Pondělí 17. prosince 1990

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra spravedlnosti na interpelaci poslance Rozlivky."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) 91. Kdo je proti? Nikdo. Kdo se zdržel hlasování?

(Hlasuje se.) 4. Musíme ještě někoho sehnat, je nás 95. (Poslanci, kteří jsou mimo, jsou svolávání do sálu.)

Zkusíme hlasovat znovu ve věci odpovědi ministra Richtera na interpelaci poslance Rozlivky. Pan poslanec s textem souhlasil. Ptám se sněmovny - kdo souhlasí s tím, abychom přijali usnesení, ve kterém schvalujeme odpověď? (Hlasuje se.) 99. Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) 4.

Usnesení bylo přijato.

Je tu technická připomínka.

Poslanec ... (hovořil z místa): Myslím, že bychom měli zavést nějaký finanční postih pro poslance, kteří se nezúčastňují zasedání.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Je to řešeno zákonem o poslancích, pane poslanče. Prosím pan místopředseda Baudyš.

Místopředseda vlády Antonín Baudyš: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych odpovědět na interpelaci poslance Kelnara ke jmenování přednosty Okresního úřadu v Prostějově. Tato interpelace je v tisku 123.

Poslanec Kelnar vyslovuje nesouhlas se způsobem, jakým má být do funkce jmenován pan Luboš Mareš, kandidát za ČSL, neboť do této funkce měl být, podle něj, jmenován pan Košíček, kandidát OF, podporovaný také KDS v Prostějově. Dále vyjadřuje i nesouhlas s tím, že původní návrh ministerstva vnitra ČR byl na pana ing. Štose za OF, který nebyl OF potvrzen. K osobě pana Mareše dále říká: "ponechávám nyní stranou to, že pan Mareš jako bývalý spolupracovník pana Bartončíka je pro širokou veřejnost okresu Prostějov nepřijatelný, ze všeobecně známých důvodů. Odvolám se i na to, že jsem se vyjádřil, že by mohl být pro ČSL přijatelný kandidát podporovaný KDS, tedy naším koaličním partnerem."

Dámy a pánové, dovolte mi poněkud obšírnější odpověď. Na začátku bych chtěl říci, že mezi vedením ČSL a předsedou vlády panem Pithartem, předsedou koordinačního centra OF v Praze panem Klausem je dohoda, že při jmenování přednostů okresních úřadů, které jsou orgány státní správy, dodržíme poměr koaličního zastoupení, podle procentuálních výsledků voleb do zastupitelských orgánů, přičemž nebudeme striktně respektovat výsledky v jednotlivých okresech, abychom situaci nekomplikovali. Tato dohoda byla opět vedením KC OF, před přibližně 10 dny, potvrzena. Na základě této dohody bychom měli obsadit 7 přednostenských míst přibližně ze 73.

Současně, při vědomí toho, že nemáme zájem vyvolávat kdekoli nežádoucí problémy, chceme postupovat nejschůdnější cestou. Někde byl člen naší strany současně delegován OF, jinde s jeho kandidaturou OF souhlasilo. Protože ale takových zase nebylo tolik, prosazovali jsme své kandidáty především tam, kde měli významnou podporu politických stran. Tolik k obecné filozofii jednání.

Nejprve k tomu, jak se na kandidátce objevil pan inženýr Štos, kandidát za OF Prostějov. Dne 23. 8. 1990 se sešli zástupci politických stran a hnutí na ONV v Prostějově. Ze zápisu z tohoto jednání, který mohu ihned předložit k nahlédnutí, je zřejmé, že se všichni zúčastnění dohodli na třech kandidátech: ing. Štosovi za OF, panu dr. Pilátovi za ČSS a Stranu zelených, a panu Marešovi za HSD, SMS, ČSSD, KSČ, ČSSZ a ČSN. Tito kandidáti byli také projednávání na mimořádné schůzi rady ONV téhož dne. Rada se ztotožnila se stanovisky kulatého stolu s tím, že tito tři kandidáti jsou v zásadě rovnocenní. A výběr ponechávají na ministerstvu vnitra, což opět mohu doložit podepsaným usnesením z mimořádné schůze rady ONV. Teprve později byli, bez projednání s ostatními koaličními stranami, delegováni OF v Prostějově nejprve paní ing. Ochmanová a posléze pan Košíček.

Dne 10. 11. 1990 jsem obdržel fax, který také mohu ihned předložit, a to z informačního střediska KC OF Olomouc, který nemohl být odeslán z prostějovského OF, kde fax není, ve kterém se píše, že kandidát pan Mareš - ČSL, je pro OF nepřijatelný, ale že KC OF žádá přednostně pana Košíčka, který je také současně kandidátem KDS. K tomuto faxu mohu říci následující: má razítko z Olomouce a podpis nečitelný. Nebyl by přece problém orazítkovat a podepsat, s uvedením zodpovědné osoby, dopis v Prostějově a dopravit ho 20 km do Olomouce Navíc jsem ihned ověřoval telefonicky, zda pan Košíček je členem a kandidátem na úřad za KDS. Téhož dne předseda KDS v Prostějově pan Bohumil Toman sdělil, že pan Košíček je členem KDS, ale že ho nenavrhli, že nejsou proti němu, ale že podporují kandidáta ČSL pana Mareše.

Neboli informace z faxu nebyla objektivní. Dále mohu doložit řádně podepsaný a orazítkovaný fax dalších dvou stran, to jest Čs. strany socialistické a Strany zelených, který s ohledem na to, že návrh pana Košíčka byl prosazován zcela bez projednání s ostatními stranami a bez zřetele na předpoklady k zastávání této funkce - to cituji přímo z dopisu - připojují se k tomu, aby přednostou byl pan Mareš. Fax je poslán 15. 11. 1990.

S ohledem na tuto velice komplikovanou situaci se sešel v Prostějově dne 19. 11. znovu kulatý stůl, jehož se zúčastnil i řádný delegát KC OF v Prostějově. Všichni zúčastnění, mimo OF, zde potvrdili kandidáta ČSL pana Mareše. Delegát za KDS se nezúčastnil, ale ústy zástupce OF bylo sděleno, že KDS dodatečně podporuje kandidáta OF, což byla pravda. Zápis z tohoto jednání podepsaný i přítomným zástupcem KC OF obsahuje tuto větu. "zástupce OF prohlašuje, že OF nadále podporuje svého kandidáta, bude však respektovat rozhodnutí předsedy vlády ČR."

Protože interpelace pana poslance Kelnara, pokud jsem správně informován, je ze dne 15. 11., tedy čtyři dny před tím, než byl tento kulatý stůl, kde se dohodli, že OF bude respektovat rozhodnutí České vlády, respektive předsedy vlády, pak by bylo možno tuto interpelaci považovat za již bezpředmětnou. Ale dne 5. 12. napsalo OF v Prostějově opět na předsedu vlády dopis, kde opět intervenují za svého kandidáta. To znamená, že odmítli zřejmě dohodu, kterou sami podepsali. Dopis má opět razítko, ale podpis naprosto nečitelný a není vůbec zřejmé, kdo ho psal, tedy kdo o tomto dopise rozhodl.

Interpelace dále obsahuje znehodnocení morálních vlastností pana Mareše kandidáta ČSL s tím, že byl na jednom pracovišti s panem Bartončíkem a že "tudíž je ze všeobecně známých důvodů pro širokou veřejnost v Prostějově nepřijatelný."

Přiznám se, že tuto výtku na adresu pana Mareše, bohužel, nejsem schopen pochopit. A pokud jde o širokou veřejnost, rád bych chtěl upozornit, že pan Mareš je podporován sedmi politickými stranami, které představují 63 % hlasů proti 37 % OF.

Dále interpelace říká, že lidé by měli být vybíráni podle morálních kvalit a schopností a nikoli zákulisní politikou. K tomu chci říci, že právě pro své morální vlastnosti byl pan Mareš podporován všemi ostatními stranami. Dále, panu Marešovi bylo z politických důvodů zabráněno studium na filologické fakultě UJEP v Brně, a to i přes to, že už tehdy měl státní zkoušku z orientálních jazyků, speciálně arabštiny, a aby se mohl uplatnit, musel si maturitu doplnit ještě maturitou na střední průmyslové škole.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, promiňte mi, že jsem tuto situaci tolik rozváděl. Ale v tomto případě si nejsem vědom žádné zákulisní politiky ani nekorektního jednání. Ve shodě s panem poslancem jsem hájil morálku i odbornost při naprostém respektování názorů a požadavků většiny a také v souladu se svým svědomím. Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji panu místopředsedovi. Pan poslanec Kelnar má připomínku?

Poslanec Luděk Fendrych (hovoří z místa): Pane předsedající, žádal bych jako místopředseda klubu o dvacetiminutovou přestávku, aby náš klub mohl zaujmout k tomu, co přednesl pan místopředseda Baudyš své stanovisko. Protože tam řekl, že existuje mezivládní dohoda o tom, že budou obsazována místa přednostů okresních úřadů podle toho klíče, jaké byly výsledky voleb. Mám zato, že nemáme ani jednoho přednostu úřadu a chtěli bychom zaujmout stanovisko. Prosím, abyste dal o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Je zde návrh na přerušení schůze do půl třetí. Ptám se sněmovny - kdo souhlasí s tím, aby schůze na žádost klubu HSD byla přerušena.

Kdo je pro? (Hlasuje se.) 88. Kdo je proti? (Hlasuje se.) 1. Kdo se zdržel hlasování? (Hlasuje se.) 18.

Návrh byl přijat.

Přerušuji schůzi do 14.30 hodin.

(Po přestávce:)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Dovolte, abych pokračoval v přerušeném jednání. Před přestávkou jsme projednávali odpověď místopředsedy vlády pana Baudyše na interpelaci poslance Kelnara. Chtěl bych se nyní zeptat pana poslance Kelnara na jeho stanovisko k odpovědi.

Poslanec Jaroslav Kelnar: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, na odpověď pana místopředsedy Baudyše bych chtěl uvést toto: Za prvé ve své interpelaci neuvádím, že já osobně navrhuji pana Miloše Košíčka, ale výslovně se vyjadřuji, že jde o návrh Občanského fóra podporovaný KDS, což mohu doložit prohlášením místopředsedy KDS ing. Pavla Tolnera ze dne 15. 11. Za druhé na radě KC OF, tuším 27. 11. v Praze, mi předseda OF pan Václav Klaus na můj ústní dotaz sdělil, že o žádné koaliční dohodě ohledně jmenování přednostů neví. Pokud došlo k nějaké změně později, tak se omlouvám. Bylo zde také řečeno, že konečné řešení padne dle výsledků komunálních voleb, které v Prostějově nedopadly pro Čs. stranu lidovou příznivě. Z 50 mandátů jim připadlo 5 křesel, OF 13 křesel. Upozorňuji na to, že někteří členové ČSL organizovali v Prostějově podpisovou akci na protest proti pověření pana Mareše vedením okresního úřadu. Pokud se tady pan místopředseda Baudyš poněkud obšírně vyjadřoval o charakteristice pana Mareše, cítím se povinen vás seznámit s charakteristikou pana Miloše Košíčka. (Plénum nesouhlasí.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Pane poslanče, já se domnívám, že to plně s výsledky interpelace nesouvisí a přednosty okresních úřadů nejmenuje Česká národní rada, ale vláda.

Poslanec Jaroslav Kelnar: V tom případě děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Ještě se zeptám - jinými slovy - nesouhlasíte s odpovědí? (Ano.) Děkuji. Prosím pana poslance Fendrycha.

Poslanec Luděk Fendrych: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, klub HSD SMS mě pověřil, abych zaujal toto stanovisko:

"Na základě informací, které v odpovědi na jednu interpelaci uvedl pan místopředseda vlády doc. Baudyš, požadujeme, protože jsme koaliční partner, aby zastoupení přednostů okresních úřadů bylo adekvátní výsledku parlamentních voleb."

Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Děkuji. V tom případě se domnívám, že bude potřeba naformulovat usnesení, které by, na základě vašeho doporučení, obsahovalo takovouto větu; v tom případě bude nutné, pokud nemá nikdo další připomínku, usnesení rozdělit na dvě části. V první bychom hlasovali o tom, zdali souhlasíme či nesouhlasíme s odpovědí pana místopředsedy vlády, v druhé části bychom formulovali návrh poslanců za HSD. Pokud nejsou další připomínky, navrhuji formulovat toto usnesení:

a) "Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí místopředsedy vlády pana Baudyše na interpelaci poslance Kelnara."

Ptám se poslanců - kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada přijala usnesení, ve kterém nesouhlasí s odpovědí místopředsedy vlády pana Baudyše na interpelaci pana poslance Kelnara - nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) (Poslankyně Krejčová a poslanec Čech žádají o novou formulaci.)

Navrhl jsem stávající situaci řešit tak, že zformulujeme usnesení, které by mělo mít dvě části. V té první bychom se měli vyjádřit k tomu, zda ČNR souhlasí nebo nesouhlasí s odpovědí pana místopředsedy Baudyše - na základě stanoviska pana poslance Kelnara. V té druhé bychom se vyjádřili k návrhu poslanců za HSD. Nyní jsem formuloval první část usnesení:

"Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí místopředsedy vlády pana Baudyše na interpelaci poslance Kelnara."

Ptám se, kdo je pro?

Prosím, technická poznámka.

Technická připomínka (z pléna): Dal bych návrh, že souhlasí s odpovědí na interpelaci.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Jak jste si všimli, pan poslanec Kelnar nesouhlasil. On dával interpelaci, já jsem povinen dávat hlasovat nejprve o tomto. (Předchozí řečník: To je věc pana poslance.) (Hluk v sále.) Pokud tento návrh neprojde, jsem povinen nechat hlasovat o tom, kdo souhlasí s odpovědí. Poslanec Váca.

Poslanec Oldřich Váca: Domnívám se, že by stačila pouze jedna část odpovědi, protože interpeloval pan poslanec Kelnar a neměli bychom při usnášení vyjadřovat stanovisko někoho dalšího.

Místopředseda ČNR Michal Kraus: Ano, proto jsem to rozdělil na dvě části. Teď budeme hlasovat o první a potom o druhé části. Pokud nebude druhá část usnesení, je to věc ČNR. Stanovisko poslance za HSD souvisí s touto interpelací. V tom případě, že bychom vyjádřili nesouhlasné stanovisko, je potřeba se k tomu vrátit a pak by vlastně připadalo v úvahu stanovisko poslanců HSD. Je to možná trochu komplikované, ale když dovolíte, znovu to zformuluji a snad se k nějakému výsledku dobereme.

Čili vzhledem k tomu, že pan poslanec Kelnar nesouhlasil s odpovědí, jsem povinen nechat hlasovat o tom, zda ČNR svým rozhodnutím podpoří stanovisko pana poslance Kelnara, jinými slovy navrhuji, abychom hlasovali o tom, že ČNR nesouhlasí s odpovědi místopředsedy vlády pana Baudyše na interpelaci poslance Kelnara.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku. (Hlasování - 35.) Kdo je pro ti? (59.) Kdo se zdržel hlasování? (36.)

Návrh tedy nebyl přijat a budeme hlasovat o tom, zda ČNR souhlasí se stanoviskem místopředsedy České vlády pana Baudyše.

Kdo souhlasí s tím, aby usnesení znělo, že "Česká národní rada souhlasí s odpovědí místopředsedy vlády pana Baudyše na interpelaci poslance Kelnara", nechť zvedne ruku. (Hlasování 55.) Kdo je proti? (35.) Kdo se zdržel hlasování? (39.)

Došlo k velice kuriózní situaci, že Česká národní rada ani nesouhlasí, ani souhlasí s odpovědí na interpelaci. Navrhuji vzhledem ke vzniklé situaci a vzhledem ke stanovisku poslanců za HSD, abychom projednávání této interpelace odložili a požádali předsedu vlády, aby na příštím plenárním zasedání zaujal stanovisko jednak k případu, který byl, a jednak ke stanovisku HSD. Snad se dobereme k nějakému výsledku a interpelaci budeme moci uzavřít.

Je s tím souhlas?(Není - dát hlasovat.)

Takže, dávám hlasovat o tom, kdo je pro, abychom tuto interpelaci neuzavírali a odložili její projednání na příští schůzi ČNR.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku. (Hlasování - 87.) Kdo je pro ti? (28.) Kdo se zdržel hlasování? (11.)

Návrh byl tedy přijat, takže na nejbližší nebo některé z dalších schůzí ČNR se k problému interpelace i ke stanovisku poslanců za HSD vyjádři pan premiér Pithart.

Ptám se nyní členů vlády, zda mají ještě potřebu odpovědět na některou interpelaci. Zřejmě už ne. Zdá se, že můžeme uzavřít tento bod a podle návrhu pana poslance Dohnala je na pořadu schůze bod číslo

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP