navrhl pozměňující návrh následujícího znění. V článku I., odstavec 2 vládního návrhu v bodě d) takto: Bod d) z ministerstva zdravotnictví za prvé ve věcech zdravotnické výroby na ministerstvo průmyslu bod 2) ve věcech zakladatele státních podniků, kde předmětem činnosti je lázeňství, na ministerstvo obchodu a cestovního ruchu.

Prosím paní předsedkyni, aby nechala hlasovat o bodu dvě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o bodu dva.

Kdo je pro tuto změnu, ať zvedne ruku. (Hlasování - 32.) Kdo je proti navrhované změně? (85) Zdržel se hlasování? (29).

Navrhovaná změna nebyla přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále pan poslanec Strašek vznesl pozměňovací návrh na vypuštění odstavce 3, článku I. odstavec c) ze společné zprávy, ale o tom jsme už hlasovali.

Dále žádá z § 3 společné zprávy vypustit odstavec 3 - o tom jsme už také hlasovali.

Dále dává návrh, aby došlo k úpravě § 3, odstavec 1 společné zprávy tak, jak navrhoval současně také poslanec Veselý, o čemž jsme se dohadovali při schvalování společné zprávy. To znamená, že text bodu I. zní: "Ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj je ústředním orgánem státní správy pro tvorbu hospodářské, strukturální, vědní, technické, informační a regionální politiky a politiky životní úrovně, včetně bytové politiky." A v té souvislosti návrh říkal, že vypouští pokračování této věty. "A v součinnosti s příslušnými resorty i pro realizaci této činnosti." Prosím paní předsedkyni, aby dala hlasovat o tomto návrhu.

Poslanec Josef Hejsek (hovoří z místa): Jestli se nemýlím, návrh byl na vypuštění části věty a my jsme vypustili před chvílí celý článek.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prve navrhovaná změna vypustit celý článek nebyla přijata. Teď hlasujeme o návrhu pana poslance Veselého, který chce vypustit jen konec prvého odstavce. Dávám tedy hlasovat o návrhu pana poslance Straška.

Poslanec Jan Květ: (technická poznámka z místa) O vypuštění tohoto prvního odstavce jsme nehlasovali.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nešlo o vypuštění, šlo o změnu. Neprosadila se změna prvního odstavce, nikoli vypuštění. Je jasné, o čem budeme hlasovat?

Poslanec Karel Ledvinka: Chtěl bych upozornit na to, že se věnujeme pouze a výhradně původnímu vládnímu návrhu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Takže, dávám hlasovat: kdo souhlasí s takto navrženou změnou, ať zvedne ruku. (Hlasuje se 107.) Kdo je proti? (1) Zdržel se hlasování? (39)

Navrhovaná změna byla tedy přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Poslanec Krčma pouze doporučuje zřídit nový ústřední úřad státní správy - Ministerstvo veřejných prací. Protože se nejedná o pozměňovací návrh, nepředpokládám o tom hlasování, přičemž nepochybuji, že vláda se v příštím období tímto doporučením bude zabývat.

Poslanci Holomek a Šedivý vznášejí pozměňovací návrh, aby v návrhu zákona, čl. 1, odst. 1 byl vypuštěn bod a); to znamená, že nesouhlasí se zrušením ministerstva výstavby a stavebnictví.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Holomka a Šedivého: Kdo souhlasí s tímto návrhem změny, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 67 pro.) Kdo je proti tomuto návrhu? (70) Kdo se zdržel hlasování? (18)

Návrh na změnu nebyl přijat.

Poslanec Karel Ledvinka: Pan poslanec Šimeček navrhuje nahradit v čl. 1, odst. 3, písmeno d) text v následujícím znění: "d) zahraničního obchodu a cestovního ruchu, včetně funkce zakladatele podniku zahraničního obchodu, atd." (Šum v sále.)

Pan poslanec Šimeček navrhuje v článku 1, odst. 3, písmeno d) nový text "zahraničního obchodu a cestovního ruchu, včetně funkce zakladatele podniku zahraničního obchodu... vykonává... atd. "

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o této změně: kdo souhlasí s návrhem pana poslance Šimečka? Paní poslankyně Ryšlinková.

Poslankyně Jana Ryšlinková: (technická poznámka z místa) My jsme o tom hlasovali a je protismyslné o tom znovu hlasovat.

Poslanec Karel Ledvinka: Já s vámi, řekněme, souhlasím, ale pak musíme poslance Šimečka poprosit, jestli se vzdává svého návrhu, protože on rozšiřuje znění tohoto odstavce. Já nemohu jako neutrál říci, že s tím nesouhlasím.

Poslanec Josef Šimeček (z místa): Nezříkám se návrhu, bez tohoto doplňku nemůže ministerstvo obchodu a cestovního ruchu způsobit privatizaci podniků zahraničního obchodu. Je to technická záležitost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Jde o odlišný návrh. Dávám o něm hlasovat: Kdo souhlasí s návrhem poslance Šimečka, ať zvedne ruku. (Hlasuje se - 73 pro.) Kdo je proti tomuto návrhu? (18) Kdo se zdržel hlasování?

(55)

Je to 73 hlasů proti 73, z toho 18 je proti a 55 se zdrželo hlasování.

Návrh nezískal nadpoloviční většinu, takže změna nebyla přijata.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále poslanec Šedivý navrhl, aby se zákon, vzhledem k velkému množství novel vyhlásil v úplném znění, což je ve vládním návrhu obsaženo v čl. IV.

Dále pan poslanec Bursík navrhuje rozdělit působnost ve věcech geologického výzkumu a průzkumu mezi ministerstvo hospodářství a rozvoje a ministerstvo životního prostředí. Návrh zní takto: "V čl. 1, odst. 2, písmeno f) - z ministerstva životního prostředí ve věcech geologického výzkumu na ministerstvo hospodářství a rozvoje" škrtnout spojení "výzkum a".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane zpravodaji, prosím vás ještě jednou, byly do toho technické připomínky.

(Technická připomínka z pléna: Chtěl bych říci, že tam jde o oddělení výzkumu a průzkumu: výzkum na ministerstvo školství a průzkum na ministerstvo hospodářství.)

Poslanec Karel Ledvinka: Myslím, že nemůžeme takto hlasovat, že musíme hlasovat přesně o pozměňovacím návrhu. Čili, dovoluji si přečíst celý návrh. Protože kolega Bursík tady není, jinak bych ho požádal, aby to přečetl on.

"za f) z ministerstva životního prostředí ve věcech geologického výzkumu a průzkumu na ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj, škrtnout spojení "výzkum a". Čili zůstane "ministerstvo životního prostředí ve věcech geologického průzkumu na ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu: Kdo je pro tuto změnu? (Hlasuje se - 105 pro.) Kdo je proti? (5) Kdo se zdržel hlasování? (41)

Pozměňovací návrh byl přijat.

Poslanec Karel Ledvinka: S tím souvisí i další úprava.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Nerad má technickou poznámku.

Poslanec František Nerad (z pléna): To spojení je v § 3...

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Budeme o tom hlasovat.

Poslanec Karel Ledvinka: Protože s tím souvisí úprava čl. 2, odst. 3 - vyškrtnout spojení výzkum a... - musíme také upravit v čl. 2, odst. 20, čili přeformulovat na text - za nahrazující slovy - oblast geologického výzkumu a ochrana nerostného bohatství - ale myslím si, že se jedná o legislativní záležitost, takže o ní nebudeme hlasovat.

Dále pan poslanec Hrazdíra navrhoval ze společné zprávy vypustit odst. 3, § 4, to znamená ponechání znění vládního návrhu, což znamená, že kompetence v oblasti dopravy zůstane ministerstvu vnitra. O tom jsme již hlasovali.

Dále navrhuje vypustit ze společné zprávy tisk 145, bod 5, § 3 a s tím související úpravu původního návrhu tisk 140 na str. 5 v § 3, odst. 3, nahradit následujícím textem - ministerstvo vnitra je ústředním orgánem státní správy pro pošty. O tom jste také hlasovali.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP