Úterý 18. prosince 1990

Poslanec Klimeš, podporovaný poslancem Sojkou, poslancem Veselým navrhuje, aby v čl. 1, odst. 2, písm. e), bod 2 sněmovního tisku č. 140 byl vypuštěn a s tím související úpravy odst. 1, § 17, vyjmutím textu pro soukromé podnikání občanů, tzn., aby tyto kompetence zůstaly na ministerstvu vnitra.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Hrazdíra má technickou poznámku, to mi teď říká pan místopředseda Kraus, já tam nevidím.

Poslanec Antonín Hrazdíra (z pléna): Já se domnívám, když jsme hlasovali o zpravodajské zprávě, tak jsme nehlasovali o odstavci - tzn. o kompetencích.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Nehlasovali. Děkuji.

Poslanec Karel Ledvinka: Prosím paní předsedkyni, aby nechala hlasovat o návrhu poslance Klimeše.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Technická. Pan poslanec Hejsek.

Poslanec Josef Hejsek (z pléna): Já se domnívám, že jsme o odst. 5 hlasovali.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda (z pléna): Já bych byl rád, aby se vysvětlilo, jestli skončila zpravodajská zpráva, o které jsme hlasovali, jestli je pozměňovací návrh nebo ne. Já se domnívám, že není. V tom okamžiku o těch pozměňovacích návrzích je možné hlasovat.... Je možné hlasovat o každém pozměňovacím návrhu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pokud se to obsahově nevylučuje. Pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom (z pléna):...možná, že jsem se dopustil omylu, ale u odstavce 6 jsme hlasovali poměrem 100: 23 a k odstavci 5 123: 1: 30, k odstavci 4 89: 43: 26 atd., čili z mého zápisu vyplývá, že jsme k dost. 5 hlasovali.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Existují tady dva samostatné problémy, je nutné je vyřešit zvlášť. Za prvé problém, který tu nanesl Marek Benda, který musíme chápat na základě začátku, kdy bylo dohodnuto, že budeme chápat společnou zprávu jako pozměňovací návrh. Hlasovali jsme o jednotlivých věcech a věci jsme odhlasovali.

Je nesmysl, pokud existuje jakýkoliv pozměňovací návrh, abychom k tomu, co jsme si již odhlasovali, hlasovali jako o pozměňovacím návrhu, na stejném jednání, ve stejné věci, ve stejné záležitosti. To by byl nonsens a to je nesmysl.

A k druhé věci - já se domnívám, že bylo hlasováno o bodu 5, možno to podle protokolu zjistit. Došlo snad k jedinému nedorozumění v tom, že pan navrhovatel se zmýlil a mluvil o tom, že ve vlastní zprávě je chyba. Tímto zmýlil, ale o bodu 5 jsme hlasovali a dokladem je, že pan dr. Lom má zaznamenány výsledky. Doporučuji pokračovat normálně v pořádku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Karel Ledvinka: Prosím, aby paní předsedkyně nechala hlasovat o návrhu pana poslance Klimeše. Mám ho zopakovat? Pan poslanec Klimeš podporuje a pan poslanec Sojka a Veselý navrhují, aby v čl. 1, odst. 2, písm. e), bod 2 sněmovního tisku 140 byl vypuštěn s tím - a s tím související úpravu odst. 2, § 17 - vyjmutí textu: pro soukromé podnikání občanů, to znamená, aby tyto kompetence zůstaly na ministerstvu vnitra.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se - 73.) Kdo je proti tomuto návrhu? (45) Kdo se zdržel hlasování? (28) Opět 73: 73 hlasů.

Tedy, pozměňovací návrh nezískal nadpoloviční většinu. Technická poznámka, prosím.

Poslanec Josef Veselý (z pléna): Já nevím, ale někteří poslanci nevědí, o čem se hlasuje.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Ale to bohužel nemůžeme vzít za základ našeho východiska. Pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek (z pléna): Já se domnívám, že je to těsné, a že skrutátorská metoda není tak jistá, tedy, já se domnívám, že bude potřeba...

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, vycházím přesně z jednacího řádu. Pozměňovací návrh musí získat nadpoloviční většinu, jestliže je to plichta, je to na polovičku, nezíská nadpoloviční většinu a neprošel.

Z pléna poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman (z pléna): Maximálně by bylo přípustné hlasovat o tom, jestli má být hlasováno znovu, pane poslanče. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále pan poslanec Sojka navrhuje zrušit v článku 1 sněmovního tisku 140 celý odstavec 1 a odst. 2 písmena a) a b), tzn., že nesouhlasí se zrušením ministerstva výstavby.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Rád bych upozornil na § 27 odstavec 4 jednacího řádu, kde se říká "jsou-li pochybnosti o výsledku hlasování, požádá předsedající ověřovatele, aby sečetli hlasy. Ověřovatelé..." Rád bych zdůraznil, že jsme volili také ověřovatele ČNR, kteří by teď měli nastoupit a ověřit bez skrutátorů, jak hlasování proběhlo. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chci pana poslance Paynea ubezpečit, že znám ustanovení § 27. Nemám zato, že by tady byly vznikly pochybnosti. Pochybnosti vznesl pouze jediný poslanec a zdálo se mi, že tento názor se nesetkal se všeobecnou odezvou.

Dávám hlasovat o tom, zda vznikly pochybnosti o správnosti sčítání. Kdo má zato, že tyto pochybnosti tady vznikly, ať zvedne ruku.

Poslanec Oldřich Kužílek (z místa): Dovolil jsem si upozornit, že jednací uvádí. "jsou-li pochybnosti". Tím, že jsem je vznesl, je jednoznačně řečeno, že jsou. Tato skutečnost nastala, není možné to vykládat jinak.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pochybnosti, to znamená, že máte zato, že někdo nesprávně spočítal hlasy. Ale vy jste uvedl, že jde o mezní situaci a že by se z toho důvodu by měla volba opakovat. To je trochu něco jiného.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vznesl jsem pochybnost o výsledku hlasování.

Poslanec Miloslav Výborný (z pléna): Domnívám se, že i když jediný poslanec vznesl pochybnost, tak existuje, byla nastolena. Stačí, když pochybuje jen jeden.

Poslanec Leonard Danneberg: V tom případě musí být pochybnost zdůvodněna. Protože jinak kdokoliv, kdykoliv vstane a řekne, že má pochybnost a musí se hlasovat znova.

Poslanec Jiří Payne: Na zdůvodnění bych rád - protože se připojím ke kolegovi Kužílkovi - uvedl, že dopoledne jsme měli rozdíl v hlasování o 10 hlasů. Tyto rozdíly nebyly dány zřejmě jen hlasováním poslanců, bylo to zřejmě přepočítání, protože to bylo o deset.

Domnívám se, že k této situaci mohlo dojít i zde. Vzhledem k tomu, že dopoledne rozdíl 10 hlasů nemohl ovlivnit výsledek, nebylo třeba opakovat, nebylo potřeba pochybnost vznášet. Vzhledem k tomu, že tady ovšem rozdíl jednoho hlasu může ovlivnit výsledek, zdá se mi, že pochybnost je tady na místě a navrhuji, aby nastoupili ověřovatelé, protože to jsou jediné kompetentní osoby, které ručí za výsledek hlasování, nikoliv skrutátoři.

Poslankyně Eva Kantůrková: Pana poslance Kužílka respektuji, ale musím říci, že zatímco my tady diskutujeme, odešlo pět poslanců, takže, co se bude ověřovat?

Poslanec Ivan Mašek: Tato námitka, myslím, není relevantní, protože poslanci mohou odcházet a přicházet. A ke zdůvodňování pochybností - je jasné podle jednacího řádu, že pochybnosti vznikly, není třeba to zdůvodňovat a je třeba postupovat podle jednacího řádu.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Domnívám se, že ustanovení tohoto odstavce je technicky neproveditelné, protože to nebude totéž hlasování.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Uvažte, že už by pak bylo rozumnější provést nové hlasování, než abychom hodinu debatovali o tom, zda vznikly pochybnosti. O každém hlasování mohou vzniknout pochybnosti. Nemáme automatiku, lidé jsou omylní a mohou se dopustit chyby při sčítání.

Poslanec Oldřich Kužílek: Omlouvám se všem, ale mrzí mě na druhou stranu, že mě někdo podezírá z nějakých nekalých úmyslů. Žádných takových úmyslů tady není. Litera jednacího řádu je zcela zřetelná, žádná připomínka, která byla vznesena, nic z toho nevyvrací. Je potřeba prostě znovu sečíst hlasy.

Pan poslanec Karel Kříž hovořil z místa a nebylo rozumět.

Poslanec Leonard Danneberg: Námitku by bylo třeba vznést okamžitě. (Poslanci se začali navzájem překřikovat, nebylo rozumět.)

Opětovné hlasování s kvalifikovaným sčítáním hlasů je možno provést jedině v tom případě, že ve sněmovně jsou přítomni stále titíž poslanci, kteří se účastnili původního hlasování. Jakmile mezi původním hlasováním a vznesením námitky někteří z poslanců ze sněmovny odešli a jiní přišli, nešlo by o opětovné hlasování, nýbrž o hlasování nové, jako při revokaci, což je nepřípustné pro možnost spekulace.

Poslanec Jiří Payne: Rád bych připomněl. že pro Českou národní radu může být opravdu závazný součet hlasů, pokud se za ně zaručí ověřovatelé. Jinak je jakýkoliv součet informativní, orientační. My k tomu můžeme sáhnout ve chvílích, kdy je na místě, abychom urychlili jednání.

Poslanec Tomáš Fejfar: V tom případě navrhuji, aby - pokud budeme hlasovat znovu o tomto návrhu - abychom hlasovali znovu o návrhu pana poslance Šimečka, kde to bylo 73: 73. (Poslanec hovořil z místa.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Tam ovšem nebyly vyjádřeny pochybnosti. Prosím tedy, abych už ukončila tuto nikam nevedoucí debatu, aby ověřovatel České národní rady, tj. pan dr. Balcárek... Prosím, poslankyně Ryšlinková.

Poslankyně Jana Ryšlinková (hovoří z místa): Domnívám se, že k ověření výsledku hlasování už fakticky dojít nemůže. Můžeme revokovat původní rozhodnutí a hlasovat... (silný šum ve sněmovně - nesrozumitelné).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím, dávám hlasovat o tom, zda máme provést nové hlasování.

Kdo je pro to, ať zvedne ruku. (42) Kdo je proti? (94) Kdo se zdržel hlasování? (9)

Návrh tedy nebyl přijat.

Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval. Prosím ještě, pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dovolte, abych jen vyjádřil fakt, že v okamžiku, kdy vznikla pochybnost, jsem vznesl, podle jednacího řádu, pochybnost o výsledku hlasování. Dále nastupuje jednání, které jednací řád popisuje tak, že předsedající požádá ověřovatele, aby sečetli hlasy. Pokud se tak nestane, potom předsedající porušuje jednací řád, nemohu si pomoci.

Poslanec Karel Biňovec (z místa): Podle této logiky bychom mohli dopoledne o něčem hlasovat a odpoledne to zpochybnit.

Poslanec Jan Kalvoda: Chci přispět do této neplodné diskuse o tom, zda předsedající porušil zákon nebo ne. Kdyby byl správný ten výklad, jak uvedl kolega Výborný, pakliže poslanec vznesl pochybnost o výsledku hlasování, pak by asi zákonodárce pregnantněji formuloval tento úmysl slovy, jako vznese-li byť i jeden poslanec pochybnosti o výsledku hlasování atd. Proto dovozuji, že podmínkou pro postup § 27 je, vznikla- li pochybnost, tedy musí být kvalifikovaná. A dovedu si představit případ, kdy vznikla. Například, když nějaký poslanec upozorní, že jiný poslanec hlasoval dvakrát. Nebo nehlasoval vůbec, či podobně.

Domnívám se, že tato diskuse je zcela planá, že se jí nemáme dále zabývat. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím kancelář, aby poprosila poslance, aby se vrátili do jednací síně.

Místopředseda ČNR Václav Žák: Řekl bych jednu poznámku. Pane poslanče Kužílku, pokud si vzpomínám, a možná že by se to ve stenoprotokolu našlo, vy jste nechtěl ověřit výsledek hlasování. Vy jste chtěl, aby se hlasovalo znovu.

Poslanec Karel Ledvinka: Dále pan poslanec Sojka navrhuje zrušit v čl. 1 sněmovního tisku 140, odst. 1 a v odst. 2 písmena a) a b), to znamená, že nesouhlasí se zrušením ministerstva výstavby a stavebnictví a ministerstva strojírenství a elektrotechniky.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Hlasování. - 41) Kdo je proti tomuto návrhu? (79) Kdo se zdržel hlasování? (19).

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Ledvinka: Doufám, že poslední doporučení měl poslanec Veselý, který doporučoval k 1. 7. 1991, aby bylo ministerstvo vnitra rozděleno na ministerstvo pro policii a ministerstvo státní správy. Poněvadž to není pozměňovací návrh, nežádám o hlasování.

Závěrem - pokud jsem vyčerpal všechny připomínky - bych se omluvil za ne dost kvalitně vedené připomínky nebo hlasování o připomínkách. Na závěr prosím paní předsedkyni, aby nechala hlasovat o závěrečném zpravodajském návrhu, který si dovoluji naformulovat takto:

Česká národní rada schvaluje vládní návrh zákona ČNR sněmovní tisk 140 s úpravami podle společné zprávy výborů ČNR sněmovní tisk 145, a připomínkami schválenými Českou národní radou a hlasováním na své 12. schůzi. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu společnému zpravodaji.

Dávám hlasovat ve smyslu návrhu pana zpravodaje.

Prosím - technická připomínka. (Technická připomínka byla vznesena z místa a nebyla srozumitelná.)

To už jsme slyšeli. Dávám hlasovat o návrhu pana zpravodaje. Kdo je pro, ať zvedne ruku. (Hlasování - 89.) Kdo je proti? (20) Kdo se zdržel hlasování? (38)

Děkuji. Schválili jsme vládní návrh zákona ČNR o opatřeních v soustavě ústředních orgánů státní správy, podle sněmovních tisků a ve znění společné zprávy tak, jak byla citována panem zpravodajem. (Potlesk.)

Paní poslankyně a páni poslanci, děkuji vám za dnešní aktivní účast a chci vám ještě říci, že zítra ráno musí jednat ústavně právní výbor a rozpočtový výbor odděleně, nebo na společné schůzi, kam se dostaví zástupci vlády, proto začne naše společná schůze v 10.00 hodin. Výbory budou jednat v místnosti č. 55 od 8 hodin ráno. Děkuji.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP